Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Ta część jajka nieraz ląduje w koszu, a jest najcenniejsza. Poznasz zalety i nigdy nie wyrzucisz
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 04.02.2023 19:20

Ta część jajka nieraz ląduje w koszu, a jest najcenniejsza. Poznasz zalety i nigdy nie wyrzucisz

jajka
Canva / hoozone

Czy w Twojej kuchni skorupki jaj lądują w koszu? Zupełnie niesłusznie. Ta część produktu jest bogatym źródłem wapnia i nie tylko. Istnieją proste sposoby na skorzystanie z tych dobrodziejstw.

Skorupka z jednego jajka zawiera 2 razy więcej wapnia, niż wynosi dzienna zalecana dawka dla dorosłego człowieka. To jednak nie koniec jej zalet. W tej części jajka znajdziemy między innymi kolagen, keratynę a także liczne pierwiastki, jak żelazo, cynk czy fluor. Każdy z tych skłądników pełni istotną rolę w naszym organizmie.

Dlaczego warto zachować skorupki z jajek?

Wysoka zawartość wapnia w skorupkach jaj pomaga zwalczyć wiele dolegliwości. Jedną z nich jest osteoporoza czyli zmniejszenie gęstości kości, a co za tym idzie, ich osłabienie. Dzięki skorupce jaj z łatwością możemy uzupełnić niedobory wapnia, które są jedną z przyczyn tej choroby.

Skorupki z jajek wspomogą przy chorobie zwyrodnieniowej stawów i bólu pleców. Wynika to z ich właściwości przeciwzapalnych. Zawdzięczamy je wewnętrznej błonie bogatej w białko, kolagen czy kwas hialuronowy.

Skorupki jajka są nie tylko łatwo dostępnym i tanim źródłem wapnia. Badania wykazały, że wapń pochodzący z takiego źródła jest bardzo dobrze przyswajany przez organizm. Stany zapalne leczone dzięki skorupkom pomagają natomiast uniknąć stosowania farmaceutycznych leków przeciwbólowych, które mogą powodować niepożądane efekty uboczne.

Składniki zawarte w skorupkach jajek poprawią kondycję skóry, włosów i paznokci. Na wprowadzeniu skorupek do diety skorzystają też nasze zęby. Stomatolodzy zaczęli prowadzić badania na temat wykorzystania sproszkowanych skorupek do remineralizacji szkliwa. Wyniki są niezwykle zadowalające.

Jak domowymi sposobami można wykorzystać skorupki jajek?

Aby w bezpieczny sposób używać skorupek z jajek należy je odpowiednio przygotować. Jajka niosą ze sobą bowiem ryzyko zarażenia bakterią Salmonelli. Po obraniu jajek, skorupki należy dokładnie oczyścić i piec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni. Następnie wystarczy zmielić je na proszek i przesypać do szczelnie zamykanego pojemnika.

Jak wprowadzić skorupki z jajek do naszej diety? Łyżeczkę tego specyfiku możemy dodać np. do koktajlu. Sprawdzi się też w omlecie albo sosie. Co ciekawe wapń zawarty w skorupce dosypanej do kawy spowoduje, że napar stanie się łagodniejszy dla żołądka.

Skorupki z jajek mogą być doskonałą bazą na napój z dużą ilością wapnia. Taki eliksir szczególnie warto pić zimą, kiedy narażeni jesteśmy na rozmaite infekcje. Skorupki z 6 jaj należy zalać 3 litrami przegotowanej wody i odstawić do lodówki na 6-7 dni. Szklanka gotowej mikstury z dodatkiem cytryny i miodu skutecznie wzmocni organizm.

Skorupki jajek możemy stosować nie tylko do użytku wewnętrznego, ale też zewnętrznego. Z łatwością przygotujemy z nich np. maseczkę na twarz lub włosy. Proszek ze skorupek wymieszany z octem jabłkowym będzie doskonałym remedium na stany zapalne skóry. Taki sam roztwór pomoże również złagodzić dokuczliwe bóle stawów. Zastanawialiście się kiedyś o czym świadczyć może kolor skorupki? Między jajkami na twardo oraz na miękko istnieje spora różnica w kwestii wartości odżywczych.

Canva / lightshows
Canva / lightshows

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: Jajka Kuchnia