Bigos szlachecki z przepisu Magdy Gessler. Smak sprzed lat
Poznajcie przepis Magdy Gessler na bigos szlachecki. Smak potrawy jak sprzed lat znana restauratorka uzyskuje dzięki dodatkowi miksu mięs. Sprawdźcie jednak też inne tajniki tego niepowtarzalnego bigosu, bo Gessler zna się na gotowaniu, jak mało kto.
Bigos to potrawa znana w Polsce od wielu wieków. Jej podstawę stanowi kiszona kapusta, którą nieraz łączy się też z kapustą surową. Ważnym dodatkiem są mięsa i wędliny. Jak zapewnia Magda Gessler, najlepszy smak bigosu zapewnia mieszanka różnych gatunków mięsiwa.
Istotne są też przyprawy, grzyby i suszone śliwki. Dzięki temu połączeniu różnych smaków można otrzymać przepyszny bigos, który będzie stanowił konkurencję dla niejednego wymyślnego dania.
Przepis Magdy Gessler na bigos szlachecki
Składniki:
ok. 50 dag kapusty kiszonej
ok. 1/3 niedużej główki kapusty białej
garść suszonych grzybów
40 dag różnego rodzaju mięs, w tym też dziczyzny
ok. 20 dag kiełbasy z dzika lub wieprzowej
2 duże cebule
olej
1 łyżeczka słodkiej papryki
kilka listków laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka jagód jałowca
1 łyżeczka kminku
słonina lub przerośnięty boczek do wyłożenia garnka
5-8 wędzonych śliwek
1 szklanka kwasu z kapusty
sól, pieprz, cukier
Przygotowanie bigosu
Grzyby opłucz, zalej ciepłą wodą, odstaw na kilka godzin do namoczenia. Śliwki suszone również opłucz i namocz.
Słodką kapustę oczyść, poszatkuj. Mięso opłucz, osusz. Pokrój w kostkę, obsmaż na patelni z olejem. Słodką kapustę i mięso włóż do garnka, dopraw kminkiem, gotuj na niedużym ogniu.
Grzyby posiekaj, dodaj do kapusty razem z wodą z namaczania. Podobnie wraz z płynem dodaj też śliwki. Gotuj na niedużym ogniu, co jakiś czas zamieszaj.
Cebule obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na patelni. Dodaj pokrojoną kiełbasę, razem przesmaż. Dodaj przyprawy, przesmaż.
Dodaj kiszoną kapustę (możesz ją wcześniej raz przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna). Podlej odrobiną wody, zagotuj.
Duży garnek wyłóż słoniną lub boczkiem. Umieść w nim kapustę słodką oraz kiszoną z dodatkami. Dodaj zagotowany kwas z kapusty, trochę soli, pieprzu i cukru.
Bigos gotuj ok. 2,5 godziny na małym ogniu, przy uchylonej pokrywce. Najlepiej gotuj go jeszcze po ok. 30 minut przez 3-4 dni.
W naszym serwisie znajdziecie też przepis Magdy Gessler na domowy smalec, a także na placki ziemniaczane.
Źródło zdjęcia: canva/feri1
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Bosko soczyste kotlety z piersi kurczaka w majonezie i serze. Każdy będzie prosił o dokładkę
Obłędne gołąbki z fasolą - pyszny obiad bez mięsa. Wyjątkowy farsz zachwyca
Źródło: ofeminin, beszamel.se