Świąteczne pierogi ze słodką kapustą i suszonymi grzybami
Dziś podamy wam przepis na świąteczne pierogi ze słodką kapustą i suszonymi grzybami. Są łagodniejsze w smaku niż te, z dodatkiem kiszonej kapusty, co niektórym może się bardzo posmakować. Jesteśmy pewni, że gdy spróbujecie tego farszu raz, będziecie do niego wracać.
Na Wigilię zwykle przygotowujemy pierogi z farszem zawierającym grzyby. Nieraz są to po prostu pieczarki, ale zwykle nadzienie z kiszonej kapusty i suszonych grzybów leśnych. Jeśli jednak dla kogoś to połączenie jest zbyt mocne w smaku, namawiamy do zastąpienia kiszonej kapusty słodką. Charakter pierogów będzie podobny, jednak smak o wiele delikatniejszy.
Świąteczne pierogi ze słodką kapustą i suszonymi grzybami
Składniki:
na farsz:
-
ok. 5 dag suszonych grzybów
-
2 listki laurowe
-
kilka ziaren ziela angielskiego
-
pół główki białej kapusty
-
1 duża cebula
-
olej
-
sól, pieprz
na ciasto:
-
2,5 szklanki mąki
-
szczypta soli
-
2 łyżki oleju
-
1 jajko
-
1/2 szklanki dobrze ciepłej wody
-
1/2 szklanki dobrze ciepłego mleka
-
1/2 szklanki gorącej wody
Przygotowanie pierogów
Na farsz grzyby wypłucz, zalej letnią wodą, odstaw na kilka godzin do namoczenia. Potem dodaj do nich listki laurowe i ziele angielskie, gotuj je ok. 20 minut. Grzyby osącz.
Kapustę poszatkuj, wrzuć na osolony wrzątek, gotuj, aż będzie miękka. Potem odcedź ją i dokładnie osącz.
Ugotowaną kapustę i grzyby drobno posiekaj lub przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na 2 łyżkach oleju. Dodaj do rozdrobnionych składników. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na ciasto mąkę wsyp do miski. Dodaj sól, olej i rozmieszane jajko. Wlewając mieszankę wody z mlekiem, mieszaj składniki ciasta.
Ciasto przełóż na stolnicę, dokładnie wyrób. Uformuj z niego kulę, oprósz ją mąką, przykryj ściereczką, odstaw na pół godziny.
Ciasto podziel na 3-4 części. Każdą cienko rozwałkuj, szklanką wykrój z ciasta krążki. Nadziej je farszem, dokładnie zlep brzegi pierogów.
Pierogi włóż na osolony wrzątek. Gotuj 1-2 minuty licząc od momentu, jak wypłyną na powierzchnię. Wyjmij je łyżką cedzakową, polej cebulką zrumienioną na oleju.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na inne, świąteczne farsze. Sprawdź, jak pierogi z suszonymi śliwkami robi Robert Makłowicz . Zobacz też jak przygotować makowy farsz do pierogów .
Źródło zdjęcia: canva/ffolas
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przyslijprzepis