Szybka polewa do piernika
Piernik jest tradycyjnym ciastem, które przygotowujemy na Święta Bożego Narodzenia. Mocny, korzenny smak, powidła śliwkowe i polewa czekoladowa sprawiają, że piernik jest królem wśród świątecznych wypieków. Poznaj sprawdzony przepis na tradycyjną i szybką polewę do piernika z kakao, masła, cukru i mleka.
Piernik jest ciastem, bez którego nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia. Wilgotny, puszysty wypiek o wyraźnym, miodowo-korzennym smaku z nutą czekolady, cynamonu, kardamonu, imbiru, przełożony jest powidłami śliwkowymi. Cały piernik polany jest gęstą, aksamitną polewą czekoladową, która zastygając na cieście, tworzy jego doskonałe wykończenie.
Piernik z polewą czekoladową możesz przygotować w kilka godzin, jednak najlepszy smak uzyskasz wtedy, kiedy wyrobione ciasto będzie dojrzewać 4 tygodnie, a po upieczeniu placka, odstawisz go na kolejne 2 tygodnie w suche i chłodne miejsce. Polewę czekoladową przygotuj dzień przed podaniem, aby zdążyła zastygnąć na pierniku.
Z dodatkiem korzennej przyprawy do piernika przygotujesz również doskonałe pierniczki na choinkę. Udekoruj je kolorowym lukrem i jadalnymi ozdobami.
Przepis na szybką polewę do piernika
Składniki:
-
100 g masła
-
4 łyżki kakao
-
4 łyżki cukru pudru
-
3 łyżki mleka
Jak przygotować szybką polewę do piernika?
Masło rozpuść w małym garnku, dodaj kakao, cukier puder i mleko, gotuj na wolny ogniu i mieszaj do połączenia wszystkich składników i powstania gęstej polewy.