Smakosze.pl
Tarta z truskawkami i bezą

pixabay.com

Tarta z truskawkami i bezą czyli ciasto idealne

5 Maja 2021

Autor tekstu:

Marciszyn Iga

Udostępnij:

Tarta to ciasto doskonałe na każdą okazję. Kruchość ciasta doskonale równoważy smak słodyczy wynikającej z nadzienia, które może być, absolutnie jakie tylko sobie wymarzysz! Tarta daje wiele możliwości i jest naprawdę szybka w przygotowaniu. Jeśli szukasz jednak wyjątkowego przepisu na tartę, wypróbuj tartę z truskawkami i bezą. Nie obejdzie się bez zachwytów!

Jak przygotować tartę z truskawkami i bezą?

ciasto:

  • 180 g mąki

  • 100 g masła

  • 1 żółtko

  • 2 łyżki cukru pudru

  • szczypta soli

undefined

truskawkowe nadzienie:

  • 300 g truskawek

  • 4 łyżki dżemu truskawkowego

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

undefined

beza:

  • 3 białka

  • 150 g cukru

  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  • Przygotować formę do tarty o średnicy 24 cm i posmarować ją dokładnie masłem

  • Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, sól i masło pokrojone na mniejsze kawałki, całość zmieszać mikserem do momentu powstania okruchów

  • Następnie dodać żółtko i 1 łyżkę wody i miksować dalej aż do powstania jednolitej masy ciasta

  • Powstałą masę zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na godzinę

  • Ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować, a następnie wyłożyć nim dno i brzegi formy

  • Część ciasta pokrywającą dno formy ponakłuwać widelcem

  • Nastawić piekarnik na temperaturę 190 stopni C

  • Na czas nagrzewania piekarnika ciasto włożyć do lodówki

  • Przed włożeniem do piekarnika na ciasto położyć folię aluminiową lub papier do pieczenia i wysypać na nie np. suchą fasolę dla obciążenia ciasta

  • Piec przez 15 minut, następnie zdjąć folię z obciążeniem i piec jeszcze około 10 minut do zarumienienia na złoto

Nadzienie truskawkowe

  • Umyć i osuszyć truskawki, pozbyć się szypułek.

  • Następnie pokroić truskawki na połówki lub ćwiartki i wymieszać z mąką ziemniaczaną.

  • Po upieczeniu tarty posmarować jej spód dżemem, a następnie wyłożyć wszystkie truskawki, zostawiając jak najmniej wolnych przestrzeni

Beza

  • Nagrzać piekarnik do 180 stopni C

  • Przygotować miskę, wlać do niej białka i ubić mikserem do powstania sztywnej piany.

  • Następnie powoli i stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając mikserem

  • Po dodaniu całego cukru ubijać jeszcze około 2 minuty, pod sam koniec miksowania dodać mąkę ziemniaczaną

  • Pianę wyłożyć na spód z truskawkami i wsadzić do piekarnika, piec około 20 minut, aż beza zarumieni się z wierzchu

Nie należy kroić tarty od razu, trzeba poczekać aż wystygnie, ponieważ w innym przypadku nadzienie może się rozpłynąć. By truskawki były bardziej zwarte możesz dodać do nich również kisiel ( proszek, który służy do jego przygotowania) i wtedy zrezygnować z mąki ziemniaczanej.

Mini tarty z truskawkami i bezą

Zamiast całej tarty możesz przygotować też tartaletki, którymi goście będą mogli częstować się sami bez konieczności ich krojenia. 

składniki na 12 porcji:

ciasto:

  • 200 g mąki

  • 100 g masła

  • 1 jajko

  • 3 łyżki cukru pudru

wypełnienie tarty:

  • 3 białka

  • ¼ szklanki cukru

  • kisiel truskawkowy

  • kilka sztuk truskawek

  • dżem truskawkowy

przygotowanie:

ciasto:

  • Nastawić piekarnik na 180 stopni C

  • Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski, a następnie zagnieść do momentu powstania jednolitej masy.

  • Ciasto rozwałkować, po rozwałkowaniu, wyciąć w cieście koła większe niż średnica dna naszych foremek, ponieważ ciastem będzie trzeba wyłożyć również boki foremek

  • Formy do mini tarty wysmarować dokładnie masłem, a następnie dno i boki każdej z nich wyłożyć ciastem

  • Wstawić do piekarnika na 15 minut

wypełnienie tarty:

  • Truskawki umyć, pozbyć się szypułek i pokroić na ćwiartki

  • Na upieczone mini tarty nałożyć dżem, następnie ułożyć truskawki wymieszane z proszkiem kisielu

  • Przygotować czystą miskę i wbić do niej białka, następnie ubić mikserem na sztywną pianę. Stopniowo dodać cukier wciąż ubijając. Tak gotową pianę nałożyć na przygotowane mini tarty.

  • Wsadzić do piekarnika na 180 stopni C na 15 minut.

By mini tarty wyglądały jeszcze bardziej estetycznie, nakładając na nie pianę, która stanie się bezą, możesz skorzystać z rękawa cukierniczego. Dzięki temu będziesz w stanie stworzyć ładny kształt bezy, który widzimy w cukierniach. 

Jeśli akurat nie ma sezonu na truskawki, do stworzenia tarty możesz użyć też innych owoców, nie ma tu ograniczeń! Tarta z bezą będzie smakować świetnie z wiśniami, malinami a nawet gruszkami lub jabłkami! Korzystanie z sezonowych produktów jest jak najbardziej wskazane!

undefinedundefinedundefinedundefined

Marciszyn IgaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

tatar Magdy Gessler

Przepisy

Jak Magda Gessler robi tatara?

Czytaj więcej >
Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Przepisy

Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Czytaj więcej >
jajo sadzone

Przepisy

Jak zrobić sadzone jajka bez oleju?

Czytaj więcej >
surówka z kalarepy

Przepisy

Witaminowa bomba - najlepsza surówka z kalarepy

Czytaj więcej >
śledzie

Przepisy

Jak zrobić marynowane śledzie bez octu?

Czytaj więcej >
Marchewka z groszkiem

Przepisy

Tradycyjna marchewka z groszkiem krok po kroku

Czytaj więcej >