Niezapomniany smak dzieciństwa - Przysmak Świętokrzyski
Większość Polaków, których dzieciństwo przypadło na okres późnego PRL-u, z pewnością pamięta pyszną przekąskę do samodzielnego przygotowania - Przysmak Świętokrzyski. W tamtych czasach smażone na oleju chrupki z mąki były prawdziwym luksusem. Jeśli tęsknisz do ich smaku, mamy dobre wieści. Przysmak można kupić w niektórych sklepach i poniżej pokazujemy propozycje, dzięki którym jeszcze raz przypomnisz sobie, jak smakuje.
Przysmak Świętokrzyski jest klasyką, która niegdyś była obowiązkowym elementem imprez, posiadówek czy wieczorów filmowych. Ta błyskawiczna w przygotowaniu przekąska nie tylko efektownie zwiększa swoją objętość podczas smażenia, lecz również obłędnie smakuje.
Większość zajadała się nią bez żadnych dodatków - najlepiej smakowały jeszcze ciepłe, zaraz po odsączeniu z nadmiaru oleju. Co ciekawe istnieje wiele sposobów podania Przysmaku, o których więcej wyjawiamy poniżej.
Przysmak Świętokrzyski - z czym to się je?
Choć same w sobie mączne chrupki są doskonałe, nic nie stoi na przeszkodzie, aby ulepszyć ich smak. Najłatwiejszym sposobem jest posypanie usmażonych prażynek swoimi ulubionymi przyprawami. Sprawdzają się suszona słodka papryka, czosnek suszony czy curry.
Kolejną metodą, która sprawdza się najlepiej na imprezach, jest sporządzenie kilku sosów do maczania Przysmaku. Klasycznym wyborem jest oczywiście majonezowo-jogurtowy sos czosnkowy, lecz polecamy wypróbowanie sosu tysiąca wysp, BBQ czy sosu do steków.
Przysmak Świętokrzyski na słodko
Rewolucyjnym pomysłem dla wielu jest jedzenie chrupek ze słodkimi dodatkami, lecz naprawdę nie ma się czego obawiać - takie połączenie jest wybitne. Słodkie i słone smaki świetnie ze sobą korelują i wzajemnie wzmacniają.
Do prażynek, aby dać gościom wygodną opcję słodką, zalecamy dostawienie miseczki z owocowym musem lub sosem. Wyśmienicie komponują się kupne sosy do naleśników lub lodów, lecz można przygotować je również własnoręcznie.
Ci, którzy chcą wywołać w swoich gościach okrzyk zachwytu, mogą podać do Przysmaku Świętokrzyskiego czekoladowe fondue. Maczanie chrupek w płynnej i słodkiej czekoladzie jest przeżyciem niezapomnianym dla każdego fana słodkości.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić faworki z dodatkiem piwa. Ten tekst wyjawia przepis na racuchy na kefirze.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najlepszy przepis na jajecznicę z kurkami. Sekret tkwi w 1 sztuczce
Sprawdzona metoda na gotowanie jajek na twardo. Zawsze się udaje, skorupka nigdy nie pęka
Niebywałe co Strzelczyk dodaje do omleta z 4 jaj. Składniki odbierają mowę, są tak pyszne
Źródło: pomyslodawcy; pinkmartiniboy.wordpress.com