Smakosze.pl
Rosół

canva/andreygonchar, Getty Images

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

15 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Klasyczny rosół już ci nie wystarcza i chcesz spróbować czegoś nowego? Dodając do niego pieczarki i podając z pulpecikami, uzyskasz zupełnie nowe danie. Jest rozgrzewający, sycący i pełen smaku umami.

Rosół znany jest przez wszystkich i praktycznie każdy go uwielbia. Najlepiej smakuje przygotowany przez mamę lub babcię w zimny dzień. Okazuje się, że można jeszcze bardziej zwiększyć jego sytość i poprawić smak.

Wykorzystanie pieczarek, które mają sporo smaku umami w sobie, sprawia, że wywar jeszcze bardziej smakuje mięsem. Podając z pulpetami, możesz zrezygnować z makaronu, ponieważ jeden talerz wystarczy, aby napełnić brzuch.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na rosół z pieczarkami

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawych informacji kulinarnych, sprawdź, co jeszcze dla ciebie przygotowaliśmy. W tym artykule opisujemy nietypowy sposób na pierogi po lubelsku, które w farszu zawierają świeże liście mięty. Ten tekst poświęcony został kiszonkom - czy można jeść je na pusty żołądek?.

Składniki:

  • 700 g wołowiny

  • 2 średnie marchewki

  • 1 średnia pietruszka

  • 1 kawałek korzenia selera

  • 1 por

  • 1 cebula

  • 1 kawałek kapusty włoskiej

  • 1 suszony grzyb

  • 4 ziela angielskie

  • 2 liście laurowe

  • 7 pieczarek

  • sól

  • pieprz

Pulpety:

  • szponder, marchewka po rosole

  • 1 małe jajko

  • 3-4 czubate łyżki bułki tartej

  • sól

  • pieprz


Zacznij od włożenia mięsa do garnka i zalania wodą. Włącz gaz i gotuj przez 15 minut. Cały czas zbieraj szumowiny. Zmniejsz ogień, włóż obrane warzywa, opaloną cebulę, suszony grzyb oraz przyprawy.

Fasolka po bretońsku

Rozkosz w każdym kęsie - fasolka po bretońsku z ogórkiem kiszonym

CZYTAJ DALEJ

Całość gotuj przez 3 godziny bez przykrycia. Wyciągnij szponder i zmiel go w maszynce do mięsa wraz z marchewką. Dodaj do niego jajko i bułkę tartą, wymieszaj i uformuj pulpety.

Do odcedzonego rosołu wrzuć grzyby i ponownie zagotuj. Po 15 minutach wrzuć pulpety i gotuj kolejne 5 minut. Podawaj rosół ze świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego.

Rosół

Źródło: canva/valentynsemenov

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poezja-smaku.pl

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >
wątróbka

Przepisy

Obłędny przepis na wątróbkę z cudownymi dodatkami

Czytaj więcej >
robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >