Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Młoda Kapusta

Młoda Kapusta

Wyjątkowy patent Okrasy na młodą kapustę
07.05.2022 17:31 Wyjątkowy patent Okrasy na młodą kapustę. Niezwykłe połączenie smaków

Młoda kapusta kusi smakiem. Karol Okrasa proponuje, by podać ją z pyszną pomidorową salsą i odrobiną aromatycznego masła z przyprawami. Koniecznie sprawdźcie ten wyjątkowy, nieskomplikowany przepis wydobywający z wczesnego warzywa niezwykły aromat, któremu mało kto się oprze. Domownicy będą zachwyceni. Kapusta młoda w pomidorach jest kolejnym — po wybornej szczawiowej i kremie z dyni — pysznym pomysłem na przyrządzenie sezonowego warzywa wprost od Karola Okrasy. Danie zachwyci was wyśmienitym kontrastem pomiędzy delikatnością warzywa i wyrazistością pomidorowej salsy z dodatkiem ziół. Nikt nie oprze się tej wybornej kompozycji.

kapusta zasmażana
05.05.2022 21:30 Delikatna i kremowa zasmażana młoda kapusta. W smaku nie ma sobie równych

Masz ochotę na coś wiosennego? Przygotuj zasmażaną młodą kapustę. W smaku nie ma sobie równych, bo jest delikatna i kremowa. Jeśli chcesz, by miała przyjemny zapach i nie była gorzkawa, najpierw ją obgotuj, a potem przelej zimną wodą. Zawsze przeprowadź ten zabieg przed gotowaniem młodej kapusty.Jeśli wiosna, to młode warzywa. Nie zawsze wprost z ogródka czy pola, ale jednak świeże i delikatne. Wyróżnia je chrupkość, doskonały smak i duża zawartość cennych składników odżywczych. Jednym z pierwszych młodych warzyw, które można kupić o tej porze roku, jest kapusta. Doskonale nadaje się ona na surówkę, a także do krótkiego duszenia i gotowania. Dziś proponujemy zrobić młodą kapustę zasmażaną. Będzie doskonałym dodatkiem do obiadu, ale można ją też zjeść jako samodzielne danie.

zakupy
31.03.2022 16:56 Co od czwartku czeka na nas w Biedronce? Nowa oferta sieci robi wrażenie

Sprawdźcie, co od czwartku czeka na nas w Biedronce. Nowa oferta sieci naprawdę robi wrażenie. Wybierzcie się na zakupy w najbliższych dniach, a będziecie mogli skorzystać z dobrych promocji. Przyda się zaoszczędzić, robiąc zakupy codzienne lub świąteczne. Wiosna i nadchodzące święta zachęcają, by wyjść z domu i zrobić nadzwyczajne zakupy. Mamy większą ochotę na warzywa, owoce i lekkie potrawy. Jednak, jeśli chodzi o Wielkanoc, można już pomyśleć o mięsie, majonezie czy kawie. Zobaczcie, które z przydatnych produktów, możecie kupić w Biedronce po dobrej cenie.

kapuśniaczek
25.03.2022 22:52 Domowy kapuśniak z młodej kapusty jak u babci. Prosty przepis

Kapuśniak z młodej kapusty to pyszna zupa spotykana od lat na polskich stołach. Wielu z nas kojarzy ją z obiadów gotowanych przez nasze mamy i babcie. Dziś przedstawiamy przepis na domowy, tradycyjny kapuśniak ze zdrowych warzyw z dodatkiem podsmażanego boczku.Kapusta jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Nic w tym dziwnego – jest zdrowa, tania, łatwo dostępna i bardzo smaczna. To także bogate źródło wielu witamin i mikroelementów.

Kapusta
25.03.2022 22:51 Bigos z młodej kapusty - idealny letni posiłek

Młoda kapusta jest wiosenno-letnim klasykiem, który gości na naszych stołach głównie od maja aż do sierpnia. To nic innego jak biała kapusta z wczesnych zbiorów. Od późniejszej kapusty odróżnia ją przede wszystkim wygląd i bardziej kruche liście. Małe, jasnozielone główki takiej kapusty doskonale sprawdzają się do ugotowania kapuśniaku z młodej kapusty, gołąbków z młodej kapusty, młodej kapusty zasmażanej oraz bigosu z młodej kapusty. Ten ostatni stanowi wspaniały dodatek do klasycznego kotleta schabowego i oczywiście młodych ziemniaków z koperkiem. Wszystkie potrawy przygotowywane z młodej kapusty są delikatne, bo taka właśnie jest: słodka i niskokaloryczna. Bigos z młodej kapusty: pełen smaku i wartości odżywczychPotrawą, która aż prosi się o przygotowanie w sezonie kapuścianym, jest tradycyjny bigos z młodej kapusty. Możemy go ugotować z dodatkiem boczku lub innego mięsa, np. wiejskiej kiełbasy. Tak przygotowana kapusta jest nie tylko smaczna, lecz także pełna cennych witamin i wartości odżywczych. Czy wiesz, że młoda kapusta zawiera niemal 4 razy więcej witaminy C od kapusty kiszonej? Oprócz tego jest cennym źródłem witamin z grupy B, witaminy K, witaminy A i witaminy E. W tym niepozornym warzywie znajdziemy również sporo błonnika regulującego pracę naszego układu pokarmowego oraz magnez, potas, fosfor, żelazo i siarkę, która korzystne wpływa na stan włosów oraz paznokci. Warto jednak wspomnieć, że pomimo niskiej kaloryczności jest to warzywo dość wzdymające i może powodować nieprzyjemne dolegliwości układu trawiennego. Właśnie dlatego do bigosu z kapusty polecamy dodać np. kminek i koper włoski, które ułatwią nam jego strawienie.Czy dodać do kiszoną kapustę do bigosu z młodej kapusty?Jeśli młoda kapusta jest dla Ciebie zbyt delikatna lub zbyt słodka, możesz ją zmieszać z kapustą kiszoną. Jej kwaśny smak idealnie przełamie słodycz młodej kapusty i uczyni bigos bardziej wyrazistym w smaku. W tym celu wystarczy, że poszatkujesz i podgotujesz młodą kapustę pod przykryciem i dodasz do niej surową kiszoną kapustę w proporcji 1:1. Do całości dodaj również marchew, przesmażone mięso i przyprawy i duś na wolnym ogniu. Taki bigos z młodej i kiszonej kapusty idealnie scali koncentrat pomidorowy: doda mu nie tylko smaku, lecz także koloru. Przepis na bigos z młodej kapusty z kiełbasąSkładniki:1 średnia główka młodej zielonej kapusty (lub połowa dużej) ok. 800 g2 kiełbasy wiejskie lub inne lekko podwędzane1 duża marchewka1 duża biała cebula1,5 szklanki bulionu1,5 łyżki mąki2 łyżki olejuświeży koperek (pół pęczka)2 listki laurowe4 ziarenka ziela angielskiego1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka kminku1 łyżeczka majeranku0,5 łyżeczki cukrusól i pieprzPrzygotowanie:Pokrój kiełbasę w kostkę. Wrzuć ją do zimnego, dużego garnka i podsmażaj, aż wytopi się z niej tłuszcz. Jeśli Twoja kiełbasa jest chuda, możesz dolać trochę tłuszczu, np. oleju roślinnego.Dodaj 2 listki laurowe i łyżeczkę kminku, jeśli za nim przepadasz. Teraz pokrój cebulę i marchewkę w kosteczkę (możesz ją też zetrzeć na tarce o małych oczkach). Dodaj cebulę do kiełbasy. Zamieszaj i podsmażaj, aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj pokrojoną marchewkę.Opłucz główkę kapusty pod bieżącą zimną wodą. Osusz ją, a następnie podziel na 4 części. Każdą z nich poszatkuj i wrzuć do garnka z kiełbasą, cebulą i marchewką.Do garnka dolej 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego. Dopraw słodką papryką, majerankiem, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Całość wymieszaj i duś pod przykryciem przez około 15 minut.Na patelni podgrzej 2 łyżki oleju, dodaj 1,5 łyżki mąki i zamieszaj, aż nabierze brązowego koloru. Dolej parę łyżek wywaru z kapusty. Tak przygotowaną zasmażkę dodaj do garnka z kapustą. W międzyczasie posiekaj pół pęczka świeżego koperku i dodaj go do kapusty. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez 15 minut.

Surówka z młodej kapusty ze śmietaną. Świetny dodatek obiadowy
20.02.2022 01:00 Surówka z młodej kapusty ze śmietaną. Świetny dodatek obiadowy

Surówka z młodej kapusty ze śmietaną to pyszny dodatek do obiadu. Surówka z kminkiem doskonale pasuje zarówno do mięsa, ryb, jak i dań wegetariańskich. Poznaj przepis na surówkę z młodej kapusty ze śmietaną, czyli świetny dodatek obiadowy.Młoda kapusta to wczesna odmiana, którą dostaniemy w sklepach i lokalnych warzywniakach od maja do sierpnia. Jest źródłem cennych witamin i minerałów, dlatego też powinniśmy wykorzystać sezon jak najlepiej i wprowadzić dania z kapustą do swojej diety.Młoda kapusta to przede wszystkim źródło potasu, żelaza, wapnia i witamin C, A oraz witamin z grupy B. Wszystkie te związki są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego serca, mózgu i całego organizmu.Surówka z młodej kapusty gotowanej z dodatkiem pora, cebulki, marchwi, kminku i kwaśnej śmietany smakuje wyśmienicie. Jest wyraźna w smaku, dobrze doprawiona i kremowa. Surówka będzie smacznym dodatkiem np. do kotletów schabowych, mielonych, czy pieczonego mięsa lub ryb i dań wegetariańskich.Szukasz pomysłu na danie z młodą kapustą? Tu poznasz przepis na rewelacyjny kapuśniak z młodej kapusty i pomidorami, jest lekki, pyszny i zdrowy.

Surówka z młodej kiszonej kapusty
01.01.2022 01:00 Surówka z młodej kiszonej kapusty, pasuje do każdego obiadu

Surówka z młodej kiszonej kapusty to pomysł na pyszny i zdrowy dodatek do wielu dań mięsnych i ryb. Surówka o słodko-kwaśnym smaku jest prawdziwą bombą witaminową i doskonale pasuje do obiadu. Sprawdź, jak zrobić surówkę z młodej kiszonej kapusty. Kiszona, młoda kapusta to jedno z najzdrowszych warzyw. Zawiera duże ilości witaminy C, która wzmacnia odporność, uszczelnia żyły, opóźnia procesy starzenia. Kiszona kapusta działa również zbawiennie na nasz układ trawienny, regulując pracę jelit i wzmacniając ich naturalną florę bakteryjną.Surówka z kiszonej kapusty z marchewką, cebulką, papryką i jabłkiem jest pysznym dodatkiem do obiadu. Oprósz posiekaną cebulę cukrem, a zyskasz doskonały smak i pozbędziesz się ostrości. Surówka pasuje idealnie do smażonej ryby, kotletów schabowych i wielu innych dań. Z kiszonej kapusty ugotujesz również wyśmienity bigos- tu poznasz sprawdzony przepis na bigos według Karola Okrasy.

Surówka z młodej kapusty z majonezem
21.12.2021 01:00 Surówka z młodej kapusty z majonezem

Surówka z młodej kapusty to świetny dodatek do obiadu. Doskonale łączy się zarówno z mięsem, jak i rybami i daniami wegetariańskimi, nadając całej potrawie świeżości i lekkości. Poznaj prosty przepis na surówkę z młodej kapusty do obiadu. Młoda kapusta, czyli biała kapusta, ale z wczesnych odmian, dostępna jest od maja do sierpnia. Młoda kapusta ma wyjątkowy smak, jest delikatna, słodka i rewelacyjnie łączy się z każdym daniem. Kapusta młoda, podobnie jak nowalijki, czyli wczesne, wiosenne warzywa, zawiera ogromne ilości witamin, minerałów i antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia i zmniejszają ryzyko wystąpienia ciężkich schorzeń, w tym chorób nowotworowych, warto więc włączyć ja do diety. Surówka z młodej kapusty z majonezem jest doskonale doprawiona, świeża i niemal doskonała do pyz z mięsem, kopytek, polędwiczek wieprzowych, kotletów mielonych i wielu innych dań. Surówka równie dobrze sprawdzi się do przygotowania domowych burgerów.

Surówka z młodej kapusty z koperkiem
03.12.2021 01:00 Surówka z młodej kapusty z koperkiem

Surówka z młodej kapusty z koperkiem to uniwersalna sałatka obiadowa. Jest lekka, pożywna, bardzo aromatyczna i przygotujesz ją w zaledwie kilka chwil. Surówka jest świetnym dodatkiem do każdego obiadu, niezależnie od rodzaju mięsa, czy też ryb. Poznaj przepis na surówkę z młodej kapusty z koperkiem.Kapusta, szczególnie młoda, jest bogactwem wielu witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jak witamina C,K,A, żelazo, potas i wiele innych. Kapusta to również niezwykle cenne przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia i chronią między innymi przed nowotworami. Surówka z młodej kapusty z koperkiem jest uniwersalną surówką do każdego obiadu. Doskonale smakuje zarówno z mięsem, rybami, jak i daniami wegetariańskimi, np. kotletami z kalafiora. Surówka jest lekka, orzeźwiająca i niezwykle aromatyczna. Surówkę przygotujesz w kilka minut, a efekt zachwyci wszystkich domowników.Jeśli szukasz pomysłu na prosty, ale pyszny obiad- tu poznasz prosty i sprawdzony przepis na najlepsze kotlety schabowe, które również z surówką z kapusty z koperkiem smakują fenomenalnie.

Gołąbki jak u babci
24.10.2021 02:00 Babciny sposób na zmiękczenie kapusty na gołąbki

Zmiękczanie kapusty do gołąbków bywa niekiedy trudnym zadaniem. Czasem bywa w końcu tak, że liście z łatwością rozrywają się przy najsłabszym dotyku - dlatego prezentujemy babcine sposoby, aby tego uniknąć. Wystarczy jednak gotować je w dużym garnku, co ułatwi ich wyciąganie. Gołąbki stanowią bardzo częsty wybór obiadowy dla tysięcy Polaków. Uwielbiamy przecież delikatną kapustę, w którą zawinięty jest pyszny i sycący mięsny farsz. Niestety mnóstwo ludzi obawia się ich przygotowania, gdyż myślą, że kapusta rozpadnie się, a same gołąbki nie wyjdą odpowiednio smaczne. Mamy na to jednak rozwiązanie.

Surówka
19.10.2021 02:00 Chrupiąca surówka bułgarska do obiadu

Chrupiąca surówka bułgarska złożona jest ze słodkiej czerwonej papryki oraz białej kapusty. Jest ogromną dawką witamin i pasuje do praktycznie każdego obiadu. Ciężko o smaczniejszy dodatek do kotleta czy pieczeni. Praktycznie każda surówka jest banalnie prosta do przygotowania i w tym przypadku również nie uświadczy się żadnych skomplikowanych operacji. Przy okazji jej smak jest obłędny, więc warto ją podać do stołu. W kapuście, jak i słodkiej papryce, jest mnóstwo wartości odżywczych, jak minerały, witaminy czy błonnik, dlatego warto jeść je jak najczęściej.

