Smakosze.pl Przepisy Ta przyprawa odmieni fasolkę po bretońsku. Danie z PRL-u będzie jeszcze lepsze
Fot. Shutterstock/Gold Picture

Ta przyprawa odmieni fasolkę po bretońsku. Danie z PRL-u będzie jeszcze lepsze

23 stycznia 2025
Autor tekstu: Patrycja Grzebyk

Tę potrawę wszyscy znają. Jest pyszna i sycąca. Fasolka po bretońsku to klasyk z PRL-u. Czy to danie może smakować jeszcze lepiej niż klasyczna wersja? Zdecydowanie taka. Wystarczy jedna przyprawa.

Idealny przepis na sycący obiad

Fasolka po bretońsku to danie proste, ale o wyrazistym smaku i aromacie. Jest bardzo sycąca i nic dziwnego, że była prawdziwym hitem w PRL-u. Dalej cieszy się ogromną popularnością w naszym kraju.

Podstawą jest tutaj oczywiście fasola. Do przygotowania tego dania możemy wykorzystać fasolkę z puszki lub odpowiednio przygotowaną fasolkę suchą. Jak trochę podrasować tradycyjną fasolkę po bretońsku? Koniecznie przetestujcie tę przyprawę .

fasolka
Fot. Canva/pepmiba, Getty Images
Mieszam z musztardą i zalewam kiszone ogórki. Ta surówka smakuje jak z restauracji

Fasolka po bretońsku ze specjalnym dodatkiem

Pyszną i sycącą fasolką po bretońsku zajadano się w PRL-u. To cudowna propozycja na pyszny obiad , a z odpowiednimi przyprawami możemy jeszcze trochę poprawić jej smak. Koniecznie zobacz.

Składniki:

  • 400 g suchej fasolki lub 2 puszki fasolki
  • 250 g boczku
  • 250 g kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    3 ziela angielskie
  • liść laurowy
  • 2 płaskie łyżki suszonego majeranku
  • ½ łyżeczki kminku

Jeśli do przygotowania dania wybraliście fasolkę suchą, trzeba zająć się nią dzień wcześniej. Taką fasolkę należy zalać zimną wodę i odstawić na całą noc . Następnego dnia fasolkę odcedzamy, zalewamy 1 l wody i dodajemy 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie, liść laurowy. Całość gotujemy pod przykryciem godzinę, aż do miękkości.

Jak zrobić fasolkę po bretońsku w nowym wydaniu?

Możemy przejść do przygotowania boczku. Odcinamy skórę, boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni . Tak przygotowany przekładamy do garnka z fasolką. Na tej samej patelni podsmażamy kiełbasę pokrojoną w kostkę. Kiedy lekko się zarumieni, dodajemy pokrojoną w koteczkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Zawartość patelni przekładamy do fasolki i gotujemy przez 5 minut na dużym ogniu bez przykrycia. Na koniec dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Sekretnym składnikiem w fasolce jest kminek, który doskonale komponuje się z tym daniem.

Całość gotujemy jeszcze 15 min. Tak pysznego wariantu fasolki po bretońsku nie jedliście od dawna. To naprawdę genialna propozycja na obiad. Sprawdź też genialny przepis na sernik jabłkowy .

fasolka po bretońsku
Fot. Canva/RitaE, pixabay
Zjedz miskę tej zupy dziennie, kilogramy polecą w dół. Idealna do trzymania linii i odchudzania
Polacy wciąż ją kupują, a to najgorsza kawa. Omijaj szerokim łukiem
Obserwuj nas w
autor
Patrycja Grzebyk

Wydawczyni i redaktorka Smakosze.pl. Pasjonatka kulinariów, która kocha odkrywać nowe smaki. Uwielbia eksperymentować w kuchni i inspirować innych. Oddana fanka kuchni włoskiej.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy