Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Marynata

Marynata

śliwki w occie
21.09.2021 02:00 Prosty przepis na śliwki w occie

Domowej roboty śliwki w occie biją na głowę te kupne. Zwykle nie zawierają tak dużo octu i w ogóle smakują tak, jak lubisz. Podajemy wam prosty przepis na śliwki o occie. Będą doskonałe na przekąskę, jako dodatek do obiadu czy do sałatek. Idealne śliwki o occie powinny być twarde, chrupiące i mało octowe. Aby takie wyszły, musisz kupić twarde śliwki. Te zbyt dobrze dojrzałe i miękkie niestety nie nadają się na ten przetwór. Istotne jest też, by owoce były mięsiste, a nie zbyt soczyste. Chyba najlepiej do octu nadają się śliwki węgierki, bo dodatkowo dobrze odchodzą od pestki.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

gruszki w occie
11.09.2021 02:00 Idealne do mięs i serów gruszki w zalewie octowej

Choć gruszki są popularne niemal tak samo, jak jabłka, rzadko robi się z nich przetwory. Może nie każdy lubi gruszkowy dżem, ale marynowane smakują wyśmienicie. Podajemy wam przepis na idealne do mięs i serów gruszki w zalewie octowej. Koniecznie musicie go wypróbować. Gruszki w occie to już klasyka marnowanych przetworów. Te przygotowywane kiedyś, przez nasze babcie były jednak zwykle dość mocno octowe i nie każdemu smakowały. Teraz jako zalewę do nich robi się raczej delikatniejszą, słodszą marynatę.Do marynowania najlepiej przeznaczyć twardsze gruszki. To dlatego, że owoce wcześniej należy obgotować. W wyniku tej obróbki dobrze dojrzałe gruszki mogłyby się zacząć rozpadać i stracić apetyczny wygląd. Najlepiej sięgnij po dość twarde Konferencje.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Marynowane grzyby
03.09.2021 02:00 Smakowite marynowane grzyby leśne w pikantnej zalewie

Marynowane na ostro grzybki doskonale współgrają smakowo z najróżniejszymi daniami. Poniżej prezentujemy wam wspaniały przepis na marynowane grzybki z chili, które idealnie sprawdzą się jako dodatek do tatara, sałatek czy na imprezę. Za smak odpowiada ostra papryczka, która wywołuje przyjemne ciepło podczas jedzenia. Marynowane grzyby lądują na naszych stołach przez cały rok, jednak jesień jest zdecydowanie okresem, gdy jemy ich najwięcej - wtedy też wystarczy wyjść do lasu i w kilka godzin można wrócić z ogromnymi siatkami prawdziwków, borowików czy maślaków. Marynowanie grzybów jest najlepszym sposobem na konserwacje, ponieważ zachowują w znacznym stopniu swój smak oraz właściwości. Aby wytrwały jeszcze więcej czasu nie zapomnij o pasteryzacji po przełożeniu ich do słoików. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sos tatarski
31.08.2021 02:00 Klasyczny przepis na sos tatarski

Sos tatarski jest obowiązkowym elementem kolacji, jeśli podawane są na niej różne wędliny czy jajka. Dodatek ten podkreśla ich smak, a także doskonale do nich pasuje. Niżej zdradzamy, jak go przygotować. Sos tatarski składa się głównie z majonezu, konserwowych ogórków, cebulki dymki, kaparów oraz natki pietruszki. Nierzadko dodaje się do niego również kwaśne produkty jak sok z cytryny czy musztardę. Nie wiesz, do czego podać poniższy sos tatarski? Te placki świetnie komponują się z jego smakiem, a także wiele zyskują dzięki jego fakturze. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kotlety schabowe
29.08.2021 02:00 Kotlety schabowe w majonezowo-koperkowej marynacie

Wszyscy znamy klasyczny przepis na kotlety schabowe, który mimo wszystko może być dla części dość oklepany i dobrze poznany. Jeśli zamarynujesz je w majonezie i koperku, uzyskasz znacznie lepszy smak i kruchość mięsa. Receptura jest banalnie prosta. Kotlety schabowe lubi praktycznie każdy. Wgryzienie się w chrupiącą panierkę i delikatne, soczyste mięso dostarcza nam ogromnej przyjemności. Warto jednak od czasu do czasu spróbować czegoś nowego. Takie właśnie są schabowe, które przed panierowaniem i smażeniem marynuje się w majonezie i koperku. Majonez nadaje mięsu delikatności, a smak koperku przenika przez włókna i dostarcza mnóstwo aromatu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Marynowana cukinia
29.08.2021 02:00 Obłędny sposób na marynowaną cukinię. Smakuje jak borowiki

Cukinia jest dostępna jedynie przez określoną część roku, dlatego warto zakonserwować ją, aby móc cieszyć się nią przez cały rok. Tym razem prezentujemy świeżą i soczystą cukinię, która smakuje jak marynowane borowiki. Każdy będzie zachwycony.Cukinia zawiera wiele niezbędnych do życia składników odżywczych jak potas, sód, fosfor oraz wapń, a także kwas foliowy. Nie odkładają się w niej metale ciężkie, a regularne jej spożycia wspomaga działanie układu trawiennego.Marynowana cukinia doskonale sprawdza się jako dodatek do obiadu z ziemniakami i mięsem zamiast zwykłej surówki, czy jako część składowa wykwintnej sałatki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ogórki z curry
29.08.2021 02:00 Obłędne ogórki w zalewie curry

Ogórki można przygotować na rozmaite sposoby. Zazwyczaj korzystamy z klasycznych przypraw. Jednak czasem warto sięgnąć po mniej konwencjonalne rozwiązania. Ogórki konserwowe z dodatkiem curry zachwycają niepowtarzalnym smakiem.Nie da się ukryć, że ogórki w formie przetworów wiodą prym w naszej rodzimej kuchni. Istnieje wiele przepisów na ich przygotowanie. Dziś wypróbujemy recepturę na ogórki w zalewie z curry.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sałatka szwedzka
26.08.2021 02:00 Sałatka szwedzka z ogórków na zimę - hit wśród przetworów

W ciągu lata wyrosła ci ogromna ilość ogórków i nie wiesz co z nimi zrobić? Skorzystaj z poniższego przepisu, dzięki któremu zrobisz najpyszniejszą sałatkę szwedzką. Co więcej receptura jest banalnie prosta i każdy może ją wykonać. Zwykłe kiszenie ogórków mogło się już wielu osobom znudzić - ten sam smak nie wprowadza zbyt wiele różnorodności. Dlatego sałatka szwedzka daje bardzo duży powiew świeżości. Choć jest to konserwa typowo zimowa, można jeść ją przez cały rok. Przepis jest zaskakująco łatwy w sporządzeniu, więc dosłownie każdy będzie miał możliwość samodzielnego zrobienia sałatki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

marynowane pieczarki
26.08.2021 02:00 Marynowane pieczarki o wyrazistym smaku - przepis krok po kroku

Marynowane pieczarki to przekąska, którą możesz kupić, ale też łatwo zrobić. Ten drugi sposób da gwarancję na to, że marynata będzie nie za ostra, nie za łagodna czyli dokładnie taka jak lubisz. Możesz je podać do obiadu, dodać do sałatki czy przystawek.Pieczarki to najpopularniejsze grzyby w naszej kuchni. Możesz je kupić niemal w każdym sklepie i po przystępnej cenie. Choć nie są tak aromatyczne jak grzyby leśne, to są dostępne przez cały rok. Dlatego potrawy z ich dodatkiem czy przetwory możesz zrobić kiedy chcesz. My zachęcamy do przygotowania przepysznych pieczarek marynowanych.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ogórki w zalewie
21.08.2021 02:00 Fantastyczne ogórki po królewsku z miodową zalewą

Ogórki można przygotowywać na najróżniejsze sposoby - tym razem prezentujemy je po królewsku, w zalewie miodowej. Słodkie i chrupiące warzywo świetnie pasuje do mięs, czy jako dodatek do kanapek. Żaden smakosz nie będzie zawiedziony, próbując takiego rarytasu. Choć najczęściej spożywamy ogórki kiszone lub po prostu surowe, warto eksperymentować z metodami na ich marynowanie lub kiszenie. Dzięki temu można wyciągnąć z nich jeszcze więcej ciekawych aromatów i smaków. Ogórki po królewsku mają słodko-kwaśny smak - mieszanka miodu oraz octu sprawia, że mało kto jest w stanie się im oprzeć. Co więcej, sporządzenie ich trwa zaledwie kilka chwil, ponieważ najwięcej pracy wykonuje za nas samo marynowanie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pieczony kalafior z czosnkiem
19.08.2021 02:00 Aromatyczny pieczony kalafior z czosnkiem

Kalafior jest jednym z najbardziej smakowitych warzyw. Bez większych problemów można natknąć się na osoby, które zajadają go z miłą chęcią. Dziś postawimy na przepis, w którym u boku kalafiora zagości czosnek. Pieczony specjał zachwyci najbliższych.Nie da się ukryć, że kalafior zajmuje szczególne miejsce w kulinariach. Najczęściej po prostu go gotujemy. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by upiec go z aromatycznymi dodatkami. Efekt potrafi przyprawić o szybsze bicie serca.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Marynowana cukinia
19.08.2021 02:00 Słodka, marynowana cukinia z dodatkiem miodu i kurkumy

Cukinia ma wyjątkowo wiele zastosowań, choć najczęściej zajadamy się nią po ugotowaniu. Tym razem prezentujemy sposób na marynowaną cukinię w miodzie i kurkumie. Słodki i wyjątkowo zdrowy przetwór nie ma sobie równych. Cukinia w marynacie z miodem i kurkumą ma nie tylko pyszny smak i przepiękny, delikatnie żółty kolor. Dzięki właściwościom prozdrowotnym obu tych produktów cukinia poprawia pracę układu odpornościowego. Jeśli więc planujesz przygotowywać niedługo przetwory na zimę, poniższa receptura sprawdzi się wręcz idealnie. W końcu w czasie zimy system immunologiczny na znacznie więcej pracy więc przyda się jego wzmocnienie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ogórki w musztardowej zalewie
18.08.2021 02:00 Przepis na ogórki w musztardzie

Ogórki wiodą prym w naszej rodzimej kuchni. Wszystko za sprawą ich niecodziennych walorów smakowych. Pyszności zamknięte w słoikach wyjdą jeszcze lepiej, jeśli zalewę wzbogacimy o musztardę. Domownicy momentalnie spałaszują ogórki w takim wydaniu.Wyśmienite ogórki w zalewie musztardowej z pewnością przypadną do gustu smakoszom, którzy lubią wyraziste i lekko pikantne specjały. Przepis jest banalnie prosty i każdy powinien z nim sobie poradzić.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Marynowany bakłażan
17.08.2021 02:00 Lepszy niż cukinia i ogórki - przepyszny marynowany bakłażan

Marynowany bakłażan potrafi swoim fantastycznym smakiem wywołać autentyczny zachwyt. Przygotujesz go bez najmniejszych problemów. Smakołyk wzbogacimy o czosnek oraz oliwę. Bakłażany jeszcze nigdy nie były tak pyszne.Nie da się ukryć, że marynowany bakłażan nie jest najczęściej przygotowywanym przetworem. Warto wypróbować przepis na ten niecodzienny specjał. Idealnie sprawdzi się w roli przekąski oraz dodatku do dań.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ogórki
16.08.2021 02:00 Smakowite ogórki po kaszubsku - mamy najlepszy przepis

