Tomasz Strzelczyk stworzył bajeczne śniadanie. Jest nim zawijana jajecznica. Jest inna niż wszystkie, bo wygląda trochę jak kanapka, trochę jak naleśnik, który kryje w sobie pyszne składniki — usmażone jajka, boczek oraz warzywa. Gdy ją zjesz energii starczy ci do obiadu. Jajecznica jest jedną z najpopularniejszych potraw, którą przyrządzamy na śniadanie. Bardzo łatwo ją zrobić, a jest pożywna i smaczna. Niezwykle bogatą wersję jajecznicy stworzył Tomasz Strzelczyk. Jest ona zawinięta w tortillę, a oprócz jajek kryje też boczek, warzywa i sosy. Zobacz, jak smakuje to cudo. W naszym materiale zamieściliśmy zdjęcie pochodzące z filmiku na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube. Prawda, że zawijana jajecznica wygląda kusząco?
Sałatka gyros to zjawiskowa sałatka o zniewalającym smaku. Świeże warzywa, ogórki konserwowe, sosy i smażony kurczak to połączenie idealne na imprezy i spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Poznaj przepis na warstwową sałatkę gyros bez cebuli. Do sałatki dodaj białą część pora, będzie o niebo lepsza.Sałatki to zawsze dobry pomysł, kiedy planujemy większe spotkania, uroczystości, czy imprezę. Sałatki sprawdzą się również na kolację, podwieczorek i jako dodatek do dań z grilla. Jedną z moich ulubionych sałatek jest sałatka gyros, ale nie z cebulą, tylko z porem.Por jest dość ostry w smaku, jednak wystarczy, że posiekane warzywo sparzymy wrzątkiem, a będzie delikatniejsze i łatwiej przyswajalne. Tak przygotowany por doskonale łączy się z resztą składników na sałatkę gyros i nadaje jej genialny smak.Sałatki gyros nie musimy doprawiać solą i pieprzem. Kurczak w przyprawie gyros, ketchup i majonez wymieszany z gęstym jogurtem w zupełności wystarczą, aby nadać charakteru całej potrawie. Przed przygotowaniem sałatki, natrzyjmy mięso przyprawą i wstawmy do lodówki na minimum pół godziny, wtedy kurczak będzie pyszny.
Poznajcie sprawdzony przepis na najlepszą domową pizzę. Dzięki niemu z prostych składników wyczarujecie prawdziwy, włoski przebój. Bez wychodzenia do pizzerii czy zamawiania gotowca. Nasza pizza będzie o niebo lepsza od mrożonej i dorówna smakiem tej z dobrych knajp.Pizza swą karierę we Włoszech rozpoczynała jako jedzenie ubogich. Robiło się ją bowiem z prostych składników, które były w każdym domu pod ręką. Do zrobienia ciasta wystarczyła mąka, drożdże i oliwa. Na wierzchu lądowały zaś pomidory i ser.Dziś skład pizzy jest w zasadzie ten sam, jednak można ją nazwać kultowym daniem. Młodzież na całym świecie nie wyobraża sobie tygodnia bez pizzy, a i starsi nie mają nic przeciwko zjedzeniu kawałka wytrawnego ciasta z pysznym obłożeniem. Pizzę oferują pizzerie, wiele restauracji i knajp. Można się na nią wybrać do lokalu lub zamówić z dowozem do domu. Niektórzy sięgają zaś po pizzę mrożoną. Jednak danie to możecie przygotować domowym sposobem i to za grosze.
Pizza jest sycącym i wyjątkowo smacznym daniem, które z łatwością przygotujecie w domowym zaciszu. Pyszny drożdżowy placek uzyskacie, łącząc ze sobą zaledwie 5 produktów. Większość z nich z pewnością macie w kuchni. Z naszym przepisem ciasto będzie lepsze niż w niejednej restauracji. Dobrą pizzę charakteryzuje delikatne, dobrze wypieczone — lecz nie suche — ciasto. Właśnie takie przygotujecie z nowej receptury, którą wam proponujemy. Posmarujcie je sosem pomidorowym i posypcie obficie serem, a posmakuje nawet najbardziej wybrednym koneserom włoskich smaków.
Leczo jest smaczną i prostą potrawą jednogarnkową, którą lubi wielu smakoszy. Specjał przyrządzony z dodatkiem kukurydzy będzie jeszcze bardziej kolorowy i bogaty w smaki. Zrobienie wiosennej wersji rarytasu nie zajmie wam dużo czasu, a efekt zachwyci każdego, kto tego dania spróbuje. Sprawdźcie koniecznie nowy przepis. Leczo można przyrządzić na wiele sposobów. Tradycyjnie do jego przygotowania wykorzystuje się słoninę, na której dusi się cebulę, paprykę i pomidory. My proponowaliśmy wam już smaczną odsłonę tego dania z soczewicą oraz z mięsem mielonym. Tym razem zdradzamy sposób na przyrządzenie go ze słodkim dodatkiem puszki. Spróbujecie?
Kotlety schabowe na tyle często goszczą w naszych domach, że warto je od czasu do czasu przyrządzić nieco inaczej. Marynowane w ketchupie mięso będzie wyjątkowo smaczne i przyjemnie soczyste. Wybierzcie swój ulubiony i przetestujecie ten patent już dziś. Smaczne kotlety schabowe skuszą każdego smakosza. Po pysznym mięsie marynowanym w maślance czy piwie czas na prostą kompozycję ketchupu i podstawowych przypraw, która zadziała równie dobrze. Jeżeli macie w lodówce ten popularny sos, musicie ich spróbować.
Sos łagodny do kebaba to świetna alternatywa dla zwykle pikantnych sosów, które podawane są do mięsa, warzyw i tortilli lub bułki. Sos łagodny jest prosty w przygotowaniu i złożony z kilku prostych składników. Poznaj przepis na sos łagodny do kebaba i przygotuj pyszne danie dla całej rodziny.Kebab to proste, smaczne i niezwykle pożywne danie pochodzące z Bliskiego Wschodu. Ze względu na swój smak i szybkie serwowanie w barach, stał się bardzo popularnym daniem w całej Europie. Kebab, czyli mięso cienko krojone, podane z surówkami i sosami w bułce lub tortilli to danie, które możesz przygotować również w domu.Kebaba możesz zrobić z samego kurczaka, dodając do niego gyros, czyli orientalną mieszankę przypraw. Danie podaj z surówką z kapusty lub świeżymi warzywami i koniecznie solidnie polej go sosem. Sos łagodny do kebaba ma pomidorowo- majonezowy smak uzupełniony oregano i papryką mieloną, jest pyszny.Jeśli szukasz pomysłu na niecodzienny obiad- tu poznasz przepis na falafel, smakuje jak z restauracji.
Biała kiełbasa pęka wam podczas gotowania? Wystarczy jedna modyfikacja w sposobie przygotowania, by już zawsze wyszła idealnie. Powolne gotowanie, podobne do parzenia, rozwiąże wasz problem.Zdradzaliśmy już jak przygotować pyszną, domową białą kiełbasę. Podpowiadaliśmy też jak przyrządzić ją w piekarniku z dodatkiem cebulki. Wracamy z artykułem, który wyjaśni tajniki gotowania białej kiełbasy. Już zawsze wyjdzie wam smaczna i aromatyczna.
Mamy dla was doskonały pomysł na szybki obiad. Przygotujcie obłędny schab duszony w ketchupie i śmietanie. Mięso wyjdzie kruche i aromatyczne, choć nie ma przy nim dużo pracy. Wystarczy zmieszać ketchup ze śmietaną, sosem zalać schab i całość zapiec. Schab jest wszechstronnym kawałkiem mięsa. Choć zwykle zamieniamy go w kotlety schabowe, to jednak można go też piec w całości, przyrządzać z jego dodatkiem potrawki, dusić go i zapiekać. Nasze danie jest z pogranicza duszonych i zapiekanych. Przyrządzamy je w piekarniku, który oczywiście kojarzy się z pieczeniem. Jednak wcześniejsze zalanie schabu sosem sprawia, że mięso przy okazji się w nim dusi, w wyniku czego jest miękkie i soczyste.
Burgery wołowe z serem w środku to pomysł na wyśmienite danie w prawdziwie amerykańskim stylu. Smażone na patelni grillowej mięso jest idealnie usmażone, a podane z świeżą bułką, musztardą, ketchupem i warzywami tworzy fenomenalne połączenie. Poznaj przepis na burgery wołowe z serem.Do burgerów możesz wykorzystać wołowinę mieloną, jednak najsmaczniejsze kotlety uzyskasz z samodzielnie mielonego mięsa wołowego bez kości, np. z polędwicy, pręgi, ligawy. Mięso zmiel dwukrotnie, następnie spulchnij je, wyrabiając ręcznie z dodatkiem oliwy z oliwek, w ten sposób otrzymasz idealne mięso.Kotlety przygotuj w nieco inny sposób: ważne są tutaj zioła, sos sojowy i starty ser żółty. Wszystkie składniki wymieszaj z wołowiną i uformuj kotlety, które usmaż następnie na patelni grillowej. Ser w mięsie pod wpływem wysokiej temperatury zacznie się topić, a kotlety będą przepyszne i miękkie. Burgery wołowe przygotuj z warzywami i ulubionymi sosami, moja propozycja to sałata, ogórek, pomidor, cebula, musztarda i ketchup, czyli tradycyjny przepis, który wychodzi za każdym razem. Do burgerów przygotuj pieczone frytki z batatów, idealnie uzupełniają całe danie. Z wołowiny zrobisz również wyśmienite steki- tu poznasz przepis na steka z antrykotu z masłem ziołowym, będziesz zachwycony jest smakiem.
Zapiekane naleśniki z farszem meksykańskim są doskonałym sposobem na wykorzystanie naleśników, których wcześniej nie można było dojeść. Dodatkowo istnieje możliwość wrzucenia praktycznie każdego warzywa do farszu. Na wierzchu po upieczeniu tworzy się pyszna chrupiąca serowa skorupka, na którą każdy się skusi. Zapiekane naleśniki nie są najbardziej popularnym sposobem używania ostatnich sztuk naleśników, lecz każdy kto, go spróbuje, natychmiast się zakocha. Ich smak oraz aromat są zwyczajnie zbyt przyjemne, aby móc przejść obojętnie obok naczynia wypełnionym poniższą potrawą. To także idealna propozycja dla osób spieszących się - wystarczy przygotować naleśniki wcześniej, a w dniu jedzenie nafaszerować je i zapiec. Sam farsz z kolei świetnie wytrzymuje zamrażanie. W taki sposób można zaoszczędzić całkiem dużo czasu.
Większość Polaków, których dzieciństwo przypadło na okres późnego PRL-u, z pewnością pamięta pyszną przekąskę do samodzielnego przygotowania - Przysmak Świętokrzyski. W tamtych czasach smażone na oleju chrupki z mąki były prawdziwym luksusem. Jeśli tęsknisz do ich smaku, mamy dobre wieści. Przysmak można kupić w niektórych sklepach i poniżej pokazujemy propozycje, dzięki którym jeszcze raz przypomnisz sobie, jak smakuje. Przysmak Świętokrzyski jest klasyką, która niegdyś była obowiązkowym elementem imprez, posiadówek czy wieczorów filmowych. Ta błyskawiczna w przygotowaniu przekąska nie tylko efektownie zwiększa swoją objętość podczas smażenia, lecz również obłędnie smakuje. Większość zajadała się nią bez żadnych dodatków - najlepiej smakowały jeszcze ciepłe, zaraz po odsączeniu z nadmiaru oleju. Co ciekawe istnieje wiele sposobów podania Przysmaku, o których więcej wyjawiamy poniżej.
Ketchup stanowi jeden z najważniejszych dodatków i sosów - wykorzystuje się go do wielu potraw z najróżniejszych kuchni świata. W sklepach dostępne jest mnóstwo wariantów ketchupu, jednak najsmaczniejszy i najzdrowszy będzie przygotowany własnoręcznie. Dlatego poniżej prezentujemy prosty i szybki przepis na ketchup. Wystarczy raz go spróbować, aby całkowicie zrezygnować z kupowania go w sklepie. Ketchup wywodzi się pierwotnie z kuchni chińskiej, gdzie prawdopodobnie służył w dawnych czasach jako zaprawa do dań rybnych. Nazwa pochodzi od słowa "kôe-chiap" w chińskim dialekcie Xiamen i znaczy dokładnie "zaprawa do ryb". Zaletą własnoręcznie zrobionego ketchupu jest przede wszystkim znajomość wszystkich składników. W takim sosie nie ma konserwantów, ulepszaczy smaku i innej chemii, dlatego jest znacznie zdrowszy. Co więcej, dostosowanie dokładnego profilu smakowego jest wyjątkowo ważne - dzięki temu można mieć pewność, że ketchup posmakuje każdemu.
Karkówka doskonale smakuje grillowana, ale świetnie nadaje się też do pieczenia w piekarniku. Możesz ją upiec w kawałku lub pokrojoną w plastry. Dziś poznacie przepis na soczystą karkówkę w marynacie z keczupu. Urzeknie was smakiem, miękkością i delikatnością. Zimą często mamy ochotę na porządny kawałek mięsa. Jest sycące, więc dodaje nam dużo energii. A tego szczególnie potrzebujemy, gdy jest chłodno. Takim mięsem z pewnością jest karkówka. Jest poprzerastana tłuszczykiem, który dodaje jej smaku i soczystości. Warto ją jednak wcześniej zamarynować, by stała się bardziej krucha i rozpływała się w ustach.
Domowe frytki to pyszna przekąska i doskonały dodatek do obiadu. Frytki przygotowane samodzielnie są również dużo zdrowsze od gotowych, kupionych w sklepie. Sprawdź, jak zrobić perfekcyjne, domowe frytki, które będą idealnie usmażone i chrupiące i błyskawicznie znikną z talerzy.Wszyscy kochamy frytki. Niezależnie od tego, czy cienkie, czy grubo krojone, karbowane, belgijskie, każde smakują doskonale, kiedy przygotujesz i usmażysz je w odpowiedni sposób. Jeśli robiłeś w domu frytki i wyszły miękkie i tłuste, ten artykuł jest właśnie dla Ciebie, dowiesz się, jak przygotować ziemniaki, aby wyszły perfekcyjnie.Nie kupuj gotowych frytek, są głęboko mrożone i zawierają dużo konserwantów i sztucznych substancji poprawiających smak. Kupione, smażone frytki w restauracjach typu fast- food również zawierają ulepszacze smaku i konserwanty i dodatkowo smażone są na wątpliwej jakości oleju. Takich frytek nie podałabym swojemu dziecku.Domowe frytki wyjdą o wiele bardziej chrupiące, smaczniejsze i przede wszystkim zdrowsze, wystarczy, że zastosujesz kilka drobnych wskazówek, a wszyscy będą zachwyceni ich smakiem i chrupiącą strukturą.
Nie wiesz, co zaserwować dziś wieczorem? Polecamy ci mini pizze z ciasta francuskiego. Jest to idealna sylwestrowa przekąska — doskonała na ciepło, smaczna też na zimno. Zrobisz ją błyskawicznie ze składników, które masz pod ręką. Szybko zniknie z talerzy.Na domowych imprezach doskonale sprawdzają się przekąski, które można przygotować wcześniej i wystarczy je potem tylko podgrzać. Ciepłe przekąski zjada się z przyjemnością, bo rozgrzewają, doskonale smakują i sycą. Jeśli tylko masz w zapasach ciasto francuskie albo jeszcze zdążysz je kupić, zaserwuj mini pizze sylwestrowym gościom.
Domowy ketchup z papryki to świetna alternatywa dla tradycyjnego, gotowego ketchupu. Ketchup ma wyraźny, paprykowy smak, jest lekko pikantny, ziołowy, z wyczuwalną nutą czosnku. Jak zrobić ketchup z papryki?Domowy ketchup jest o wiele smaczniejszy i zdrowszy od kupionego w sklepie. Ma wyraźny smak i nie zawiera sztucznych barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku. Ketchup paprykowy również przygotowywany jest na pomidorach, jest słodki, lekko pikantny, a pasteryzowany w słoiczkach zachowa swój smak i świeżość przez wiele miesięcy.Ketchup swój wyjątkowy smak zawdzięcza pieczonym warzywom i łodydze selera naciowego. Do ketchupu dodaj zioła prowansalskie, aby potrawa była ziołowa i doskonale podkreślała smak wielu dań, np. do tostów ala pizza. Ketchup może również służyć jako dip do nachosów, i paluchów serowych. ketchup zrobisz również z innych warzyw, tu poznasz przepis na wyśmienity ketchup z cukinii, idealny do placków i gołąbków.
Międzynarodowy Dzień Pizzy rokrocznie przypada 9 lutego. Jednak to 6 grudnia "Pizzaiuolo", czyli neapolitańska sztuka robienia pizzy, zostało wpisane na Listę UNESCO. Sekretem uzyskania pysznego włoskiego wypieku jest dobrze przyrządzone ciasto. Magda Gessler zdradziła swoim fanom niezawodny przepis na ten klasyk. Sprawdźcie, jakich składników będziecie potrzebować, by je dziś przygotować? Wielu smakoszy zgodzi się, że nie ma nic pyszniejszego niż zjedzona w dobrym towarzystwie pizza. Na kolację możemy zrobić sobie tosty, lecz nie to nie będzie to samo. Dobre pizzowe ciasto zazwyczaj pokrywa się sosem pomidorowym. Warzywo to doskonale komponuje się z wieloma aromatycznymi przyprawami. Wszystko wskazuje więc na to, że zrobienie ciasta będzie początkiem poszukiwania sposobu na idealną domową pizzę.
Nie ma nic smaczniejszego niż rumiane z zewnątrz i delikatne w środku frytki belgijskie. Robert Makłowicz zdradził swoim fanom jak je przygotować. Jego przepis opiera się o patent, dzięki któremu frytki wyjdą chrupiące, a tłuszcz nie wniknie do ich wnętrza. Wystarczy, że zanurzymy je na chwilę w roztworze cukru.Niejednokrotnie zdradzaliśmy wam przepisy na pyszne dania Roberta Makłowicza. Ostatnio dzieliliśmy się recepturami na krokiety z jarzyn oraz pierogi z suszonymi śliwkami. Dziś proponujemy wam pyszne frytki belgijskie. Do ich przyrządzenia warto wybrać mączyste ziemniaki typu C. Dzięki wysokiej zawartości skrobi nie rozpadną się one podczas pieczenia.
Pizza jest daniem, które lubi chyba każdy. Nie ma wszak nic lepszego niż chrupiące ciasto z puszystymi bokami pokryte sosem pomidorowym i ciągnącym się serem. Spróbujcie receptury Magdy Gessler, a odkryjecie ciekawe dodatki, które idealnie pasują do tradycyjnego smaku włoskiej margherity.
Ogórki w słoiku można przyrządzić na wiele sposobów. Nie tylko kiszone mogą być smakowitym kąskiem czy przegryzką. Zdecyduj się na drobne eksperymenty. Nawet pozornie zwyczajny keczup może w ciekawy sposób wpłynąć ich smak. Wystarczy je odpowiednio zamarynować. To właśnie latem przygotowujemy pyszne przetwory z ogórków. W tym okresie nie tylko decydujemy się na klasyczne kiszenie, ale też często eksperymentujemy z marynatami. Ogórki w odpowiednim anturażu mogą nabierać nietuzinkowego smaku. Niedawno pisaliśmy o interesującym sposobie na ogórki na słodko, który polecamy przede wszystkim osobom znudzonym klasycznymi przepisami. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:src="
Kotlety schabowe są polską klasyką, która od dekad podawana jest zarówno w domach, jak i najznamienitszych restauracjach. Wiele lat jedzenia praktycznie identycznego dania, w którym od czasu do czasu zmieniają się dodatki, może być nużące. Jeśli więc znudziły ci się zwykłe schabowe, lub twoja rodzina zaczyna narzekać, gdy dowiaduje się, że znowu muszą jeść schab, przetestuj poniższą recepturę. Ten sposób gotowania kotletów sprawia, że rozpływają się w ustach, a ich charakterystyczny smak zostanie w twojej pamięci na długo.
Ketchup dodajemy do wielu dań i można znaleźć go w praktycznie każdej lodówce. Słodki, a zarazem delikatnie kwaśny sos wzbogaca frytki, grillowane mięsa i wiele innych potraw, które bez niego nie smakują równie dobrze. Nie każdy ma z nim jednak przyjemne doświadczenia. 70-letnia emerytka z Warszawy miała nieprzyjemność przekonać się o ryzyku, jakie niesie ze sobą najzwyklejsza butelka czerwonego sosu. Historia wydaje się abstrakcyjna, jednak zobowiązania finansowe oraz słabe zdrowie pani Wandy czynią ją dołującą.
Mało kto wyobraża sobie jedzenie frytek bez keczupu. Jak się okazuje, w USA staje się to powoli rzeczywistością. Amerykanie swoje ulubione dania, takie jak skrzydełka z kurczaka, hot dogi czy wspomniane wcześniej frytki, muszą spożywać sauté lub w towarzystwie innych sosów (tutaj dowiesz się jak przygotować domowy majonez lub aioli) - przynajmniej w niektórych miejscach.
Zapiekanka jest pierwszym polskim fast foodem, który był odpowiedzią na zachodnią pizzę. W Polsce brakowało podstawowych składników do przygotowywania włoskiego przysmaku, dlatego zdecydowano się zrobić coś zupełnie innego. Początki tego dania sięgają lat 70 XX w. kiedy w Polsce panował głęboki komunizm. Trudna sytuacja gospodarcza sprawiała, że Polacy nie mieli ani możliwości ani pieniędzy na raczenie się drogimi przysmakami zza zachodniej granicy. Opracowano więc danie, które jest zarazem smaczne i szybkie w przyrządzeniu, a jego cena stosunkowo niewielka.
Najlepsze są potrawy, które można szybko i łatwo przygotować. Dziś polecamy wam danie z patelni — jest to kiełbasa z cebulą w pikantnym sosie. Jeśli chcecie je zaserwować na obiad, podajcie z gotowanymi ziemniakami. Danie to sprawdzi się też na kolację, wtedy podajcie je z chlebem. Kiełbasę jemy na kanapkach, gotujemy w wodzie, pieczemy na ognisku lub smażymy na patelni. Dziś zamienimy ją w prawdziwe danie z patelni. Nieodłączną jej towarzyszką jest cebula, która w połączeniu z pomidorami i przyprawami zamieni się w pikantny sos.