Ta sałatka będzie hitem na twoim stole. Smakowite perły zachwycą każdego
Wygląda niesamowicie, prawda? A smakuje jeszcze lepiej. Sałatkę przygotowałam na próbę i już wiem, że na stałe zagości w moim menu. Zjawiskowo prezentuje się na stole. Moi goście byli zachwyceni nie tylko jej wyglądem, ale przede wszystkim smakiem.
Niezwykła sałatka poleca się na imprezę
Na tę niezwykłą sałatkę trafiłam niedawno i przyznam szczerze, że przepis bardzo mnie zaciekawił. Szukałam pomysłu na przekąskę na imprezę dla gości i sałatka „perły” okazały się przysłowiowym strzałem w dziesiątkę.
Martwiłam się jednak, że przygotowanie sałatki zajmie mi bardzo dużo czasu. Nic bardziej mylnego! Sałatkę robi się naprawdę sprawnie. Same muszle również nie są ciężkie w przygotowaniu. Robi się je z ciasta francuskiego.
![przekąska z ciasta francuskiego.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/przekaska_z_ciasta_francuskiego_ddfc3997db.jpg)
Przepis na hitową sałatkę
Przepis na smakowitą przekąskę oraz zdjęcia pochodzą z kanału Maria's Rezepte na YouTube. Muszle z ciasta francuskiego będziemy nadziewać sałatką. „Perły” w sałatce możesz zrobić z ugotowanych jajek przepiórczych lub czarnych oliwek.
Składniki na muszle:
- 500 g ciasta francuskiego
- jajko
Składniki na sałatkę:
- 200 g paluchów krabowych
- 2 jajka ugotowane na twardo
- pomidor
- 100 g sera żółtego
- 3 ząbki czosnku
- koperek
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
Dodatkowo:
- 9 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo lub dużych, czarnych oliwek
Dalsza część tekstu pod filmem
Na początku przygotuj muszle z ciasta francuskiego
Krok 1 : Rozłóż ciasto francuskie na blacie i podziel na 9 kwadratów. Każdy kwadrat powinien mieć wymiary 10x10 cm. Radełkiem odetnij rogi w następujący sposób:
![ciasto francuskie.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_fd0b20bdbe.jpg)
Krok 2: Przy pomocy odwróconej nakładki do szprycy do tortów, powycinaj następujące wzory:
![ciasto francuskie.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_e049df2b11.jpg)
Krok 3: Zagnieć ciasto na końcach
![ciasto francuskie.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_9531267766.jpg)
Krok 4: Weź większą wykałaczkę do szaszłyków i zrób wgniecenia w cieście, by nadać im kształt muszli:
![ciasto francuskie.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_c10682245b.jpg)
Krok 5: Muszle z ciasta francuskiego nasmaruj rozbełtanym jajkiem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piecz 10-12 minut. Wyjmij i ostudź.
![ciasto francuskie.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_ee76467a64.jpg)
Teraz pora na pyszne nadzienie
Przygotuj sałatkę: paluchy krabowe i pomidora pokrój w drobną kostkę. Na tarce zetrzyj jajka na twardo i ser . Posiekaj koperek i czosnek. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj majonez. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ostudzone muszle z ciasta francuskiego przekrój tak, by muszle otwierały się delikatnie. Do każdej włóż przygotowaną sałatkę. Na końcu do każdej muszli włóż po jednym ugotowanym jajku przepiórczym lub dużej, czarnej oliwce. Smacznego!
Polecamy również wyśmienitą zupę rybną oraz gruzińskie pierogi. Rodzina będzie zachwycona.
![ciasto francuskie.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_a6fb9ec1e0.jpg)