Surówka z selera inna niż wszystkie. Nikt nie wpadłby na takie połączenie
Surówkę z selera często wzbogaca się o rodzynki. Osoby, które nie lubią tych bakalii, mogą je zastąpić kukurydzą z puszki. Przygotowanie obiadowego dodatku będzie równie proste, a smak znakomity. Musicie spróbować.
Przepis na pyszną surówkę z kukurydzą
Subtelny smak selera korzeniowego podkreślą nie tylko rodzynki. Jeśli nie przepadacie za smakiem tych bakalii, możecie połączyć warzywo ze słodką kukurydzą z puszki. Uzyskacie znakomitą obiadową propozycję, która zachwyci całą waszą rodzinę
Składniki:
- 1 nieduży seler
- 1 średnie jabłko o winnym smaku
- 110 g kukurydzy z puszki
- 35 g jogurtu naturalnego lub sojowego
- 10-20 ml soku z cytryny
- 10 g łagodnej musztardy np. stołowej
- sól i pieprz biały w ilości do smaku
Jak zrobić pyszną surówkę z selera? Dodajcie kukurydzę z puszki
Jabłko myjemy i usuwamy skórkę oraz gniazda nasienne. Ścieramy je do miseczki wypełnionej sokiem z cytryny i sprawnie z nim łączymy. Zabieg zapobiegnie nieestetycznemu ściemnieniu owocu.
Selera także oczyszczamy i rozdrabniamy, korzystając z tarki do jarzyn. Dodajemy go do jabłka, po czym wrzucamy jeszcze odsączoną z zalewy kukurydzę. W szklance lub kubku mieszamy jogurt naturalny z przyprawami i musztardą. Uzyskanym sosem polewamy surówkę.
Jak podać surówkę z selera i kukurydzy?
Słodki rarytas pasuje do niemal każdego obiadu. Niezależnie od tego, czy wybierzecie schabowego, czy też może kotlety sojowe lub jajeczne, będzie znakomicie. Nie zapomnijcie tylko dodać ziemniaków lub ugotowanej na sypko ulubionej kaszy albo pełnoziarnistego ryżu.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakowite surówki. Szczególnie polecamy znakomitą kompozycję pora, marchewki i jabłka . Być może skusi was też pełna białka surówka z czerwoną fasolą .