Biała kiełbasa nie jest jedynie dodatkiem do żurku czy białego barszczu. Poniżej zdradzamy przepis na białą kiełbasę zapiekaną w naleśnikach z żółtym serem. Taki posiłek idealnie pasuje jako uzupełnienie wigilijnego stołu, czy obiadową odskocznię od świątecznej klasyki. Biała kiełbasa zapiekana w naleśnikach z serem stanowi idealne urozmaicenie tradycyjnego świątecznego menu, które po kilku dniach może skutecznie się znudzić. Charakteryzuje się bowiem zupełnie nowym smakiem oraz ogromną sytością, czego główną zasługą jest obecność sera żółtego.
Biała kiełbasa należy do najczęściej podawanych świątecznych specjałów. Wyrób ten będzie niezwykle apetyczny, jeśli zapieczemy go z pysznym sosem na bazie żurawiny. Słodko-kwaśny smak skusi niejednego amatora mięsnego specjału. Spróbujcie koniecznie, a zachwycicie się od pierwszego kęsa. Biała kiełbasa posłuży wam nie tylko do zrobienia tradycyjnego żurku. Świąteczny klasyk doskonale sprawdzi się jako przekąska czy obiad. Pokryjcie go słodko-kwaśnym sosem z żurawiny i zapieczcie, a zapach rozchodzący się po domu sprawi, że nabierzecie apetytu. Tak aromatycznego dania dawno nie jedliście.
Jeśli szukacie pomysłów na świąteczne potrawy, przetestujcie w tym roku pierogi z białą kiełbasą i chrzanem. Są idealne na Wielkanoc i z pewnością każdy gość poprosi o dokładkę. Ich sekretem jest wyjątkowy farsz, który świetnie wpisuje się w wielkanocną tradycję.Choć pierogi kojarzą się raczej ze Świętami Bożego Narodzenia, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać je również na Wielkanoc. By jednak podkreślić charakter tych świąt, nadziejmy je wyjątkowym farszem z białej kiełbasy i chrzanu. Prawda, że od razu kojarzy się z Wielkanocą?
Chrzan jest wyrazistym i niezwykle aromatycznym warzywem, które podkreśli niejedno danie. Żurek również nabierze charakteru, gdy listę jego składników rozszerzymy o ostry dodatek. Wystarczą 3 łyżki, by smak nabrał głębi. Sprawdźcie nasz nowy przepis, a zachwytom nie będzie końca. Chrzan jest wielkanocnym klasykiem. Podajemy go do jaj, pasztetów czy białej kiełbasy. Także żurek zyska na smaku, jeśli dodamy do niego trochę świeżo startego, charakternego korzenia. Tradycyjny specjał stanie się wyrazisty i nieco pikantniejszy. Podpowiadamy jak go zrobić.
By cieszyć się idealnie usmażoną kiełbasą, która nie ocieka tłuszczem, należy zastosować 3 podstawowe zasady, które wyjawiamy poniżej. Najważniejszą z nich, która gwarantuje, że kiełbasa nie będzie tłusta, jest silnie rozgrzana patelnia natłuszczona smalcem. Dzięki temu mięso usmaży się równomiernie i nie wchłonie zbyt wiele tłuszczu. Kiełbasa usmażona na patelni cieszy każdego smakosza chrupiącą skórką, soczystym wnętrzem i intensywnym smakiem. Aby móc jednak ogłosić kulinarny sukces, wcześniej należy poznać podstawowe zasady smażenia kiełbasek. Trzymanie się ich zagwarantuje sukces za każdym razem i wszystkie kiełbasy będą wychodziły idealnie, niezależnie od ich rodzaju. Polecamy je zapisać i przyczepić do lodówki, aby zawsze były pod ręką.
Biała kiełbasa nadaje się do jedzenia nie tylko w żurku, wszak można podać ją na wiele różnych sposobów. Ania Lewandowska na Wielkanoc podaje ją pieczoną w ziołach oraz cebuli. Tak przygotowane mięso zachwyca soczystością, delikatnością oraz obłędnym smakiem. Niżej zdradzamy jak przygotować pyszne świąteczne danie Lewandowskiej. Pieczona biała kiełbasa od Anny Lewandowskiej jest wyjątkowa pod względem bardzo charakterystycznego smaku. Mieszanka bazylii, rozmarynu, majeranku, czosnku i oregano daje niezapomniany i intensywny aromat. Dzięki pieczeniu kiełbasy w piekarniku nie traci się żadnych soków tak, jak w przypadku gotowania jej w wodzie. Polecamy podawać ją z dodatkiem tłuczonych ziemniaków oraz zwykłego kiszonego ogórka.
Przedstawiamy przepis na wielkanocny żurek z chrzanem. Jesteśmy pewni, że ta staropolska odsłona kultowej zupy przypadnie do gustu wam i waszym bliskim. By nadać tej świątecznej zupie wyrazistego smaku, wystarczy pod koniec gotowania dodać do niej trochę chrzanu. Zresztą przekonajcie się o tym sami.Żurek jest tradycyjną, polską zupą, której największa popularność przypada na święta wielkanocne. To wtedy żurek serwuje się w czasie niedzielnego śniadania. Zwykle podaje się go z jajkiem i białą kiełbasą. Jednak bardziej niż dodatki, liczy się smak zupy.Smak żurku jest kwintesencją składników, użytych do jego przyrządzenia. Czuć więc w nim smak wędzonki, suszonych grzybów, czosnku i aromatycznych przypraw. Jednak czasami mimo wszystko, brak mu wyrazu. Jeśli macie taki niedosyt, sięgnijcie po chrzan.
Pierogi można przygotować na wiele różnych sposobów, czego najlepszym dowodem jest propozycja od Ewy Wachowicz. Znana dziennikarka robi farsz z największego wielkanocnego przysmaku, czyli białej kiełbasy. Takie pierogi zachwycają smakiem i stanowią idealnie uzupełnienie wielkanocnego stołu - choć można jeść je przez cały rok. Pierogi Ewy Wachowicz są tak wyjątkowe, że wiele osób może mieć problem z powstrzymaniem się przed dokładką. Charakterystyczny smak jest po prostu zbyt dobry, aby ograniczyć się tylko do jednej porcji.
Zastanawiasz się co podać na świąteczne śniadanie? Może będzie to wielkanocna biała kiełbasa w sosie musztardowo-miodowym? Jest po prostu idealna, więc z pewnością zachwyci całą rodzinę. Aby ją przygotować, trzeba tylko wymieszać cztery proste składniki, zalać nimi kiełbasę i wstawić całość do piekarnika. Jak Wielkanoc, to biała kiełbasa. Może być serwowana w żurku lub pieczona, jak kto lubi. Jeśli jednak macie wątpliwości co do kiełbasy pieczonej, to z pewnością przekonacie się do niej, gdy upieczecie ją w smakowitej mieszance. Wystarczy połączyć musztardę, miód, masło i kmin rzymski i powstałą miksturą zalać białą kiełbasę. Po upieczeniu kiełbasa będzie miała wyrazisty smak i zachwyci wszystkich swoją soczystością.
Biała kiełbasa jest jednym z tradycyjnych produktów goszczących na wielkanocnych stołach. Magda Gessler zdradziła swój niezawodny przepis na ten wyjątkowy specjał. Zaopatrzcie się w niezbędne składniki i przygotujcie go samodzielnie, a goście będą zachwyceni. Tak pysznej kiełbasy jeszcze nie jedliście, jej sekretem jest nietypowy dobór mięs: podgardla, Bez białej kiełbasy nie powstanie dobry tradycyjny żur. Podpowiadaliśmy wam już jak wybrać odpowiedni produkt w sklepie. Tym razem prezentujemy wam sprawdzoną recepturę Magdy Gessler, z którą bez problemu przyrządzicie ten wielkanocny klasyk w domowym zaciszu. Warto spróbować — efekt was zachwyci.
Pieczoną kiełbasę na śniadanie wielkanocne warto podawać jeszcze gorącą, najlepiej z dodatkiem sosu chrzanowego albo musztardy. Doskonale sprawdzi się jako potrawa świąteczna albo pyszne śniadanie lub obiad na każdy zwyczajny dzień. Na zimno jest równie pyszna, co na ciepło!
Wielkanoc tuż za rogiem, dlatego lodówki Polaków powoli wypełniają się białą kiełbasą i innymi sztandarowymi produktami kojarzonymi z tym świętem. Pysznym sposobem jej przygotowania jest zapieczenie w sosie chrzanowym. Smak oraz aromat dania jest wyjątkowo intensywne, dlatego kiełbasa błyskawicznie znika z talerzy. Biała kiełbasa bez wątpienia króluje na wielkanocnych stołach zaraz obok gęstego i kwaśnego żurku. Nie trzeba jej jednak jeść jedynie w zupie - istnieje wiele innych równie smacznych przepisów. Jeden z nich zdradzamy poniżej. Dzięki niemu biała kiełbasa nabierze jeszcze lepszego smaku, czego zasługą jest sos chrzanowy. Przygotowanie jest banalnie proste, a efekt powala na kolana.
Biała kiełbasa pieczona z jabłkami i cebulką to pomysł na wyśmienite i pożywne śniadanie, zarówno w Wielkanoc, jak i zwykły dzień. Kiełbaska z piekarnika z dodatkiem kwaśnych jabłek, cebuli i suszonego majeranku to doskonałe połączenie. Poznaj przepis na białą kiełbasę pieczoną z jabłkami.Kiełbasa biała to specyficzny rodzaj podrobów wieprzowych. Mięso doprawione czosnkiem i ziołami jest delikatniejsze i jednocześnie lepiej doprawione od tradycyjnej kiełbasy. Białą kiełbasę przygotujesz na wiele sposobów- możesz ją upiec, usmażyć, ugotować, każda forma przygotowania to wyjątkowy smak.Kiełbasa zapieczona z jabłkiem i cebulą jest bardzo aromatyczna i świetnie sprawdzi się na śniadanie, podana z kromką świeżego chleba i sosem chrzanowym. Mięso doprawione majerankiem, solą i pieprzem smakuje wyśmienicie w towarzystwie dodatków.Jeśli szukasz pomysłu na białą kiełbasę- tu poznasz przepis na pieczoną kiełbasę z pieczarkami i cebulką. Kiełbasa smażona jest równie smaczna- sprawdź, jak zrobić smażoną białą kiełbasę z czosnkiem i rozmarynem.
Dziś podamy wam przepis na białą kiełbasę według Magdy Gessler. Ciekawego smaku dodaje jej słodki dodatek, którym wystarczy polać kiełbasę przed podaniem. Koniecznie przetestujcie ten prosty przepis, a wasza rodzina z pewnością będzie zachwycona. Magda Gessler nie tylko prowadzi „Kuchenne Rewolucje", ale też sama jest restauratorką. Na dobrym jedzeniu zna się jak mało kto. Lubi jedzenie tradycyjne, do przygotowania, którego nie szczędzi składników. Często też zaskakuje jakimś niezwykłym dodatkiem. Tak właśnie jest w przypadku pieczonej, białej kiełbasy.
Dobra biała kiełbasa musi składać się z odpowiedniej ilości mięsa najwyższej jakości. Wielu z nas może nie zdawać sobie sprawy z faktu, że intensywnie różowe zabarwienie wyrobu nie świadczy o dobrym wykonaniu tradycyjnego wielkanocnego produktu. Takie kiełbasy zostały wzbogacone o konserwanty, których celem jest wydłużenie ich świeżości. Biała kiełbasa jest podstawowym składnikiem wielkanocnego żurku. Wielu z nas poda ją też na obiad np. zapieczoną z cebulką. Aby świąteczne dania zachwyciły smakiem, należy wybrać wysokiej jakości produkt. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę przy zakupie kiełbaski.
Zdradzimy wam pyszny pomysł na Wielkanoc. Będzie nim wyśmienita biała kiełbasa pieczona w zakwasie na żurek. Jej przygotowanie jest banalne — kiełbasę wystarczy zalać kwaśnym płynem i wstawić do piekarnika. Po 35 minutach pieczenia wyjątkowe danie jest gotowe. Biała kiełbasa króluje na wielkanocnych stołach. Trudno wyobrazić sobie bez niej uroczyste śniadanie, można ją też serwować na obiad lub kolację. Zyskuje na smaku i apetycznym wyglądzie, gdy ją upieczemy. Wcześniej można ją obłożyć cebulą, jabłkami czy świeżymi ziołami. My jednak proponujemy upiec ją w zakwasie na żurek. W ten sposób powstanie wyjątkowo wielkanocne danie.
