Smakosze.pl
Szarlotka bez pieczenia

(Zdjęcie poglądowe) Pixabay / anialaurman

Rewolucyjny przepis na szarlotkę bez pieczenia. Wszystkie składniki znajdziesz w swojej kuchni

19 Listopada 2020

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Szarlotka jest jednym z najpopularniejszych ciast na świecie. Przepisów nie da się zliczyć, jednak mało kto pomyślałby, że można pominąć pieczenie. Wyborny deser możemy zrobić bez pieczenia. Przepis jest banalnie prosty. Jabłka, mleko, herbatniki i

Szarlotka uchodzi za wyjątkowo smakowitą propozycję deserową. Wyborny specjał na bazie jabłek niejednokrotnie wprawiał nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Tym razem przygotujemy szarlotkę bez pieczenia. Efekt jest obłędny.

Szarlotka bez pieczenia - niezawodny przepis

Nie da się ukryć, że szarlotka należy do specjałów, którym nie sposób się oprzeć. Jednak tym razem podejdziemy do niej w niekonwencjonalny sposób. Mało kto spodziewałby się, że szarlotkę można zrobić bez pieczenia.

Szarlotka w tej niecodziennej odsłonie przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy. Deser na długo pozostaje w pamięci i momentalnie znika z talerzyków. Prośby o dokładkę tego ciasta są normą.

Większość wielbicieli łakoci z pewnością będzie miała niezbędne składniki we własnej kuchni. Szarlotka bez pieczenia jest o wiele prostsza w przygotowania, niż mogłoby się wydawać. W jakie składniki musimy się zaopatrzyć?

  • 0,5 kg jabłek

  • opakowanie herbatników

  • 2 opakowania budyniu waniliowego

  • pół kostki masła

  • 250 ml mleka

  • 100 g cukru

  • odrobina cynamonu

Wyborna szarlotka zachwyci wszystkich domowników

Szarlotka bez pieczenia brzmi jak nieosiągalne marzenie. Jednak deser z łatwością wykonamy w domowych warunkach. na początku Obieramy jabłka i wycinamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy je w kostkę. Owoce umieszczamy w garnku.

Jabłka dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Dodajemy do nich cynamon i cukier. Budyń  waniliowy przygotowujemy zgodnie z opisem znajdującym się na opakowaniu. Herbatniki kruszymy i mieszamy z roztopionym masłem.

Tortownicę wyścielamy folią spożywczą. Układamy na niej warstwę masy z herbatników. Następnie przelewamy do tortownicy budyń. Musimy go starannie rozprowadzić. Wykładamy na nim pokrojone wcześniej jabłka.

Z wierzchu możemy wyłożyć jako posypkę pozostałe herbatniki rozrobione z masłem. Tak przygotowaną szarlotkę wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny. Po tym czasie nasze ciasto bez pieczenia będzie już gotowe. Zachwyt domowników jest gwarantowany.

Szarlotka w takim wydaniu może być wzbogacona również o inne składniki. Dobrze sprawdza się chociażby kasza manna. Przepis na deser warto wykorzystać w praktyce. Wielbiciele prostych łakoci będą mile zaskoczeni.

Źródło: Wapteka

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Lane faworki smakują obłędnie

Przepisy

Najprostszy przepis na lane faworki

Czytaj więcej >
Banany

Przepisy

Dlaczego warto zjeść banana przed snem?

Czytaj więcej >
Gołąbki w niecodziennej odsłonie

Przepisy

Gołąbki inaczej – przepis na zapiekankę gołąbkową

Czytaj więcej >
Sałatka jarzynowa

Przepisy

Chrupiąca sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw

Czytaj więcej >
Rosół z dodatkiem sosu sojowego

Przepisy

Czemu warto dodać do rosołu sos sojowy?

Czytaj więcej >
Zupa z młodej kapusty

Przepisy

Przepis na lekką zupę z młodej kapusty

Czytaj więcej >