Smakosze.pl Przepisy Surówka z selera inna niż wszystkie. Nikt nie wpadłby na takie połączenie
canva/frederique wacquier

Surówka z selera inna niż wszystkie. Nikt nie wpadłby na takie połączenie

29 kwietnia 2023

Surówkę z selera często wzbogaca się o rodzynki. Osoby, które nie lubią tych bakalii, mogą je zastąpić kukurydzą z puszki. Przygotowanie obiadowego dodatku będzie równie proste, a smak znakomity. Musicie spróbować.

Przepis na pyszną surówkę z kukurydzą

Subtelny smak selera korzeniowego podkreślą nie tylko rodzynki. Jeśli nie przepadacie za smakiem tych bakalii, możecie połączyć warzywo ze słodką kukurydzą z puszki. Uzyskacie znakomitą obiadową propozycję, która zachwyci całą waszą rodzinę

Składniki:

  • 1 nieduży seler
  • 1 średnie jabłko o winnym smaku
  • 110 g kukurydzy z puszki
  • 35 g jogurtu naturalnego lub sojowego
  • 10-20 ml soku z cytryny
  • 10 g łagodnej musztardy np. stołowej
  • sól i pieprz biały w ilości do smaku
Wlej 1 łyżkę do słoja. Po 2 dniach będziesz się zajadać ogórkami małosolnymi

Jak zrobić pyszną surówkę z selera? Dodajcie kukurydzę z puszki

Jabłko myjemy i usuwamy skórkę oraz gniazda nasienne. Ścieramy je do miseczki wypełnionej sokiem z cytryny i sprawnie z nim łączymy. Zabieg zapobiegnie nieestetycznemu ściemnieniu owocu.

Selera także oczyszczamy i rozdrabniamy, korzystając z tarki do jarzyn. Dodajemy go do jabłka, po czym wrzucamy jeszcze odsączoną z zalewy kukurydzę. W szklance lub kubku mieszamy jogurt naturalny z przyprawami i musztardą. Uzyskanym sosem polewamy surówkę.

Jak podać surówkę z selera i kukurydzy?

Słodki rarytas pasuje do niemal każdego obiadu. Niezależnie od tego, czy wybierzecie schabowego, czy też może kotlety sojowe lub jajeczne, będzie znakomicie. Nie zapomnijcie tylko dodać ziemniaków lub ugotowanej na sypko ulubionej kaszy albo pełnoziarnistego ryżu.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakowite surówki. Szczególnie polecamy znakomitą kompozycję pora, marchewki i jabłka . Być może skusi was też pełna białka surówka z czerwoną fasolą .

Surówka z selera jest świetna.png
canva/baratibor
Zetrzyj na tarce i dodaj do mięsa. Te kotlety mielone to prawdziwe niebo w gębie
Znamy godziny otwarcia sklepów w majówkę. Nie przegap szansy na zrobienie zakupów
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy