Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek
Klasyczny rosół już ci nie wystarcza i chcesz spróbować czegoś nowego? Dodając do niego pieczarki i podając z pulpecikami, uzyskasz zupełnie nowe danie. Jest rozgrzewający, sycący i pełen smaku umami.
Rosół znany jest przez wszystkich i praktycznie każdy go uwielbia. Najlepiej smakuje przygotowany przez mamę lub babcię w zimny dzień. Okazuje się, że można jeszcze bardziej zwiększyć jego sytość i poprawić smak.
Wykorzystanie pieczarek, które mają sporo smaku umami w sobie, sprawia, że wywar jeszcze bardziej smakuje mięsem. Podając z pulpetami, możesz zrezygnować z makaronu, ponieważ jeden talerz wystarczy, aby napełnić brzuch.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na rosół z pieczarkami
Jeśli chcesz poznać więcej ciekawych informacji kulinarnych, sprawdź, co jeszcze dla ciebie przygotowaliśmy. W tym artykule opisujemy nietypowy sposób na pierogi po lubelsku, które w farszu zawierają świeże liście mięty. Ten tekst poświęcony został kiszonkom - czy można jeść je na pusty żołądek?. Składniki:
700 g wołowiny
2 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
1 kawałek korzenia selera
1 por
1 cebula
1 kawałek kapusty włoskiej
1 suszony grzyb
4 ziela angielskie
2 liście laurowe
7 pieczarek
sól
pieprz
Pulpety:
szponder, marchewka po rosole
1 małe jajko
3-4 czubate łyżki bułki tartej
sól
pieprz
Zacznij od włożenia mięsa do garnka i zalania wodą. Włącz gaz i gotuj przez 15 minut. Cały czas zbieraj szumowiny. Zmniejsz ogień, włóż obrane warzywa, opaloną cebulę, suszony grzyb oraz przyprawy.
Całość gotuj przez 3 godziny bez przykrycia. Wyciągnij szponder i zmiel go w maszynce do mięsa wraz z marchewką. Dodaj do niego jajko i bułkę tartą, wymieszaj i uformuj pulpety.
Do odcedzonego rosołu wrzuć grzyby i ponownie zagotuj. Po 15 minutach wrzuć pulpety i gotuj kolejne 5 minut. Podawaj rosół ze świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego.
Źródło: canva/valentynsemenov
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: poezja-smaku.pl