Do świąt już niecały tydzień. Czas najwyższy zaplanować niezbędne zakupy. W najbliższych dniach warto wybrać się na nie do Biedronki. Sklep w promocyjnych cenach oferuje białą kiełbasę, mięsa, wędliny oraz inne wielkanocne produkty.
Biała kiełbasa jest świątecznym klasykiem. Najlepiej smakuje po podsmażeniu na odrobinie masła. Tłuszcz nie jest drogi, a świetnie podkreśli mięsnych frykasów. Koniecznie spróbujcie — spodoba się nawet najbardziej wybrednym.
Najlepsze dania powstają prosto i błyskawicznie. Udowodnił to Tomasz Strzelczyk w swoim przepisie na białą kiełbasę. Kilka produktów i nieco czasu w piekarniku w zupełności wystarczy na zrobienie wyśmienitej, świątecznej potrawy. Jej przyrządzenie możecie zaplanować wręcz na ostatnią chwilę.
Marzy Ci się własnoręcznie zrobiona biała kiełbasa? Możesz taką bez trudu przygotować w domu. Tomasz Strzelczyk pokazał jak ominąć trudne i wymagające nadziewanie mięsa w wieprzowe jelita. Zamiast tego swoją kiełbasę zapieka w formie apetycznego bloku.
Biała kiełbasa parzona skusi niejednego smakosza. Woda użyta do jej przygotowania, choć często wylewana, jest niesamowicie cenna. Może stanowić podstawę do przyrządzenia aromatycznego bulionu, ale nie tylko. Zdradzamy, jeszcze jedno świetne zastosowanie.
Wielkanoc bez białej kiełbasy to nie Wielkanoc. Jak można zaskoczyć najbliższych tym pozornie prostym przysmakiem? Wypróbuj przepis od znanego i lubianego kucharza. Jego biała kiełbasa z sosem musztardowo-piwnym oczaruje absolutnie wszystkich.
Różnorodność farszu do pierogów jest zadziwiająca. Niektóre receptury są jednak tak trafione, że aż trudno w to uwierzyć. Wyjątkowo pysznym nadzieniem pochwalić się mogą staropolskie pierogi dominikańskie. Ich wnętrze wypełnia pyszna biała kiełbasa.
Biała kiełbasa z pęknięciami nie wygląda zbyt apetycznie. Wystarczy jednak delikatnie nakłuć ją w kilku miejscach, a zachowa swój kształt podczas gotowania. Podpowiadamy, o co jeszcze warto zadbać, by zachwyciła smakiem.
Dziś powiemy wam, jak wybrać dobrą kiełbasę na grilla. Wiemy, na co zwracać uwagę, by potem nie być rozczarowanym przy jedzeniu. Właściwie wystarczy jeden rzut oka na etykietę, by przekonać się, czy nasz wybór jest trafny. Jeśli skład jest krótki, kupimy raczej dobrej jakości produkt. Kiełbasa jest jednym z tych produktów, który najczęściej kupujemy z myślą o grillowaniu. Nie trzeba przy niej nic robić, tylko wrzucić na ruszt i po kilkunastu minutach cieszyć się smakiem przypieczonej kiełbaski. Jednak to, czy rzeczywiście kiełbasa urzeknie nas smakiem, zależy od jej jakości. Sprawdźcie więc, na co zwrócić uwagę, kupując kiełbasę.
Jednym z najlepszych sposobów na spożytkowanie produktów spożywczych, które zostały po świętach Wielkanocy, jest przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej. Niżej zdradzamy przepis na zapiekankę z jajkami na twardo i białą kiełbasą. To także idealna propozycja dla osób, którym świąteczne potrawy już się przejadły. Zapiekanka ziemniaczana charakteryzuje się przede wszystkim prostotą przygotowania. Poza wstępnym połączeniem wszystkich składników resztę pracy wykonuje za nas piekarnik - trzeba jedynie uważać, aby zapiekanka nie przypaliła się. Niezależnie od rodzaju białej kiełbasy, którą masz pod ręką, z powodzeniem możesz ją wykorzystać. Surowe mięso warto jednak wcześniej nieco podsmażyć, aby mieć pewność, że dojdzie w piecu.
Dla wielu katolików dalej niewiadomą pozostaje, czy w Wielką Sobotę obowiązuje post i czy zjedzenie mięsa tego dnia oznacza grzech. Według przykazów kościoła katolickiego należy powstrzymywać się przed konsumpcją produktów mięsnych do Wielkiego Piątku. Księża zachęcają jednak do zachowania umiaru w jedzeniu aż do niedzielnego wielkanocnego śniadania. Wielki Post poprzedza święta Wielkanocy i rozpoczął się 2 marca. Wczoraj, czyli 15 marca, wypadł Wielki Piątek, podczas którego obowiązuje post ścisły. Z tego powodu mnóstwo Polaków nie wie, czy w Wielką Sobotę mogą już pozwolić sobie na nieco przyjemności.
Białą kiełbasę wykorzystujemy w wielkanocnych daniach, ale nie tylko. Warto mieć świadomość czym powinien się charakteryzować wyrób wysokiej jakości. Zdradzamy, na co zwrócić uwagę przy zakupach. Niezwykle istotny jest kolor białej kiełbasy.Biała kiełbasa smakuje najlepiej, gdy przyrządzimy ją samodzielnie. Jednak jeśli nie mamy na to czasu, szanse na przygotowanie smacznego żuru z jej dodatkiem nadal są duże. Wystarczy, że podczas zakupów będziemy kierowali się kilkoma prostymi zasadami.
Wielkanocne pierogi z białą kiełbasą i kiszoną kapustą zaskakują swoim doskonałym smakiem i niezwykle delikatnym ciastem. Farsz jest mięsny i wyraźny, po prostu przepyszny. Poznaj przepis na wielkanocne pierogi z białą kiełbasą i kiszoną kapustą.Pierogi to świetne danie, również w święta. Farsz do pierogów zależy wyłącznie od tego, na co akurat mamy ochotę. Jedną z lepszych wersji tradycyjnej potrawy są wielkanocne pierogi z białą kiełbasą i kiszoną kapustą, koniecznie musisz spróbować.Do przygotowania farszu potrzebujesz wyłącznie kilku składników- ugotowanej wcześniej kiełbasy białej, cebuli i kapusty kiszonej. Farsz jest prosty w przygotowaniu i ma rewelacyjny smak. Surową kiełbasę nakłuj widelcem, a następnie włóż do garnka z wodą. Kiełbasa będzie idealna po 30 minutach gotowania od momentu wrzenia wody. Jeśli nie nakłujesz mięsa, popęka podczas obróbki termicznej.
Biała kiełbasa w słoiku to przepyszne smarowidło mięsne na kanapki, które posmakuje każdemu miłośnikowi mięsa. Pastę kanapkową przygotujesz błyskawicznie, a jest o wiele smaczniejsza od tradycyjnej pasty kanapkowej na bazie jajek. Poznaj przepis na białą kiełbasę w słoiku, która idealnie uzupełnia wielkanocny stół. Kiełbasa biała w słoiku to świetny pomysł na mięsny posiłek na zimno. Kromka chleba posmarowana mięsną potrawką i ogórkiem kiszonym to prawdziwa uczta dla każdego smakosza. Kiełbasę w słoiku przygotujesz w bardzo prosty sposób z trzech rodzajów mięsa, czosnku, cebuli i majeranku.Gotowanie kiełbasy w słoiku podziel na dwa etapy, dzięki czemu wytrąci się znacznie więcej mięsnej galaretki, która jest pełna smaku i naturalnego kolagenu, który wzmacnia między innymi nasze kości i stawy. Źródłem kolagenu są również zimne nóżki, czyli galareta z mięsa i warzyw- prawdziwy hit PRL-u.Białą kiełbasę przygotujesz na wiele sposób, jeśli szukasz inspiracji na pyszne danie- tu poznasz przepis na pieczoną kiełbasę białą w zakwasie na żurek, jest przepyszna.
Gotowanie białej kiełbasy wydaje się proste. Jednak odrobina nieuwagi wystarczy, by specjał popękał i oddał smak do wody. Wystarczy delikatnie naciąć kiełbasę, by uniknąć przykrej niespodzianki. Zobaczcie, co jeszcze warto zrobić, by wyszła miękka i soczysta.Biała kiełbasa jest ważnym elementem wielkanocnego posiłku. Doskonale smakuje doskonale zarówno w żurku, jak i z sosem chrzanowym. Dobrej jakości specjał będzie zachwycał nawet po samym podgrzaniu. Trzeba tylko trzymać się kilku zasad.
Biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym to pomysł na wyjątkowe śniadanie lub obiad wielkanocny. Delikatna, pieczona kiełbasa z cebulką i majerankiem polana aromatycznym sosem chrzanowym wychodzi za każdym razem i zawszy błyskawicznie znika z talerzy. Poznaj przepis na białą kiełbasę pieczoną w sosie chrzanowym.Biała kiełbasa, podobnie jak barszcz biały, czy żurek, to tradycyjne, polskie danie, przygotowywane na Wielkanoc. Kiełbasę białą można zrobić na wiele sposobów: można ją ugotować, usmażyć, upiec. Do kiełbaski zwykle podaje się również chrzan, śmietanę lub musztardę.Biała kiełbasa pieczona z cebulą, czosnkiem i majerankiem jest soczysta i ładnie przyrumieniona, ma lekko chrupiącą skórkę. Pieczona kiełbaska smakuje wyśmienicie w towarzystwie sosu na bazie chrzanu i śmietany. Sos ten jest jest aromatyczny, ale nie jest bardzo ostry, jest idealny.W tym artykule dowiesz się, jak zrobić wyśmienity żurek na wielkanocne śniadanie. Jeśli szukasz pomysłu na przygotowanie kiełbasy białej- tu poznasz prosty przepis na kiełbasę w sosie musztardowym.
Biała kiełbasa to świetny pomysł na śniadanie wielkanocne, obiad, a także danie w tygodniu, bez szczególnej okazji. Biała kiełbasa smakuje wyśmienicie w różnych wersjach, a przygotujesz ją naprawdę błyskawicznie. Z czym podawać białą kiełbasę? Poznaj 4 proste pomysły na białą kiełbasę.Biała kiełbasa doskonale sprawdza się jako samodzielne danie, a także jako dodatek do zupy, np. do barszczu, żurku, zupy chrzanowej. Kiełbasę możesz gotować, smażyć i piec, każda wersja jest doskonała, a danie błyskawicznie zniknie z talerzy.Kiełbasa biała to mięso doprawione czosnkiem i majerankiem, dzięki czemu jest delikatniejsza i jednocześnie bardziej doprawiona niż tradycyjna kiełbasa. Do pieczenia i smażenia najlepiej sprawdzi się kiełbasa parzona, do gotowania- surowa. Pamiętaj, aby przed gotowaniem nakłuć kiełbasę widelcem, dzięki czemu kiełbasa nie będzie popękana. Biała kiełbasa doskonale łączy się z cebulą, chrzanem, musztardą, miodem, tymiankiem i majerankiem i właśnie takie połączenia poznasz w tym artykule. Będzie prosto i pysznie.W tym artykule dowiesz się, jak wybrać idealną kiełbasę białą i na co zwracać uwagę podczas zakupów, żeby mięso było najwyższej jakości.
Biała kiełbasa nie jest jedynie dodatkiem do żurku czy białego barszczu. Poniżej zdradzamy przepis na białą kiełbasę zapiekaną w naleśnikach z żółtym serem. Taki posiłek idealnie pasuje jako uzupełnienie wigilijnego stołu, czy obiadową odskocznię od świątecznej klasyki. Biała kiełbasa zapiekana w naleśnikach z serem stanowi idealne urozmaicenie tradycyjnego świątecznego menu, które po kilku dniach może skutecznie się znudzić. Charakteryzuje się bowiem zupełnie nowym smakiem oraz ogromną sytością, czego główną zasługą jest obecność sera żółtego.
Biała kiełbasa należy do najczęściej podawanych świątecznych specjałów. Wyrób ten będzie niezwykle apetyczny, jeśli zapieczemy go z pysznym sosem na bazie żurawiny. Słodko-kwaśny smak skusi niejednego amatora mięsnego specjału. Spróbujcie koniecznie, a zachwycicie się od pierwszego kęsa. Biała kiełbasa posłuży wam nie tylko do zrobienia tradycyjnego żurku. Świąteczny klasyk doskonale sprawdzi się jako przekąska czy obiad. Pokryjcie go słodko-kwaśnym sosem z żurawiny i zapieczcie, a zapach rozchodzący się po domu sprawi, że nabierzecie apetytu. Tak aromatycznego dania dawno nie jedliście.
Jeśli szukacie pomysłów na świąteczne potrawy, przetestujcie w tym roku pierogi z białą kiełbasą i chrzanem. Są idealne na Wielkanoc i z pewnością każdy gość poprosi o dokładkę. Ich sekretem jest wyjątkowy farsz, który świetnie wpisuje się w wielkanocną tradycję.Choć pierogi kojarzą się raczej ze Świętami Bożego Narodzenia, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać je również na Wielkanoc. By jednak podkreślić charakter tych świąt, nadziejmy je wyjątkowym farszem z białej kiełbasy i chrzanu. Prawda, że od razu kojarzy się z Wielkanocą?
Chrzan jest wyrazistym i niezwykle aromatycznym warzywem, które podkreśli niejedno danie. Żurek również nabierze charakteru, gdy listę jego składników rozszerzymy o ostry dodatek. Wystarczą 3 łyżki, by smak nabrał głębi. Sprawdźcie nasz nowy przepis, a zachwytom nie będzie końca. Chrzan jest wielkanocnym klasykiem. Podajemy go do jaj, pasztetów czy białej kiełbasy. Także żurek zyska na smaku, jeśli dodamy do niego trochę świeżo startego, charakternego korzenia. Tradycyjny specjał stanie się wyrazisty i nieco pikantniejszy. Podpowiadamy jak go zrobić.
By cieszyć się idealnie usmażoną kiełbasą, która nie ocieka tłuszczem, należy zastosować 3 podstawowe zasady, które wyjawiamy poniżej. Najważniejszą z nich, która gwarantuje, że kiełbasa nie będzie tłusta, jest silnie rozgrzana patelnia natłuszczona smalcem. Dzięki temu mięso usmaży się równomiernie i nie wchłonie zbyt wiele tłuszczu. Kiełbasa usmażona na patelni cieszy każdego smakosza chrupiącą skórką, soczystym wnętrzem i intensywnym smakiem. Aby móc jednak ogłosić kulinarny sukces, wcześniej należy poznać podstawowe zasady smażenia kiełbasek. Trzymanie się ich zagwarantuje sukces za każdym razem i wszystkie kiełbasy będą wychodziły idealnie, niezależnie od ich rodzaju. Polecamy je zapisać i przyczepić do lodówki, aby zawsze były pod ręką.
Biała kiełbasa nadaje się do jedzenia nie tylko w żurku, wszak można podać ją na wiele różnych sposobów. Ania Lewandowska na Wielkanoc podaje ją pieczoną w ziołach oraz cebuli. Tak przygotowane mięso zachwyca soczystością, delikatnością oraz obłędnym smakiem. Niżej zdradzamy jak przygotować pyszne świąteczne danie Lewandowskiej. Pieczona biała kiełbasa od Anny Lewandowskiej jest wyjątkowa pod względem bardzo charakterystycznego smaku. Mieszanka bazylii, rozmarynu, majeranku, czosnku i oregano daje niezapomniany i intensywny aromat. Dzięki pieczeniu kiełbasy w piekarniku nie traci się żadnych soków tak, jak w przypadku gotowania jej w wodzie. Polecamy podawać ją z dodatkiem tłuczonych ziemniaków oraz zwykłego kiszonego ogórka.
Przedstawiamy przepis na wielkanocny żurek z chrzanem. Jesteśmy pewni, że ta staropolska odsłona kultowej zupy przypadnie do gustu wam i waszym bliskim. By nadać tej świątecznej zupie wyrazistego smaku, wystarczy pod koniec gotowania dodać do niej trochę chrzanu. Zresztą przekonajcie się o tym sami.Żurek jest tradycyjną, polską zupą, której największa popularność przypada na święta wielkanocne. To wtedy żurek serwuje się w czasie niedzielnego śniadania. Zwykle podaje się go z jajkiem i białą kiełbasą. Jednak bardziej niż dodatki, liczy się smak zupy.Smak żurku jest kwintesencją składników, użytych do jego przyrządzenia. Czuć więc w nim smak wędzonki, suszonych grzybów, czosnku i aromatycznych przypraw. Jednak czasami mimo wszystko, brak mu wyrazu. Jeśli macie taki niedosyt, sięgnijcie po chrzan.
Pierogi można przygotować na wiele różnych sposobów, czego najlepszym dowodem jest propozycja od Ewy Wachowicz. Znana dziennikarka robi farsz z największego wielkanocnego przysmaku, czyli białej kiełbasy. Takie pierogi zachwycają smakiem i stanowią idealnie uzupełnienie wielkanocnego stołu - choć można jeść je przez cały rok. Pierogi Ewy Wachowicz są tak wyjątkowe, że wiele osób może mieć problem z powstrzymaniem się przed dokładką. Charakterystyczny smak jest po prostu zbyt dobry, aby ograniczyć się tylko do jednej porcji.
Zastanawiasz się co podać na świąteczne śniadanie? Może będzie to wielkanocna biała kiełbasa w sosie musztardowo-miodowym? Jest po prostu idealna, więc z pewnością zachwyci całą rodzinę. Aby ją przygotować, trzeba tylko wymieszać cztery proste składniki, zalać nimi kiełbasę i wstawić całość do piekarnika. Jak Wielkanoc, to biała kiełbasa. Może być serwowana w żurku lub pieczona, jak kto lubi. Jeśli jednak macie wątpliwości co do kiełbasy pieczonej, to z pewnością przekonacie się do niej, gdy upieczecie ją w smakowitej mieszance. Wystarczy połączyć musztardę, miód, masło i kmin rzymski i powstałą miksturą zalać białą kiełbasę. Po upieczeniu kiełbasa będzie miała wyrazisty smak i zachwyci wszystkich swoją soczystością.
Biała kiełbasa jest jednym z tradycyjnych produktów goszczących na wielkanocnych stołach. Magda Gessler zdradziła swój niezawodny przepis na ten wyjątkowy specjał. Zaopatrzcie się w niezbędne składniki i przygotujcie go samodzielnie, a goście będą zachwyceni. Tak pysznej kiełbasy jeszcze nie jedliście, jej sekretem jest nietypowy dobór mięs: podgardla, Bez białej kiełbasy nie powstanie dobry tradycyjny żur. Podpowiadaliśmy wam już jak wybrać odpowiedni produkt w sklepie. Tym razem prezentujemy wam sprawdzoną recepturę Magdy Gessler, z którą bez problemu przyrządzicie ten wielkanocny klasyk w domowym zaciszu. Warto spróbować — efekt was zachwyci.
Pieczoną kiełbasę na śniadanie wielkanocne warto podawać jeszcze gorącą, najlepiej z dodatkiem sosu chrzanowego albo musztardy. Doskonale sprawdzi się jako potrawa świąteczna albo pyszne śniadanie lub obiad na każdy zwyczajny dzień. Na zimno jest równie pyszna, co na ciepło!