Młoda kapusta po chłopsku
19.09.2021 02:00 Szybkie danie z młodej kapusty

Młoda kapusta cieszy się sporą popularnością wśród smakoszy. Nie bez powodu tak często gości ona na naszych stołach. Tym razem postawimy na specjał w chłopskiej odsłonie. U boku młodej kapusty zagoszczą smakowite ziemniaki. Danie będzie gotowe w 30 minut. Efekt powala na łopatki. Smakowita młoda kapusta niejednokrotnie wywoływała u nas zachwyt. Z łatwością można z niej przygotować rozmaite specjały. Dziś sięgniemy po przepis na młodą kapustę po chłopsku. Smakołyk momentalnie zniknie z talerzy.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Biała kapusta
14.09.2021 02:00 Surówka z białej kapusty lepsza niż z restauracji

Klasyczna surówka z białej kapusty najczęściej kojarzy się z restauracjami oferującymi kuchnię azjatycką. Poniższy przepis pozwala przygotować ją samodzielnie we własnym domu. Jest chrupiąca, soczysta i pasuje do wielu różnych dań obiadowych. Surówka z białej kapusty to klasyka restauracyjnych dodatków do kotletów i innych dań mięsnych. Jej duża zaleta polega na tym, że można zrobić ją zarówno z młodej kapusty, jak i zwykłej. Starcie do niej marchewki dodatkowo zwiększa jej walory smakowe oraz estetyczne. Z kolei wykorzystanie odrobiny majonezu pozwala uzyskać popularną surówkę colesław, która jest szeroko znana na całym świecie. Mieszanka kapusty oraz jabłka sprawia, że dodatek ten jest soczysty, chrupiący i lekko słodki - idealny do praktycznie każdego posiłku. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pieczony schab
01.09.2021 02:00 Obłędnie soczysty schab pieczony w rękawie z pieczarkami i młodą kapustą

Jeśli nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad, skorzystajcie z tego przepisu. Razem z nami przygotujecie obłędnie soczysty schab. Jest pieczony w plastrach ze wspaniałymi dodatkami — kapustą i pieczarkami. Nie wymaga dużo pracy — składniki wystarczy wrzucić do rękawa, upiec i gotowe. Schab to nie tylko kotlety czy kawał pieczonego mięsa. Ze schabu można wyczarować dużo więcej. To delikatne mięso jest smaczne i dość szybkie w przygotowaniu. Zwłasza, jeśli pokroi się go w plastry. Tak właśnie zrobiliśmy, aby skrócić czas pieczenia i by składniki doskonale się poprzenikały. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Surówka z młodej kapusty z koperkiem
12.08.2021 02:00 Pyszna surówka z młodej kapusty z majonezem i koperkiem

Smakowita surówka niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Dodatek obiadowy możemy przygotować na wiele sposobów. Tym razem sięgniemy po przepis na surówkę z młodej kapusty, którą wzbogacimy o koperek, majonez oraz lekki jogurt naturalny. Efekt powala na łopatki.Nie da się ukryć, że surówka z młodej kapusty już sama w sobie jest wyśmienitym smakołykiem. Z pewnością warto wzbogacić ją o koperek oraz majonez. Surówka w tej odsłonie momentalnie znika z talerzy.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Placki z kiszonej kapusty
06.08.2021 02:00 Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty

Fuczki są świetną alternatywą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Jeśli więc znudziły ci to klasyczne danie, sięgnij po placki z kiszonej kapusty. Ich charakterystyczny smak szczególnie spodoba się fanom kiszonek.Placki ziemniaczane są daniem, które można przygotować na wiele sposobów. W niektórych przepisach możesz nawet pominąć najbardziej pracochłonną część ich robienia, czyli ścieranie ziemniaków na tarce. Ciekawy sposób na ten tradycyjny posiłek zaprezentowała też Magda Gessler. Jeśli jednak chcesz nieco zaszaleć, zrób fuczki, w których zamiast ziemniaków pojawia się kiszona kapusta. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kapuśniak w przepysznej odsłonie
05.08.2021 02:00 Prosty przepis na kapuśniak z młodej kapusty

Kapuśniak z młodej kapusty jest jednym z tych dań, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Specjał charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem, a jego przygotowanie jest banalnie proste. Domownicy momentalnie go spałaszują.Wyśmienity kapuśniak jest jednym z kulinarnych szlagierów naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy zajadają tę zupę z miłą chęcią. Oczywiście najlepiej wykorzystać w niej młodą kapustę.

