Niezwykły przepis Ewy Wachowicz na żurek benedyktyński
Żurek benedyktyński jest inną wersją klasycznego żurku według Ewy Wachowicz. W jej przepisie zakwas wykonywany jest bowiem na płatkach owsianych. Taka zupa ma delikatniejszy smak, co może przekonać wielu smakoszy do spróbowania.
Żurek w swojej zwykłej formie jest dość kwaśną zupą, przez co wiele osób nie chce jej spożywać. Na szczęście istnieje przepisy takie jak Ewy Wachowicz, które pozwalają ugotować delikatniejszą zupę.
Zamiast zakwasu żytniego, Wachowicz korzysta z zakwasu na płatkach owsianych. Przed wlaniem go do zupy przelej go przez sitko, aby w daniu pływały płatki.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na żurek benedyktyński
Chcesz poznać sposób na zrobienie pysznych deserów w domowym zaciszu? Sprawdź ten artykuł, w którym uczymy, jak zrobić wyjątkowo smaczny sernik. W tym tekście z kolei zdradzamy metodę na domową chałkę.
Składniki:
2 marchewki
1 pietruszka
½ selera
2 ząbki czosnku
1 cebula
liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
po szczypcie suszonego lubczyku, estragonu, majeranku i rozmarynu
1 łyżeczka soli
kawałek wiejskiej kiełbasy
200 ml zakwasu na żur na płatkach owsianych bezglutenowych
1 łyżka majeranku
4 łyżki śmietany
Zacznij od umycia wszystkich warzyw, obrania ich i pokrojenia na mniejsze kawałki. Cebulę opal nad palnikiem. Do garnka dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz resztę ziół poza majerankiem. Zalej całość wodą.
Przykryj garnek i podpal pod nim gaz o niewielkiej mocy. Gotuj przez godzinę. Wywar przecedź przez sito, dodaj kiełbasę oraz zakwas przepuszczony przez sitko. Dopraw żurek majerankiem i solą.
Śmietanę zahartuj gorącą zupą i wlej ją do garnka. Doprowadź do wrzenia, dosyp pieprzu i podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego.
Źródło: canva/ewg3D, Getty Images Signature
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ewawachowicz.pl