Sezon na grzyby wcale się nie zakończył. Według Lasów Państwowych nadal można znaleźć sporo okazów w kilku zakątkach Polski. Jak się okazuje, niektórym gatunkom nie straszne są niższe temperatury. Czytaj dalej, a dowiesz się, gdzie wybrać się na grzyby w listopadzie.
Wielu kucharzy-amatorów ani myśli o świeżych lokalnych warzywach w listopadzie. Jednak to, że nie są dostępne w handlu, nie znaczy, że nie powinny być w naszej pamięci. Bo może nie ugotujemy z nich teraz potrawki, ale z pewnością możemy je zasiać.
Nadchodzi sezon zimowy, a wraz z nimi wysyp owoców cytrusowych. Mandarynki kupione w sklepie bywają słodkie i soczyste, ale zdarzają się też mdłe i suche. Nauczmy się je rozróżniać.
Choć kalafior to pyszne warzywo, podczas gotowania wydziela on niezbyt przyjemny zapach. Istnieją na szczęście sposoby na zneutralizowanie go. Oto najprostsze z nich.
Cała trudność grzybobrania polega na tym, że grzyby niejadalne podszywają się pod przysmaki. Choć nie wszystkie pomyłki są niebezpieczne dla zdrowia, wiele i tak może uprzykrzyć nam życie. A do najczęściej mylonych grzybów należą podgrzybki. Wciąż trwa na nie sezon, nie dajcie się nabrać.
Lepiej już było. Jak pokazują wykresy, ceny masła przed świętami mogą osiągnąć niepokojącą wysokość. Warto korzystać z promocji, póki jeszcze czas.
Choć herbata jest generalnie smacznym i zdrowym napojem, niektóre rodzaje są smaczniejsze i zdrowsze od innych. Można używać naparów tego specyficznego zioła, by m.in. regulować ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi. Oto najlepsze warianty.
Cebula jest niezastąpionym składnikiem wielu potraw. Dlatego warto dowiedzieć się, jak odpowiednio ją przechowywać, aby wytrzymała przez zimowe miesiące. Sposób jest łatwy, ale należy przestrzegać kilku zasad, dzięki którym warzywo nie ulegnie zepsuciu. Czytaj dalej, a o wszystkim się dowiesz.
Choć sezon na grzybobranie dobiegł już końca, w lasach wciąż można znaleźć jeden rodzaj cennego grzyba. Przed laty został okrzyknięty tytułem największego znalezionego grzyba na świecie. Tak się składa, że występuje również w Polsce, dlatego dowiedz się, o jaki gatunek chodzi i gdzie go można znaleźć.
Czy wraz z nadejściem niższych temperatur twoje okna parują? Ten problem może przyczynić się do rozwoju pleśni w twoim domu, a w dodatku zniszczyć ramy okien. Dlatego poznaj skuteczny sposób, z którym raz-dwa pozbędziesz się powszechnego problemu. Wykorzystasz do tego środek, który na pewno masz w kuchni.
Pająki są niemile widziane w naszych domach. Jednak to właśnie teraz szukają przytulnego kąta do przezimowania. Wabią je też pewne produkty z naszych kuchni. Jednak teraz możemy pozbyć się pająków raz na zawsze.
W Internecie pojawił się nowy trend na niebezpieczny gatunek grzybów. Polacy dzielą się przepisami na przygotowywane z nich dania. Mają posiadać niezwykłe prozdrowotne właściwości, co tylko napędza popyt. W sprawie głos zabrał także GIS, który planuje zakazać sprzedaży szkodliwych grzybów.
Najprostszy nawóz do podlewania monstery nie dość, że znajduje się w każdej kuchni, to jeszcze często sam się prosi, by go użyć. Zamiast do zlewu wystarczy do doniczki wylać jeden napój.
Gdańska policja szuka osoby, która przyzna się do dużej ilości pieniędzy. Gotówkę znalazła przy kasie pracownica Lidla. Nie są znane losy właścicielki ani pochodzenie środków.
Zasady segregacji odpadów dla większości ludzi pozostają łamigłówką. Podstawowe zasady są proste, ale łatwo pogubić się w niuansach. Tymczasem to właśnie one mogą doprowadzić nas do błędów, a nawet konsekwencji finansowych.
