Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Takiej szynki na obiad, jak Strzelczyk, nie robi nikt. Mięso rozpływa się w ustach
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 31.03.2025 21:00

Takiej szynki na obiad, jak Strzelczyk, nie robi nikt. Mięso rozpływa się w ustach

Szynka na obiad
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Kawałek szynki można mocno związać i upiec, ale można też pokroić w plastry. I właśnie tak dzisiaj zrobię – zapowiada Tomasz Strzelczyk. Ten obiad w jego wykonaniu to sposób na wieprzowinę, która rozpływa się w ustach.

Szynka wieprzowa według Strzelczyka

Tomasz Strzelczyk to jeden z naszych ulubionych kucharzy z Youtube'a. Nic dziwnego – nie dość, że gotuje smacznie i przeważnie bardzo prosto. Do tego uczy nas też technik, które nawet najzwyklejsze obiady podnoszą na wyższy poziom.

Dlatego, choć pieczona w cebuli szynka wygląda na niezwykle przyziemną potrawę, w jego wykonaniu staje się delikatesem. Strzelczyk pokazuje nam, jak mięso smażyć mięso, jak je później piec, jak deglasować patelnię. Obiad przygotowany krok po kroku według jego wskazówek nie ma sobie równych.

obsmażanie szynki
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Złap za kawę i sypnij po bananach. Każdy będzie zachwycony, smakuje jak ambrozja

Strzelczyk piecze szynkę wieprzową

Strzelczyk zaznacza, że do takiej potrawy można użyć innej części wieprzowiny – łopatki. Po wykrojeniu ładnych kotletów resztę odkłada, ale nie marnuje. – Pójdzie na mielone – oświadcza.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 4-6 cebul, żółtych i czerwonych
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki smalcu do smażenia
  • Mąka do panierowania
  • Sól, pieprz, majeranek
szynka w naczyniu
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Pieczona szynka na obiad

Szynkę kroimy w ładne plastry o grubości ok. 2-3 cm. Posypujemy je solą i pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy w pióra.

Na patelni rozgrzewamy hojną porcję smalcu. Mięso obtaczamy w mące i układamy na gorącym tłuszczu. Nie układamy wszystkich kotletów naraz, żeby mięso nie wypuściło soku – ma się obsmażyć na złocisto, a nie obgotować.

Kiedy mięso jest złocistobrązowe z obu stron, zdejmujemy je na talerz. Na ten sam tłuszcz wrzucamy cebulę. Solimy i smażymy, aż zrobi się szklista. Wtedy dodajemy musztardę i starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy majerankiem i jeszcze chwilę dusimy.

duszenie cebuli
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy warstwę cebuli. Układamy na niej część kotletów i znów przykrywamy cebulą. Przygotowujemy jeszcze jedną podobną warstwę.

Na patelnię po smażeniu wylewamy wodę i mieszamy. Kiedy patelnia jest dobrze przepłukana, wodę przelewamy do naczynia żaroodpornego. To zaś wkładamy do rękawa do pieczenia.

Końcówki rękawa związujemy. Wykałaczką robimy 2-3 dziurki na jego powierzchni. Naczynie wstawiamy do piekarnika.

Szynkę pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Strzelczyk proponuje podać ją na obiad z duszoną młodą kapustą.

Wypróbuj też przepisy na jego kurczaka w śmietanie oraz na zupę z młodej kapusty.

danie z szynki
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA