Smakosze.pl
Tartaletki z porami i żółtą papryką

pixabay.com

Tartaletki z porami i żółtą papryką

20 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Strzemp Katarzyna

Udostępnij:

Tartaletki ze smażonym porem, duszoną papryką oraz serem kozim, w towarzystwie świeżej sałaty, to mix smaków i aromatów w małej miseczce z kruchego ciasta.

Tartaletki z porami i żółtą papryką

Tartaletki, czyli kruche mini tarty

Tarta to kruchy placek, wypełniony słodkim lub słonym nadzieniem, który swą wszechstronność zawdzięcza prostocie przygotowania, eleganckiemu wyglądowi oraz możliwością eksperymentowania smakiem. Tartaletki z kolei świetnie sprawdzą się na wszelkiego rodzaju przyjęciach jako wytrawne lub deserowe przekąski. Tarty zwykle robione są na kruchym spodzie, zdarza się jednak, że jest to ciasto francuskie lub drożdżowe.  Jeśli nadzienie tarty bądź tartaletek jest na bazie masy śmietanowo- jajecznej, wówczas jest to odmiana tarty – Quiche. Niemniej, quiche nigdy nie występuje w postaci słodkiego deseru, a jedynie wytrawnych i pikantnych przystawek, dań obiadowych czy lunch.

Sekret udanego ciasta kruchego do tart i tartaletek

Ciasto kruche to doskonała baza do deserów, słodkich wypieków czy wytrawnych przystawek na słono lub pikantnie. To również podstawa, charakterystyczna dla tarty. Jest sporządzane bez dodatków środków spulchniających. Charakterystyczną kruchość osiąga się przez dodanie dużej ilości tłuszczu. Podstawowymi składnikami ciasta kruchego są: mąka, tłuszcz, cukier, żółtka i czasami śmietana. Istnieje kilka praktycznych porad, których przestrzeganie pozwoli uzyskać idealne kruche ciasto:

  • Przygotowując kruche ciasto, powinno się zachować następujące proporcje wagowe: jedna część cukru, dwie części tłuszczu i trzy części mąki

  • Najlepszym tłuszczem do kruchego ciasta jest masło

  • Dodanie ugotowanych żółtek zwiększa kruchość ciasta

  • Cukru nie powinno być więcej niż ¾ - 1 szklanka na 2 szklanki mąki. W przeciwnym razie ciasto będzie zbyt twarde.

  • Tarty i ciasta owocowe na bazie kruchego spodu będą smaczniejsze, jeśli użyje się mąki krupczatki zamiast tradycyjnej mąki pszennej

  • Jeśli podczas zagniatania ciasto kruszy się zbyt mocno (zapewne przez zbyt dużą ilość tłuszczu) wystarczy dodać 2 łyżki lodowatej wody lub bardzo zimnego białka z jaja kurzego.

  • Jeśli mimo wszystko upieczone ciasto będzie zbyt suche, wystarczy jego wierzch posmarować mlekiem i wstawić na kilka minut do piekarnika

Z czym można zrobić tartaletki?

Tarta czy też jej mniejsza odmiana – tartaletki, zwykle kojarzą się z deserami i słodkimi potrawami. Niemniej są one idealną bazą pod wytrawne i słone potrawy. Tak naprawdę ogranicza nas tylko wyobraźnia i nasze gusta kulinarne, bo nadzienie do tarty może być praktycznie z każdego składnika. My proponujemy wegetariańską wersję mini tarty.

Tartaletki z porami, serem i żółtą papryką

Idealna propozycja na wszelkie przyjęcia okolicznościowe i spotkania towarzyskie. Tartaletki ze smażonym porem, duszoną papryką oraz serem kozim, w towarzystwie świeżej sałaty, to mix smaków i aromatów w małej miseczce z kruchego ciasta. Przepis można zrobić również w formie tradycyjnej, dużej tarty.

Składniki na kruche ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 7 łyżek (100g) zimnego masła niesolonego

  • 5 łyżek zimnej wody

Przygotowanie kruchego ciasta:

  • Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i pokrojone na kawałki zimne masło.

  • Siekać masło razem z mąką nożem na malutkie kawałeczki, zagarniając mąkę do środka. Dodawać po łyżce wody, szybko zagnieść ciasto i uformować kulę. Ważne jest by kruche ciasto szybko zagniatać, nie dopuszczając do zbytniego rozpuszczenia masła pod wpływem ciepła dłoni.

  • Można też wyrobić ciasto w mikserze na szybkich obrotach.

  • Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1/2 godziny.

  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką stolnicy na placek o średnicy około 35 cm.

  • Z ciasta wyciąć 6 kółek o średnicy większej niż średnica foremki na tartaletki.

  • Wyłożyć ciastem dokładnie foremki, dociskając do brzegu formy. Nożem wyrównać wystające brzegi z ciasta, spód ponakłuwać widelcem.

  • Wstawić do piekarnika na 25 minut lub do czasu aż ciasto lekko się zarumieni.

Składniki na nadzienie:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 cały por

  • 1 duża żółta papryka

  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu

  • sól i świeżo zmielony pieprz

  • 130 g miękkiego sera koziego, sera camembert lub brie (opcjonalnie feta)

  • 8-10 czarnych oliwek, pokrojonych w ćwiartki

Dodatki, które dobrze komponują się smakowo i są polecane do tego przepisu: sałata z winegret, szynka parmeńska, dowolne warzywa, kiełbasa chorizo.

Przygotowanie:

  • Na dużej patelni z przykrywką rozgrzać oliwę i smażyć pora oraz paprykę aż zmiękną, od czasu do czasu mieszając.

  • W połowie smażenia dodać zioła i przyprawy, patelnię przykryć i warzywa jeszcze poddusić do miękkości. Doprawić solą oraz pieprzem.

  • Gotowe foremki z ciasta napełnić połową farszu z papryki i pora, dodać wybrany ser, przykryć resztą farszu i oliwkami.

  • Wstawić ponownie do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 10 - 15 minut, aż ciasto będzie złociste a ser lekko roztopiony.

  • Tartaletki ułożyć na talerzach, podawać z sałatą.

undefined

Strzemp KatarzynaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Bitki schabowe w aksamitnym sosie chrzanowym

Czytaj więcej >

Przepisy

Prawdziwa polska zupa grochówka

Czytaj więcej >

Przepisy

Placki z marchwi - prosty przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Naleśniki z serem na słodko

Czytaj więcej >

Przepisy

Kultowe ptysie z kremem

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosta pana cotta

Czytaj więcej >