Smakosze.pl
Przepis na domowy smalec

Pexels / PhotoMIX Ltd.

Cudowny, domowy smalczyk - idealny na przekąskę

25 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Przysmaki takie jak kiełbasa, kiszone ogórki i swojski chleb są klasykami naszej rodzimej kuchni. Z pewnością można do nich zaliczyć również wyborny smalec. Przygotowanie kultowego smarowidła jest banalnie proste. Wystarczy sięgnąć po niezawodny przepis.

Nie da się ukryć, że smalec jest jednym z kulinarnych szlagierów, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Okazuje się, że bez najmniejszych problemów przygotujemy go w domowym zaciszu. Efekt powala na łopatki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kultowy smalec własnej roboty

Smalec uchodzi za wyjątkowy specjał polskiej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy mogliby go zajadać praktycznie nieustannie. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na bezmięsną odsłonę smalcu.

Dziś sięgniemy po recepturę na tradycyjny smalec, który zachwyci swoimi walorami nawet najbardziej wybrednych wielbicieli swojskich smaków. Wykorzystamy w nim kiełbasę i słoninę. Jakie produkty będą nam potrzebne?

  • 300 g słoniny

  • 100 g kiełbasy

  • 4 cebule

  • 7 ząbków czosnku

  • 5 g majeranku

  • sól

  • pieprz

Surówka z cukinii

Obłędna surówka z cukinii, jabłka i marchewki

CZYTAJ DALEJ

Prosty przepis na smalec

Na początku słoninę kroimy w kostkę. Powinna mieć ona wymiary około centymetra. Mięsiwo umieszczamy w garnku i podgrzewamy na niewielkim ogniu. Najlepiej, jeśli naczynie będzie miało grube dno.

Kiełbasę obieramy ze skórki. Ją również kroimy w drobną kostkę. Podobnie postępujemy z cebulą. Oba składniki dodajemy do wytopionej słoniny. Kiedy skwarki będą rumiane, całość wzbogacamy o przyprawy.

Mieszankę zdejmujemy z ognia, gdy cebula dostatecznie zmięknie. Smalec odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy już stężeje, możemy zaserwować go razem z pajdami chleba. Warto wykorzystać niezawodny przepis na domowe pieczywo.

Smalec

Smalec

Canva / dabjola

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Doradca smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

naleśniki ze szpinakiem

Przepisy

Sycące naleśniki ze szpinakiem. Idealne na bezmięsny obiad

Czytaj więcej >
Dorota Szelągowska pokazała przepis na rosół

Przepisy

Dorota Szelągowska pokazała przepis na rosół. 1 składnik wprawia w osłupienie

Czytaj więcej >
Zachwycające kotlety mielone gyros

Przepisy

Zachwycające kotlety mielone gyros. Klasyka w najlepszej odsłonie

Czytaj więcej >
Jak zrobić gołąbki bez zawijania?

Przepisy

Jak zrobić gołąbki bez zawijania? Znamy ekspresowy sposób, sekretny składnik zmienia wszystko

Czytaj więcej >
Cukier możesz zrobić z łatwością w domu

Przepisy

Cukier możesz zrobić z łatwością w domu. Limity w Biedronce nie będą Ci już straszne

Czytaj więcej >
mizeria z miętą

Przepisy

Orzeźwiająca mizeria z jogurtem i miętą. Surówka strąci z podium inne wersje dania

Czytaj więcej >