Tajska zupa curry - najlepszy, sprawdzony przepis
Tajka zupa curry to doskonały pomysł na orientalny i rozgrzewający obiad. Zupa z kurczakiem, warzywami, grzybami shiitake, gotowana na mleku kokosowym z przyprawami i zieloną pasta curry jest pikantna i ma doskonały smak. Sprawdź, jak zrobić tajską zupę curry z kurczakiem.
Tajska zupa curry gotowana na zielonej paście jest pikantną zupą o doskonałym, złożonym smaku. Zielona pasta curry składa się głównie z papryki chili, trawy cytrynowej, czosnku, kminu rzymskiego i galangalu, jest więc bardzo aromatyczna i bardzo ostra.
Zupa tajska to bogactwo warzyw i orientalnych dodatków, jak trawa cytrynowa, sos rybny, sojowy, limonka i mleko kokosowe. Jest pyszna, pożywna i bardzo rozgrzewająca, idealna na jesienny i zimowy obiad. Zupę ugotuj na bulionie warzywnym , wywar jest podstawą dobrej zupy.
Jeśli lubisz tajską kuchnię, koniecznie ugotuj również tradycyjną zupę Tom Yum z krewetkami, jest prawdziwym symbolem Tajlandii.
Przepis na tajską zupę curry
Składniki na 4-5 porcji:
-
2 piersi z kurczaka
-
2 łyżki zielonej pasty curry
-
3 cebule dymki
-
200 g grzybów shiitake
-
papryka czerwona podłużna
-
pół szklanki malutkich różyczek brokuła
-
garść fasolki szparagowej zielonej
-
2 cm korzenia imbiru
-
400 ml mleka kokosowego
-
1 l bulionu warzywnego
-
2 łyżki sosu rybnego
-
2 łyżki sosu sojowego
-
2 łyżki oleju roślinny
-
sok z połowy limonki
-
łyżka cukru brązowego
-
łodyga trawy cytrynowej
-
kolendra
Jak zrobić tajską zupę curry?
Grzyby namocz w zimnej wodzie, aby zmiękły, pokrój paprykę, kurczaka umyj, oczyść i pokrój w cienkie paski. Posiekaj czosnek, dymki, zetrzyj na tarce imbir. W większym garnku wlej podsmaż na oleju imbir, czosnek i cebulki, dodaj pastę curry, kurczaka i smaż przez kilka minut.
Do garnka dodaj również pokrojoną paprykę, fasolkę i różyczki brokuła, wymieszaj i smaż kolejne kilka minut, następnie wlej bulion, dodaj łodygę trawy cytrynowej, odsączone z wody grzyby, sos rybny, sos sojowy i gotuj do miękkości warzyw.
Źródło zdjęcia: canva/Sombats Gdy warzywa będą już miękkie, a bulion bardzo aromatyczny, wlej mleko kokosowe, wymieszaj i podgotuj jeszcze chwilę. Zupę dopraw cukrem i sokiem z limonki. Smacznego.