Smakosze.pl Przepisy Ta zupa jest tak dobra, że mogłaby zdobyć Oskara. Najchętniej jadłbym ją codziennie
Fot. YouTube/Szybkie pyszne

Ta zupa jest tak dobra, że mogłaby zdobyć Oskara. Najchętniej jadłbym ją codziennie

27 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Na dzisiejszy obiad doskonale sprawdzi się dość nietypowa zupa. Choć nie jest tak popularna, jak pomidorowa czy ogórkowa, w niczym nie ustępuje im smakiem. Według samozwańczych krytyków jest od nich nawet lepsza. Poznaj łatwy przepis i ugotuj ją, a sprawdzisz, czy to prawda.

Zupa cygańska nie ma sobie równych

Zupy to nieodłączny składnik naszej tradycyjnej kuchni. Książki kucharskie są bogate w różnorakie przepisy właśnie na te dania. Niestety zupa cygańska nie znalazła się w żadnej z nich. A szkoda, bo zupa zachwyca smakiem, a przy okazji jest niezwykle pożywna.

W dalszej części tekstu dowiesz się, z jakich składników oraz jak ją przygotować. Cały proces jest nieskomplikowany i niezbyt czasochłonny, więc możesz ugotować ją nawet dzisiaj. Pena mięsa i warzyw zadowoli każdego.

skąłdniki na zupe.jpg
Fot. YouTube/Szybkie pyszne
To najlepszy sernik z rosą, jaki jadłem. Wygląda jak milion dolarów i jest lekki jak chmurka

Co będzie ci potrzebne?

Zupa cygańska ma jedną dużą zaletę. Przez bogactwo składników zaspokoi nawet największy głód. Równocześnie próżno szukać w niej wymyślnych i drogich produktów. Wszystkie znajdziesz na poniższej liście, a podobny przepis możesz spotkać na kanale Szybkie pyszne na Youtube, skąd pochodzą użyte w artykule zdjęcia.

Składniki:

  • 2 marchwie
  • 1 pietruszka
  • 3 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 300 g ziemniaków
  • 300 g boczku
  • 500 g mięsa wieprzowego
  • 2 l wody
  • 2 g cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • mielona papryka słodka
  • rozmaryn
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pieprz
  • sól
  • natka pietruszki/koperek

Zupa cygańska - przepis

Rozpocznij od obrania jednej marchwi, pietruszki i dwóch cebul. Następnie umyj warzywa, przekrój je mniejsze kawałki i umieść w garnku. Seler naciowy dokładnie umyj, posiekaj na kawałki i również umieść w garnku.

Mięso umyj i pokrój na plastry o grubości około 2 centymetrów. Dodaj je do warzyw, a całość zalej wodą. Gotuj pod przykryciem przez 40 minut. Po tym czasie zbierz powstałe szumowiny i zestaw garnek z ognia.

Boczek pokrój w małą kostkę i podsmaż go na patelni. Obierz jeszcze jedną cebulę i posiekaj w kostkę. Dodaj warzywo do boczku i zeszklij je.

Obrane ząbki czosnku posiekaj i wsyp je do zeszklonej cebuli. Umytą paprykę pokrój w kostkę i podsmaż z pozostałymi składnikami. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na małych oczkach tarki, a następnie wsyp ją na patelnię. Całość dokładnie wymieszaj i smaż przez około 10 minut. Na koniec przypraw solą, pieprzem, cukrem, mieloną papryką, rozmarynem oraz koncentratem pomidorowym i wymieszaj.

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w małą kostkę. Z garnka wyciągnij ugotowane warzywa oraz mięso. Do wody wsyp ziemniaki i gotuj je przez 10 minut.

Ugotowane wcześniej warzywa oraz mięso drobno posiekaj. Dodaj je wraz z podsmażonymi składnikami do gotujących się ziemniaków. Całość wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Gotową zupę podawaj w posiekaną pietruszką lub koperkiem, a będzie smakowała doskonale.

Sprawdź także sposób na czyszczenie blendera oraz dowiedz się, jaki miód warto spożywać .

zupa.jpg
Fot. YouTube/Szybkie pyszne
W życiu nie sądziłem, że można zrobić pierogi z takim składnikiem. Polacy go uwielbiają
Ten przepis na przecier z pomidorów dostałam od babci. Sklepowe nie mają do niego startu
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy