Smakosze.pl
Młoda kapusta w przepysznej odsłonie

Canva / MagdalenkoweFrykasy

Przepis na młodą kapustkę z koperkiem i dodatkiem pomidorów

14 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Zasmażana młoda kapusta jest nie lada specjałem, obok którego ciężko przejść obojętnie. Okazuje się, że kultowe danie będzie smakowało jeszcze lepiej, jeśli wzbogacimy je o pomidory. Efekt sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednym miłośnikom kulinariów.

Smakowita zasmażana młoda kapusta niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ jej walory na długo pozostają w pamięci. Tym razem młoda kapusta zostanie urozmaicona dodatkiem w postaci pomidorów.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Zasmażana młoda kapusta w niecodziennym wydaniu

Nie da się ukryć, że zasmażana młoda kapusta zalicza się do grona szlagierów naszej rodzimej kuchni. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na klasyczną wersję specjału z koperkiem. Dziś młodej kapuście będą towarzyszyły pomidory.

Wyśmienita młoda kapusta z pomidorami jest prosta w przygotowaniu. Nawet smakosze bez większego kulinarnego doświadczenia poradzą sobie z niniejszą recepturą. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 2 młode kapusty

  • 1 kg dojrzałych pomidorów

  • duży pęczek koperku

  • sól

  • pieprz

Zasmażka:

  • 30 g masła

  • 15 g mąki

Projekt bez tytułu (5)

Lekkie i zdrowe gołąbki z kaszą i indykiem

CZYTAJ DALEJ

Zasmażana młoda kapusta z pomidorami zachwyci domowników

Na początku kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści. Następnie warzywo starannie myjemy i szatkujemy na cienkie kawałki. Kapustę solimy i odstawiamy. Pomidory obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Z kolei koperek drobno siekamy.

Kapustę umieszczamy w sporym garnku razem z 200 ml wody. Całość podgrzewamy pod przykryciem. Mieszanka powinna się zagotować. Należy ją mieszać od czasu do czasu. Kapusta musi zmięknąć i pomniejszyć swoją objętość.

Do garnka dodajemy pomidory i połowę koperku. Całość wzbogacamy o przyprawy. Zmniejszamy ogień i wszystko gotujemy jeszcze przez 20 minut. W tym czasie na patelni przygotowujemy zasmażkę. Dodajemy ją do naszej kapusty. Wszystko starannie mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę.

Zasmażana młoda kapusta z pomidorami jest już gotowa. Specjał momentalnie znika z talerzy. Podobną recepturę, lecz bez pomidorów, można znaleźć na YouTube na kanale MagdalenkoweFrykasy. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej. Godny uwagi jest także przepis na bigos na bazie młodej kapusty.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kuchnia Doroty

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Buraczki z papryką

Czytaj więcej >
Kapusta z grochem i grzybami

Przepisy

Prosty przepis na kapustę z grochem i grzybami

Czytaj więcej >
zupa pomidorowa

Przepisy

Zupa pomidorowa z dodatkiem soku z ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Makowiec na kruchym cieście siostry Anastazji

Czytaj więcej >
Placki ziemniaczane ze śmietaną — klasyczna przekąska

Przepisy

Babcine placki ziemniaczane z serowym nadzieniem

Czytaj więcej >
ciasto kokosowe

Przepisy

Białe niczym śnieg, idealne na święta ciasto kokosowa chmurka

Czytaj więcej >