Domowa masarnia? Brzmi jak coś niezwykle skomplikowanego. Ale z tym przepisem bez większych problemów zrobimy sobie domową kiełbasę – zgodnie z własnym gustem i bez sztucznych konserwantów.
Choć dziś słowo „konserwa” kojarzy się z puszką mięsa, czasem wątpliwej jakości, pomysł, by przygotowywać mielonkę zamkniętą w słoiku, jest setki lat starszy niż wynalazek blaszanego pudełka. Przepis Tomasza Strzelczyka pozwala nam przygotować domową przekąskę bez grama niechcianych składników.
Pierogi to ulubione danie Polaków. Większość zna tylko pierogi ruskie, z mięsem, kapustą oraz owocami. Nie wszyscy jednak znają tradycyjne, staropolskie pierogi św. Jacka. Dzięki temu składnikowi twoje pierogi zachwycą.
Katarzyna Bosacka trzyma rękę na pulsie. Z uwagi na trwający sezon grillowy podzieliła się ważną informacją. Stanowczo powiedziała, jaki rodzaj kiełbasy nadaje się na grilla najlepiej. Chodzi o skład i zawartość konserwantów.
Czy nacinasz kiełbasę przed położeniem na grilla? Jeśli tak, to popełniasz fatalny błąd. Prawdę o tej praktyce zdradził pewien kucharz. Poinstruował też, jak najlepiej grillować kiełbasę.
Majówka to najlepsza pora na rozpoczęcie grillowania. Dla wielu smakoszy jednym z największych wyzwań jest zadbanie o czystość rusztu. TikToker publikujący jako @pizzapawel, podzielił się najlepszym patentem. Czyszczenie grilla nigdy nie było prostsze.
Kiełbasa jest jednym z tych specjałów, bez których nie ma mowy o grillowaniu. Majówka zaczyna się niebawem, tym samym masa Polaków rozpocznie ucztowanie przy ruszcie. Niektórzy nacinają kiełbasę na grilla w poprzek, a inny w kratkę. Specjał będzie bardziej soczysty, jeśli zdecydujemy się na pierwsze z wymienionych rozwiązań.
Została Ci biała kiełbasa po świętach? Znamy na nią doskonały sposób. Pozostałości możesz wykorzystać do zrobienia aromatycznego leczo. Nie dość, ze zapobiegniesz marnowaniu żywności, to dodatkowo zyskasz pyszny ciepły posiłek.
Dr Irena Kamińska-Radomska radzi jak podać żurek, by goście nie mieli problemu z jego zjedzeniem. Jeden szczegół dotyczący białej kiełbasy jest bardzo istotny. Pominięcie go podczas serwowania dania będzie sporym nietaktem.
Święta wielkanocne bez białej kiełbasy nie istnieją. Aby podać ją na stół, produkt wymaga odpowiedniego przyrządzenia. Tomasz Strzelczyk pokazał, jak parzyć białą kiełbasę we właściwy sposób. Dzięki temu nie pęknie, będzie soczysta i pyszna.
Biała kiełbasa już nigdy nie wyjdzie zbyt sucha. Wystarczy, że do garnka wlejemy mleko, a smak mięsnego rarytasu będzie znacznie przyjemniejszy. Prosta sztuczka po raz kolejny podkreśla danie. Musicie spróbować.
Do świąt już niecały tydzień. Czas najwyższy zaplanować niezbędne zakupy. W najbliższych dniach warto wybrać się na nie do Biedronki. Sklep w promocyjnych cenach oferuje białą kiełbasę, mięsa, wędliny oraz inne wielkanocne produkty.
Biała kiełbasa jest świątecznym klasykiem. Najlepiej smakuje po podsmażeniu na odrobinie masła. Tłuszcz nie jest drogi, a świetnie podkreśli mięsnych frykasów. Koniecznie spróbujcie — spodoba się nawet najbardziej wybrednym.
Najlepsze dania powstają prosto i błyskawicznie. Udowodnił to Tomasz Strzelczyk w swoim przepisie na białą kiełbasę. Kilka produktów i nieco czasu w piekarniku w zupełności wystarczy na zrobienie wyśmienitej, świątecznej potrawy. Jej przyrządzenie możecie zaplanować wręcz na ostatnią chwilę.
Marzy Ci się własnoręcznie zrobiona biała kiełbasa? Możesz taką bez trudu przygotować w domu. Tomasz Strzelczyk pokazał jak ominąć trudne i wymagające nadziewanie mięsa w wieprzowe jelita. Zamiast tego swoją kiełbasę zapieka w formie apetycznego bloku.
Biała kiełbasa parzona skusi niejednego smakosza. Woda użyta do jej przygotowania, choć często wylewana, jest niesamowicie cenna. Może stanowić podstawę do przyrządzenia aromatycznego bulionu, ale nie tylko. Zdradzamy, jeszcze jedno świetne zastosowanie.
Wielkanoc bez białej kiełbasy to nie Wielkanoc. Jak można zaskoczyć najbliższych tym pozornie prostym przysmakiem? Wypróbuj przepis od znanego i lubianego kucharza. Jego biała kiełbasa z sosem musztardowo-piwnym oczaruje absolutnie wszystkich.
Różnorodność farszu do pierogów jest zadziwiająca. Niektóre receptury są jednak tak trafione, że aż trudno w to uwierzyć. Wyjątkowo pysznym nadzieniem pochwalić się mogą staropolskie pierogi dominikańskie. Ich wnętrze wypełnia pyszna biała kiełbasa.
Biała kiełbasa z pęknięciami nie wygląda zbyt apetycznie. Wystarczy jednak delikatnie nakłuć ją w kilku miejscach, a zachowa swój kształt podczas gotowania. Podpowiadamy, o co jeszcze warto zadbać, by zachwyciła smakiem.
Dziś powiemy wam, jak wybrać dobrą kiełbasę na grilla. Wiemy, na co zwracać uwagę, by potem nie być rozczarowanym przy jedzeniu. Właściwie wystarczy jeden rzut oka na etykietę, by przekonać się, czy nasz wybór jest trafny. Jeśli skład jest krótki, kupimy raczej dobrej jakości produkt. Kiełbasa jest jednym z tych produktów, który najczęściej kupujemy z myślą o grillowaniu. Nie trzeba przy niej nic robić, tylko wrzucić na ruszt i po kilkunastu minutach cieszyć się smakiem przypieczonej kiełbaski. Jednak to, czy rzeczywiście kiełbasa urzeknie nas smakiem, zależy od jej jakości. Sprawdźcie więc, na co zwrócić uwagę, kupując kiełbasę.
Jednym z najlepszych sposobów na spożytkowanie produktów spożywczych, które zostały po świętach Wielkanocy, jest przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej. Niżej zdradzamy przepis na zapiekankę z jajkami na twardo i białą kiełbasą. To także idealna propozycja dla osób, którym świąteczne potrawy już się przejadły. Zapiekanka ziemniaczana charakteryzuje się przede wszystkim prostotą przygotowania. Poza wstępnym połączeniem wszystkich składników resztę pracy wykonuje za nas piekarnik - trzeba jedynie uważać, aby zapiekanka nie przypaliła się. Niezależnie od rodzaju białej kiełbasy, którą masz pod ręką, z powodzeniem możesz ją wykorzystać. Surowe mięso warto jednak wcześniej nieco podsmażyć, aby mieć pewność, że dojdzie w piecu.
Dla wielu katolików dalej niewiadomą pozostaje, czy w Wielką Sobotę obowiązuje post i czy zjedzenie mięsa tego dnia oznacza grzech. Według przykazów kościoła katolickiego należy powstrzymywać się przed konsumpcją produktów mięsnych do Wielkiego Piątku. Księża zachęcają jednak do zachowania umiaru w jedzeniu aż do niedzielnego wielkanocnego śniadania. Wielki Post poprzedza święta Wielkanocy i rozpoczął się 2 marca. Wczoraj, czyli 15 marca, wypadł Wielki Piątek, podczas którego obowiązuje post ścisły. Z tego powodu mnóstwo Polaków nie wie, czy w Wielką Sobotę mogą już pozwolić sobie na nieco przyjemności.
Białą kiełbasę wykorzystujemy w wielkanocnych daniach, ale nie tylko. Warto mieć świadomość czym powinien się charakteryzować wyrób wysokiej jakości. Zdradzamy, na co zwrócić uwagę przy zakupach. Niezwykle istotny jest kolor białej kiełbasy.Biała kiełbasa smakuje najlepiej, gdy przyrządzimy ją samodzielnie. Jednak jeśli nie mamy na to czasu, szanse na przygotowanie smacznego żuru z jej dodatkiem nadal są duże. Wystarczy, że podczas zakupów będziemy kierowali się kilkoma prostymi zasadami.
Wielkanocne pierogi z białą kiełbasą i kiszoną kapustą zaskakują swoim doskonałym smakiem i niezwykle delikatnym ciastem. Farsz jest mięsny i wyraźny, po prostu przepyszny. Poznaj przepis na wielkanocne pierogi z białą kiełbasą i kiszoną kapustą.Pierogi to świetne danie, również w święta. Farsz do pierogów zależy wyłącznie od tego, na co akurat mamy ochotę. Jedną z lepszych wersji tradycyjnej potrawy są wielkanocne pierogi z białą kiełbasą i kiszoną kapustą, koniecznie musisz spróbować.Do przygotowania farszu potrzebujesz wyłącznie kilku składników- ugotowanej wcześniej kiełbasy białej, cebuli i kapusty kiszonej. Farsz jest prosty w przygotowaniu i ma rewelacyjny smak. Surową kiełbasę nakłuj widelcem, a następnie włóż do garnka z wodą. Kiełbasa będzie idealna po 30 minutach gotowania od momentu wrzenia wody. Jeśli nie nakłujesz mięsa, popęka podczas obróbki termicznej.
Biała kiełbasa w słoiku to przepyszne smarowidło mięsne na kanapki, które posmakuje każdemu miłośnikowi mięsa. Pastę kanapkową przygotujesz błyskawicznie, a jest o wiele smaczniejsza od tradycyjnej pasty kanapkowej na bazie jajek. Poznaj przepis na białą kiełbasę w słoiku, która idealnie uzupełnia wielkanocny stół. Kiełbasa biała w słoiku to świetny pomysł na mięsny posiłek na zimno. Kromka chleba posmarowana mięsną potrawką i ogórkiem kiszonym to prawdziwa uczta dla każdego smakosza. Kiełbasę w słoiku przygotujesz w bardzo prosty sposób z trzech rodzajów mięsa, czosnku, cebuli i majeranku.Gotowanie kiełbasy w słoiku podziel na dwa etapy, dzięki czemu wytrąci się znacznie więcej mięsnej galaretki, która jest pełna smaku i naturalnego kolagenu, który wzmacnia między innymi nasze kości i stawy. Źródłem kolagenu są również zimne nóżki, czyli galareta z mięsa i warzyw- prawdziwy hit PRL-u.Białą kiełbasę przygotujesz na wiele sposób, jeśli szukasz inspiracji na pyszne danie- tu poznasz przepis na pieczoną kiełbasę białą w zakwasie na żurek, jest przepyszna.
Gotowanie białej kiełbasy wydaje się proste. Jednak odrobina nieuwagi wystarczy, by specjał popękał i oddał smak do wody. Wystarczy delikatnie naciąć kiełbasę, by uniknąć przykrej niespodzianki. Zobaczcie, co jeszcze warto zrobić, by wyszła miękka i soczysta.Biała kiełbasa jest ważnym elementem wielkanocnego posiłku. Doskonale smakuje doskonale zarówno w żurku, jak i z sosem chrzanowym. Dobrej jakości specjał będzie zachwycał nawet po samym podgrzaniu. Trzeba tylko trzymać się kilku zasad.
Biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym to pomysł na wyjątkowe śniadanie lub obiad wielkanocny. Delikatna, pieczona kiełbasa z cebulką i majerankiem polana aromatycznym sosem chrzanowym wychodzi za każdym razem i zawszy błyskawicznie znika z talerzy. Poznaj przepis na białą kiełbasę pieczoną w sosie chrzanowym.Biała kiełbasa, podobnie jak barszcz biały, czy żurek, to tradycyjne, polskie danie, przygotowywane na Wielkanoc. Kiełbasę białą można zrobić na wiele sposobów: można ją ugotować, usmażyć, upiec. Do kiełbaski zwykle podaje się również chrzan, śmietanę lub musztardę.Biała kiełbasa pieczona z cebulą, czosnkiem i majerankiem jest soczysta i ładnie przyrumieniona, ma lekko chrupiącą skórkę. Pieczona kiełbaska smakuje wyśmienicie w towarzystwie sosu na bazie chrzanu i śmietany. Sos ten jest jest aromatyczny, ale nie jest bardzo ostry, jest idealny.W tym artykule dowiesz się, jak zrobić wyśmienity żurek na wielkanocne śniadanie. Jeśli szukasz pomysłu na przygotowanie kiełbasy białej- tu poznasz prosty przepis na kiełbasę w sosie musztardowym.
Biała kiełbasa to świetny pomysł na śniadanie wielkanocne, obiad, a także danie w tygodniu, bez szczególnej okazji. Biała kiełbasa smakuje wyśmienicie w różnych wersjach, a przygotujesz ją naprawdę błyskawicznie. Z czym podawać białą kiełbasę? Poznaj 4 proste pomysły na białą kiełbasę.Biała kiełbasa doskonale sprawdza się jako samodzielne danie, a także jako dodatek do zupy, np. do barszczu, żurku, zupy chrzanowej. Kiełbasę możesz gotować, smażyć i piec, każda wersja jest doskonała, a danie błyskawicznie zniknie z talerzy.Kiełbasa biała to mięso doprawione czosnkiem i majerankiem, dzięki czemu jest delikatniejsza i jednocześnie bardziej doprawiona niż tradycyjna kiełbasa. Do pieczenia i smażenia najlepiej sprawdzi się kiełbasa parzona, do gotowania- surowa. Pamiętaj, aby przed gotowaniem nakłuć kiełbasę widelcem, dzięki czemu kiełbasa nie będzie popękana. Biała kiełbasa doskonale łączy się z cebulą, chrzanem, musztardą, miodem, tymiankiem i majerankiem i właśnie takie połączenia poznasz w tym artykule. Będzie prosto i pysznie.W tym artykule dowiesz się, jak wybrać idealną kiełbasę białą i na co zwracać uwagę podczas zakupów, żeby mięso było najwyższej jakości.