Ogórki po kaszubsku są genialnym regionalnym przepisem, który pasuje praktycznie do wszystkiego. Dzięki dodaniu papryki mają odrobinę inny, bardziej wyrazisty smak. Niżej zdradzamy najprostszy przepis. Ogórki są smacznym i bardzo zdrowym produktem, jednak ogórki po kaszubsku wprowadzają duży powiew świeżości do kuchni. Co więcej, są znacznie prostsze w przygotowaniu niż kiszone. Tak sporządzone ogórki idealnie pasują do kanapek, dań głównych czy nawet jako składnik sałatek i surówek. Najwięksi smakosze docenią je jednak same w sobie - wprost ze słoika. Wtedy smakują zdecydowanie najlepiej. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ogórki konserwowe od siostry Anastazji
15.08.2021 02:00 Łagodne ogórki konserwowe według przepisu siostry Anastazji

Ogórki konserwowe cieszą się ogromną popularnością wśród smakoszy. Znaczna część wielbicieli kulinariów przyrządza je samodzielnie. Siostra Anastazja w swojej wersji ogórków konserwowych stawia na perfekcyjną zalewę. W jej skład wchodzi ocet, woda, cukier i sól. Jednak kluczowe jest zachowanie odpowiednich proporcji.Smakowite ogórki konserwowe potrafią przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród entuzjastów swojskich specjałów. Tym razem sięgniemy po przepis samej siostry Anastazji. Efekt powala na łopatki.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak przygotować gruszki w syropie ze słoika?
14.08.2021 02:00 Jak zrobić gruszki ze słoika w wybornym syropie?

Sezon na gruszki trwa od końca lipca do końca września. Jednak jeśli chcesz cieszyć się ich smakiem przez cały rok, zdecyduj się na ich zapasteryzowanie. Gruszki zamknięte w słoiku są świetnym dodatkiem nie tylko do śniadań, ale też przekąską, która dodatkowo zachwyca lekko słodkawym aromatem. Gruszki zazwyczaj wykorzystujemy do deserów, takich jak choćby gruszki pod kruszonką. Chętnie sięgamy po nie szczególnie latem, gdy możemy je zrywać prosto z drzewa lub kupować w ulubionym warzywniaku. Gruszki w syropie ze słoika są propozycją przede wszystkim dla fanów przetworów, którzy cenią tego typu smaki. Warto nazrywać jak najwięcej gruszek, by zimą móc cieszyć się ich wybornym smakiem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ogórki po ukraińsku
12.08.2021 02:00 Ogórki po ukraińsku ze słoika

Ogórki często goszczą na naszych stołach. Na bazie tych uwielbianych warzyw przygotowuje się rozmaite przetwory. Tym razem wypróbujemy recepturę na ogórki po ukraińsku. Wyróżniają się wyrazistym czosnkowym posmakiem.Ogórki po ukraińsku znakomicie sprawdzają się w roli dodatku do obiadu. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić o nie, chociażby kanapki. Specjał zamknięty w słoiku będzie nas cieszył nawet zimą.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ogórki w zalewie gyros
10.08.2021 02:00 Rewelacyjne ogórki w zalewie gyros

Zabierasz się niedługo za przygotowanie przetworów z ogórków na zimę? Jeśli tak, poniższa receptura jest wręcz idealna dla ciebie, ponieważ możesz dzięki niej zrobić ogórki w zalewie gyros. Jest aromatyczna, a ogórki wychodzą chrupiące i soczyste. Ogórki w zalewie gyros są słodko-kwaśne, a silny zapach greckiej mieszanki przypraw sprawiają, że każdy kęs dostarcza niezapomnianych doznań. W sklepie ciężko znaleźć produkt o takiej jakości. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Co więcej, samo przygotowanie przetworu jest banalnie proste i polega głównie na połączeniu składników. Resztę pracy wykona za nas czas, podczas którego plasterki ogórka zamarynują się w octowej zalewie.

Ogórki po kozacku
08.08.2021 02:00 Charakterne ogórki po kozacku - najlepszy przepis

Ogórki często goszczą na naszych stołach. Z miłą chęcią zajadamy zarówno kiszone, jak i konserwowe frykasy. Dziś postawimy na ogórki w tej drugiej odsłonie, jednak przyrządzimy je zupełnie inaczej. Do zalewy dodamy musztardę. Kozacki specjał zachwyci wielbicieli przetworów z ogórków.Smakowite ogórki po kozacku znakomicie sprawdzają się zarówno w formie dodatku do obiadu, jak i składnika na kanapki. Warto przygotować je już teraz, by móc się nimi cieszyć zimą. Ogórki w tej odsłonie zachwycą domowników.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Gruszki w occie
04.08.2021 02:00 Gruszki w occie - prosty przepis na przetwory na całą zimę

Gruszki w occie są nie lada frykasem. Bez wątpienia owoce w takim wydaniu zainteresują wielbicieli różnej maści przetworów. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Specjałem będziemy mogli cieszyć się przez całą zimę.Gruszki w occie potrafią przyprawić o szybsze bicie serca. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ owoce w tej odsłonie smakują obłędnie. Domownicy nie będą mogli się im oprzeć. Gruszki jeszcze nigdy nie były tak pyszne.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Marynowana papryka zaskakuje wspaniałym smakiem
01.08.2021 02:00 Przepis na słodką i wyrazistą paprykę marynowaną w słoiku

Marynowana papryka często gości na naszych stołach. Wszystko przez jej kuszące walory smakowe. Dziś postawimy na paprykę marynowanej w miodzie i occie. Przygotowanie specjały jest banalnie proste i każdy powinien poradzić sobie z tym zadaniem.Nie da się ukryć, że marynowana papryka jest przekąską uwielbianą przez liczne grono smakoszy. Nietrudno natknąć się na osoby, które spałaszowałyby ją z miłą chęcią. Tym razem wypróbujemy niezawodną recepturę na paprykę w słodkiej zalewie.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kiszone ogórki
29.07.2021 02:00 O czym należy pamiętać kisząc ogórki w słoikach?

Kiszenie ogórków może wydawać się proste, trzeba jednak pamiętać szczególnie o jednej rzeczy. Decydując się na długie przechowywanie, po wlaniu gorącej zalewy należy odstawić słoiki pod kocem na 12 godzin. Dzięki temu kiszonka dobrze się zawekuje. Ogórki kiszone należą do tradycyjnych produktów spożywczych, które Polacy darzą wielką miłością. Dlatego w praktycznie żadnym domu nie może zabraknąć przynajmniej jednego słoika. Jeśli produkujesz je samodzielnie i chcesz zakonserwować je na długie miesiące, przykrycie ich kocem. W taki sposób będziesz miał pewność, że proces zakończył się pomyślnie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ogórki w pomidorowej zalewie
27.07.2021 02:00 Bajeczne ogórki konserwowe w sosie pomidorowym

Ogórki konserwowe można przygotować na wiele sposobów. Jedną z interesujących propozycji są uwielbiane warzywa w pomidorowej zalewie. Ogórki konserwowe w tym wydaniu wprawiają kubki smakowe w stan ekstazy.Smakowite ogórki konserwowe niejednokrotnie wywoływały u nas autentyczny zachwyt. Bez wątpienia z łatwością można się natknąć na smakoszy, którzy zajadają się nimi regularnie. Dziś postawimy na ogórki konserwowe w pomidorowym sosie.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sałatka węgierska do słoików
26.07.2021 02:00 Chrupiąca i soczysta sałatka węgierska do słoików - prosty przepis

Sałatka węgierska jest klasyką przetworów pakowanych latem do słoików - miks warzyw z zalewą pasuje wszak do wielu jesiennych i zimowych obiadów. Tym razem prezentujemy sposób na chrupiącą i soczystą wersję jak nigdy. Domownicy będą zachwyceni. Sałatka węgierska składa się w głównej mierze z papryki, stąd jej nazwa - kraj ten przecież słynie z doskonałej jakości papryki świeżej, jak i suszonej w proszku. Lekko pikantny smak nadają jej cebula oraz czosnek. W przypadku przetworów z octem bardzo istotna jest odpowiednia proporcja wody i octu w zalewie. Octu musi być wystarczająco dużo, aby całość zakonserwować, a przy okazji na tyle mało, by nie zniszczyć smaku sałatki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

214487037 796920847568779 5415949671263508974 n
13.07.2021 02:00 Przepis na ogórki curry w słoikach z dodatkiem papryki

Ogórki ze słoika wcale nie muszą być nudne - wystarczy dodać do nich dwie łyżki suszonej papryki i curry, aby odmienić ich smak. Tak przygotowane ogórki smakują wybornie i idealnie pasują do wielu różnych dań. Jest to również doskonały sposób na wprowadzenie powiewu świeżości do swoich przetworów. Ogórki ze słoika są klasyką, z której praktycznie żaden z nas nie potrafiłby zrezygnować. Smak dobrze zamarynowanych warzyw w zalewie octowej z przyprawami potrafi wzbogacić niejeden posiłek. Warto przy tym pamiętać, że praca przy takich przetworach jest stosunkowo niewielka - wystarczy bowiem odrobina wysiłku i po zamarynowaniu, wszystkie składniki są aromatyczne i smakowite. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:Potrzebujesz pomysłu na szybki obiad? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na soczyste kotlety mielone bez dodatku bułki tartej. Ten tekst poświęcony został pieczonym ziemniakom po szwedzku, które pasują do letniego posiłku.

Projekt bez tytułu
13.07.2021 02:00 Wyborna marynowana cukinia w słodko-kwaśnej zalewie

Marynowana cukinia jest doskonałym dodatkiem do sałatek i kanapek, a także sprawdzi się jako zwykła przekąska. Słodko-kwaśna zalewa aromatyzowana prażonymi ziarnami kolendry, fenkułem oraz chilli sprawia, że smak warzywa zmienia się nie do poznania. Gdy zjesz całą cukinię, nie wylewaj zalewy - możesz wykorzystać ją do dressingów, sosów oraz dipów. Marynowana cukinia to wspaniały pomysł na zakonserwowanie tego pysznego warzywa. Po skończeniu sezonu można cieszyć się jej smakiem, bez konieczności kupowania cukinii zza granicy, czy uprawy szklarniowej. Prażenie ziaren kolendry jest bardzo proste - wystarczy na suchej patelni rozsypać suszone ziarna i podsmażać je bez dodatku tłuszczu na niewielkim ogniu, aż zaczną wydzielać intensywny, orzechowy aromat. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:Potrzebujesz pomysłu na szybki obiad? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na soczyste kotlety mielone bez dodatku bułki tartej. Ten tekst poświęcony został pieczonym ziemniakom po szwedzku, które pasują do letniego posiłku.

obraz 2021-07-11 160319
11.07.2021 02:00 Bajecznie prosty przepis na obłędne w smaku kiszone pomidory

Pomidory najczęściej jemy na surowo w formie plasterków na kanapce lub pod postacią sosu do makaronu. Okazuje się, że soczyste i czerwone owoce idealnie nadają się do kiszenia, o czym wiele osób mogło nigdy wcześniej nie słyszeć. Niżej prezentujemy prosty przepis, z którym nikt nie będzie miał kłopotów. Kiszenie pomidorów nie jest w żadnym wypadku trudnym zadaniem. Choć my jesteśmy przyzwyczajeni do jedzenia kiszonej kapusty oraz ogórków, zdecydowanie powinniśmy dać szansę także innym produktom. Takie pomidory idealnie pasują jako dodatek do sałatek oraz na kanapki. Możemy przygotować z nich również zupę, która w smaku przypomina klasyczną pomidorową, choć kwasowość kiszonki przywodzi na myśl ogórkową.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.