Wielkanoc tuż za rogiem, dlatego lodówki Polaków powoli wypełniają się białą kiełbasą i innymi sztandarowymi produktami kojarzonymi z tym świętem. Pysznym sposobem jej przygotowania jest zapieczenie w sosie chrzanowym. Smak oraz aromat dania jest wyjątkowo intensywne, dlatego kiełbasa błyskawicznie znika z talerzy. Biała kiełbasa bez wątpienia króluje na wielkanocnych stołach zaraz obok gęstego i kwaśnego żurku. Nie trzeba jej jednak jeść jedynie w zupie - istnieje wiele innych równie smacznych przepisów. Jeden z nich zdradzamy poniżej. Dzięki niemu biała kiełbasa nabierze jeszcze lepszego smaku, czego zasługą jest sos chrzanowy. Przygotowanie jest banalnie proste, a efekt powala na kolana.
Dziś podamy wam przepis na białą kiełbasę według Magdy Gessler. Ciekawego smaku dodaje jej słodki dodatek, którym wystarczy polać kiełbasę przed podaniem. Koniecznie przetestujcie ten prosty przepis, a wasza rodzina z pewnością będzie zachwycona. Magda Gessler nie tylko prowadzi „Kuchenne Rewolucje", ale też sama jest restauratorką. Na dobrym jedzeniu zna się jak mało kto. Lubi jedzenie tradycyjne, do przygotowania, którego nie szczędzi składników. Często też zaskakuje jakimś niezwykłym dodatkiem. Tak właśnie jest w przypadku pieczonej, białej kiełbasy.
Biała kiełbasa pieczona z jabłkami i cebulką to pomysł na wyśmienite i pożywne śniadanie, zarówno w Wielkanoc, jak i zwykły dzień. Kiełbaska z piekarnika z dodatkiem kwaśnych jabłek, cebuli i suszonego majeranku to doskonałe połączenie. Poznaj przepis na białą kiełbasę pieczoną z jabłkami.Kiełbasa biała to specyficzny rodzaj podrobów wieprzowych. Mięso doprawione czosnkiem i ziołami jest delikatniejsze i jednocześnie lepiej doprawione od tradycyjnej kiełbasy. Białą kiełbasę przygotujesz na wiele sposobów- możesz ją upiec, usmażyć, ugotować, każda forma przygotowania to wyjątkowy smak.Kiełbasa zapieczona z jabłkiem i cebulą jest bardzo aromatyczna i świetnie sprawdzi się na śniadanie, podana z kromką świeżego chleba i sosem chrzanowym. Mięso doprawione majerankiem, solą i pieprzem smakuje wyśmienicie w towarzystwie dodatków.Jeśli szukasz pomysłu na białą kiełbasę- tu poznasz przepis na pieczoną kiełbasę z pieczarkami i cebulką. Kiełbasa smażona jest równie smaczna- sprawdź, jak zrobić smażoną białą kiełbasę z czosnkiem i rozmarynem.
Dobra biała kiełbasa musi składać się z odpowiedniej ilości mięsa najwyższej jakości. Wielu z nas może nie zdawać sobie sprawy z faktu, że intensywnie różowe zabarwienie wyrobu nie świadczy o dobrym wykonaniu tradycyjnego wielkanocnego produktu. Takie kiełbasy zostały wzbogacone o konserwanty, których celem jest wydłużenie ich świeżości. Biała kiełbasa jest podstawowym składnikiem wielkanocnego żurku. Wielu z nas poda ją też na obiad np. zapieczoną z cebulką. Aby świąteczne dania zachwyciły smakiem, należy wybrać wysokiej jakości produkt. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę przy zakupie kiełbaski.
Zdradzimy wam pyszny pomysł na Wielkanoc. Będzie nim wyśmienita biała kiełbasa pieczona w zakwasie na żurek. Jej przygotowanie jest banalne — kiełbasę wystarczy zalać kwaśnym płynem i wstawić do piekarnika. Po 35 minutach pieczenia wyjątkowe danie jest gotowe. Biała kiełbasa króluje na wielkanocnych stołach. Trudno wyobrazić sobie bez niej uroczyste śniadanie, można ją też serwować na obiad lub kolację. Zyskuje na smaku i apetycznym wyglądzie, gdy ją upieczemy. Wcześniej można ją obłożyć cebulą, jabłkami czy świeżymi ziołami. My jednak proponujemy upiec ją w zakwasie na żurek. W ten sposób powstanie wyjątkowo wielkanocne danie.
Biała kiełbasa pieczona z cebulą w aromatycznym sosie z białego wina, musztardy i miodu, to pomysł na wyśmienity obiad, kolację lub śniadanie, nie tylko w Wielkanoc. Poznaj przepis na soczystą, białą kiełbasę pieczoną z cebulką.Biała kiełbasa to kiełbaska z dodatkiem czosnku i wielu przypraw, dzięki czemu zyskuje fenomenalny smak. Pieczona z cebulą, winem, miodem i musztardą z rozmarynem, majerankiem i tymiankiem jest soczysta, chrupiąca i pełna aromatu. Kiełbasę pieczoną podaj z pieczywem i domowym sosem chrzanowym, podana w ten sposób błyskawicznie zniknie z talerzy. Pieczenie kiełbasy podziel na dwa etapy- najpierw piecz ją pod przykryciem, żeby zmiękła, następnie piecz bez przykrycia, żeby nabrała chrupiącej skórki.Jeśli szukasz pomysłu na kiełbasę białą- tu poznasz przepis na kiełbasę w sosie śmietanowym, jest pyszna i bardzo aromatyczna.
Pieczona biała kiełbasa jest rarytasem, którego nie odmówi sobie wielu smakoszy. Przyrządzając ją w ten sposób, pamiętajcie, by ułożyć wyrób ciasno w naczyniu. Dzięki temu prostemu trikowi kiełbasa pozostanie soczysta.Białą kiełbasę w piekarniku można przygotować na dwa równie smaczne sposoby. Jeżeli więc znudziła wam się już w wersji gotowanej koniecznie dowiedzcie się jak łatwo i szybko uzyskacie naprawdę dobre pieczone kiełbasy.
Biała kiełbasa zwykle kojarzona jest z żurkiem oraz okresem świąt Wielkanocy, jednak warto posmakować jej również bez żadnej okazji. Dlatego dzisiaj pokazujemy, jak zrobić białą kiełbasę w domowym zaciszu. Obłędnego smaku nadaje jej mieszanka aromatycznych przypraw, wśród których najbardziej wyróżnia się kminek. Biała kiełbasa swój proces produkcyjny ma praktycznie identyczny, jak zwykła kiełbasa, z jedną małą różnicą - nie jest wędzona. Dzięki temu wędlina zachowuje swój charakterystyczny, lekko szary kolor. Ludzie, którzy na robieniu kiełbas zjedli zęby, radzą, aby ściśle trzymać się proporcji podawanych w przepisie. Nawet niewielka różnica może spowodować przykry smak, a nawet szybkie zepsucie się mięsa.
Biała kiełbasa pęka wam podczas gotowania? Wystarczy jedna modyfikacja w sposobie przygotowania, by już zawsze wyszła idealnie. Powolne gotowanie, podobne do parzenia, rozwiąże wasz problem.Zdradzaliśmy już jak przygotować pyszną, domową białą kiełbasę. Podpowiadaliśmy też jak przyrządzić ją w piekarniku z dodatkiem cebulki. Wracamy z artykułem, który wyjaśni tajniki gotowania białej kiełbasy. Już zawsze wyjdzie wam smaczna i aromatyczna.
Biała kiełbasa w sosie musztardowym to pomysł na śniadanie wielkanocne lub kolację na ciepło, również podczas rodzinnych spotkań. Kiełbaska pieczona w piwie z musztardą, cebulą i majerankiem jest soczysta i smakuje obłędnie. Poznaj przepis na białą kiełbasę w sosie musztardowym.Białą kiełbasę jemy głównie w okresie wielkanocnym, podajemy ją na wiele różnych sposobów: gotowaną, smażoną, pieczoną, a także jako dodatek do barszczu i żurku świątecznego. Biała kiełbasa w sosie musztardowym to pomysł na pieczoną kiełbasę w niecodziennej marynacie z musztardy, piwa i majeranku.Kiełbasa biała przygotowana w ten sposób smakuje doskonale, nie są do niej potrzebne żadne dodatki, do kiełbasy podaję wyłącznie chleb- jest prosto, ale przepysznie. Kiełbaski piekę nie tylko w święta, wszystkim tak smakują, że co jakiś czas robimy z nich kolację na ciepło. Szukasz pomysłu na podanie kiełbasy białej? W tym artykule dowiesz się, jak zrobić kiełbasę pieczoną z ziemniakami. Tu natomiast poznasz przepis na kiełbasę zapieczoną w sosie chrzanowym.
Biała kiełbasa wcale nie musi być jedzona jedynie w żurku, jako odświętne danie. W pyszny i szybki sposób można przygotować ją w sosie śmietanowym z udziałem czosnku, cebuli oraz masła. Tak podana kiełbasa charakteryzuje się obłędnym aromatem oraz jeszcze lepszym smakiem. Biała kiełbasa jest mocno niedocenionym produktem, ponieważ Polacy ograniczają się do podawania jej jedynie z żurkiem. Ewentualnie niekiedy smażona jest również na grillowym ruszcie podczas wakacji na majówkę. Poniższy przepis nie tylko pozwala cieszyć się smakiem białej kiełbasy w nowym wydaniu, lecz także wprowadza powiew świeżości do codziennego jadłospisu. Jeśli więc chcesz sprawdzić coś niecodziennego, sięgnij po dzisiejszą propozycję.
Biała kiełbasa pieczona z ziemniakami to pomysł na szybki i pyszny obiad, nie tylko w Wielkanoc. Zapiekanka z ziemniaków, cebulki i kiełbasy z dodatkiem aromatycznych ziół to klasyka, której musisz spróbować. Poznaj przepis na błyskawiczne danie- białą kiełbasę pieczoną z ziemniakami.Biała kiełbasa pieczona z ziemniakami to nie tylko smaczne i pożywne danie, jest również bardzo szybkie, tanie i proste w przygotowaniu, najwięcej czasu zajmuje obranie ziemniaków. Zapiekankę doprawiam suszonym majerankiem, oliwą z oliwek, natką pietruszki, solą i pieprzem. Tak przygotowane ziemniaki po upieczeniu będą miały świetny smak. Kiełbasa biała zapieczona w piekarniku jest soczysta w środku i chrupiąca na zewnątrz. Po 30-40 minutach pieczenia zdejmij pokrywę z naczynia żaroodpornego, żeby przyrumienić skórkę i żeby stała się chrupiąca. Kiełbasy zapieczone z ziemniakami smakują świetnie, kiedy podasz je z musztardą, tartym chrzanem lub sosem chrzanowym.Na Wielkanoc przygotuj również barszcz biały na domowym zakwasie i pasztet ze śliwką suszoną, pasztet będzie idealny na kolację, barszcz- na uroczyste śniadanie lub obiad.
Biała kiełbasa smażona to świetny pomysł na proste i pyszne danie wielkanocne. Przygotujesz je zarówno na śniadanie, jak i obiad lub kolację. Podane z pieczywem lub ziemniakami i sałatką smakują wyśmienicie. Poznaj prosty przepis na tradycyjną potrawę wielkanocną- białą kiełbasę smażoną.Po kiełbasę białą zwykle sięgamy w okresie wielkanocnym, dania z nią przygotowane są bardzo smaczne i o wiele delikatniejsze, niż podane z tradycyjną, ciemną kiełbasą. Biała kiełbasa robiona jest również z wieprzowiny, jednak zawiera dodatkowo czosnek i wiele przypraw, które wzbogacają jej smak.Kiełbasa to pyszny dodatek do żurku i barszczu wielkanocnego, podasz ją również na obiad z ziemniakami i surówką, a także z kromką świeżego pieczywa i sałatką jarzynową, takie połączenia wszystkim smakują, a są wyjątkowo proste do przygotowania.Do kiełbasy smażonej białej przygotuj marynatę z oliwy, majeranku, rozmarynu i soku z cytryny, mięso nabierze wtedy świetnego aromatu. Nie zapomnij również o czosnku i cebulce, które świetnie podkręcają smak całego dania.W Wielkanoc obowiązkową potrawą jest również pasztet- tu poznasz przepis na wyśmienity pasztet z suszoną śliwką, jest doskonale doprawiony i wilgotny, idealny do kanapek.
Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym z majerankiem i natką pietruszki to pomysł na uroczyste śniadanie lub kolację wielkanocną. Biała kiełbaska jest delikatniejsza od tradycyjnej, a zapieczona w aromatycznym, gęstym sosie wprost rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na białą kiełbasę zapieczoną w sosie chrzanowym.Biała kiełbasa to kiełbasa z mięsa wieprzowego z dodatkiem czosnku, majeranku, pieprzu i soli, jest delikatniejsza w smaku od tradycyjnej kiełbasy. Białe kiełbaski świetnie łączą się z tradycyjną sałatką jarzynową, chrzanem, barszczem białym, są jedną z tradycyjnych potraw wielkanocnych.Na święta od lat zapiekam białą kiełbasę z sosem chrzanowym, moim zdaniem to chyba najlepsze połączenie. Kiełbaska ma lekko chrupiącą skórkę, a gęsty, aromatyczny sos chrzanowy z cebulką i majerankiem nie ma sobie równych.Kiełbaski przygotowuję na świąteczne śniadanie lub kolację na ciepło, podaję je z pieczywem i sałatką jarzynową. Takie połączenie zawsze wszystkim smakuje i każdy prosi o dokładkę. Kiełbaski, oprócz walorów smakowych, mają jeszcze jeden atut- przygotowanie trawa pół godziny, z czego 25 minut to pieczenie.Jeśli masz ochotę na pyszne danie wielkanocne w nowym wydaniu- tu poznasz przepis na tradycyjny barszcz biały na zakwasie z kiszonej kapusty, jest prosty i przepyszny.
Zastanawiasz się, co przygotować na dzisiejszą kolację? Proponujemy proste danie, które przygotujesz w 10 minut — kiełbasę z piekarnika w towarzystwie ziemniaków. Ta potrawa będzie sycąca i rozgrzewająca. W sam raz na chłodny, zimowy wieczór. Kiełbasę zwykle smażymy, grillujemy lub podgrzewamy w wodzie. Jednak doskonale nadaje się też do pieczenia. W tym procesie traci sporo tłuszczu, dzięki czemu staje się mniej kaloryczna. Można ją podać z chlebem, jednak jeśli upieczesz ją z ziemniakami i cebulą zamieni się w smaczne, pełne danie. Jeśli zwykle przyrządzacie na ciepło klasyczną, cienką kiełbasę, dziś spróbujcie białej. Ma delikatniejszy smak niż kiełbasa wędzona, a ze względu na brak wędzenia, jest też zdrowsza. Szczególnie polecamy cienkie, surowe kiełbaski, które dość szybko się pieką. Jednak możecie też sięgnąć po zwykłą, białą kiełbasę — surową lub parzoną.
Przygotowanie białej kiełbasy w domowych warunkach nie jest aż tak skomplikowane, jak może się wydawać. Kilka prostych zasad i staranność wystarczą, by mięso zamienić w ten tradycyjny specjał. Zdradzamy, na co zwrócić uwagę. Aromatyczna biała kiełbasa jest podstawowym składnikiem tradycyjnego żuru. Znakomicie smakuje przyrządzona na patelni lub zapieczona w piekarniku. Zróbcie ją w domu, a gwarantujemy, że będzie smaczniejsza niż wyrób kupiony w sklepie. Wystarczy zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso.
Jeśli kupujecie kiełbasę, pewnie nie raz zdarzyło się, że po przechowywaniu w lodówce pojawił się na niej nalot. A wiecie, co oznacza biały nalot na kiełbasie? Czy jest ona zepsuta, czy można ją nadal jeść? Spieszymy z wyjaśnieniami, byście nie mieli więcej wątpliwości. Niektórzy w pierwszym odruchu, gdy zobaczą podejrzanie wyglądającą żywność, od razu ją wyrzucają. I z jednej strony jest zachowanie słuszne, bo jeśli nie mamy pewności co do jakości i świeżości produktu spożywczego, lepiej go nie jeść. Wszak o zatrucie pokarmowe nietrudno. Jednak czasami może się zdarzyć, że wyrzucimy coś, co jednak wcale nie było zepsute. Produkt tylko w wyniku przechowywania nieco zmienił swój wygląd. A jak jest z nalotem na kiełbasie?
Barszcz biały należy do kanonu polskich zup. Często jest mylony z żurkiem, jednak barszcz charakteryzuje się nieco delikatniejszym smakiem. A wiesz, dlaczego warto dodać do barszczu białego sok z kiszonej kapusty? Przygotuj go według naszego przepisu, a przekonasz się, że naprawdę warto. Przepisów na barszcz biały jest naprawdę dużo. Jedni gotują go na wędzonce, inni na wywarze z białej kiełbasy. Można go podawać z ziemniakami lub z ugotowanym jajkiem. Tradycyjnie barszcz biały zaprawia się zakwasem z pszennej mąki.
W chlebie, z kiełbasą i jajkiem, a nawet wegański — żurek występuje w wielu wersjach. Ilu smakoszy tyle opinii, która wersja tego tradycyjnego dania jest najlepsza. Przepis, który wam proponujemy, wprowadza radykalną zmianę — pominięcie zakwasu. Sprawdźcie, czym można go zastąpić bez utraty smaku.Ta receptura odmieni wasze spojrzenie na żurek. Zastosowano w niej wodę spod ogórków. Dzięki temu czas przygotowania potrawy ulega znacznemu skróceniu. Zyskuje ona dodatkowy, wyjątkowego posmak, który z pewnością zachwyci niejednego amatora kuchni polskiej.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Młoda kapusta cieszy się sporą popularnością wśród smakoszy. Nie bez powodu tak często gości ona na naszych stołach. Tym razem postawimy na specjał w chłopskiej odsłonie. U boku młodej kapusty zagoszczą smakowite ziemniaki. Danie będzie gotowe w 30 minut. Efekt powala na łopatki. Smakowita młoda kapusta niejednokrotnie wywoływała u nas zachwyt. Z łatwością można z niej przygotować rozmaite specjały. Dziś sięgniemy po przepis na młodą kapustę po chłopsku. Smakołyk momentalnie zniknie z talerzy.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jeśli biała kiełbasa, to żurek. Ale nie tylko. Biała kiełbasa doskonale nadaje się też do pieczenia. Zwłaszcza w towarzystwie cebuli i chmielowego trunku. Zobaczcie jak przygotować idealną na obiad lub kolację białą kiełbasę pieczoną w cebuli i piwie. Z kiełbasy można wyczarować kilka pożywnych dań. Nawet z białej kiełbasy. Robi się je łatwo i szybko. W końcu kiełbasa to nic innego jak zapakowana w osłonkę porcja mielonego, doprawionego mięsa. Takie danie najlepiej smakuje z dobrym chlebem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Żurek benedyktyński jest inną wersją klasycznego żurku według Ewy Wachowicz. W jej przepisie zakwas wykonywany jest bowiem na płatkach owsianych. Taka zupa ma delikatniejszy smak, co może przekonać wielu smakoszy do spróbowania. Żurek w swojej zwykłej formie jest dość kwaśną zupą, przez co wiele osób nie chce jej spożywać. Na szczęście istnieje przepisy takie jak Ewy Wachowicz, które pozwalają ugotować delikatniejszą zupę. Zamiast zakwasu żytniego, Wachowicz korzysta z zakwasu na płatkach owsianych. Przed wlaniem go do zupy przelej go przez sitko, aby w daniu pływały płatki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przysmaki takie jak kiełbasa, kiszone ogórki i swojski chleb są klasykami naszej rodzimej kuchni. Z pewnością można do nich zaliczyć również wyborny smalec. Przygotowanie kultowego smarowidła jest banalnie proste. Wystarczy sięgnąć po niezawodny przepis.Nie da się ukryć, że smalec jest jednym z kulinarnych szlagierów, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Okazuje się, że bez najmniejszych problemów przygotujemy go w domowym zaciszu. Efekt powala na łopatki.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kiełbasa dla wielu Polaków jest koniecznością na ruszcie grilla - bez niej grillowanie nie jest w końcu tym samym. Większość nacina ją przed rozpoczęciem przyrządzania, co okazuje się być błędem. W innym wypadku może stać się zbyt sucha. Kiełbasa smażona na grillu opalanym węglem smakuje wybornie - delikatnie dymny i wędzony aromat, soczyste mięso i delikatna faktura są za dobre, aby się powstrzymać przed ucztowaniem. Najważniejszą zasadą grillujących, jest uprzednie nacięcie kiełbas tak, aby stworzyć paski lub szachownicę. Według nich smaży się ona wtedy znacznie lepiej. Czy tak jest w rzeczywistości?Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kiełbasa i inne wyroby wędliniarskie są nie lada pokusą dla smakoszy. Pewien mężczyzna ze Śląska postanowił wykorzystać w niecny sposób zainteresowanie swojskimi produktami. Oszust powoływał się na rzekome wcześniejsze ustalenia z innymi członkami rodziny, które miały od niego kupować kiełbasę i wędliny. Po otrzymaniu zaliczki znikał bez śladu.Nie da się ukryć, że produkty takie jak kiełbasa często goszczą na naszych stołach. Najbardziej cenimy swojskie specjały, które smakują przeważnie znacznie lepiej od tych dostępnych w sklepie. Okazuje się, że niektórzy widzą w tym szansę na oszustwo.
Coraz więcej osób decyduje się już na grillowanie. Z całą pewnością jest to zajęcie, które dobrze łączy zamiłowanie do smakowitych dań i spędzania czasu w gronie najbliższych. Okazuje się, że kiełbasa i uwielbiany napój mogą negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Lepiej na to uważać.
Historia białej kiełbasy rozpoczyna się w XVII wieku - wtedy też zaczęła pojawiać się na stołach najmożniejszych Polaków. Z kolei w książkach kucharskich jej obecność notowana jest na początek XX wieku, kiedy wielu przedstawicieli klasy robotniczej mogło sobie pozwolić na większą ilość mięsa. Wtedy też kiełbasa była przygotowywana najczęściej własnoręcznie, z własnej trzody chlewnej. Dzięki temu można było mieć pewność, że jakość surowców jest na najwyższym poziomie. Niestety, dzisiaj niewiele ludzi może pozwolić sobie na taki luksus, więc kupują ją w sklepach spożywczych.
Najlepsze są potrawy, które można szybko i łatwo przygotować. Dziś polecamy wam danie z patelni — jest to kiełbasa z cebulą w pikantnym sosie. Jeśli chcecie je zaserwować na obiad, podajcie z gotowanymi ziemniakami. Danie to sprawdzi się też na kolację, wtedy podajcie je z chlebem. Kiełbasę jemy na kanapkach, gotujemy w wodzie, pieczemy na ognisku lub smażymy na patelni. Dziś zamienimy ją w prawdziwe danie z patelni. Nieodłączną jej towarzyszką jest cebula, która w połączeniu z pomidorami i przyprawami zamieni się w pikantny sos.