Smakosze.pl Przepisy Te pierogi z mięsem to rewelacja. Sekret tkwi w dodatku do farszu
fot. youtube.com/kulinarneprzygody

Te pierogi z mięsem to rewelacja. Sekret tkwi w dodatku do farszu

17 października 2024

Oto przepis na pierogi z mięsem jak u babci. Dzięki dodatkowi kapusty farsz jest luźny, miękki i soczysty. Pierogi wychodzą więc lekkie jak chmurka.

Pierogi jak u babci

Nasze babcie znały wiele sposobów na tradycyjne potrawy , o których my zapomnieliśmy zupełnie. Choć jadamy pierogi zarówno z kapustą, jak i z mięsem , rzadko zdarza się, że łączymy dwa przepisy w jeden, jak robiły to właśnie nasze babcie.

Tymczasem połączenie to aż się prosi, by go spróbować. Pierogi wychodzą miękkie i bardzo smaczne, a nie są ani trochę trudniejsze w przygotowaniu niż jakiekolwiek inne. Tyle tylko, że osobno gotujemy dwa składniki farszu .

farsz do pierogów
fot. youtube.com/kulinarneprzygody
Chodzą po lasach i jedzą muchomory. Niebezpieczna moda wróciła do Polski

Pierogi z kapustą i mięsem

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kulinarne Przygody. Autorka używa łopatki wieprzowej specjalnie gotowanej w tym celu. W wielu domach przygotowuje się jednak pierogi z mięsem z rosołu i ten przepis również można wykorzystać w ten sposób.

Składniki

  • 700 g ugotowanego mięsa (np. łopatki wieprzowej)
  • 700 g kapusty kiszonej
  • 500 g mąki
  • 1 duża cebula
  • 1 żółtko
  • Sól, pieprz

Nietypowe mięsne pierogi

Mięso kroimy w mniejsze kawałki, zalewamy zimną wodą w garnku. Solimy, dodajemy liść laurowy i dwie kulki ziela angielskiego i gotujemy do miękkości. W osobnym garnku gotujemy od zimnej wody kapustę kiszoną, także do miękkości. Gotową odciskamy z wody.

Na patelni na odrobinie tłuszczu podsmażamy pokrojoną cebulkę. Wszystkie trzy składniki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia . Przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy na farsz.

Do przesianej mąki dodajemy dwie łyżeczki soli, żółtko i szklankę ciepłej wody. Mieszamy, a następnie wyrabiamy na gładkie ciasto . Odkładamy je pod ściereczką na kwadrans , żeby odpoczęło. Po tym czasie dzielimy je na mniejsze kawałki, rozwałkowujemy na placki i wykrawamy krążki szklanką.

Pierogi faszerujemy i zlepiamy. Z tej ilości składników powinno wyjść ich ok. 50. Gotujemy je w dużej ilości osolonej wody przez 3 minuty od wypłynięcia . Pierogi, które czekają na swoją kolej, trzymamy pod przykryciem ze ściereczki.

Wypróbuj też przepisy na gołąbki z grzybami i mięso z cebulą w słoikach .

lepienie pierogów
fot. youtube.com/kulinarneprzygody
Ta herbata była hitem PRL-u, dziś mało kto ją pije. Napar opóźnia starzenie
Przepis na bigos mam z zeszytu babci. Aromatyczne dodatki to nie wszystko
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy