Szczegóły świątecznego menu królowej Elżbiety II
Rodzina Windsorów jest najbardziej znaną rodziną królewską na świecie - informacjami z ich życia żyją miliony z całego świata. Były nadworny kucharz Darren McGrady zdradził, że zarówno Elżbieta II jak i jej mąż uwielbiają sobie dogodzić szczególnie w czasie świąt.
McGrady pracował dla monarchini przez kilkanaście lat i w ciągu tego długiego czasu zdołał dowiedzieć się wiele na temat kulinarnych przyzwyczajeń jej rodziny. Choć królowa dalej tryska wigorem w wieku 95 lat głównie za sprawą zdrowej diety - nawet ona lubi od czasu do czasu sobie dogodzić.
Co jada w czasie Wielkanocy brytyjska rodzina królewska?
Elżbieta II słynie z wyrafinowania i ogromnych oczekiwań wobec swoich podwładnych - nie inaczej sprawa wygląda z nadwornym kucharzem, który musi przygotowywać idealne potrawy, które dogodzą jej wybrednemu podniebieniu. Dlatego Wielkanoc musi być przygotowana z największymi staraniami.
W Wielki Piątek królowa spożywa lekką postną kolację złożoną z ryb. Gdy jednak zbliża się kulminacyjny moment Niedzieli Wielkanocnej i cała rodzina królewska zasiada do stołu w zamku Windsor, daniem głównym jest uwielbiana przez wszystkich jagnięcina pieczona z sezonowymi warzywami.
Jako dodatek do ciężkiego mięsa, Elżbieta II nakłada sobie sałatkę złożoną z ogórka, sałaty, odrobiny mięty oraz trochę startej marchwi i kolendry. Taki mix ułatwia trawienie i pozwala poradzić sobie z ciężką, aczkolwiek z pewnością przepyszną jagnięciną.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy zmiany, jakie zajdą w sklepach od 2 kwietnia - wiele produktów może całkowicie zniknąć z półek. W tym tekście z kolei prezentujemy produkty, które Magda Gessler sprzedaje w swoim sklepie internetowym za spore pieniądze.
Co po wielkanocnym obiedzie?
Cała rodzina Windsorów jest ogromnymi fanami serów. Dlatego jako przekąskę podaje się deski serów wraz ze świeżymi owocami. Ulubionymi owocami Elżbiety II są brzoskwinie - Darren McGrady wyjawia, że im słodsze i soczystsze, tym lepiej. Na deser obowiązkowo muszą pojawić się czekoladowe słodkości.
Jeżeli chodzi o napoje, to królowa nie jest zbyt wielką fanką mocnych alkoholi. Jeśli jednak decyduje się na coś mocniejszego, najczęściej delektuje się wieczorową porą koktajlem z ginu i dubboneta, czyli francuskiego słodkiego aperitifu, który zawiera chininę.
Poza świętami, monarchini uwielbia dobrze wysmażone steki oraz burgery. Te ostatnie je jednak w niecodzienny sposób, ponieważ nigdy nie bierze go do ręki, lecz kroi nożem i widelcem. Co ciekawe, Elżbieta II nie znosi czosnku, dlatego jest on całkowicie zakazany w królewskiej kuchni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: glamour.pl; viva.pl