Przepis na młodą kapustkę z koperkiem i dodatkiem pomidorów
Zasmażana młoda kapusta jest nie lada specjałem, obok którego ciężko przejść obojętnie. Okazuje się, że kultowe danie będzie smakowało jeszcze lepiej, jeśli wzbogacimy je o pomidory. Efekt sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednym miłośnikom kulinariów.
Smakowita zasmażana młoda kapusta niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ jej walory na długo pozostają w pamięci. Tym razem młoda kapusta zostanie urozmaicona dodatkiem w postaci pomidorów.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Zasmażana młoda kapusta w niecodziennym wydaniu
Nie da się ukryć, że zasmażana młoda kapusta zalicza się do grona szlagierów naszej rodzimej kuchni. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na klasyczną wersję specjału z koperkiem. Dziś młodej kapuście będą towarzyszyły pomidory.
Wyśmienita młoda kapusta z pomidorami jest prosta w przygotowaniu. Nawet smakosze bez większego kulinarnego doświadczenia poradzą sobie z niniejszą recepturą. Jakie składniki będą nam potrzebne?
2 młode kapusty
1 kg dojrzałych pomidorów
duży pęczek koperku
sól
pieprz
Zasmażka:
30 g masła
15 g mąki
Zasmażana młoda kapusta z pomidorami zachwyci domowników
Na początku kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści. Następnie warzywo starannie myjemy i szatkujemy na cienkie kawałki. Kapustę solimy i odstawiamy. Pomidory obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Z kolei koperek drobno siekamy.
Kapustę umieszczamy w sporym garnku razem z 200 ml wody. Całość podgrzewamy pod przykryciem. Mieszanka powinna się zagotować. Należy ją mieszać od czasu do czasu. Kapusta musi zmięknąć i pomniejszyć swoją objętość.
Do garnka dodajemy pomidory i połowę koperku. Całość wzbogacamy o przyprawy. Zmniejszamy ogień i wszystko gotujemy jeszcze przez 20 minut. W tym czasie na patelni przygotowujemy zasmażkę. Dodajemy ją do naszej kapusty. Wszystko starannie mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę.
Zasmażana młoda kapusta z pomidorami jest już gotowa. Specjał momentalnie znika z talerzy. Podobną recepturę, lecz bez pomidorów, można znaleźć na YouTube na kanale MagdalenkoweFrykasy. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej. Godny uwagi jest także przepis na bigos na bazie młodej kapusty.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kuchnia Doroty