Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Keczup

Keczup

Kruchy i soczysty kotlet schabowy marynowany w tajnej marynacie
27.03.2022 11:01 Kruchy i soczysty kotlet schabowy marynowany w tajnej, intensywnej mieszance

Kotlety schabowe na tyle często goszczą w naszych domach, że warto je od czasu do czasu przyrządzić nieco inaczej. Marynowane w ketchupie mięso będzie wyjątkowo smaczne i przyjemnie soczyste. Wybierzcie swój ulubiony i przetestujecie ten patent już dziś. Smaczne kotlety schabowe skuszą każdego smakosza. Po pysznym mięsie marynowanym w maślance czy piwie czas na prostą kompozycję ketchupu i podstawowych przypraw, która zadziała równie dobrze. Jeżeli macie w lodówce ten popularny sos, musicie ich spróbować.

Sos łagodny do kebaba
02.03.2022 01:00 Sos łagodny do kebaba. Przepis krok po kroku

Sos łagodny do kebaba to świetna alternatywa dla zwykle pikantnych sosów, które podawane są do mięsa, warzyw i tortilli lub bułki. Sos łagodny jest prosty w przygotowaniu i złożony z kilku prostych składników. Poznaj przepis na sos łagodny do kebaba i przygotuj pyszne danie dla całej rodziny.Kebab to proste, smaczne i niezwykle pożywne danie pochodzące z Bliskiego Wschodu. Ze względu na swój smak i szybkie serwowanie w barach, stał się bardzo popularnym daniem w całej Europie. Kebab, czyli mięso cienko krojone, podane z surówkami i sosami w bułce lub tortilli to danie, które możesz przygotować również w domu.Kebaba możesz zrobić z samego kurczaka, dodając do niego gyros, czyli orientalną mieszankę przypraw. Danie podaj z surówką z kapusty lub świeżymi warzywami i koniecznie solidnie polej go sosem. Sos łagodny do kebaba ma pomidorowo- majonezowy smak uzupełniony oregano i papryką mieloną, jest pyszny.Jeśli szukasz pomysłu na niecodzienny obiad- tu poznasz przepis na falafel, smakuje jak z restauracji.

Jak gotować białą kiełbasę, żeby nie pękała?
22.02.2022 01:00 Jak gotować białą kiełbasę, żeby nie pękała?

Biała kiełbasa pęka wam podczas gotowania? Wystarczy jedna modyfikacja w sposobie przygotowania, by już zawsze wyszła idealnie. Powolne gotowanie, podobne do parzenia, rozwiąże wasz problem.Zdradzaliśmy już jak przygotować pyszną, domową białą kiełbasę. Podpowiadaliśmy też jak przyrządzić ją w piekarniku z dodatkiem cebulki. Wracamy z artykułem, który wyjaśni tajniki gotowania białej kiełbasy. Już zawsze wyjdzie wam smaczna i aromatyczna.

schab duszony
17.02.2022 01:00 Obłędny duszony schab w ketchupie i śmietanie

Mamy dla was doskonały pomysł na szybki obiad. Przygotujcie obłędny schab duszony w ketchupie i śmietanie. Mięso wyjdzie kruche i aromatyczne, choć nie ma przy nim dużo pracy. Wystarczy zmieszać ketchup ze śmietaną, sosem zalać schab i całość zapiec. Schab jest wszechstronnym kawałkiem mięsa. Choć zwykle zamieniamy go w kotlety schabowe, to jednak można go też piec w całości, przyrządzać z jego dodatkiem potrawki, dusić go i zapiekać. Nasze danie jest z pogranicza duszonych i zapiekanych. Przyrządzamy je w piekarniku, który oczywiście kojarzy się z pieczeniem. Jednak wcześniejsze zalanie schabu sosem sprawia, że mięso przy okazji się w nim dusi, w wyniku czego jest miękkie i soczyste.

