Smakosze.pl Przepisy Tajska zupa curry - najlepszy, sprawdzony przepis
canva/Nataly Hanin

Tajska zupa curry - najlepszy, sprawdzony przepis

9 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Tajka zupa curry to doskonały pomysł na orientalny i rozgrzewający obiad. Zupa z kurczakiem, warzywami, grzybami shiitake, gotowana na mleku kokosowym z przyprawami i zieloną pasta curry jest pikantna i ma doskonały smak. Sprawdź, jak zrobić tajską zupę curry z kurczakiem.

Tajska zupa curry gotowana na zielonej paście jest pikantną zupą o doskonałym, złożonym smaku. Zielona pasta curry składa się głównie z papryki chili, trawy cytrynowej, czosnku, kminu rzymskiego i galangalu, jest więc bardzo aromatyczna i bardzo ostra.

Zupa tajska to bogactwo warzyw i orientalnych dodatków, jak trawa cytrynowa, sos rybny, sojowy, limonka i mleko kokosowe. Jest pyszna, pożywna i bardzo rozgrzewająca, idealna na jesienny i zimowy obiad. Zupę ugotuj na bulionie warzywnym , wywar jest podstawą dobrej zupy.

Jeśli lubisz tajską kuchnię, koniecznie ugotuj również tradycyjną zupę Tom Yum z krewetkami, jest prawdziwym symbolem Tajlandii.

Przepis na tajską zupę curry

Składniki na 4-5 porcji:

  • 2 piersi z kurczaka

  • 2 łyżki zielonej pasty curry

  • 3 cebule dymki

  • 200 g grzybów shiitake

  • papryka czerwona podłużna

  • pół szklanki malutkich różyczek brokuła

  • garść fasolki szparagowej zielonej

  • 2 cm korzenia imbiru

  • 400 ml mleka kokosowego

  • 1 l bulionu warzywnego

  • 2 łyżki sosu rybnego

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 2 łyżki oleju roślinny

  • sok z połowy limonki

  • łyżka cukru brązowego

  • łodyga trawy cytrynowej

  • kolendra

Jak zrobić tajską zupę curry?

Grzyby namocz w zimnej wodzie, aby zmiękły, pokrój paprykę, kurczaka umyj, oczyść i pokrój w cienkie paski. Posiekaj czosnek, dymki, zetrzyj na tarce imbir. W większym garnku wlej podsmaż na oleju imbir, czosnek i cebulki, dodaj pastę curry, kurczaka i smaż przez kilka minut.

Do garnka dodaj również pokrojoną paprykę, fasolkę i różyczki brokuła, wymieszaj i smaż kolejne kilka minut, następnie wlej bulion, dodaj łodygę trawy cytrynowej, odsączone z wody grzyby, sos rybny, sos sojowy i gotuj do miękkości warzyw.

Trawa cytrynowa

Źródło zdjęcia: canva/Sombats Gdy warzywa będą już miękkie, a bulion bardzo aromatyczny, wlej mleko kokosowe, wymieszaj i podgotuj jeszcze chwilę. Zupę dopraw cukrem i sokiem z limonki. Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy