Pomidory najczęściej jemy na surowo w formie plasterków na kanapce lub pod postacią sosu do makaronu. Okazuje się, że soczyste i czerwone owoce idealnie nadają się do kiszenia, o czym wiele osób mogło nigdy wcześniej nie słyszeć. Niżej prezentujemy prosty przepis, z którym nikt nie będzie miał kłopotów. Kiszenie pomidorów nie jest w żadnym wypadku trudnym zadaniem. Choć my jesteśmy przyzwyczajeni do jedzenia kiszonej kapusty oraz ogórków, zdecydowanie powinniśmy dać szansę także innym produktom. Takie pomidory idealnie pasują jako dodatek do sałatek oraz na kanapki. Możemy przygotować z nich również zupę, która w smaku przypomina klasyczną pomidorową, choć kwasowość kiszonki przywodzi na myśl ogórkową.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.
Ogórki konserwowe idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub kanapek. Same w sobie mogą być fantastyczną przekąską, która podbije smak mięsa. Poniżej prezentujemy banalnie prosty przepis, który zrobisz we własnej kuchni. Nie da się ukryć, że ogórki konserwowe to jeden z najlepszych możliwych dodatków obiadowych - szczególnie bitek oraz pieczeni. Ich przepyszny smak może się również sprawdzić jako przekąska między posiłkami. Jeśli nie wiesz jednak w jaki sposób sporządzić je samodzielnie, mamy dla ciebie doskonałe wieści. Po wykonaniu wszystkich kroków możesz cieszyć się nimi znacznie szybciej niż kiszonymi, ponieważ nie trzeba czekać na zakończenie fermentacji. Dalsza część artykułu pod nagraniem:Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia - 3-letnie dziecko zmarło po zjedzeniu płatków śniadaniowych. Ten tekst poświęcony został sokowi ze świeżego buraka oraz jego prozdrowotnym właściwościom.
Mizeria wcale nie musi być jedynie ogórkami ze śmietaną - jeśli znudziła ci się klasyczna wersja, przetestuj poniższe propozycje. Pierwsza z nich zawiera przyjemnie chrupiące jabłko, które przełamuje swoją słodyczą resztę smaków. Z kolei drugi wariant jest dla fanów ostrzejszych smaków, ponieważ dodaje się do niego ostrą papryczkę. Mizeria jest znana praktycznie na całym świecie, choć w zależności od regionu, różni się dodatkami czy sposobem podania. Ogórek jest jednak podstawą tej surówki, więc to w niego warto zaopatrzyć się najbardziej. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Dla Polaków polskie potrawy nie są niczym niecodziennym - niezależnie czy jemy flaczki, kiszoną kapustę, czy salceson, uwielbiamy ich smak. Obcokrajowcy mają jednak zupełnie odmienne zdanie i niektóre nasze danie są dla nich nie do przełknięcia. Niżej prezentujemy listę produktów, które wywołują w nich największe emocje. Polskie potrawy smakują nam o każdej porze roku. Chłodny śledź w śmietanie, aromatyczny i delikatny salceson, czy chrupiące kiszone ogórki, które są wyjątkowo soczyste - takie smaki wypracowane zostały przez wiele pokoleń. Nie dla każdego są one jednak naturalne. Taki problem dotyczy głównie obcokrajowców, którzy muszą zmagać się z nieprzystosowaniem do naszej specyficznej kuchni. Niektóre z dań, które są dla nas pyszne, wywołują w nich wręcz obrzydzenie. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Ogórki w zalewie musztardowej smakują zupełnie inaczej od tradycyjnych ogórków konserwowych. Przepis składa się z dużej ilości przypraw oraz musztardy, dzięki którym ogórki są delikatnie pikantne, a zarazem słodkie. Przygotowanie tego przetworu zajmuje mniej niż godzinę, więc faktycznej pracy jest stosunkowo niewiele. Ogórki w najróżniejszych zalewach nie są niczym dziwnym, w końcu słodkie i octowe plasterki tego warzywa świetnie komponują się na kanapkach z innymi dodatkami. Oczywiście w sklepach można znaleźć gotowe produkty, lecz zrobione od podstaw w domu zawsze smakują najlepiej. Tak jak w przypadku innych przetworów z ogórków, kluczowym aspektem jest jakość tych warzyw. W sklepie należy wybierać dorodne i soczyste sztuki, które nie mają oznak przenawożenia (zbyt intensywny kolor i miękkość). W innym wypadku cała praca może pójść na marne, ponieważ ogórki zbyt mocno nawożone azotem, są bardziej podatne na choroby. Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem:
Ogórki kiszone należą do jednych z najpopularniejszych przetworów. Wielu osobom przeszkadza jednak, gdy po ukiszeniu są puste w środku. Na szczęście jest na to prosty sposób. Wystarczy używać ogórków najlepszej jakości od zaufanego sprzedawcy, a zawsze będą wychodzić idealnie. Ogórki kiszone to klasyka, po którą sięgają tysiące Polaków z ogromnym zamiłowaniem do sfermentowanych produktów. Są nie tylko wyjątkowo pyszne, lecz również bardzo zdrowe, dlatego warto jeść je jak najczęściej. Przygotowywanie ich w domu jest banalnie proste i nie wymaga żadnych specjalistycznych zdolności, aby cieszyć się sukcesem. Niestety niektóre ogórki mogą okazać się puste w środku - wiemy jednak co zrobić, aby temu zaradzić.
Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie znana i hodowana jest od ponad 7000 lat. Europejczycy poznali ją dzięki staraniom hiszpańskich żeglarzy i konkwistadorów. Dzisiaj hoduje się ją w praktycznie wszystkich krajach na świecie. Najbardziej popularnymi odmianami w Polsce są żółta i zielona. Żółta fasolka szparagowa jest delikatniejsza i kremowa, a zielona ma bardziej intensywny, wyrazistszy smak. Poza różnicą smakową obie fasolki mają różne zawartości witamin i minerałów.
Indyk jest doskonałym źródłem białka dla ludzi, którzy nie chcą spożywać dużej ilości tłuszczu. Mięso z indyka ma jeszcze mniejszą zawartość tłuszczu niż kurczak, dlatego świetnie sprawdza się dla tych, którzy chcą zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów. Niestety, z tego samego powodu dobre upieczenie indyka sprawia niektórym problemy. Tłuszcz odpowiada za soczystość, więc w celu jej uzyskania, trzeba odpowiednio spreparować ptaka przed pieczeniem. Poniżej dokładnie wyjaśniamy jak krok po kroku upiec idealnego indyka.
Zwykłe kotlety schabowe ci się przejadły i z utęsknieniem czekasz na odmianę? Przybywamy na ratunek z genialną recepturą na schabowe w niezwykłej marynacie. Wyborny obiad nie musi być trudny czy skomplikowany, a wiemy, że prostota w kuchni jest najważniejsza. Marynata do schabu z ketchupu i musztardy to jedno z najlepszych, prostych połączeń, które natychmiast dodają smaku i charaktery. Wyraziste smaki sosów błyskawicznie przechodzą w głąb mięsa i sprawiają, że nie sposób mu się oprzeć.
Karp pojawia się na Święta Bożego Narodzenia w najróżniejszych postaciach. Najczęściej panieruje się go w bułce tartej i smaży jak kotlety, choć wielką popularnością cieszą się rybne medaliony w galarecie. Niezależnie od twoich preferencji, co do przygotowania tej ryby, największym problemem zawsze jest zapach. Karp wydziela bowiem charakterystyczny aromat mułu, który można także poczuć na języku. Nie musimy na szczęście zmuszać się do jedzenia takiego produktu - istnieją bowiem banalnie proste metody, które pozwalają pozbyć się tego problemu w kilka godzin.