Smakosze.pl Przepisy Syn Gessler nie robi zwykłego sernika. Jego wersja zdumiewa
Canva / PicLeidenschaft ; Piotr Molecki / East News

Syn Gessler nie robi zwykłego sernika. Jego wersja zdumiewa

17 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Nikt nie powiedział, że sernik zawsze musi być słodki. Tadeusz Muller bierze tę kwestię na warsztat i przedstawia swój smakowity patent na sernik w wersji wytrawnej. Połączenie smaków potrafi naprawdę zaskoczyć. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Syn Magdy Gessler słynie ze swoich pomysłowych receptur. W wytrawnym serniku łączy zarówno nuty wytrawne, jak i słodkie. Bogaty dodatek ziół wieńczy wypiek w spójną całość. Aż ślinka cieknie.

Przepis na wytrawny sernik Tadeusza Mullera

Składniki na spód:

  • 4-5 kromek czerstwego razowego pieczywa

  • 4-5 ciasteczek owsianych

  • 1/2 kostki masła

  • 1 łyżka suszonego tymianku

  • szczypta soli

Składniki na masę sernikową:

  • 8 niewielkich marchewek

  • 700 g tłustego twarogu

  • 350 g sera typu feta

  • 3 jajka

  • otarta skórki pomarańczy

  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • 1 łyżka suszonego tymianku

  • 1 łyżka miodu

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wytrawny sernik syna Magdy Gessler krok po kroku

Marchewki do sernika umyj obierz i wstaw do gotowania na parze. W międzyczasie przygotuj spód do sernika w tym celu kromki razowego pieczywa zmiksuj z ciasteczkami, tymiankiem, solą oraz wiórkami masła. Gotową masę wyłóż na spód formy do pieczenia wyłożonej papierem.

Z ugotowanym marchewek do sernika 2 pokrój w cienkie plasterki i wyłóż nimi przygotowany spód ciasta. Resztę warzyw zblenduj z pozostałymi składnikami na masę sernikową. Uzyskane gładkie ciasto wylej do formy i wyrównaj.

Wytrawny sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz przez ok. 40-50 minut. Stopień upieczenia sernika sprawdź za pomocą drewnianego patyczka. Po upieczeniu pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia. Dla wielbicieli słodkich wypieków mamy orzeźwiający sernik cytrynowy . Wskazówkami odnośnie wyboru twarogu podzieliła się Ania Starmach .

Canva / Pexels--2286921 z Pixabay
Canva / Pexels--2286921 z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: TVN Foodie

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy