Smakosze.pl Przepisy Szybki i puszysty suflet śniadaniowy. Pyszny sposób na jajka
canva/margouillatphotos

Szybki i puszysty suflet śniadaniowy. Pyszny sposób na jajka

29 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Niewielu Polaków zna specjał ze zdjęcia, a jest nim wytrawny suflet. Dziś powiemy wam, jak zrobić szybki i puszysty suflet śniadaniowy. Będzie to pyszny sposób na jajka. W jego środku ukryliśmy pożywną niespodziankę, czyli ser i szynkę. Te dodatki sprawią, że danie będzie niezwykle sycące.

Suflet jest lekkim wypiekiem, którego podstawą są jajka. Może być słodki, np. czekoladowy, cytrynowy lub wytrawny, np. serowy, warzywny. Można go więc podać na deser lub na śniadanie albo na przekąskę.

Suflet ma delikatną strukturę, którą zapewniają ubite białka. Należy go piec w wysokiej temperaturze, dzięki czemu urośnie i będzie lekki. Niestety suflet bardzo lubi opadać. By tego uniknąć, nie należy uchylać piekarnika w czasie pieczenia i podać go od razu po wyjęciu z piekarnika.

Przepis na wytrawny suflet

Składniki na 3 foremki:

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 3/4 szklanki mleka

  • sól, pieprz

  • 1/3 szklanki startego żółtego sera

  • 1/3 szklanki pokrojonej szynki

  • masło do wysmarowania foremek

Przygotowanie sufletu z serem i szynką

W małym garnku rozpuść masło, wsyp mąkę i całość chwilę przesmaż, nie dopuszczając do zrumienienia. Garnek zestaw z ognia.

Do przygotowanej zasmażki dodawaj po jednym żółtku, cały czas mieszając. Potem zacznij całość podgrzewać i wlewać stopniowo do masy zimne mleko.

Gdy masa zgęstnieje, zestaw ją z ognia i przestudź. Dodaj do niej rozdrobniony ser i szynkę, wymieszaj.

Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do masy, delikatnie wymieszaj. Foremki na suflet wysmaruj masłem, napełnij masą do 3/4 wysokości.

Foremki z masą postaw na blasze, podlej wodą do 1/3 ich wysokości. Piecz 25 minut w 180 st. C. Suflety możesz podać np. z kawałkami awokado, pomidorem czy rukolą.

Na naszej stronie znajdziecie też przepis na jajka w koszulce , a także na jajka po wiedeńsku .

canva/Fertnig
canva/Fertnig

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: letagafood

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy