Smakosze.pl Przepisy Świąteczne pierogi ze słodką kapustą i suszonymi grzybami
canva/thepiwko

Świąteczne pierogi ze słodką kapustą i suszonymi grzybami

23 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Dziś podamy wam przepis na świąteczne pierogi ze słodką kapustą i suszonymi grzybami. Są łagodniejsze w smaku niż te, z dodatkiem kiszonej kapusty, co niektórym może się bardzo posmakować. Jesteśmy pewni, że gdy spróbujecie tego farszu raz, będziecie do niego wracać.

Na Wigilię zwykle przygotowujemy pierogi z farszem zawierającym grzyby. Nieraz są to po prostu pieczarki, ale zwykle nadzienie z kiszonej kapusty i suszonych grzybów leśnych. Jeśli jednak dla kogoś to połączenie jest zbyt mocne w smaku, namawiamy do zastąpienia kiszonej kapusty słodką. Charakter pierogów będzie podobny, jednak smak o wiele delikatniejszy.

Świąteczne pierogi ze słodką kapustą i suszonymi grzybami

Składniki:

na farsz:

  • ok. 5 dag suszonych grzybów

  • 2 listki laurowe

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • pół główki białej kapusty

  • 1 duża cebula

  • olej

  • sól, pieprz

na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki

  • szczypta soli

  • 2 łyżki oleju

  • 1 jajko

  • 1/2 szklanki dobrze ciepłej wody

  • 1/2 szklanki dobrze ciepłego mleka

  • 1/2 szklanki gorącej wody

Przygotowanie pierogów

Na farsz grzyby wypłucz, zalej letnią wodą, odstaw na kilka godzin do namoczenia. Potem dodaj do nich listki laurowe i ziele angielskie, gotuj je ok. 20 minut. Grzyby osącz.

Kapustę poszatkuj, wrzuć na osolony wrzątek, gotuj, aż będzie miękka. Potem odcedź ją i dokładnie osącz.

Ugotowaną kapustę i grzyby drobno posiekaj lub przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na 2 łyżkach oleju. Dodaj do rozdrobnionych składników. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.

Na ciasto mąkę wsyp do miski. Dodaj sól, olej i rozmieszane jajko. Wlewając mieszankę wody z mlekiem, mieszaj składniki ciasta.

Ciasto przełóż na stolnicę, dokładnie wyrób. Uformuj z niego kulę, oprósz ją mąką, przykryj ściereczką, odstaw na pół godziny.

Ciasto podziel na 3-4 części. Każdą cienko rozwałkuj, szklanką wykrój z ciasta krążki. Nadziej je farszem, dokładnie zlep brzegi pierogów.

Pierogi włóż na osolony wrzątek. Gotuj 1-2 minuty licząc od momentu, jak wypłyną na powierzchnię. Wyjmij je łyżką cedzakową, polej cebulką zrumienioną na oleju.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na inne, świąteczne farsze. Sprawdź, jak pierogi z suszonymi śliwkami robi Robert Makłowicz . Zobacz też jak przygotować makowy farsz do pierogów .

krojenie kapusty
krojenie kapusty

Źródło zdjęcia: canva/ffolas

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy