Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kuchnia

Kuchnia

Zbieranie grzybów do koszyka
23.03.2025 16:03 Poszedł do lasu i wrócił z pełnymi koszami grzybów. W skupach płacą za nie fortunę

Grzybobranie to zazwyczaj oznaka jesieni. Jednak okazuje się, że nie tylko. Już teraz w marcu można napotkać w lasach piękne okazy i to niemało. Ostatnie warunki pogodowe pozwoliły niektórym grzybom ujrzeć światło dzienne, a to świetna informacja dla miłośników grzybobrania. Jeden gatunek szczególnie zwraca na siebie uwagę. 

Ogromy paragon z zakupów
23.03.2025 07:00 Sanepid bije na alarm, nie jedz i nie kupuj. Można się poważnie zatruć

Niedawno dotarła do opinii publicznej informacja o tym, że w pewnym bardzo powszechnym produkcie wykryto bakterię. Główny Inspektorat Sanitarny przekazał informację o tym ,że w jednym z produktów sezamu łuskanego wykryto bakterię salmonelli. Jednocześnie Inspektorat postanowił odświeżyć nasza pamięć i przekazał, jakie mogą być objawy zatrucia. O jaki produkt dokładnie chodzi? Koniecznie musicie się z tym zapoznać. 

wielkanocny koszyczek
22.03.2025 23:00 Lepiej tego nie wkładaj do wielkanocnego koszyczka. To wbrew tradycji

Już w Wielką Sobotę będziemy święcić pokarmy. W koszyczkach znajdą się produkty, które mają bogatą wielkanocną symbolikę. Jednak nieopatrznie mogą też trafić artykuły spożywcze, które pod żadnym pozorem nie powinny znaleźć się w święconce. Przypominamy, czego nie wkładać do wielkanocnego koszyczka. 

Kuperek siekany na desce
22.03.2025 16:00 100 razy lepszy sposób na mrożenie koperku niż pudełko po lodach. Zachowa smak niewiarygodnie długo

Koperek to fantastyczny i zdrowy produkt, który może być składnikiem wielu potraw. Między innymi często posypywane są nim ziemniaki, skutecznie podbijając smak i dodając im aromatu. Z kolei można również przygotować zupę koperkową, która zachwyca swoim smakiem. Nie wszyscy jednak wiedzą, jaki jest najlepszy sposób na mrożony koperek.

Dużo ziaren kawy
21.03.2025 19:51 Lepsza kawa rozpuszczalna, czy mielona. Opinia dietetyka nie zostawia złudzeń

Kawa jest napojem, który jest nieodłącznym elementem życia wielu osób. Dużo ludzi ma swoją rutynę, przez którą codziennie o poranku piją kawę, która ma dodać im energii. Istnieje wiele rodzajów tego produktu. Między innymi rozpuszczalna i mielona. Którą wybrać? Dietetyk nie ma wątpliwości. 

krojenie cebuli
21.03.2025 12:58 Całe życie źle kroiłeś cebulę. Żałuję, że nie wiedziałem tego wcześniej

Pół internetu nabija się z tekstów zaczynających się od „Całe życie robiłeś to źle!”. Jednak nie bez powodu najwybitniejsi szefowie kuchni udzielają rad dotyczących krojenia cebuli, a słynne akademie kulinarne robią z tego osobny przedmiot. Jak więc robić to poprawnie?

mrożone mięso
21.03.2025 08:17 Te patenty na rozmrażanie mięsa rozwalają system. 2 sposób to ideał, ale uważaj na ten paskudny błąd

Choć na pierwszy rzut oka w rozmrażaniu mielonego mięsa, nie ma nic trudnego, wiele kucharek i kucharzy popełnia jeden błąd. Jest o na tyle rażący, że może przyczynić się do dolegliwości trawiennych. Dlatego poznaj dwa sposoby na szybkie rozmrażanie mięsa mielonego , a za każdym razem będziesz robić to we właściwy sposób. 

cebula z goździkami
20.03.2025 18:37 Weź cebulę i wbij w nią goździki. Nie uwierzysz co z tego wyjdzie

O łączeniu goździków z pomarańczą słyszał każdy, ale o łączeniu przyprawy z cebulą zapewne nikt. Tymczasem okazuje się, że to zestawienie ma co najmniej dwa zastosowania. Poznaj szczegóły, a dowiesz się, co dają oba składniki.

rybik
20.03.2025 16:51 Weź z kuchni, wymieszaj i posyp po łazience. Uratujesz się od inwazji rybików w try miga

Rybiki zaatakowały twoją łazienkę lub, co gorsza, kuchnię? Zamiast się przejmować, sięgnij po przyprawę, która rozwiąże problem. Istotne jest jednak to, aby wiedzieć, dlaczego szkodniki szukają schronienia w naszych domach, a także jak się przed nimi bronić. Skuteczne okażą się dwa domowe sposoby.

Materiały prasowe
20.03.2025 16:40 Pysznie i zdrowo jak w domu. Żabka stawia na jakość dań gotowych

Popularność gotowych dań rośnie wraz ze zmieniającymi się trendami konsumenckimi. Naprzeciw tym potrzebom wychodzi Żabka, oferując unikalne i innowacyjne produkty pod swoimi markami własnymi takimi jak Szamamm. Potwierdzają to wyniki sprzedaży – co miesiąc klienci sieci kupują około 4 milionów dań obiadowych. Jednocześnie Żabka aktywnie wspiera rozwój zdrowego żywienia, czego przykładem jest program „Porcja DobreGO!”.Klienci chętnie sięgają po dania obiadowe marki Szamamm, które są zbilansowane i sycące. Każde danie jest starannie dopracowywane przez specjalistów, którzy degustują i udoskonalają poszczególne elementy, aby trafiały prosto w kulinarne serca konsumentów. Wśród dostępnych produktów znajdują się dania o wysokiej zawartości białka oraz obniżonej zawartości cukru. Na wielu z nich widnieje oznaczenie „Porcja DobreGO!”, co stanowi gwarancję dobrze zbilansowanego posiłku. Dbając o najwyższą jakość, do dań nie są dodawane substancje konserwujące. Większość posiłków można łatwo podgrzać w mikrofalówce i zjeść bezpośrednio z opakowania.– Jakość produktów marek własnych to dla nas absolutny priorytet. Robimy wszystko, by nasze dania gotowe były smaczne i zdrowe. Każde z nich jest starannie zbilansowane i zgodne z najnowszymi trendami żywieniowymi. Chcemy, aby klienci czuli, że nasze posiłki są jak te przygotowane w domu, czyli równie wartościowe, ale bez wysiłku związanego z gotowaniem. Dzięki temu mogą zaoszczędzić czas i wykorzystać go tak, jak lubią najbardziej – mówi Jakub Malec, Sustainable Food Manager w Grupie Żabka. 

grzyb
20.03.2025 15:41 Ten grzyb to samo zło, a wygląda na jadalny. Nie zbieraj podczas wypadu do lasu, to niebezpieczne

Nadchodząca wiosna przyniesie rozwój nie tylko roślin, ale i o dziwo, grzybów. Niestety, podczas spacerów w lesie będzie można natknąć się na okaz, który wygląda na gatunek jadalny, a w rzeczywistości wcale taki nie jest. Ten grzyb jest trujący, dlatego koniecznie dowiedz się, jak go odróżnić, a nie narazisz się na niebezpieczeństwo. 

Liście laurowe wbite w cytrynę
20.03.2025 09:13 Weź cytrynę i wbij w nią liście laurowe. Niesamowite, co z tego wychodzi

Liście laurowe i cytryna mają wiele zastosowań. Oczywiście najbardziej znane są te kulinarne, w kuchni, czyli między innymi w różnorodnych potrawach. Tego typu składniki podbijają smak dania i sprawiają, że staje się bardziej wyrazisty. Okazuje się jednak, że cytryna i liść laurowy razem mogą stworzyć bardzo przydatny patent, który ułatwi nam funkcjonowanie. 

zioła
19.03.2025 12:38 Zielarka pokazała „zakazaną mieszankę z Chin”. Nic tak nie pomaga na zatrucie pokarmowe

Problemy z trawieniem, czy również zatrucia pokarmowe mogą przydarzyć się w każdej chwili i dotknąć każdego z nas. Ciężko temu zapobiec wcześniej, ponieważ pojawiają się one w momencie, kiedy się tego najmniej spodziewamy. Zrozumienie przyczyn tych dolegliwości oraz znajomość skutecznych metod radzenia sobie z zatruciem pozwala na szybszy powrót do zdrowia i możliwość uniknięcia bardziej poważnych problemów ze zdrowiem. 

czarki
19.03.2025 11:22 Grzybiarze już się szykują na ten wiosenny przysmak. Przypomina uwielbiane warzywo

Choć za porę grzybobrań uważamy normalnie jesień, także wczesna wiosna oznacza wysyp leśnych przysmaków. Należy do nich czarka – pyszny grzyb o niezwykłym, warzywnym posmaku.

zmarła dziewczyna
19.03.2025 09:05 31-latka zmarła po zjedzeniu pizzy. Kobieta osierociła dwójkę małych dzieci

Nie żyje młoda kobieta, która 8 marca miała wypadek w pizzerii, w której pracowała. Mieszkanka Oświęcimia była samodzielną matką dwójki dzieci. Teraz dla wsparcia ich dalszego losu prowadzone są zbiórki.

pisanki
18.03.2025 23:00 Nikt nie wierzy, że maluję te pisanki sam. Na Wielkanoc zrobią furorę

Zapomnij o barwieniu pisanek łupinami z cebuli. Poznaj nietypowy sposób, a kolorowych jajek pozazdrości ci każdy. Produkt, jakim pomalujesz skorupki, jest nietypowy i aż trudno uwierzyć, że z jego pomocą można uzyskać taki efekt. 

starty chrzan
18.03.2025 19:21 Błyskawiczny sposób na utarcie chrzanu. Korzystam z niego od lat

Domowy starty chrzan to niepodrabialny składnik wielu potraw. Jednak tarcie go potrafi być męczarnią. Na szczęście są sposoby, by je usprawnić.

goździki
18.03.2025 17:13 Biorę goździki i płyn do mycia naczyń. Ten patent zasługuje na medal

Sprzątanie jeszcze nigdy nie było prostsze. Poznaj sposób na przygotowanie środka czyszczącego z goździków. Z takim płynem usuniesz nawet najtrwalsze zabrudzenia.

Gołąb
18.03.2025 09:57 Weź z szafki kuchennej i rozpyl na balkonie. Gołębie tego nie znoszą, znikną raz-dwa

Gołębie zaatakowały twój balkon, a w dodatku założyły gniazdo? Poznaj skuteczny, domowy sposób, dzięki któremu pozbędziesz się ich skutecznie i humanitarnie. Problem rozwiążesz za pomocą produkt, który na pewno masz w swojej kuchni. 

borówki
17.03.2025 23:00 Zamiast wyrzucać, rozsyp wiosną pod borówką. Krzaczki będą uginać się pod ciężarem owoców

Wiosna coraz bliżej, więc działkowcy już teraz powinni pomyśleć o dostarczeniu borówkom odpowiednich składników. Dlatego dowiedz się, czym nawozić borówkę, a w sezonie krzewy obrodzą jak nigdy wcześniej. Okazuje się, że jednym z najlepszych nawozów jest popularny kuchenny odpad. 

awokado
17.03.2025 18:20 Skórki z awokado to nie odpad. Wiosną koniecznie je wykorzystaj

Awokado jest pysznym dodatkiem do sałatek i past kanapkowych. Mało kto wie jednak, że i skórki możemy wykorzystać w doskonały sposób. Zwłaszcza teraz, gdy wiosna zbliża się wielkimi krokami. 

mrówki
17.03.2025 14:03 Wyjmij z kuchennej szafki i rozsyp przy mrowisku. Mrówki wyniosą się raz na zawsze

Choć w roli uniwersalnego pomocnika z szafki kuchennej zazwyczaj widzimy ocet albo sodę oczyszczoną, tym razem nie chodzi o żaden z tych dodatków. Mrówki, jak się okazuje, nie cierpią innego składnika. Składnik pyszny, mrówki się nie znają – dobra nasza!

Grzyby w trawie
17.03.2025 08:00 Grzybiarze zaskoczeni, pędzą do lasów z koszykami już w marcu. Wysypało grzybów jak nigdy

Wszyscy, którzy uwielbiają zbierać grzyby, mogą mieć powody do radości. Ostatnie warunki pogodowe, czyli liczne deszcze, ale również ocieplenia, których mogliśmy doświadczyć w marcu, sprawiły, że stworzyły się idealne warunki dla wzrostu grzybów. Okazuje się, że w niektórych miejscach w naszym kraju można spodziewać się wyjątkowo satysfakcjonujących plonów, co może zaskakiwać, ponieważ wiosenne grzyby pojawią się zazwyczaj o wiele później. Gdzie można liczyć na obfite grzybobranie?

sok z brzozy
16.03.2025 23:03 Nie przegap, wiele stracisz. Ten naturalny eliksir jest dostępny przez krótki czas

Sok z brzozy nazywany jest “skarbem lasu” i eliksirem zdrowia. Niestety, jest on dostępny przez stosunkowo krótki czas w roku. Dlatego, jeśli chcemy skorzystać z jego dobrodziejstw, powinniśmy jak najszybciej zaplanować wizytę w lesie.

Nasiona rzeżuchy
16.03.2025 18:55 Obniża poziom cukru i wspiera wątrobę .Ten wielkanocny przysmak warto jeść cały rok

Do swojej diety warto wprowadzić produkty, które będą pozytywnie wpływać na nasze zdrowie. Takie, które nie tylko pozwolą nam zbudować wymarzoną sylwetkę, ale również będą miały w sobie wartości odżywcze wspierające nasz organizm. Jeden z takich składników obniża poziom cukru i wspiera wątrobę. Koniecznie sprawdźcie, o czym mowa. 

ćma bukszpanowa
16.03.2025 17:53 Kup w sklepie za 5 zł i wrzuć do wody. Ćma bukszpanowa boi się jak ognia, najlepszy oprysk świata

Czy twoje rośliny zaatakowała ćma bukszpanowa? To żaden problem, jeżeli sięgniesz po sposób na domowy oprysk. Dowiedz się, jak go zrobić i skutecznie pozbędziesz się szkodników. Nie uwierzysz, jakie produkty skutecznie je odstraszą. 

ryż
16.03.2025 17:18 Weź pół torebki ryżu i wsyp go do butelki. Powszechny problem zniknie raz na zawsze

Poznaj niezwykłą sztuczkę kuchenną. Dzięki niej Pozbędziesz się uporczywego problemu. Ze względu na swoją prostotę i skuteczność warto wypróbować ten patent. Będziesz z niego często korzystać.

Dużo starsza Pani
16.03.2025 12:49 Dożyła 117 lat. Sekret jej diety wprawia w osłupienie, wciąż jadła to samo

Emma Morano jest Włoszką, która dożyła pięknego wieku, bo aż 117 lat. Jaki jest tego sekret? Według kobiety kluczowych jest kilka czynników, które mają na to ogromny wpływ. Zawdzięcza to przede wszystkim samotnemu stylowi życia oraz prostemu, lecz rygorystycznie przestrzeganemu jadłospisowi, opartemu na codziennym spożywaniu pewnego produktu. Taka dieta od wielu lat imponuje ludziom na całym świecie.