Cudowny, domowy smalczyk - idealny na przekąskę
Przysmaki takie jak kiełbasa, kiszone ogórki i swojski chleb są klasykami naszej rodzimej kuchni. Z pewnością można do nich zaliczyć również wyborny smalec. Przygotowanie kultowego smarowidła jest banalnie proste. Wystarczy sięgnąć po niezawodny przepis.
Nie da się ukryć, że smalec jest jednym z kulinarnych szlagierów, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Okazuje się, że bez najmniejszych problemów przygotujemy go w domowym zaciszu. Efekt powala na łopatki.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kultowy smalec własnej roboty
Smalec uchodzi za wyjątkowy specjał polskiej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy mogliby go zajadać praktycznie nieustannie. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na bezmięsną odsłonę smalcu.
Dziś sięgniemy po recepturę na tradycyjny smalec, który zachwyci swoimi walorami nawet najbardziej wybrednych wielbicieli swojskich smaków. Wykorzystamy w nim kiełbasę i słoninę. Jakie produkty będą nam potrzebne?
300 g słoniny
100 g kiełbasy
4 cebule
7 ząbków czosnku
5 g majeranku
sól
pieprz
Prosty przepis na smalec
Na początku słoninę kroimy w kostkę. Powinna mieć ona wymiary około centymetra. Mięsiwo umieszczamy w garnku i podgrzewamy na niewielkim ogniu. Najlepiej, jeśli naczynie będzie miało grube dno.
Kiełbasę obieramy ze skórki. Ją również kroimy w drobną kostkę. Podobnie postępujemy z cebulą. Oba składniki dodajemy do wytopionej słoniny. Kiedy skwarki będą rumiane, całość wzbogacamy o przyprawy.
Mieszankę zdejmujemy z ognia, gdy cebula dostatecznie zmięknie. Smalec odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy już stężeje, możemy zaserwować go razem z pajdami chleba. Warto wykorzystać niezawodny przepis na domowe pieczywo.
Canva / dabjola
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Doradca smaku