Polscy hodowcy zwierząt protestują przeciwko zasadom, na jakich rząd chce dopuścić do obrotu mięso. Podkreślają, że godzi to nie tylko w interesy polskiego rolnictwa, lecz także konsumentów. Chcą spotkać się z premierem i ustalić wspólny plan. Jeśli nie uda się tego zrobić, skutki mogą być opłakane.
Miód to niezastąpiony składnik w naszej kuchni. Jego prozdrowotne właściwości są niezwykle cenne zwłaszcza o tej porze roku. Dlatego dowiedz się, jak przechowywać miód, a zachowasz w nim wszystko, co najcenniejsze.
Minęło zaledwie kilka dni od poprzedniego ostrzeżenia tego typu, a Sanepid znów musi ostrzegać nas przed niebezpieczną mąką. Co ciekawe, chociaż toksyna, której normy zawartości zostały przekroczone, jest ta sama, chodzi o produkt innej firmy. Warto sprawdzić, czy nie mamy takiej mąki w swojej kuchni.
Listopad to miesiąc, w którym króluje dynia. W kuchni robimy z niej zwykle zupę. Teraz warto to smaczne warzywo wykorzystać do zrobienia deseru. Będzie smakował, że palce lizać.
Wydawać by się mogło, że sezon na grzyby dobiega już końca. Jednak właśnie teraz jeden z gatunków dopiero zaczyna się pokazywać. Warto go zbierać, bo jest smaczny i ceniony ze względu na wartości odżywcze. Czytaj dalej, a dowiesz się, o jakie grzyby chodzi oraz gdzie ich szukać.
Świąteczna ryba po grecku to jedno z ulubionych wigilijnych dań. Jednak nigdy tej potrawy nie przyrządzajmy z ryby, które już dawno okryła się złą sławą. Choć lubiana w Polsce, może zawierać hormony, pestycydy i metale ciężkie. Poniżej znajdziesz wszystkie szczegóły na ten temat.
Z przechowywaniem produktów żywnościowych jest jak z życiem w ogóle – ważne jest towarzystwo. Odpowiednio dobrana parka dla naszych pomidorów może sprawić, że będą smaczniejsze i łatwiejsze w obróbce.
Resztki jedzenia zwykle lądują w odpowiednich koszach na śmieci. Jednak nie we Wrocławiu. W tym mieście pozostałości ze stołów trafiają w miejsca, w których nigdy nie powinny się znaleźć. Złe nawyki wielu mieszkańców tego miasta mogą mieć poważne konsekwencje.
Mocna i aromatyczna kawa od razu pomaga się obudzić. Jednak czasem musimy ją ograniczyć ze względów zdrowotnych. Wówczas warto sięgnąć po napój, który równie dobrze stawia na nogi. Sprawdź, a nie pożałujesz.
Próbowałaś doczyścić piekarnik, ale żadne środki chemiczne nie dają sobie rady z zabrudzeniami? Wypróbuj domowy sposób na czyszczenie piekarnika, a będzie lśnił jak nowy. Wykorzystasz do tego produkt, który na pewno masz w swoje kuchni. A o tym, jak to zrobić, dowiesz się z dalszej części artykułu.
Sława Książula zatacza coraz szersze kręgi. Po tym, jak odwiedził jeden z barów w Warszawie, lokal ten padł ofiarą sukcesu – zarówno youtubera, jak i swojego własnego.
Grzyby stanowią przysmak, za którym przepadają osoby w dosłownie każdym wieku. Jednak, jak się okazuje, potrawy z grzybami nie są odpowiednie dla wszystkich. Osoby w pewnym wieku powinny się wystrzegać jedzenia tego produktu. Wyjaśniamy, kto i dlaczego powinien ich unikać.
Dokucza Ci kaszel? W takim razie rozpraw się z nim raz na zawsze. Zrób syrop, który złagodzi dolegliwości i pomoże wrócić do zdrowia. Ten domowy specyfik każdego postawi na nogi i nie znajdziesz w nim cebuli.