Biała kiełbasa pieczona z cebulą w aromatycznym sosie z białego wina, musztardy i miodu, to pomysł na wyśmienity obiad, kolację lub śniadanie, nie tylko w Wielkanoc. Poznaj przepis na soczystą, białą kiełbasę pieczoną z cebulką.Biała kiełbasa to kiełbaska z dodatkiem czosnku i wielu przypraw, dzięki czemu zyskuje fenomenalny smak. Pieczona z cebulą, winem, miodem i musztardą z rozmarynem, majerankiem i tymiankiem jest soczysta, chrupiąca i pełna aromatu. Kiełbasę pieczoną podaj z pieczywem i domowym sosem chrzanowym, podana w ten sposób błyskawicznie zniknie z talerzy. Pieczenie kiełbasy podziel na dwa etapy- najpierw piecz ją pod przykryciem, żeby zmiękła, następnie piecz bez przykrycia, żeby nabrała chrupiącej skórki.Jeśli szukasz pomysłu na kiełbasę białą- tu poznasz przepis na kiełbasę w sosie śmietanowym, jest pyszna i bardzo aromatyczna.
Pieczona biała kiełbasa jest rarytasem, którego nie odmówi sobie wielu smakoszy. Przyrządzając ją w ten sposób, pamiętajcie, by ułożyć wyrób ciasno w naczyniu. Dzięki temu prostemu trikowi kiełbasa pozostanie soczysta.Białą kiełbasę w piekarniku można przygotować na dwa równie smaczne sposoby. Jeżeli więc znudziła wam się już w wersji gotowanej koniecznie dowiedzcie się jak łatwo i szybko uzyskacie naprawdę dobre pieczone kiełbasy.
Biała kiełbasa zwykle kojarzona jest z żurkiem oraz okresem świąt Wielkanocy, jednak warto posmakować jej również bez żadnej okazji. Dlatego dzisiaj pokazujemy, jak zrobić białą kiełbasę w domowym zaciszu. Obłędnego smaku nadaje jej mieszanka aromatycznych przypraw, wśród których najbardziej wyróżnia się kminek. Biała kiełbasa swój proces produkcyjny ma praktycznie identyczny, jak zwykła kiełbasa, z jedną małą różnicą - nie jest wędzona. Dzięki temu wędlina zachowuje swój charakterystyczny, lekko szary kolor. Ludzie, którzy na robieniu kiełbas zjedli zęby, radzą, aby ściśle trzymać się proporcji podawanych w przepisie. Nawet niewielka różnica może spowodować przykry smak, a nawet szybkie zepsucie się mięsa.
Biała kiełbasa pęka wam podczas gotowania? Wystarczy jedna modyfikacja w sposobie przygotowania, by już zawsze wyszła idealnie. Powolne gotowanie, podobne do parzenia, rozwiąże wasz problem.Zdradzaliśmy już jak przygotować pyszną, domową białą kiełbasę. Podpowiadaliśmy też jak przyrządzić ją w piekarniku z dodatkiem cebulki. Wracamy z artykułem, który wyjaśni tajniki gotowania białej kiełbasy. Już zawsze wyjdzie wam smaczna i aromatyczna.
Biała kiełbasa w sosie musztardowym to pomysł na śniadanie wielkanocne lub kolację na ciepło, również podczas rodzinnych spotkań. Kiełbaska pieczona w piwie z musztardą, cebulą i majerankiem jest soczysta i smakuje obłędnie. Poznaj przepis na białą kiełbasę w sosie musztardowym.Białą kiełbasę jemy głównie w okresie wielkanocnym, podajemy ją na wiele różnych sposobów: gotowaną, smażoną, pieczoną, a także jako dodatek do barszczu i żurku świątecznego. Biała kiełbasa w sosie musztardowym to pomysł na pieczoną kiełbasę w niecodziennej marynacie z musztardy, piwa i majeranku.Kiełbasa biała przygotowana w ten sposób smakuje doskonale, nie są do niej potrzebne żadne dodatki, do kiełbasy podaję wyłącznie chleb- jest prosto, ale przepysznie. Kiełbaski piekę nie tylko w święta, wszystkim tak smakują, że co jakiś czas robimy z nich kolację na ciepło. Szukasz pomysłu na podanie kiełbasy białej? W tym artykule dowiesz się, jak zrobić kiełbasę pieczoną z ziemniakami. Tu natomiast poznasz przepis na kiełbasę zapieczoną w sosie chrzanowym.
Biała kiełbasa wcale nie musi być jedzona jedynie w żurku, jako odświętne danie. W pyszny i szybki sposób można przygotować ją w sosie śmietanowym z udziałem czosnku, cebuli oraz masła. Tak podana kiełbasa charakteryzuje się obłędnym aromatem oraz jeszcze lepszym smakiem. Biała kiełbasa jest mocno niedocenionym produktem, ponieważ Polacy ograniczają się do podawania jej jedynie z żurkiem. Ewentualnie niekiedy smażona jest również na grillowym ruszcie podczas wakacji na majówkę. Poniższy przepis nie tylko pozwala cieszyć się smakiem białej kiełbasy w nowym wydaniu, lecz także wprowadza powiew świeżości do codziennego jadłospisu. Jeśli więc chcesz sprawdzić coś niecodziennego, sięgnij po dzisiejszą propozycję.
Biała kiełbasa pieczona z ziemniakami to pomysł na szybki i pyszny obiad, nie tylko w Wielkanoc. Zapiekanka z ziemniaków, cebulki i kiełbasy z dodatkiem aromatycznych ziół to klasyka, której musisz spróbować. Poznaj przepis na błyskawiczne danie- białą kiełbasę pieczoną z ziemniakami.Biała kiełbasa pieczona z ziemniakami to nie tylko smaczne i pożywne danie, jest również bardzo szybkie, tanie i proste w przygotowaniu, najwięcej czasu zajmuje obranie ziemniaków. Zapiekankę doprawiam suszonym majerankiem, oliwą z oliwek, natką pietruszki, solą i pieprzem. Tak przygotowane ziemniaki po upieczeniu będą miały świetny smak. Kiełbasa biała zapieczona w piekarniku jest soczysta w środku i chrupiąca na zewnątrz. Po 30-40 minutach pieczenia zdejmij pokrywę z naczynia żaroodpornego, żeby przyrumienić skórkę i żeby stała się chrupiąca. Kiełbasy zapieczone z ziemniakami smakują świetnie, kiedy podasz je z musztardą, tartym chrzanem lub sosem chrzanowym.Na Wielkanoc przygotuj również barszcz biały na domowym zakwasie i pasztet ze śliwką suszoną, pasztet będzie idealny na kolację, barszcz- na uroczyste śniadanie lub obiad.
Biała kiełbasa smażona to świetny pomysł na proste i pyszne danie wielkanocne. Przygotujesz je zarówno na śniadanie, jak i obiad lub kolację. Podane z pieczywem lub ziemniakami i sałatką smakują wyśmienicie. Poznaj prosty przepis na tradycyjną potrawę wielkanocną- białą kiełbasę smażoną.Po kiełbasę białą zwykle sięgamy w okresie wielkanocnym, dania z nią przygotowane są bardzo smaczne i o wiele delikatniejsze, niż podane z tradycyjną, ciemną kiełbasą. Biała kiełbasa robiona jest również z wieprzowiny, jednak zawiera dodatkowo czosnek i wiele przypraw, które wzbogacają jej smak.Kiełbasa to pyszny dodatek do żurku i barszczu wielkanocnego, podasz ją również na obiad z ziemniakami i surówką, a także z kromką świeżego pieczywa i sałatką jarzynową, takie połączenia wszystkim smakują, a są wyjątkowo proste do przygotowania.Do kiełbasy smażonej białej przygotuj marynatę z oliwy, majeranku, rozmarynu i soku z cytryny, mięso nabierze wtedy świetnego aromatu. Nie zapomnij również o czosnku i cebulce, które świetnie podkręcają smak całego dania.W Wielkanoc obowiązkową potrawą jest również pasztet- tu poznasz przepis na wyśmienity pasztet z suszoną śliwką, jest doskonale doprawiony i wilgotny, idealny do kanapek.
Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym z majerankiem i natką pietruszki to pomysł na uroczyste śniadanie lub kolację wielkanocną. Biała kiełbaska jest delikatniejsza od tradycyjnej, a zapieczona w aromatycznym, gęstym sosie wprost rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na białą kiełbasę zapieczoną w sosie chrzanowym.Biała kiełbasa to kiełbasa z mięsa wieprzowego z dodatkiem czosnku, majeranku, pieprzu i soli, jest delikatniejsza w smaku od tradycyjnej kiełbasy. Białe kiełbaski świetnie łączą się z tradycyjną sałatką jarzynową, chrzanem, barszczem białym, są jedną z tradycyjnych potraw wielkanocnych.Na święta od lat zapiekam białą kiełbasę z sosem chrzanowym, moim zdaniem to chyba najlepsze połączenie. Kiełbaska ma lekko chrupiącą skórkę, a gęsty, aromatyczny sos chrzanowy z cebulką i majerankiem nie ma sobie równych.Kiełbaski przygotowuję na świąteczne śniadanie lub kolację na ciepło, podaję je z pieczywem i sałatką jarzynową. Takie połączenie zawsze wszystkim smakuje i każdy prosi o dokładkę. Kiełbaski, oprócz walorów smakowych, mają jeszcze jeden atut- przygotowanie trawa pół godziny, z czego 25 minut to pieczenie.Jeśli masz ochotę na pyszne danie wielkanocne w nowym wydaniu- tu poznasz przepis na tradycyjny barszcz biały na zakwasie z kiszonej kapusty, jest prosty i przepyszny.
Zastanawiasz się, co przygotować na dzisiejszą kolację? Proponujemy proste danie, które przygotujesz w 10 minut — kiełbasę z piekarnika w towarzystwie ziemniaków. Ta potrawa będzie sycąca i rozgrzewająca. W sam raz na chłodny, zimowy wieczór. Kiełbasę zwykle smażymy, grillujemy lub podgrzewamy w wodzie. Jednak doskonale nadaje się też do pieczenia. W tym procesie traci sporo tłuszczu, dzięki czemu staje się mniej kaloryczna. Można ją podać z chlebem, jednak jeśli upieczesz ją z ziemniakami i cebulą zamieni się w smaczne, pełne danie. Jeśli zwykle przyrządzacie na ciepło klasyczną, cienką kiełbasę, dziś spróbujcie białej. Ma delikatniejszy smak niż kiełbasa wędzona, a ze względu na brak wędzenia, jest też zdrowsza. Szczególnie polecamy cienkie, surowe kiełbaski, które dość szybko się pieką. Jednak możecie też sięgnąć po zwykłą, białą kiełbasę — surową lub parzoną.
Przygotowanie białej kiełbasy w domowych warunkach nie jest aż tak skomplikowane, jak może się wydawać. Kilka prostych zasad i staranność wystarczą, by mięso zamienić w ten tradycyjny specjał. Zdradzamy, na co zwrócić uwagę. Aromatyczna biała kiełbasa jest podstawowym składnikiem tradycyjnego żuru. Znakomicie smakuje przyrządzona na patelni lub zapieczona w piekarniku. Zróbcie ją w domu, a gwarantujemy, że będzie smaczniejsza niż wyrób kupiony w sklepie. Wystarczy zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso.
Jeśli kupujecie kiełbasę, pewnie nie raz zdarzyło się, że po przechowywaniu w lodówce pojawił się na niej nalot. A wiecie, co oznacza biały nalot na kiełbasie? Czy jest ona zepsuta, czy można ją nadal jeść? Spieszymy z wyjaśnieniami, byście nie mieli więcej wątpliwości. Niektórzy w pierwszym odruchu, gdy zobaczą podejrzanie wyglądającą żywność, od razu ją wyrzucają. I z jednej strony jest zachowanie słuszne, bo jeśli nie mamy pewności co do jakości i świeżości produktu spożywczego, lepiej go nie jeść. Wszak o zatrucie pokarmowe nietrudno. Jednak czasami może się zdarzyć, że wyrzucimy coś, co jednak wcale nie było zepsute. Produkt tylko w wyniku przechowywania nieco zmienił swój wygląd. A jak jest z nalotem na kiełbasie?