Tarta z truskawkami i bezą czyli ciasto idealne
Jak przygotować tartę z truskawkami i bezą?
ciasto:
180 g mąki
100 g masła
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
undefined
truskawkowe nadzienie:
300 g truskawek
4 łyżki dżemu truskawkowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
undefined
beza:
3 białka
150 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Przygotować formę do tarty o średnicy 24 cm i posmarować ją dokładnie masłem
Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, sól i masło pokrojone na mniejsze kawałki, całość zmieszać mikserem do momentu powstania okruchów
Następnie dodać żółtko i 1 łyżkę wody i miksować dalej aż do powstania jednolitej masy ciasta
Powstałą masę zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na godzinę
Ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować, a następnie wyłożyć nim dno i brzegi formy
Część ciasta pokrywającą dno formy ponakłuwać widelcem
Nastawić piekarnik na temperaturę 190 stopni C
Na czas nagrzewania piekarnika ciasto włożyć do lodówki
Przed włożeniem do piekarnika na ciasto położyć folię aluminiową lub papier do pieczenia i wysypać na nie np. suchą fasolę dla obciążenia ciasta
Piec przez 15 minut, następnie zdjąć folię z obciążeniem i piec jeszcze około 10 minut do zarumienienia na złoto
Nadzienie truskawkowe
Umyć i osuszyć truskawki, pozbyć się szypułek.
Następnie pokroić truskawki na połówki lub ćwiartki i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Po upieczeniu tarty posmarować jej spód dżemem, a następnie wyłożyć wszystkie truskawki, zostawiając jak najmniej wolnych przestrzeni
Beza
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C
Przygotować miskę, wlać do niej białka i ubić mikserem do powstania sztywnej piany.
Następnie powoli i stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając mikserem
Po dodaniu całego cukru ubijać jeszcze około 2 minuty, pod sam koniec miksowania dodać mąkę ziemniaczaną
Pianę wyłożyć na spód z truskawkami i wsadzić do piekarnika, piec około 20 minut, aż beza zarumieni się z wierzchu
Nie należy kroić tarty od razu, trzeba poczekać aż wystygnie, ponieważ w innym przypadku nadzienie może się rozpłynąć. By truskawki były bardziej zwarte możesz dodać do nich również kisiel ( proszek, który służy do jego przygotowania) i wtedy zrezygnować z mąki ziemniaczanej.
Mini tarty z truskawkami i bezą
Zamiast całej tarty możesz przygotować też tartaletki, którymi goście będą mogli częstować się sami bez konieczności ich krojenia.
składniki na 12 porcji:
ciasto:
200 g mąki
100 g masła
1 jajko
3 łyżki cukru pudru
wypełnienie tarty:
3 białka
¼ szklanki cukru
kisiel truskawkowy
kilka sztuk truskawek
dżem truskawkowy
przygotowanie:
ciasto:
Nastawić piekarnik na 180 stopni C
Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski, a następnie zagnieść do momentu powstania jednolitej masy.
Ciasto rozwałkować, po rozwałkowaniu, wyciąć w cieście koła większe niż średnica dna naszych foremek, ponieważ ciastem będzie trzeba wyłożyć również boki foremek
Formy do mini tarty wysmarować dokładnie masłem, a następnie dno i boki każdej z nich wyłożyć ciastem
Wstawić do piekarnika na 15 minut
wypełnienie tarty:
Truskawki umyć, pozbyć się szypułek i pokroić na ćwiartki
Na upieczone mini tarty nałożyć dżem, następnie ułożyć truskawki wymieszane z proszkiem kisielu
Przygotować czystą miskę i wbić do niej białka, następnie ubić mikserem na sztywną pianę. Stopniowo dodać cukier wciąż ubijając. Tak gotową pianę nałożyć na przygotowane mini tarty.
Wsadzić do piekarnika na 180 stopni C na 15 minut.
By mini tarty wyglądały jeszcze bardziej estetycznie, nakładając na nie pianę, która stanie się bezą, możesz skorzystać z rękawa cukierniczego. Dzięki temu będziesz w stanie stworzyć ładny kształt bezy, który widzimy w cukierniach.
Jeśli akurat nie ma sezonu na truskawki, do stworzenia tarty możesz użyć też innych owoców, nie ma tu ograniczeń! Tarta z bezą będzie smakować świetnie z wiśniami, malinami a nawet gruszkami lub jabłkami! Korzystanie z sezonowych produktów jest jak najbardziej wskazane!
undefinedundefinedundefinedundefined