Zapiekane naleśniki
02.02.2022 01:00 Meksykańskie naleśniki zapiekane pod serową pierzynką

Zapiekane naleśniki z farszem meksykańskim są doskonałym sposobem na wykorzystanie naleśników, których wcześniej nie można było dojeść. Dodatkowo istnieje możliwość wrzucenia praktycznie każdego warzywa do farszu. Na wierzchu po upieczeniu tworzy się pyszna chrupiąca serowa skorupka, na którą każdy się skusi. Zapiekane naleśniki nie są najbardziej popularnym sposobem używania ostatnich sztuk naleśników, lecz każdy kto, go spróbuje, natychmiast się zakocha. Ich smak oraz aromat są zwyczajnie zbyt przyjemne, aby móc przejść obojętnie obok naczynia wypełnionym poniższą potrawą. To także idealna propozycja dla osób spieszących się - wystarczy przygotować naleśniki wcześniej, a w dniu jedzenie nafaszerować je i zapiec. Sam farsz z kolei świetnie wytrzymuje zamrażanie. W taki sposób można zaoszczędzić całkiem dużo czasu.

Burgery wołowe z serem
02.02.2022 01:00 Burgery wołowe z serem. Przepis krok po kroku

Burgery wołowe z serem w środku to pomysł na wyśmienite danie w prawdziwie amerykańskim stylu. Smażone na patelni grillowej mięso jest idealnie usmażone, a podane z świeżą bułką, musztardą, ketchupem i warzywami tworzy fenomenalne połączenie. Poznaj przepis na burgery wołowe z serem.Do burgerów możesz wykorzystać wołowinę mieloną, jednak najsmaczniejsze kotlety uzyskasz z samodzielnie mielonego mięsa wołowego bez kości, np. z polędwicy, pręgi, ligawy. Mięso zmiel dwukrotnie, następnie spulchnij je, wyrabiając ręcznie z dodatkiem oliwy z oliwek, w ten sposób otrzymasz idealne mięso.Kotlety przygotuj w nieco inny sposób: ważne są tutaj zioła, sos sojowy i starty ser żółty. Wszystkie składniki wymieszaj z wołowiną i uformuj kotlety, które usmaż następnie na patelni grillowej. Ser w mięsie pod wpływem wysokiej temperatury zacznie się topić, a kotlety będą przepyszne i miękkie. Burgery wołowe przygotuj z warzywami i ulubionymi sosami, moja propozycja to sałata, ogórek, pomidor, cebula, musztarda i ketchup, czyli tradycyjny przepis, który wychodzi za każdym razem. Do burgerów przygotuj pieczone frytki z batatów, idealnie uzupełniają całe danie. Z wołowiny zrobisz również wyśmienite steki- tu poznasz przepis na steka z antrykotu z masłem ziołowym, będziesz zachwycony jest smakiem.

Przysmak świętokrzyski
30.01.2022 01:00 Niezapomniany smak dzieciństwa - Przysmak Świętokrzyski

Większość Polaków, których dzieciństwo przypadło na okres późnego PRL-u, z pewnością pamięta pyszną przekąskę do samodzielnego przygotowania - Przysmak Świętokrzyski. W tamtych czasach smażone na oleju chrupki z mąki były prawdziwym luksusem. Jeśli tęsknisz do ich smaku, mamy dobre wieści. Przysmak można kupić w niektórych sklepach i poniżej pokazujemy propozycje, dzięki którym jeszcze raz przypomnisz sobie, jak smakuje. Przysmak Świętokrzyski jest klasyką, która niegdyś była obowiązkowym elementem imprez, posiadówek czy wieczorów filmowych. Ta błyskawiczna w przygotowaniu przekąska nie tylko efektownie zwiększa swoją objętość podczas smażenia, lecz również obłędnie smakuje. Większość zajadała się nią bez żadnych dodatków - najlepiej smakowały jeszcze ciepłe, zaraz po odsączeniu z nadmiaru oleju. Co ciekawe istnieje wiele sposobów podania Przysmaku, o których więcej wyjawiamy poniżej.

Domowy ketchup
29.01.2022 01:00 Pyszny i aromatyczny sposób na domowy ketchup

Ketchup stanowi jeden z najważniejszych dodatków i sosów - wykorzystuje się go do wielu potraw z najróżniejszych kuchni świata. W sklepach dostępne jest mnóstwo wariantów ketchupu, jednak najsmaczniejszy i najzdrowszy będzie przygotowany własnoręcznie. Dlatego poniżej prezentujemy prosty i szybki przepis na ketchup. Wystarczy raz go spróbować, aby całkowicie zrezygnować z kupowania go w sklepie. Ketchup wywodzi się pierwotnie z kuchni chińskiej, gdzie prawdopodobnie służył w dawnych czasach jako zaprawa do dań rybnych. Nazwa pochodzi od słowa "kôe-chiap" w chińskim dialekcie Xiamen i znaczy dokładnie "zaprawa do ryb". Zaletą własnoręcznie zrobionego ketchupu jest przede wszystkim znajomość wszystkich składników. W takim sosie nie ma konserwantów, ulepszaczy smaku i innej chemii, dlatego jest znacznie zdrowszy. Co więcej, dostosowanie dokładnego profilu smakowego jest wyjątkowo ważne - dzięki temu można mieć pewność, że ketchup posmakuje każdemu.

karkówka pieczona
27.01.2022 01:00 Soczysta karkówka w marynacie z keczupu

Karkówka doskonale smakuje grillowana, ale świetnie nadaje się też do pieczenia w piekarniku. Możesz ją upiec w kawałku lub pokrojoną w plastry. Dziś poznacie przepis na soczystą karkówkę w marynacie z keczupu. Urzeknie was smakiem, miękkością i delikatnością. Zimą często mamy ochotę na porządny kawałek mięsa. Jest sycące, więc dodaje nam dużo energii. A tego szczególnie potrzebujemy, gdy jest chłodno. Takim mięsem z pewnością jest karkówka. Jest poprzerastana tłuszczykiem, który dodaje jej smaku i soczystości. Warto ją jednak wcześniej zamarynować, by stała się bardziej krucha i rozpływała się w ustach.

Perfekcyjne, domowe frytki
21.01.2022 01:00 Perfekcyjne, domowe frytki lepsze niż z restauracji

Domowe frytki to pyszna przekąska i doskonały dodatek do obiadu. Frytki przygotowane samodzielnie są również dużo zdrowsze od gotowych, kupionych w sklepie. Sprawdź, jak zrobić perfekcyjne, domowe frytki, które będą idealnie usmażone i chrupiące i błyskawicznie znikną z talerzy.Wszyscy kochamy frytki. Niezależnie od tego, czy cienkie, czy grubo krojone, karbowane, belgijskie, każde smakują doskonale, kiedy przygotujesz i usmażysz je w odpowiedni sposób. Jeśli robiłeś w domu frytki i wyszły miękkie i tłuste, ten artykuł jest właśnie dla Ciebie, dowiesz się, jak przygotować ziemniaki, aby wyszły perfekcyjnie.Nie kupuj gotowych frytek, są głęboko mrożone i zawierają dużo konserwantów i sztucznych substancji poprawiających smak. Kupione, smażone frytki w restauracjach typu fast- food również zawierają ulepszacze smaku i konserwanty i dodatkowo smażone są na wątpliwej jakości oleju. Takich frytek nie podałabym swojemu dziecku.Domowe frytki wyjdą o wiele bardziej chrupiące, smaczniejsze i przede wszystkim zdrowsze, wystarczy, że zastosujesz kilka drobnych wskazówek, a wszyscy będą zachwyceni ich smakiem i chrupiącą strukturą.

mini pizze
31.12.2021 01:00 Idealna sylwestrowa przekąska - mini pizze z ciasta francuskiego

Nie wiesz, co zaserwować dziś wieczorem? Polecamy ci mini pizze z ciasta francuskiego. Jest to idealna sylwestrowa przekąska — doskonała na ciepło, smaczna też na zimno. Zrobisz ją błyskawicznie ze składników, które masz pod ręką. Szybko zniknie z talerzy.Na domowych imprezach doskonale sprawdzają się przekąski, które można przygotować wcześniej i wystarczy je potem tylko podgrzać. Ciepłe przekąski zjada się z przyjemnością, bo rozgrzewają, doskonale smakują i sycą. Jeśli tylko masz w zapasach ciasto francuskie albo jeszcze zdążysz je kupić, zaserwuj mini pizze sylwestrowym gościom.

Jak zrobić ketchup z papryki?
28.12.2021 01:00 Jak zrobić ketchup z papryki?

Domowy ketchup z papryki to świetna alternatywa dla tradycyjnego, gotowego ketchupu. Ketchup ma wyraźny, paprykowy smak, jest lekko pikantny, ziołowy, z wyczuwalną nutą czosnku. Jak zrobić ketchup z papryki?Domowy ketchup jest o wiele smaczniejszy i zdrowszy od kupionego w sklepie. Ma wyraźny smak i nie zawiera sztucznych barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku. Ketchup paprykowy również przygotowywany jest na pomidorach, jest słodki, lekko pikantny, a pasteryzowany w słoiczkach zachowa swój smak i świeżość przez wiele miesięcy.Ketchup swój wyjątkowy smak zawdzięcza pieczonym warzywom i łodydze selera naciowego. Do ketchupu dodaj zioła prowansalskie, aby potrawa była ziołowa i doskonale podkreślała smak wielu dań, np. do tostów ala pizza. Ketchup może również służyć jako dip do nachosów, i paluchów serowych. ketchup zrobisz również z innych warzyw, tu poznasz przepis na wyśmienity ketchup z cukinii, idealny do placków i gołąbków.

Ciasto na pizzę od Magdy Gessler
06.12.2021 01:00 Jak zrobić idealne ciasto na pizzę? Przepis Magdy Gessler jest niezawodny

Międzynarodowy Dzień Pizzy rokrocznie przypada 9 lutego. Jednak to 6 grudnia "Pizzaiuolo", czyli neapolitańska sztuka robienia pizzy, zostało wpisane na Listę UNESCO. Sekretem uzyskania pysznego włoskiego wypieku jest dobrze przyrządzone ciasto. Magda Gessler zdradziła swoim fanom niezawodny przepis na ten klasyk. Sprawdźcie, jakich składników będziecie potrzebować, by je dziś przygotować? Wielu smakoszy zgodzi się, że nie ma nic pyszniejszego niż zjedzona w dobrym towarzystwie pizza. Na kolację możemy zrobić sobie tosty, lecz nie to nie będzie to samo. Dobre pizzowe ciasto zazwyczaj pokrywa się sosem pomidorowym. Warzywo to doskonale komponuje się z wieloma aromatycznymi przyprawami. Wszystko wskazuje więc na to, że zrobienie ciasta będzie początkiem poszukiwania sposobu na idealną domową pizzę.

Frytki belgijskie Roberta Makłowicza
10.11.2021 01:00 Chrupiące frytki według Makłowicza - lepsze niż z restauracji

Nie ma nic smaczniejszego niż rumiane z zewnątrz i delikatne w środku frytki belgijskie. Robert Makłowicz zdradził swoim fanom jak je przygotować. Jego przepis opiera się o patent, dzięki któremu frytki wyjdą chrupiące, a tłuszcz nie wniknie do ich wnętrza. Wystarczy, że zanurzymy je na chwilę w roztworze cukru.Niejednokrotnie zdradzaliśmy wam przepisy na pyszne dania Roberta Makłowicza. Ostatnio dzieliliśmy się recepturami na krokiety z jarzyn oraz pierogi z suszonymi śliwkami. Dziś proponujemy wam pyszne frytki belgijskie. Do ich przyrządzenia warto wybrać mączyste ziemniaki typu C. Dzięki wysokiej zawartości skrobi nie rozpadną się one podczas pieczenia.

Pizza Magdy Gessler
25.10.2021 02:00 Sekretny sposób Magdy Gessler na idealne ciasto na pizzę

Pizza jest daniem, które lubi chyba każdy. Nie ma wszak nic lepszego niż chrupiące ciasto z puszystymi bokami pokryte sosem pomidorowym i ciągnącym się serem. Spróbujcie receptury Magdy Gessler, a odkryjecie ciekawe dodatki, które idealnie pasują do tradycyjnego smaku włoskiej margherity.

Marynowane ogórki w keczupie
16.07.2021 02:00 Prosty sposób na marynowane ogórki w keczupie

Ogórki w słoiku można przyrządzić na wiele sposobów. Nie tylko kiszone mogą być smakowitym kąskiem czy przegryzką. Zdecyduj się na drobne eksperymenty. Nawet pozornie zwyczajny keczup może w ciekawy sposób wpłynąć ich smak. Wystarczy je odpowiednio zamarynować. To właśnie latem przygotowujemy pyszne przetwory z ogórków. W tym okresie nie tylko decydujemy się na klasyczne kiszenie, ale też często eksperymentujemy z marynatami. Ogórki w odpowiednim anturażu mogą nabierać nietuzinkowego smaku. Niedawno pisaliśmy o interesującym sposobie na ogórki na słodko, który polecamy przede wszystkim osobom znudzonym klasycznymi przepisami. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:src="

Kotlety schabowe inaczej
30.05.2021 02:00 Przepis na kotlety schabowe duszone w coca-coli i keczupie

Kotlety schabowe są polską klasyką, która od dekad podawana jest zarówno w domach, jak i najznamienitszych restauracjach. Wiele lat jedzenia praktycznie identycznego dania, w którym od czasu do czasu zmieniają się dodatki, może być nużące. Jeśli więc znudziły ci się zwykłe schabowe, lub twoja rodzina zaczyna narzekać, gdy dowiaduje się, że znowu muszą jeść schab, przetestuj poniższą recepturę. Ten sposób gotowania kotletów sprawia, że rozpływają się w ustach, a ich charakterystyczny smak zostanie w twojej pamięci na długo.

Emerytka doświadczyła tragedii z ketchupem
20.04.2021 02:00 Wybuch ketchupu w kuchni emerytki

Ketchup dodajemy do wielu dań i można znaleźć go w praktycznie każdej lodówce. Słodki, a zarazem delikatnie kwaśny sos wzbogaca frytki, grillowane mięsa i wiele innych potraw, które bez niego nie smakują równie dobrze. Nie każdy ma z nim jednak przyjemne doświadczenia. 70-letnia emerytka z Warszawy miała nieprzyjemność przekonać się o ryzyku, jakie niesie ze sobą najzwyklejsza butelka czerwonego sosu. Historia wydaje się abstrakcyjna, jednak zobowiązania finansowe oraz słabe zdrowie pani Wandy czynią ją dołującą.

Przez pandemię zabrakło keczupu
08.04.2021 02:00 Czy w Polsce zabraknie keczupu?

Mało kto wyobraża sobie jedzenie frytek bez keczupu. Jak się okazuje, w USA staje się to powoli rzeczywistością. Amerykanie swoje ulubione dania, takie jak skrzydełka z kurczaka, hot dogi czy wspomniane wcześniej frytki, muszą spożywać sauté lub w towarzystwie innych sosów (tutaj dowiesz się jak przygotować domowy majonez lub aioli) - przynajmniej w niektórych miejscach.

Zapiekanka z dworca
26.01.2021 01:00 Pamiętasz na którym dworcu można było kupić najlepszą zapiekankę? Zdradzamy najprostszy przepis

Zapiekanka jest pierwszym polskim fast foodem, który był odpowiedzią na zachodnią pizzę. W Polsce brakowało podstawowych składników do przygotowywania włoskiego przysmaku, dlatego zdecydowano się zrobić coś zupełnie innego. Początki tego dania sięgają lat 70 XX w. kiedy w Polsce panował głęboki komunizm. Trudna sytuacja gospodarcza sprawiała, że Polacy nie mieli ani możliwości ani pieniędzy na raczenie się drogimi przysmakami zza zachodniej granicy. Opracowano więc danie, które jest zarazem smaczne i szybkie w przyrządzeniu, a jego cena stosunkowo niewielka.

kiełbasa w sosie z patelni
21.01.2021 01:00 Szybkie danie z patelni - kiełbasa z cebulą w pikantnym sosie

Najlepsze są potrawy, które można szybko i łatwo przygotować. Dziś polecamy wam danie z patelni — jest to kiełbasa z cebulą w pikantnym sosie. Jeśli chcecie je zaserwować na obiad, podajcie z gotowanymi ziemniakami. Danie to sprawdzi się też na kolację, wtedy podajcie je z chlebem. Kiełbasę jemy na kanapkach, gotujemy w wodzie, pieczemy na ognisku lub smażymy na patelni. Dziś zamienimy ją w prawdziwe danie z patelni. Nieodłączną jej towarzyszką jest cebula, która w połączeniu z pomidorami i przyprawami zamieni się w pikantny sos.

  • 1
  • 2