Smakosze.pl Przepisy Te placki biją na głowę nawet ziemniaczane. Jeden dodatek zmienia wszystko
Fot. Canva

Te placki biją na głowę nawet ziemniaczane. Jeden dodatek zmienia wszystko

30 maja 2024

Jeśli jesteś smakoszem placków ziemniaczanych, to poznaj przepis na to danie. Placki w taki wydaniu są dużo lepsze od tradycyjnych ziemniaczanych. O ich smaku decyduje ten apetyczny dodatek. Przyrządź je na obiad.

Placki z ziemniaków i cukinii najlepsze na wiosnę

Placki ziemniaczane są lubiane i wiele osób się nimi zajada. Smakują z sosami, kwaśną śmietaną, a niektórzy jadają je na słodko . Jeśli przepadasz za takimi plackami, to musisz poznać przepis, który daje jeszcze lepszy efekt. Dzięki recepturze zrobisz placki z ziemniaków i cukinii .

Dodatek tego delikatnego warzywa o lekko orzechowymi smaku to strzał w 10. Placki wychodzą, że palce lizać. Są pyszne, chrupiące i łatwe w przygotowaniu . Zrób je na obiad, a danie szybko zniknie z talerzy. Poniżej znajdziesz przepis na placki z ziemniaków i cukinii.

cukinia
Fot. Canva/pixelshot
Ułóż mięso mielone na blasze i ugnieć szklanką. Przy tym kotlety mogą się schować

Jak zrobić placki z ziemniaków i cukinii?

Składniki:

  • 600 g młodych ziemniaków
  • 1 młoda cukinia
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 małe ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie dania zacznij od starcia cukinii na tarce o dużych oczkach. Posól ją i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar soku . Ziemniaki zetrzyj na tarce. Z nich również odciśnij wodę. Cukinię przełóż do miski, wbij jajka, wsyp mąkę, dodaj ziemniaki i starty czosnek.

Masę dopraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszaj. Smaż na rozgrzanym oleju. Placki powinny mieć złoty kolor . Po usmażeniu wyjmij je na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Placki pełne smaku na obiad

Placki z ziemniaków i cukinii są smaczne, chrupiące i kuszą świeżością młodych warzyw . Zjesz je z apetytem na obiad. Danie jest tak dobre, że chętnie sięgniesz po dokładkę. Dlatego nie zwlekaj i przygotuj placki z ziemniaków i cukinii na obiad.

Niewiele pracy w kuchni, za to efekt, że palce lizać. Każdy smakosz placków ziemniaczanych polubi placki z dodatkiem cukinii . Pyszny smak i chrupkość wyróżniają tę potrawę . Pisaliśmy o tym, jak w prosty sposób przygotować omlet z pieczarkami. Radziliśmy, jaką przyprawę dodać do kiełbasy z piekarnika, by smakowała jak z grilla.

placki z ziemniaków i cukinii
Fot. Canva/Ira Taskova
Najlepszą pomidorówkę zrobisz w 10 minut. Jest tak dobra, że mogłabym ją jeść non stop
Co roku na Dzień Dziecka robię takie misie. Maluchy uwielbiają te ciasteczka, są pyszne i zdrowe
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy