Smakosze.pl
Żurek benedyktyński

Pawel Wodzynski/East News; canva/arfo, Getty Images

Niezwykły przepis Ewy Wachowicz na żurek benedyktyński

1 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Żurek benedyktyński jest inną wersją klasycznego żurku według Ewy Wachowicz. W jej przepisie zakwas wykonywany jest bowiem na płatkach owsianych. Taka zupa ma delikatniejszy smak, co może przekonać wielu smakoszy do spróbowania.

Żurek w swojej zwykłej formie jest dość kwaśną zupą, przez co wiele osób nie chce jej spożywać. Na szczęście istnieje przepisy takie jak Ewy Wachowicz, które pozwalają ugotować delikatniejszą zupę.

Zamiast zakwasu żytniego, Wachowicz korzysta z zakwasu na płatkach owsianych. Przed wlaniem go do zupy przelej go przez sitko, aby w daniu pływały płatki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na żurek benedyktyński

Chcesz poznać sposób na zrobienie pysznych deserów w domowym zaciszu? Sprawdź ten artykuł, w którym uczymy, jak zrobić wyjątkowo smaczny sernik. W tym tekście z kolei zdradzamy metodę na domową chałkę.

Składniki:

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • ½ selera

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 cebula

  • liście laurowe

  • kilka ziarenek ziela angielskiego

  • po szczypcie suszonego lubczyku, estragonu, majeranku i rozmarynu

  • 1 łyżeczka soli

  • kawałek wiejskiej kiełbasy

  • 200 ml zakwasu na żur na płatkach owsianych bezglutenowych

  • 1 łyżka majeranku

  • 4 łyżki śmietany

Zacznij od umycia wszystkich warzyw, obrania ich i pokrojenia na mniejsze kawałki. Cebulę opal nad palnikiem. Do garnka dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz resztę ziół poza majerankiem. Zalej całość wodą.

Pieczony schab

Obłędnie soczysty schab pieczony w rękawie z pieczarkami i młodą kapustą

CZYTAJ DALEJ

Przykryj garnek i podpal pod nim gaz o niewielkiej mocy. Gotuj przez godzinę. Wywar przecedź przez sito, dodaj kiełbasę oraz zakwas przepuszczony przez sitko. Dopraw żurek majerankiem i solą.

Śmietanę zahartuj gorącą zupą i wlej ją do garnka. Doprowadź do wrzenia, dosyp pieprzu i podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego.

Żurek

Źródło: canva/ewg3D, Getty Images Signature

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz.pl

Zapraszamy na nasz

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealna na jesień, sycąca fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis Kuronia na cudowne kotlety mielone z pieczarkami

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe

Przepisy

Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >
Grochówka od Kuronia

Przepisy

Sycąca i rozgrzewająca grochówka od Jakuba Kuronia

Czytaj więcej >