Jak ukisić kapustę?
04.08.2021 02:00 Babciny sposób na kiszenie kapusty

Kiszona kapusta przygotowywana według domowej receptury jest znacznie lepsza niż ta ze sklepu. Nasze babcie miały swoje sposoby, by przetwory smakowały najlepiej. Nie potrzebujesz wielu składników. Wystarczy, że do kapusty dodasz odpowiednie dodatki i przyprawy, a nabierze ona odpowiedniego aromatu. Z kiszonej kapusty można stworzyć wiele pysznych dań. Jednym z najpopularniejszych jest z pewnością surówka z kiszonej kapusty, która świetnie sprawdza się do ryby. Ciekawą opcją dla szukających nowych smaków może okazać się też zapiekanka z ziemniakami i kiszoną kapustą. Aby jednak przygotować te potrawy, trzeba najpierw odpowiednio ukisić kapustę. Mamy najlepszy przepis. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pulpety duszone z młodą kapustą
29.07.2021 02:00 Soczyste pulpety duszone z młodą kapustą

Soczyste pulpety z poniższego przepisu są gotowane w dość niecodzienny sposób, ponieważ dusi się je z młodą kapustą. Takie połączenie jest gwarancją doskonałego smaku i aromatu. Samo przygotowanie jest z kolei banalnie proste. Pulpety mają ogromną zaletę - poza chwilą spędzoną nad garnkami, większość czasu gotują się bez koniecznej pomocy. Dlatego zaoszczędzony czas można przeznaczyć na sporządzenie deseru lub zajęcie się innymi sprawami. Pulpeciki świetnie komponują się z delikatnym smakiem młodej kapusty, a faktura dania jest na tyle aksamitna, że każdy będzie zachwycony. Można przygotować większą ilość pulpetów i zamrozić je, aby czekały na swoją kolei w zamrażalniku. Ilustracje pochodzą z podobnego przepisu zaprezentowanego na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Młoda kapusta w wegetariańskiej odsłonie
28.07.2021 02:00 Młoda kapustka z dodatkiem suszonych pomidorów i ciecierzycy

Nie od dziś wiadomo, że młoda kapusta zalicza się do szlagierów naszej rodzimej kuchni. Przeważnie wzbogacamy ją o typowo mięsne dodatki. Tym razem ich miejsce zajmą ciecierzyca i suszone pomidory.Zasmażana młoda kapusta nie raz przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Jej smak potrafi do siebie przekonać nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować młodą kapustę w bezmięsnej odsłonie.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pieczona kapusta
22.07.2021 02:00 Młoda kapusta zapiekana w piekarniku

Młoda kapusta wcale nie musi być jedynie podawana w zasmażanej wersji - można przygotować z niej coś zupełnie innego. W poniższym wydaniu, z dodatkiem sera i sosu na bazie octu balsamicznego, może być samodzielnym posiłkiem. Jest aromatyczna, sycąca i przepyszna. Młoda kapusta jest popularnym sezonowym warzywem, które pojawia się na stołach większości z nas. Jej delikatny smak, większa miękkość i łatwość obróbki są głównymi powodami, przez które jest tak wyjątkowo lubiana. Najczęściej jednak przygotowuje się z niej dodatek do obiadu, zasmażając z masłem. Jeśli znudził ci się taki sposób, sprawdź, jak smakuje w innym wydaniu. W tym celu świetnie sprawdzi się receptura zaprezentowana poniżej. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Młoda kapusta w przepysznej odsłonie
14.07.2021 02:00 Przepis na młodą kapustkę z koperkiem i dodatkiem pomidorów

Zasmażana młoda kapusta jest nie lada specjałem, obok którego ciężko przejść obojętnie. Okazuje się, że kultowe danie będzie smakowało jeszcze lepiej, jeśli wzbogacimy je o pomidory. Efekt sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednym miłośnikom kulinariów.Smakowita zasmażana młoda kapusta niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ jej walory na długo pozostają w pamięci. Tym razem młoda kapusta zostanie urozmaicona dodatkiem w postaci pomidorów.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Młoda kapusta wyjdzie jeszcze lepiej
21.06.2021 02:00 Przepis na młodą kapustę z dodatkiem

Nie da się ukryć, że młoda kapusta zalicza się do specjałów, które goszczą na naszych stołach w czasie wiosny. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a dodatek koperku sprawi, że smakołyk będzie nie lada pokusą.

Projekt bez tytułu (2)
14.06.2021 02:00 Aromatyczna młoda kapustka z wędzonym posmakiem

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem, jest świetnym dodatkiem do wielu dań obiadowych, a doprawienie śliwkowymi powidłami, nadaje jej niepowtarzalnego smaku. Poniższy przepis jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu. Delikatny aromat i cudny smak kapusty sprawia, że ciężko oderwać się od jedzenia. Młoda kapusta ma wiele zalet, a niektórzy preferują ją nawet od klasycznej kapusty. Jej świeży, przyjemny smak można wykorzystać na wiele sposobów, jednak prawdopodobnie nic nie może się równać zasmażanej wersji. Kapusta zawiera ogromne ilości błonnika, który skutecznie pomaga na problemy z jelitami. Zazwyczaj podaje się ją do ciężkich mięsnych dań, które mogą długo zalegać w układzie pokarmowym - młoda kapusta ułatwi pozbycie się tego problemu. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej

Kapuśniak
30.05.2021 02:00 Przepis na kapuśniak z młodej kapusty

Kapuśniak kojarzy się intensywną w smaku warzywną zupą - kapusta nadaje zupom dużo aromatu, dlatego tak często dodaje się ją do rosołu, aby stworzyć większą głębię. Młoda kapusta jest delikatniejsza, dlatego zupa z jej udziałem może smakować każdemu. Młoda kapusta zawiera bardzo dużo witaminy C, która jest konieczna dla zachowania dobrze funkcjonującego układu odpornościowego. Witamina ta wypłukuje się z organizmu, dlatego każdego dnia należy dostarczać jej kolejną dawkę.

Bigos z młodej kapusty smakuje obłędnie
25.05.2021 02:00 Cudowny przepis na bigos z młodej kapusty

Bigos zalicza się do szlagierów naszej rodzimej kuchni. Niektórzy mogliby go zajadać na okrągło. Najlepiej smakuje bigos przygotowany z młodej kapusty. Prośby o dokładkę są niemal pewne. Domownicy będą zachwyceni.

Zupa z młodej kapusty
16.05.2021 02:00 Przepis na lekką zupę z młodej kapusty

Młoda kapusta jest nie tylko smacznym i wdzięcznym warzywem - jej wnętrze skrywa wiele witamin i minerałów, które są bardzo istotne dla ludzkiego organizmu. Dodatkowym atutem jest mnóstwo błonnika ułatwiającego wypróżnianie i wydłużającego uczucie sytości po posiłku. Młoda kapusta zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza, więc warto jeść ją każdego dnia. Witamina C nie jest bowiem magazynowana w naszym ciele i musi być dostarczana regularnie, aby układ odpornościowy czy wygląd skóry nie pogorszyły się.

Jak długo gotować kapustę na gołąbki?
13.05.2021 02:00 Jak długo gotować kapustę na gołąbki?

Gołąbki to danie, które na stałe wpisało się w jadłospis Polaków. Obecnie przyrządzamy je na wiele sposobów, eksperymentując nie tylko z farszem, ale również sosami, pieczeniem czy ich gotowaniem.Niedawno pisaliśmy o ciekawym wariancie przyrządzania gołąbków z młodej kapusty, których nie trzeba zawijać. Alternatywną dla tradycyjnego przepisu mogą być też gołąbki z ziemniaczanym farszem, które zachwycą sympatyków staropolskich smaków.