Pamiętasz na którym dworcu można było kupić najlepszą zapiekankę? Zdradzamy najprostszy przepis
Zapiekanka jest pierwszym polskim fast foodem, który był odpowiedzią na zachodnią pizzę. W Polsce brakowało podstawowych składników do przygotowywania włoskiego przysmaku, dlatego zdecydowano się zrobić coś zupełnie innego.
Początki tego dania sięgają lat 70 XX w. kiedy w Polsce panował głęboki komunizm. Trudna sytuacja gospodarcza sprawiała, że Polacy nie mieli ani możliwości ani pieniędzy na raczenie się drogimi przysmakami zza zachodniej granicy. Opracowano więc danie, które jest zarazem smaczne i szybkie w przyrządzeniu, a jego cena stosunkowo niewielka.
Klasyczna zapiekanka z dworca
Do dzisiaj danie to jest bardzo popularne, i istnieje wiele budek i barów szybkiej obsługi specjalizujących się w podawaniu tylko zapiekanek. Kultura jedzenia tego fast fooda nie zmieniła się na przestrzeni 50 lat i najczęściej spożywa się je w przerwie obiadowej, czy po skończonych zajęciach na studiach.
Wielu Polaków uwielbia przygotowywać ją samodzielnie, ponieważ czas, wysiłek i pieniądze potrzebne, aby móc się nią raczyć, są wyjątkowo niskie. Poniżej prezentujemy najlepszy i najbardziej tradycyjny przepis, który zawiera w sobie kultowy, cebulowo-pieczarkowy farsz.
Chcesz poznać więcej kultowych przepisów, które wywołają w tobie uczucie nostalgii? Sprawdź ten tekst, w którym pokazujemy jak zrobić klasyczne faworki. W tym artykule opisaliśmy sposób na ugotowanie doskonałego piszingera.
Przepis na kultową zapiekankę
Składniki:
1 bagietka
300 g pieczarek
100 g sera żółtego
1 cebula
keczup, najlepiej pikantny
szczypiorek
25 g masła
Zacznij od dokładnego posiekania cebuli w drobną kostkę. Jej wielkość musi być niewielka, aby podczas jedzenia nic nie wypadało z bagietki. Rozgrzej patelnie na średnim ogniu, rozpuść na niej masło i podsmaż cebulkę, aż stanie się miękka i delikatna.
Następnie umyj i obierz pieczarki i posiekaj je w małą kostkę. Dodaj je do cebuli i smaż do momentu, gdy cała woda całkowicie wyparuje. Zetrzyj ser na tarce o dużych oczkach. Przekrój bagietkę na pół i posmaruj ją keczupem.
Ułóż na pieczywie farsz, posyp go serem i włóż całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 10-15 minut, aż ser się rozpuści, a bagietka stanie się chrupiąca. Przed podaniem polej ją większą ilością keczupu i posyp siekanym szczypiorkiem. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pilne: szkodliwa substancja w popularnej przekąsce. Partie są masowo wycofywane ze sklepów
Najgorszy błąd podczas smażenia jajecznicy. Chwila nieuwagi i mamy potrawę suchą jak wiór
Zalewasz kawę wrzącą wodą? Niestety, właśnie popełniasz wielki błąd
Źródło: doradcasmaku, facebook