Smakosze.pl Przepisy Szybki bigos w sam raz na ciepłe dni. Bez dodatku kiszonej kapusty
canva/-lvinst-

Szybki bigos w sam raz na ciepłe dni. Bez dodatku kiszonej kapusty

30 sierpnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Zapraszamy na szybki bigos idealny na ciepłe dni. Robi się go bez dodatku kiszonej kapusty, dzięki czemu jest delikatniejszy w smaku. Miejsce suszonych grzybów zajmą w nim pieczarki, a mięsa — kiełbasa. Nasz bigos nie wymaga długiego gotowania, a wychodzi naprawdę smaczny.

Bigos jest tradycyjną, polską potrawą kojarzoną głównie z porą jesienno-zimową. Nie obędą się bez niego Święta Bożego Narodzenia ani sylwestrowa impreza. Jego podstawą jest zwykle kiszona kapusta i duży dodatek mięs. Dzięki temu danie to jest sycące i bardzo smaczne.

Jeśli jednak macie ochotę na bigos teraz, latem, możecie go przygotować w nieco lżejszej wersji. Oczywiście kupicie bez problemu kapustę kiszoną — świeżą lub jeszcze z poprzedniego sezonu. Jednak jeśli chcecie ugotować bigos szybciej i w lżejszej wersji, postawcie na zwykłą, słodką białą kapustę.

Przepis na szybki bigos

Składniki:

  • 1 duża główka białej kapusty (jeśli jest luźna i nieduża, użyj 2 sztuk)

  • 2 duże cebule

  • olej

  • 50 dag pieczarek

  • 50 dag cienkiej kiełbasy

  • 2-3 listki laurowe

  • 4-5 ziaren ziela angielskiego

  • 1 mały słoik koncentratu pomidorowego

  • kminek

  • majeranek

  • sól, pieprz

Przygotowanie bigosu ze słodkiej kapusty

Kapustę oczyść, poszatkuj, umieść w dużym garnku. Podlej ją wodą, zagotuj. Dodaj trochę soli, listki laurowe i ziarna ziela. Gotuj przy uchylonej pokrywce ok. 10 minut.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Zeszklij na oleju. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki, dodaj do cebuli. Całość przesmaż, dodaj do kapusty.

Kiełbasę pokrój w talarki lub w kostkę, przesmaż na oleju, dodaj do kapusty. Wsyp też trochę kminku i majeranku, gotuj, aż kapusta będzie miękka.

Wtedy dodaj do niej koncentrat pomidorowy, trochę soli i pieprzu. Gotuj jeszcze 5 minut, dopraw do smaku.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na bigos z cukinii , a także przepis Magdy Gessler na bigos szlachecki .

kapusta
canva/Shedu

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy