Smakosze.pl Przepisy Takich placków ziemniaczanych jeszcze nie jadłeś. Ten trik nadaje im chrupkości
Screen z filmu na kanale YouTube Foodini

Takich placków ziemniaczanych jeszcze nie jadłeś. Ten trik nadaje im chrupkości

20 kwietnia 2023

Placki ziemniaczane mogą być jeszcze bardziej chrupiące. Wystarczy, że starte ziemniaki namoczymy w wodzie i starannie odsączymy. Formowanie przysmaku będzie niesamowicie proste, a konsystencje zachwyci nawet najbardziej wybrednych. Spróbujecie?

Przepis na chrupiące placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane w tej odsłonie pokocha wielu smakoszy. Wykonanie jest proste, a zaprezentowany trik niezawodny. Spójrzcie tylko na zdjęcie ilustrujące nasz artykuł, które pochodzi z filmu opublikowanego na kanale YouTube Foodini, gdzie znajdziecie bardzo podobny przepis. Ślinka cieknie od samego patrzenia.

Składniki na chrupiące placki ziemniaczane:

  • 500 g ziemniaków
  • 10 g masła
  • 1 mała cebula
  • 80 g ulubionego sera żółtego
  • 15 g skrobi ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki wędzonej papryki
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
  • zimna woda
Wrzucasz cytrynę do herbaty? Chwila nieuwagi i straci cenne właściwości

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane?

Zaczynamy od obrania i umycia ziemniaków. Następnie ścieramy je na tarce o większych oczkach i przenosimy do miski. Zalewamy wodą i płuczemy. Płyn zlewamy, dodajemy świeżą porcję i odstawiamy całość na 10 minut.

Po tym czasie warzywo przenosimy na durszlak wyłożony czystą ściereczką i dokładnie odciskamy z nadmiaru soków. Na dobrze rozgrzanym maśle zrumieniamy posiekaną cebulę, soląc ją zaraz po wrzuceniu. Dodajemy ziemniaki i smażymy przez 5 minut, cały czas mieszając zawartość patelni, by nic nie przywarło.

Przenosimy warzywa do miski. Gdy nieco ostygną, dodajemy starty ser żółty, skrobię i przyprawy. Mieszamy , a następnie, korzystając z papieru do pieczenia, formujemy prostokątne placki ziemniaczane.

W tym celu kulkę masy rozpłaszczamy dłonią i wyrównujemy brzegi przy pomocy łopatki. Uformowane placki ziemniaczane przenosimy na 10 minut do zamrażalnika , po czym smażymy w solidnej porcji dobrze rozgrzanego oleju, aż się zrumienią.

Jak podać chrupiące placki ziemniaczane?

Chrupiące placki ziemniaczane znakomicie smakują z kwaśną śmietaną. Możecie dodatkowo zaserwować plastry wędzonego łososia. Pyszną opcją będzie także polanie dania sosem grzybowym .

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na placki ziemniaczane i nie tylko. Polecamy prosty patent, w którym kultowe danie przygotujemy bez ścierania warzyw . Być może skuszą was także fuczki , czyli smażone danie z kiszonej kapusty. Jest obłędnie pyszne.

Źródło: YT/Foodini

Zapomnij o lepieniu pierogów. Strzelczyk je roluje, ta metoda podbija Polskę
Bosacka wzięła sałatę i zwróciła uwagę na ważny detal. Jest oznaką świeżości
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy