Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kuchnia

Kuchnia

bimi z kurczakiem
15.03.2024 17:43 Tajemnicze warzywo pojawiło się w Biedronce. Czy wiesz, jak je wykorzystać

Nieczęsto zdarza się natrafić w sklepie na produkt, o którym nic nie wiemy. Biedronka jednak konsekwentnie zaznajamia nas z nowymi smakami. Tym razem w dziale warzywnym. To rewelacja – nowa jarzyna jest uniwersalna i wyjątkowo prosta w obsłudze.

Magda Gessler
15.03.2024 15:21 Gessler przerwała Kuchenne Rewolucje. Gwiazda nie wytrzymała „Kończymy rozmowę”

W najnowszym odcinku Kuchennych Rewolucji Magda Gessler była zmuszona przetrwać program. To co zastała w warszawskiej restauracji Karpielówka, przerosło jej najśmielsze oczekiwania. Nie chodziło tylko o jedzenie. Czy program zakończył się pomyślnie dla właściciela? 

wnętrze biedronki
15.03.2024 14:35 Niejasne promocje, nieczytelne ceny – spotkaliście się z tym? Po skargach klientów urząd sprawdza Biedronkę i Lidla

Największe polskie sieci dyskontów zaczynają ponosić konsekwencje zamieszania, jakie panuje w cenach produktów na ich półkach. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów poinformował, że przygląda się niektórym działaniom promocyjnym Biedronki i Lidla. Oberwać może się też innym markom.

meblościanka z witryną
14.03.2024 17:21 Lepiej sprawdź, czy w babcinych szafkach nie kryją się te przedmioty. Niektóre z nich mogą być sporo warte

Kiedy mówimy, że kredensy naszych babć pełne są skarbów, przeważnie to tylko metafora. A jednak skrywają się w nich rzeczy, które mają dużą wartość także liczoną w pieniądzach. Moda na rzeczy sprzed lat wraca i można dostać za nie pokaźną sumkę. Czytaj dalej, a dowiesz się o jakie kosztowności chodzi.

starmach w masterchefie
14.03.2024 13:38 Starmach po 12 latach odchodzi z MasterChefa. Jurorka zdradziła powód zaskakującej decyzji

„Do odważnych świat należy”. Między innymi takimi słowami Anię Starmach pożegnała stacja TVN. Gwiazda przez ostatnie 12 lat współprowadziła tam jeden z najpopularniejszych programów – MasterChefa.

Biedronka
14.03.2024 11:01 Właśnie się zaczęło, w Biedronce kompletnie powariowali. Masa produktów taniej nawet o połowę

W Biedronce od dziś zrobisz zakupy nawet o połowę taniej. Popularna sieć sklepów przygotowała atrakcyjne promocje wielu produktów. Podpowiadamy, co warto kupić w Biedronce. Niektóre artykuły spożywcze będą jak znalazł na Wielkanoc.

surowa wątróbka
13.03.2024 14:16 Żadna patelnia, żaden tłuszcz. Na wątróbkę drobiową mam 100 razy lepszy sposób

Ten przepis na wątróbkę bez smażenia pozwala odjąć kilka niepotrzebnych kalorii od lubianej przez Polaków potrawy. Otrzymujemy lżejszą wersję typowej wątróbki z jabłkiem i cebulką.

czyszczenie piekarnika
13.03.2024 09:01 Weź tabletkę do zmywarki i włóż ją do piekarnika. Ten patent zasługuje na medal

Ten prosty kuchenny trick pozwala oszczędzić mnóstwo czasu na porządkach. Wystarczy kreatywność w używaniu produktów, które mamy pod ręką, by znacznie skrócić czas potrzebny na tak banalne czynności jak np. czyszczenie piekarnika.

makrela wędzona
12.03.2024 19:47 Weź makrelę wędzoną i złap w taki sposób, ten patent to rewelacja. Chwała temu, kto go wymyślił

Makrela wędzona jest wyjątkowo lubiana przez smakoszy ryb. Jednak jak ją obrać? Warto skorzystać ze sposobu, który ułatwia jedzenie tej smacznej i zdrowej ryby.

mięso na stole
12.03.2024 19:08 Znamy trendy kulinarne na 2024. Aż 60% Polaków deklaruje poważne zmiany, nie wszystkim się to spodoba

Jakie trendy kulinarne zdominują 2024 roku? Co będzie modne i warte spróbowania? Trendy kulinarne sprecyzowali eksperci z tej dziedziny. Jeden z trendów może zaskoczyć i nie każdemu smakoszowi się spodoba.

biała kiełbasa
12.03.2024 18:42 Od lat tylko tak piekę białą kiełbasę. Z tą sztuczką zawsze wychodzi soczysta, mało kto ją zna

Biała kiełbasa już wkrótce zagości na wielkanocnych stołach. Co zrobić, żeby wyszła soczysta? Mam na to sprawdzony sposób. Przyda się tu produkt, który zapewne masz w swojej lodówce.

Tomasz Strzelczyk w swojej kuchni
12.03.2024 09:31 Tomasz Strzelczyk zdradził, co postawi na wielkanocnym stole. „Jestem tradycjonalistą”

– Można powiedzieć, że święta mam na co dzień – mówi Tomasz Strzelczyk, kucharz i autor książek kucharskich, którego przepisy w sieci ogląda niemal półtora miliona Polaków. Zdradza nam też, co pasjonuje go w polskiej tradycji kulinarnej.

masło
11.03.2024 16:54 „Masło jest tym, co czyni jedzenie przyjemnym". Takie sztuczki z jego udziałem zdradza utalentowana kucharka

Masło jest kulinarnym odpowiednikiem miłości. To pierwsza rzecz, jakiej dowiadujemy się z książki Adriany Marczewskiej pod prostym tytułem „Masło”. Autorka z czułością opowiada w niej o tej dobrze znanej kostce tłuszczu zwierzęcego. Jeśli zdaje ci się, że o maśle wiesz o wszystko, lektura szybko wyprowadzi cię z błędu, a przy tym pozytywnie zaskoczy.

logo google flat white
11.03.2024 16:28 Ten rodzaj kawy ma dziś „urodziny”. Na jej cześć Google zmienił logo

Wyszukiwarka Google od czasu do czasu zmienia logo na jeden dzień, by uczcić szczególnie ważną okazję. 11 marca 2024 roku swój dzień dostał szczególny rodzaj kawy, a to ze względu na swoje urodziny.

kapary
11.03.2024 12:18 Są bardzo zdrowe, a do tego świetnie pasują do jajek. To obowiązkowy dodatek na świątecznym stole

Jeśli zastanawiacie się co podać na Wielkanoc, mamy dla was pyszny pomysł. Wykorzystajcie pewne apetyczne pąki kwiatów, które znakomicie komponują się z jajkami. Są też wyjątkowo zdrowe i warte spróbowania ze względu na swój intensywny smak. Czy wiecie już, o jaki produkt chodzi?

białe i brązowe jajka
11.03.2024 10:49 Lepiej jeść jajka o białej, czy brązowej skorupce? Eksperci nie mają wątpliwości

Jak wiadomo, jajka występują w dwóch kolorach: białym i brązowym. Na to, które wybieramy, mają wpływ nasze przekonania, że jedne są lepsze od drugich. Czy jednak mają one pokrycie w rzeczywistości? Eksperci odpowiadają.

wyciskanie soku z brzozy
11.03.2024 08:58 Polacy znów tłumnie ruszą do lasów po ten sok. Sezon zacznie się lada moment

Wiosna budzi do życia ludzi, zwierzęta i rośliny. W nas wszystkich – także w tych ostatnich, krew zaczyna krążyć szybciej. Dlatego warto ruszyć do lasu i utoczyć nieco z drzewnego „krwiobiegu”. Taki sok to niezwykły produkt o mnóstwie dobroczynnych właściwości.

dieta
10.03.2024 18:18 Polacy wciąż je jedzą, choć wcale nie pomagają schudnąć. Tych produktów lepiej unikaj, gdy jesteś na diecie

Wybierasz niskokaloryczne produkty, ale waga ani drgnie? A może odkąd kupujesz pozornie dietetyczne jedzenie, nawet przytyłeś? To niestety jest możliwe. Podpowiadamy, jakich produktów tego typu unikać, by zadbać o sylwetkę i stracić zbędne kilogramy.

restauracja
10.03.2024 16:05 W tej zagranicznej restauracji Polacy jedzą za darmo. Powód jest trudny do uwierzenia

Jest taka restauracja w Europie, w której żaden Polak nie musi płacić za zamówiony posiłek. Wszystko dzięki wybitnemu polskiemu bakteriologowi- Ludwikowi Hirszfeldowi. Jaki ma on związek z darmowym goszczeniem Polaków w tym lokalu? Tego dowiesz się z naszego artykułu. 

jajko z berryfields
10.03.2024 14:12 To jajko nie pękło od 1,7 tys. lat. Naukowcy badają zagadkę

Wielkanoc wiąże się z jajkami dlatego, że są one symbolem życia. Ale żywotność tego jajka, znalezionego niedawno w Anglii, przerasta najśmielsze wyobrażenia. Archeolodzy natrafili na jajo z III wieku, które wciąż jest płynne w środku!

Żurek i Adamczyk
10.03.2024 12:37 Nie do wiary, ile kosztuje słoik żurku u Adamczyka. Tylko nieliczni mogą sobie na to pozwolić

Gotowe dania na wielkanocny stół kupowane z restauracji cieszą się w Polsce coraz większym powodzeniem. Znamy cenę wielkanocnego żuru serwowanego w jednej z nich, której współwłaścicielem jest znany aktor. Nie należy ona do niskich.

camembert
09.03.2024 20:11 Naukowcy alarmują: camembert może zniknąć. Już nigdy nie zjemy serów pleśniowych?

Camembert to najpopularniejszy ser pleśniowy na świecie. Niestety, naukowcy ostrzegają, że jednemu z jego istotnych składników grozi wyginięcie. A jest on niezbędny do produkcji tego sera. Czy oznacza to, że już nigdy nie zjemy camemberta?

przepisy
09.03.2024 11:47 Z tą książką będziesz gotowa na każdą okazję. „Moje sprawdzone przepisy” Henryki Tuszyńskiej

Szukasz ciekawych przepisów, które wiadomo, że przyniosą pyszny efekt? W takim razie książka Henryki Tuszyńskiej „Moje sprawdzone przepisy. Pyszna kuchnia na co dzień i na imprezy” jest właśnie dla ciebie. Znajdziesz tam wielokrotnie wypróbowane przepisy dosłownie na każdą okazję.

sztuczka z kiwi i łyżką
09.03.2024 11:00 Weź kiwi i wbij łyżkę w ten sposób. Za ten patent ktoś powinien dostać medal

Czy wiesz, co się stanie, gdy weźmiesz kiwi i wbijesz w owoc łyżkę? Warto to sprawdzić i korzystać z tej przydatnej sztuczki kuchennej. Ułatwi nam ona pewne czynności w kuchni. 

składanie serwetki
08.03.2024 19:29 Nie wiesz, jak złożyć serwetki przy świątecznym stole? Pierwsze porady na ten temat mają setki lat

Każda dobra gospodyni wie, że nakrywanie do stołu jest równie ważne jak potrawy, które serwujemy. Jak nakryć do stołu, żeby smakowało lepiej? O tym pisano już setki lat temu.

smardze
08.03.2024 19:26 W lasach już sypie grzybami. Polacy oszaleli na ich punkcie, mają niezwykłe walory

Nie przeoczcie sezonu grzybowego! To nie falstart tekstu przygotowanego na jesień ale przypomnienie, że budząca się wiosna przynosi swoje własne, warte uwagi dary lasu. W tym sezonie na spacery chodzimy, by zbierać między innymi smardze.

Biedronka
08.03.2024 09:17 W Biedronce do reszty powariowali, dziś i jutro dostaniesz 20 zł. Ruszyła akcja „Specjalny weekend”

Biedronka ruszyła z akcją promocyjną, która może przyprawić o zawrót głowy. Dziś i jutro dostaniesz 20 złotych, ale tylko pod jednym warunkiem. Popularna sieć sklepów przygotowała też nowe oferty cenowe lubianych produktów i słodyczy na Dzień Kobiet. Podpowiadamy, co warto kupić w Biedronce.

Rene Redzepi i polski las
08.03.2024 08:28 Nadszedł czas na polską kuchnię! – deklaruje najsłynniejszy kucharz świata

Dlaczego nie Polska? – pyta René Redzepi, duński kucharz, który zebrał wszystkie możliwe laury w gastronomii. W rozmowie ze Smakoszami chwali polską kuchnię a przede wszystkim niemal nieistniejący już w Europie zwyczaj samodzielnego zbierania tego, co nam smakuje.