Prosty sposób na marynowane ogórki w keczupie
Ogórki w słoiku można przyrządzić na wiele sposobów. Nie tylko kiszone mogą być smakowitym kąskiem czy przegryzką. Zdecyduj się na drobne eksperymenty. Nawet pozornie zwyczajny keczup może w ciekawy sposób wpłynąć ich smak. Wystarczy je odpowiednio zamarynować.
To właśnie latem przygotowujemy pyszne przetwory z ogórków. W tym okresie nie tylko decydujemy się na klasyczne kiszenie, ale też często eksperymentujemy z marynatami. Ogórki w odpowiednim anturażu mogą nabierać nietuzinkowego smaku.
Niedawno pisaliśmy o interesującym sposobie na ogórki na słodko, który polecamy przede wszystkim osobom znudzonym klasycznymi przepisami.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Ogórki w keczupie - alternatywa dla tradycyjnych przepisów
Ogórki w keczupie to wariant, który sposób się fanom korniszonów. Są one ciekawą alternatywą dla tej przekąski, z powodzeniem mogą też zastąpić na stole sałatkę szwedzką w słoikach.
Wyróżniają się lekko pikantnym smakiem i ciekawym wyglądem. Świetnie nadają się jako dodatek do sałatek i kanapek, a także jako samodzielna przekąska.
Do przygotowania ogórków w keczupie potrzebujesz:
2 kg ogórków
2 łyżeczki gorczycy
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
3 ząbki czosnku
łyżeczkę pieprzu ziarnistego
Do przygotowania zalewy musisz mieć:
4 szklanki wody
pół szklanki octu 10%
1 szklanka cukru
szklanka pikantnego ketchupu
1 czubata łyża soli
Jak przygotować ogórki marynowane w keczupie?
Zacznij od umycia i namoczenia ogórków w zimnej wodzie, a następnie pozostawienia ich w niej na ok. dwie godziny.
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania zalewy wymieszaj ze sobą, zagotuj, a na końcu zostaw do przestudzenia.
Słoiki umyj i wyparz, a do każdego włóż 1/2 podanych przypraw. Następnie pokrój ogórki w ósemki i ciasno ułóż w słoikach. Zalej je ciepłą wodą i szczenie zakręć.
Pasteryzuj w gotującej się wodzie ok. 15 minut od momentu zagotowania. Po upłynięciu tego czasu wyjmij je, odwrócić do góry dnem, przykryj i zostawić do ostygnięcia.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: