Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Młoda Kapusta

Młoda Kapusta

danie z kapusty
09.07.2022 15:43 Katarzyna wrzuciła do kapusty dwa jajka i kilka dodatków. Po 10 minutach smażenia wyszło jej pyszne danie

Szukacie inspiracji na niezwykłą, prostą i smaczną potrawę? Może wykorzystacie pomysł Katarzyny? Wrzuciła ona do poszatkowanej kapusty dwa jajka i kilka dodatków. Po 10 minutach smażenia wyszło jej pyszne danie. Podajcie je z sosem jogurtowo-czosnkowym, a z pewnością się nim nasycicie. Kapusta jest bardzo uniwersalnym warzywem. A młoda kapusta, też niezwykle smacznym i zdrowym. Możecie z niej zrobić surówkę, dodać ją do zupy, zapiekanki, czy przygotować z niej gołąbki. Jednak Katarzyna wpadła na inny pomysł. Do poszatkowanej kapusty dodała kilka składników i całość usmażyła. Otrzymała w ten sposób proste i smaczne danie.Jak wygląda potrawa Katarzyny, możecie sprawdzić na zdjęciu zamieszczonym w naszym materiale. Jest to screen z filmiku na kanale Przepisy od Katarzyny na YouTube. Też jesteście zaskoczeni apetycznością tego dania?

Ekspresowy bigos z młodej kapusty. Karol Okrasa wyjawił swoją recepturę
08.07.2022 21:09 Ekspresowy bigos z młodej kapusty. Karol Okrasa wyjawił swoją recepturę

Sezon na młodą kapustę trwa w najlepsze. Karol Okrasa podzielił się swoim przepisem na wyśmienity bigos młodej kapusty, zrobisz go w dosłownie 45 minut. Poznaj prosty przepis na aromatyczny, pełen smaku, ekspresowy bigos z młodej kapusty od Karola Okrasy.Bigos przygotowujemy głównie na Boże Narodzenie, wyłącznie z kiszonej kapusty. Wiosenna wersja dania z młodą kapustą, schabem, kiełbasą i kiszonką smakuje równie obłędnie, a jest o wiele prostsza i szybsza w przygotowaniu. Na ugotowanie bigosu potrzebujesz niecałej godziny.Bigos z młodej kapusty przepisu Karola Okrasy ma wyraźny, mięsny smak, a kapusta kiszona i młoda sprawiają, że danie jest rewelacyjne i lżejsze, mimo że smażone na smalcu wieprzowym. Tego smaku nie da się opisać, koniecznie trzeba spróbować.Karol Okrasa słynie z genialnej kuchni. Jego przepisy są proste, ale odpowiednie połączenie składników sprawia, że każde danie ma rewelacyjny smak. Przygotuj również żeberka według Okrasy, lepszych nie jadłeś.

Kapuśniak z młodej kapusty
08.07.2022 10:05 Sprawdzony przepis na kapuśniak z młodej kapusty. Pomysł na przepyszny obiad

Kapuśniak z młodej kapusty jest wyśmienitym specjałem. Na ogół zupa kojarzy się z rozgrzewającym zimowym smakołykiem. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie by przygotować go latem. Wystarczy sięgnąć po młodą kapustę. Przepis babci Stasi jest niezwykle prosty, a dodatek cząbru sprawi, że zupa nabierze smaku. Pół łyżeczki wystarczy, by cieszyć się niezwykle aromatycznym daniem. Babciny patent nie ma sobie równych. Spróbujecie? Kapuśniak z młodej kapusty jest pyszną zupą, która z pewnością zagości na niejednym talerzu. Podobnie jak szczawiowa czy botwinka, zyskuje na smaku dzięki starannie dobranym dodatkom. W tym przypadku kluczowy jest cząber, który nie tylko nada zupie charakteru, ale też sprawi, że będzie lekkostrawna. Skusicie się?

Nie uwierzysz co Daria Ładocha dodaje do młodej kapusty. Jej patent jest 100 razy lepszy od tradycyjnej wersji
05.07.2022 12:07 Nie uwierzysz co Daria Ładocha dodaje do młodej kapusty. Jej patent jest 100 razy lepszy od tradycyjnej wersji

Daria Ładocha podzieliła się swoim przepisem na młodą kapustę w niecodziennym stylu. Młoda kapusta po azjatycku podana z orientalnymi dodatkami, ryżem i jajkiem sadzonym to pomysł na niezwykły obiad dla całej rodziny.Młoda kapusta przygotowana według przepisu ekspertki kulinarnej zachwyci każdego miłośnika orientalnej kuchni. Kapusta pieczona w aromatycznej marynacie z dodatkiem świeżej kolendry, mięty, orzechów smakuje rewelacyjnie.Młoda kapusta po azjatycku będzie gotowa w dosłownie 20- 30 minut, jest więc nie tylko smacznym, ale i prostym posiłkiem. Do kapusty z jajkiem, ryżem i innymi dodatkami koniecznie podaj aromatyczny sos. Sos przygotujesz z sosu sojowego, świeżej kolendry i papryczki chili.Do przygotowania młodej kapusty po azjatycku koniecznie ugotuj ryż na sypko. Najlepiej sprawdzi się ryż basmati. Przed gotowaniem opłucz dokładnie torebki pod zimną, bieżącą wodą- ten prosty trik sprawi, że ryż podczas gotowania się nie poskleja.

Szybki jednogarnkowy obiad z młodej kapusty od Tomasza Strzelczyka. Wystarczy chwila i gotowe
30.06.2022 13:20 Szybki jednogarnkowy obiad z młodej kapusty od Tomasza Strzelczyka. Wystarczy chwila i gotowe

Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad jednogarnkowy z wykorzystaniem warzyw sezonowych, to obiad z młodej kapusty przepisu Tomasza Strzelczyka jest idealnym rozwiązaniem. Potrawę przygotujesz błyskawicznie z kilku podstawowych składników.Tomasz Strzelczyk na swoim kanale na YouTube przygotowuje wiele prostych i pysznych dań, które sprawdzą się na każdą okazję. Jednym z moich ulubionym potraw jest danie jednogarnkowe z młodej kapusty. Obiad dla całej rodziny jest gotowy w kilkanaście minut.Do przygotowania szybkiego obiadu potrzebujemy wyłącznie kilku składników: młodej kapusty, pora, marchewki, pomidorów i piersi z kurczaka. Danie doprawiamy świeżym koperkiem i przyprawą curry i dusimy w bulionie drobiowym z dodatkiem kwaśnej śmietany.Młodą kapustę możemy ugotować również w rosole, który został nam z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Możemy również wykorzystać wywar warzywny, jeśli taki mamy. Nie dodawajmy do obiadu kostki rosołowej rozpuszczonej w wodzie- sztuczny bulion zepsuje cały smak.

gołąbki z kapusty
28.06.2022 12:47 Jaka kapusta jest najlepsza na gołąbki? Mamy garść praktycznych porad

Czy wiecie, jaka kapusta jest najlepsza na gołąbki? Mamy garść praktycznych porad, dzięki którym uda wam się wybrać najodpowiedniejszą główkę. Gdy sięgniecie po holenderską odmianę o elastycznych, wytrzymałych liściach przygotowanie gołąbków stanie się dla was łatwiejsze i przyjemniejsze. I co najważniejsze — gołąbki nie będą się rozpadać w czasie gotowania. Przygotowanie gołąbków nie jest najłatwiejszą sprawą. Trzeba najpierw przygotować liście kapusty i farsz, potem uformować z nich gołąbki i ugotować je lub upiec. Zajmuje to trochę czasu, potrafi też zszargać nerwy. Zwłaszcza jeśli liście kapusty na gołąbki rwą się w czasie zdejmowania lub zawijania. Dlatego, choć niektórzy uważają, że z każdej główki są w stanie zrobić to pyszne, polskie danie, to jednak warto wybrać odpowiednią kapustę na gołąbki. Najlepiej taką, której liście nie są zbyt kruche i dadzą się bez problemowo ściągnąć z główki, a potem formować.

Surówka z młodej kapusty od cioci Grażyny. Smakuje lepiej niż z restauracji
26.06.2022 14:42 Surówka z młodej kapusty od cioci Grażyny. Smakuje lepiej niż z restauracji

Sezon na młodą kapustę trwa od końca maja do sierpnia. W tym czasie warto więc przygotować z niej wiele smacznych potraw, w tym surówkę z młodej kapusty. Zamiast majonezu, czy śmietany, dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny i kwasek cytrynowy, a cała rodzina będzie zachwycona.Surówka z młodej kapusty jest smacznym i zdrowym dodatkiem obiadowym. Klasyczna surówka jest jednak dość lekka i delikatna, ale dzięki jednej sztuczce nabiera charakteru. Ciocia Grażyna dodaje do niej sok z cytryny i szczyptę kwasku cytrynowego, przez co tradycyjna potrawa nabiera zupełnie nowego smaku.Surówka z młodej kapusty z dodatkiem soku z cytryny i kwasku doskonale łączy się z kurczakiem, indykiem i rybami. Możemy ją również przygotować jako dodatek do dań wegetariańskich i wegańskich, np. placków warzywnych, czy zapiekanek ziemniaczanych.Młoda kapusta jest bogatym źródłem witamin i minerałów, w tym witaminy z grupy B, witaminę C, potas, magnez, cynk. Warzywo jest również źródłem antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia. Młoda kapusta powinna na stałe zagościć więc w naszej diecie.

młoda kapusta kiszona
24.06.2022 18:10 Prosta i pyszna młoda kapusta kiszona w słoiku. Perfekcyjna kiszonka na lata

Kiszona kapusta jest smaczna i zdrowa. A młoda kapusta kiszona w słoiku jest pyszna i prosta do zrobienia. Ta perfekcyjna kiszonka będzie idealna na lato, na przykład jako dodatek do obiadu. Koniecznie nastawcie sobie choć jeden jej słoik na spróbowanie. Jesteśmy pewni, że po skosztowaniu domowa produkcja tej kapusty wejdzie wam w krew. Klasyczna kiszona kapusta króluje jesienią i zimą. Jej kwaśność zależy od temperatury i czasu przechowywania. Wiosną często jest już mocno kwaśna. Jednak o tej porze roku jest czas na młodą kapustę kiszoną. Nawiązuje ona nieco smakiem do ogórków małosolnych. Również nie jest bardzo wyrazista w smaku, ale z pewnością orzeźwiająca i chrupiąca. Porcję takiej młodej, kiszonej kapusty możecie nastawić sobie w słoiku. Najlepiej takim 1-2 litrowym z szeroką szyjką. Wtedy łatwo umieścicie w niej poszatkowane warzywo, a taka ilość kiszonej kapusty zniknie szybko i ze smakiem.

Gołąbki bez zawijania z młodej kapusty
22.06.2022 21:41 Gołąbki bez zawijania z młodej kapusty. Szybko i przepysznie

Gołąbki bez zawijania są doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Ich przyrządzenie jest proste, a uzyskane kotleciki zachwycają smakiem i aromatem podobnie jak klasyczna odsłona tego rarytasu. Jeśli nie macie ochoty na żmudne formowanie zawijasów z kapusty, przepis pani Sylwii przypadnie wam do gustu. Gołąbki bez zawijania z młodej kapusty jest sezonowym daniem, którego każdy smakosz choć raz powinien spróbować. Przyrządza się je sprawnie, a są równie smaczne co tradycyjne. Jeśli macie ochotę na lekką i soczystą odsłonę mięsa z warzywami, musicie wypróbować przepis pani Sylwii - efekty możecie zobaczyć na zdjęciu ilustrującym ten artykuł.

Najprostsza surówka z młodej kapusty
21.06.2022 22:17 Najprostsza surówka z młodej kapusty. Smak sezonu w najlepszym wydaniu

Surówka z młodej kapusty jest przyjemnie chrupiąca i aromatyczna. Dodatek sosu na bazie oliwy z oliwek z nutą cytryny, że całość nabierze lekkości. Delikatna słodycz marchewki i świeżo posiekany koperek pysznie dopełnią smaku. Podajcie do obiadu, a rodzina będzie zachwycona. Surówki są nieodłącznym elementem wielu obiadowych kompozycji. Orzeźwiający i pełen aromatu specjał z młodej kapusty skusi niejednego amatora lekkich warzywnych kompozycji. Sezonowe składniki w połączeniu z delikatnym sosem na bazie oliwy smakują obłędnie. Skusicie się?

kapusta z kiełbasą
21.06.2022 11:06 Banalna jednogarnkowa smażona kapusta z polską kiełbasą. Szybki obiad dla całej rodziny

Szukasz pomysłu na szybki obiad dla całej rodziny? Może przygotujesz banalną, jednogarnkową kapustę smażoną z polską kiełbasą? Danie przygotujesz w jednym naczyniu, bez zbędnego bałaganu. Podaj je z ugotowanymi ziemniakami lub chlebem.Dania jednogarnkowe mają same zalety. Zazwyczaj są proste do zrobienia, bo składniki tylko dorzuca się do garnka, a całość gotuje się sama. Do ich przygotowania wystarczy jeden rondel lub garnek, nie ma więc stosu naczyń do zmywania. Potrawa doskonale nadaje się do odgrzewania i ma bogaty smak.

Strzelczyk pokazał dwa sposoby na młodą kapustę
19.06.2022 17:15 Strzelczyk pokazał dwa sposoby na młodą kapustę. W chwilę zrobił z niej popisowe smakołyki

Młoda kapusta jest zdrowa i pełna smaku. Warto po nią sięgnąć właśnie teraz — gdy trwa sezon. Tomasz Strzelczyk zdradził dwa pomysły na wyjątkowo pyszne odsłony tego warzywa. Są proste w przygotowaniu — każdy sobie z nimi poradzi. Kapustę w kuchni można wykorzystać na różne sposoby. Młode główki idealnie smakują jako dodatek do obiadu — podany ze smakowitą zasmażką — a także solo w chrupiącej panierce z bułki tartej.

Kiszenie młodej kapusty krok po kroku
17.06.2022 14:43 Kiszenie młodej kapusty krok po kroku. Zdradzamy najlepszą recepturę

Kiszenie młodej kapusty wcale nie jest trudne. Specjał przygotujecie bez problemu, jeśli zaopatrzycie się w odpowiednią sól. Najlepsza do tego typu wyrobów będzie pozbawiona dodatków sól kamienna niejodowana. Używając innej, ryzykujecie, że wyrób się zepsuje. Kiszenie młodej kapusty jest doskonałą metodą na nadanie warzywu chrupkości i smaku. Kiszonki są bardzo zdrowe i warto przyrządzać je w domu. Mamy wtedy pewność, że używamy jakościowych produktów. Sprawdźcie nasze wskazówki, a wszystko się uda.

Czy można robić gołąbki z młodej kapusty?
17.06.2022 08:58 Czy można robić gołąbki z młodej kapusty? Pani Mariola radzi wyłożyć dno garnka liśćmi

Gołąbki są lubianym przez wielu smakoszy specjałem. Warto je przyrządzić z młodej kapusty, która jest niezwykle miękka i aromatyczna. Drobniejsze liście warzywa doskonale sprawdzą się do zabezpieczenia dania przed przywieraniem. Prosty patent Marioli sprawi, że posiłek zachwyci najbardziej wybrednych. Spróbujecie? Gołąbki z młodej kapusty przygotujemy z dodatkiem mięsa i ryżu, czyli z farszem, który chyba najczęściej gości w tym daniu. Delikatne i pyszne kapuściane zawijasy zalejemy smakowitym sosem pomidorowym. Nikt się nie oprze tak aromatycznej i pełnej smaku kompozycji.

zasmażana kapusta
15.06.2022 18:45 Mistrzowsko kremowa zasmażana młoda kapusta. Sekretem są 2 klasyczne składniki

Mamy pyszny pomysł na dodatek do obiadu. Jest nim mistrzowsko kremowa zasmażana młoda kapusta. Jej sekretem są 2 klasyczne składniki — śmietanka i koperek. Dodaj je pod koniec duszenia, a kapusta zachwyci wszystkie zmysły. Będzie doskonałym dopełnieniem mięsnych dań obiadowych. Zasmażana młoda kapusta to prawdziwe niebo w gębie. Kto jej spróbował, ten doskonale o tym wie. Dodatek ten zachwyca świeżością i delikatnym smakiem, wprost rozpływa się w ustach. Niektórzy nawet traktują go jako danie obiadowe. W sumie, gdy zjemy ją w ciepły dzień z kromką pieczywa, poczujemy się najedzeni.

solenie kapusty
14.06.2022 20:45 Bajecznie chrupiąca i tania surówka z białej kapusty. Pasuje do każdego obiadu

Surówkę z kapusty można przygotowywać przez cały rok. Jednak gdy sięgniesz po młodą kapustę, surówka będzie wprost wyborna. Jest bowiem nie tylko soczysta i chrupiąca, ale też pełna smaku. Zobacz, z czym najlepiej ją połączyć, by wyszła najsmaczniejsza. Jeśli chcesz poszerzyć repertuar dodatków do obiadu, mamy świetną propozycję. Przygotuj bajecznie chrupiącą i tanią surówkę z białej kapusty. Pasuje w zasadzie do każdego dania, a jej przyrządzenie jest proste i szybkie. Po poszatkowaniu oprósz kapustę solą i odstaw na pół godziny. Potem wymieszaj z pozostałymi dodatkami. Wyjdzie doskonała.

Tomasz Strzelczyk, surówka z kapusty
10.06.2022 17:48 Wyjątkowy przepis Strzelczyka na surówkę z młodej kapusty. Prosto, niedrogo i smacznie

Prezentujemy wyjątkowy przepis Strzelczyka na surówkę z młodej kapusty. Będzie prosto, niedrogo i smacznie. Tak przygotowaną surówkę możecie podać do niemal każdego dania obiadowego. Urzeknie wszystkich chrupkością i soczystością. Szykujcie się na dokładki. Młoda kapusta jest od kilku tygodni dostępna w naszych sklepach i na szczęście robi się coraz tańsza. Jest więc doskonała okazja do tego, by przerobić ją na wyjątkowo pyszne potrawy. Najzdrowszą z nich z pewnością będzie surówka. Jak zrobić surówkę z młodej kapusty? Warzywo to doskonale komponuje się zwłaszcza z marchewką i cebulą. Tomasz Strzelczyk przygotował do niej wyjątkowy sos, który bazuje na jogurcie naturalnym. Skorzystajcie z jego przepisu, a na pewno się nie zawiedziecie.

Co nas czeka od poniedziałku w Lidlu?
05.06.2022 19:13 Co nas czeka od poniedziałku w Lidlu?

Poniedziałek jest początkiem nowego tygodnia promocji w marketach. Lidl tym razem proponuje atrakcyjne zniżki na produkty sezonowe oraz mięso i wędliny. W okazyjnej cenie będą też orzechy. Zajrzyjcie wraz z nami do nowej gazetki i dowiedzcie się, na czym tym razem możecie zaoszczędzić. Kolejny tydzień w Lidlu upłynie pod znakiem niższych cen na często kupowane produkty. Market przygotował m.in. atrakcyjny rabat na orzechy. Duże opakowania wybranych rarytasów będą tańsze aż o 1/3 ceny wyjściowej. To tylko jedna z kilku atrakcyjnych obniżek.

Prosty sposób Wachowicz na młodą kapustę
05.06.2022 17:59 Prosty sposób Wachowicz na młodą kapustę. Najlepszy smak sezonu

Młoda kapusta jest pyszna. Każdy smakosz zgodzi się z tym stwierdzeniem. Warto zatem przygotować ją, póki jest dostępna. Ewa Wachowicz zdradziła prosty przepis na niezwykle aromatyczną wersję z koperkiem, który z pewnością skradnie wasze serca. Spróbujcie koniecznie. Z młodej kapusty można przyrządzić zarówno chrupiącą surówkę, jak i pełen smaku bigos. Ewa Wachowicz robi z niej delikatny i niezwykle aromatyczny smakołyk z koperkiem i śmietaną. Będzie idealny nie tylko do tradycyjnego obiadu ze schabowym. Skusicie się?

Pyszny kapuśniak z młodej kapusty. Największy wiosenny rarytas
25.05.2022 16:18 Pyszny kapuśniak z młodej kapusty. Największy wiosenny rarytas

Pomysł na wiosenny obiad? Przygotuj kapuśniak z młodej kapusty na bulionie warzywnym z dodatkiem wędzonego boczku i kiełbasy. Zupa jest pożywna, aromatyczna i pełna smaku. Kapuśniak podaj z kleksem kwaśnej śmietany i posiekanym koperkiem, a błyskawicznie zniknie z talerzy. Poznaj przepis na kapuśniak z młodej kapusty.Kapuśniak z młodej kapusty z ziemniakami, marchewką i wkładką mięsną jest jedną z moich ulubionych, wiosennych zup. Jest wyjątkowo aromatyczna, pożywna, ale i lekka. Sekretem doskonałego smaku jest przesmażenie wszystkich składników na odrobinie oleju, koniecznie musisz spróbować. Zupę ugotuj na bulionie warzywnym lub rosole, który został z poprzedniego dnia. Wywar jest idealną bazą dla wszystkich zup i sosów, bez niego kapuśniak nie będzie już tak aromatyczny. Danie dopraw przecierem pomidorowym, solą i pieprzem, nic więcej nie jest potrzebne do uzyskania pełnego smaku.Młoda kapusta jest źródłem wielu cennych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Te ostatnie skutecznie opóźniają procesy starzenia, usuwają toksyny i wolne rodniki z organizmu i zmniejszają również ryzyko zachorowania na nowotwory.Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad- tu poznasz przepis na jednogarnkowe danie z młodej kapusty. Jest pożywne i posmakuje nawet największemu niejadkowi.

kapusta zasmażana
11.05.2022 17:53 Obłędna zasmażana młoda kapusta ze śmietaną. Idealny wiosenny specjał

Naszą propozycją na dziś jest obłędna zasmażana młoda kapusta ze śmietaną. Ten idealny, wiosenny specjał możesz podać jako dodatek do dań mięsnych lub zjeść ją na lekki obiad. Dodaj pod koniec gotowania kilka łyżek śmietany, a potrawa zyska doskonały smak i konsystencję. Na straganach i w sklepach pojawiła się już młoda kapusta. Jej widok od razu przywodzi na myśl wiosnę. Także myśl o lekkich, aromatycznych daniach, na widok, których cieknie ślinka. Co można przygotować z młodej kapusty? Doskonale nadaje się ona na surówki i jako dodatek do zupy, jednak największe wzięcie z pewnością będzie miała kapusta zasmażana. Jest niezwykle delikatna, a smaku doda jej śmietana.

kotlety z kapusty
11.05.2022 01:19 Proste wegetariańskie kotlety z młodej kapusty. Sezonowy specjał zachwyci każdego

Polecamy wam proste wegetariańskie kotlety z młodej kapusty. Przygotujesz je bez grama mięsa, a wyśmienity sezonowy specjał zachwyci każdego. Wystarczy tylko sięgnąć po główkę popularnego warzywa, posiekać je i połączyć z kilkoma składnikami.Uwielbiamy kotlety — schabowe, mielone, z kurczaka. Mało przy nich pracy, a smak zaskakuje. Można się też nimi najeść, bo są bardzo pożywne. Zwłaszcza jeśli robimy je tak jak zwykle z mięsa. Dziś jednak proponujemy wam nieco lżejsze kotlety warzywne. Do ich przygotowania wykorzystamy młodą, chrupiącą kapustę. Poszatkowaną wymieszamy z kilkoma klasycznymi dodatkami, uformujemy kotlety i je usmażymy. Jesteśmy ciekawi waszych wrażeń smakowych.

Wyjątkowy patent Okrasy na młodą kapustę
07.05.2022 17:31 Wyjątkowy patent Okrasy na młodą kapustę. Niezwykłe połączenie smaków

Młoda kapusta kusi smakiem. Karol Okrasa proponuje, by podać ją z pyszną pomidorową salsą i odrobiną aromatycznego masła z przyprawami. Koniecznie sprawdźcie ten wyjątkowy, nieskomplikowany przepis wydobywający z wczesnego warzywa niezwykły aromat, któremu mało kto się oprze. Domownicy będą zachwyceni. Kapusta młoda w pomidorach jest kolejnym — po wybornej szczawiowej i kremie z dyni — pysznym pomysłem na przyrządzenie sezonowego warzywa wprost od Karola Okrasy. Danie zachwyci was wyśmienitym kontrastem pomiędzy delikatnością warzywa i wyrazistością pomidorowej salsy z dodatkiem ziół. Nikt nie oprze się tej wybornej kompozycji.

kapusta zasmażana
05.05.2022 21:30 Delikatna i kremowa zasmażana młoda kapusta. W smaku nie ma sobie równych

Masz ochotę na coś wiosennego? Przygotuj zasmażaną młodą kapustę. W smaku nie ma sobie równych, bo jest delikatna i kremowa. Jeśli chcesz, by miała przyjemny zapach i nie była gorzkawa, najpierw ją obgotuj, a potem przelej zimną wodą. Zawsze przeprowadź ten zabieg przed gotowaniem młodej kapusty.Jeśli wiosna, to młode warzywa. Nie zawsze wprost z ogródka czy pola, ale jednak świeże i delikatne. Wyróżnia je chrupkość, doskonały smak i duża zawartość cennych składników odżywczych. Jednym z pierwszych młodych warzyw, które można kupić o tej porze roku, jest kapusta. Doskonale nadaje się ona na surówkę, a także do krótkiego duszenia i gotowania. Dziś proponujemy zrobić młodą kapustę zasmażaną. Będzie doskonałym dodatkiem do obiadu, ale można ją też zjeść jako samodzielne danie.

zakupy
31.03.2022 16:56 Co od czwartku czeka na nas w Biedronce? Nowa oferta sieci robi wrażenie

Sprawdźcie, co od czwartku czeka na nas w Biedronce. Nowa oferta sieci naprawdę robi wrażenie. Wybierzcie się na zakupy w najbliższych dniach, a będziecie mogli skorzystać z dobrych promocji. Przyda się zaoszczędzić, robiąc zakupy codzienne lub świąteczne. Wiosna i nadchodzące święta zachęcają, by wyjść z domu i zrobić nadzwyczajne zakupy. Mamy większą ochotę na warzywa, owoce i lekkie potrawy. Jednak, jeśli chodzi o Wielkanoc, można już pomyśleć o mięsie, majonezie czy kawie. Zobaczcie, które z przydatnych produktów, możecie kupić w Biedronce po dobrej cenie.

kapuśniaczek
25.03.2022 22:52 Domowy kapuśniak z młodej kapusty jak u babci. Prosty przepis

Kapuśniak z młodej kapusty to pyszna zupa spotykana od lat na polskich stołach. Wielu z nas kojarzy ją z obiadów gotowanych przez nasze mamy i babcie. Dziś przedstawiamy przepis na domowy, tradycyjny kapuśniak ze zdrowych warzyw z dodatkiem podsmażanego boczku.Kapusta jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Nic w tym dziwnego – jest zdrowa, tania, łatwo dostępna i bardzo smaczna. To także bogate źródło wielu witamin i mikroelementów.

Kapusta
25.03.2022 22:51 Bigos z młodej kapusty - idealny letni posiłek

Młoda kapusta jest wiosenno-letnim klasykiem, który gości na naszych stołach głównie od maja aż do sierpnia. To nic innego jak biała kapusta z wczesnych zbiorów. Od późniejszej kapusty odróżnia ją przede wszystkim wygląd i bardziej kruche liście. Małe, jasnozielone główki takiej kapusty doskonale sprawdzają się do ugotowania kapuśniaku z młodej kapusty, gołąbków z młodej kapusty, młodej kapusty zasmażanej oraz bigosu z młodej kapusty. Ten ostatni stanowi wspaniały dodatek do klasycznego kotleta schabowego i oczywiście młodych ziemniaków z koperkiem. Wszystkie potrawy przygotowywane z młodej kapusty są delikatne, bo taka właśnie jest: słodka i niskokaloryczna. Bigos z młodej kapusty: pełen smaku i wartości odżywczychPotrawą, która aż prosi się o przygotowanie w sezonie kapuścianym, jest tradycyjny bigos z młodej kapusty. Możemy go ugotować z dodatkiem boczku lub innego mięsa, np. wiejskiej kiełbasy. Tak przygotowana kapusta jest nie tylko smaczna, lecz także pełna cennych witamin i wartości odżywczych. Czy wiesz, że młoda kapusta zawiera niemal 4 razy więcej witaminy C od kapusty kiszonej? Oprócz tego jest cennym źródłem witamin z grupy B, witaminy K, witaminy A i witaminy E. W tym niepozornym warzywie znajdziemy również sporo błonnika regulującego pracę naszego układu pokarmowego oraz magnez, potas, fosfor, żelazo i siarkę, która korzystne wpływa na stan włosów oraz paznokci. Warto jednak wspomnieć, że pomimo niskiej kaloryczności jest to warzywo dość wzdymające i może powodować nieprzyjemne dolegliwości układu trawiennego. Właśnie dlatego do bigosu z kapusty polecamy dodać np. kminek i koper włoski, które ułatwią nam jego strawienie.Czy dodać do kiszoną kapustę do bigosu z młodej kapusty?Jeśli młoda kapusta jest dla Ciebie zbyt delikatna lub zbyt słodka, możesz ją zmieszać z kapustą kiszoną. Jej kwaśny smak idealnie przełamie słodycz młodej kapusty i uczyni bigos bardziej wyrazistym w smaku. W tym celu wystarczy, że poszatkujesz i podgotujesz młodą kapustę pod przykryciem i dodasz do niej surową kiszoną kapustę w proporcji 1:1. Do całości dodaj również marchew, przesmażone mięso i przyprawy i duś na wolnym ogniu. Taki bigos z młodej i kiszonej kapusty idealnie scali koncentrat pomidorowy: doda mu nie tylko smaku, lecz także koloru. Przepis na bigos z młodej kapusty z kiełbasąSkładniki:1 średnia główka młodej zielonej kapusty (lub połowa dużej) ok. 800 g2 kiełbasy wiejskie lub inne lekko podwędzane1 duża marchewka1 duża biała cebula1,5 szklanki bulionu1,5 łyżki mąki2 łyżki olejuświeży koperek (pół pęczka)2 listki laurowe4 ziarenka ziela angielskiego1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka kminku1 łyżeczka majeranku0,5 łyżeczki cukrusól i pieprzPrzygotowanie:Pokrój kiełbasę w kostkę. Wrzuć ją do zimnego, dużego garnka i podsmażaj, aż wytopi się z niej tłuszcz. Jeśli Twoja kiełbasa jest chuda, możesz dolać trochę tłuszczu, np. oleju roślinnego.Dodaj 2 listki laurowe i łyżeczkę kminku, jeśli za nim przepadasz. Teraz pokrój cebulę i marchewkę w kosteczkę (możesz ją też zetrzeć na tarce o małych oczkach). Dodaj cebulę do kiełbasy. Zamieszaj i podsmażaj, aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj pokrojoną marchewkę.Opłucz główkę kapusty pod bieżącą zimną wodą. Osusz ją, a następnie podziel na 4 części. Każdą z nich poszatkuj i wrzuć do garnka z kiełbasą, cebulą i marchewką.Do garnka dolej 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego. Dopraw słodką papryką, majerankiem, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Całość wymieszaj i duś pod przykryciem przez około 15 minut.Na patelni podgrzej 2 łyżki oleju, dodaj 1,5 łyżki mąki i zamieszaj, aż nabierze brązowego koloru. Dolej parę łyżek wywaru z kapusty. Tak przygotowaną zasmażkę dodaj do garnka z kapustą. W międzyczasie posiekaj pół pęczka świeżego koperku i dodaj go do kapusty. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez 15 minut.

Surówka z młodej kapusty ze śmietaną. Świetny dodatek obiadowy
20.02.2022 01:00 Surówka z młodej kapusty ze śmietaną. Świetny dodatek obiadowy

Surówka z młodej kapusty ze śmietaną to pyszny dodatek do obiadu. Surówka z kminkiem doskonale pasuje zarówno do mięsa, ryb, jak i dań wegetariańskich. Poznaj przepis na surówkę z młodej kapusty ze śmietaną, czyli świetny dodatek obiadowy.Młoda kapusta to wczesna odmiana, którą dostaniemy w sklepach i lokalnych warzywniakach od maja do sierpnia. Jest źródłem cennych witamin i minerałów, dlatego też powinniśmy wykorzystać sezon jak najlepiej i wprowadzić dania z kapustą do swojej diety.Młoda kapusta to przede wszystkim źródło potasu, żelaza, wapnia i witamin C, A oraz witamin z grupy B. Wszystkie te związki są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego serca, mózgu i całego organizmu.Surówka z młodej kapusty gotowanej z dodatkiem pora, cebulki, marchwi, kminku i kwaśnej śmietany smakuje wyśmienicie. Jest wyraźna w smaku, dobrze doprawiona i kremowa. Surówka będzie smacznym dodatkiem np. do kotletów schabowych, mielonych, czy pieczonego mięsa lub ryb i dań wegetariańskich.Szukasz pomysłu na danie z młodą kapustą? Tu poznasz przepis na rewelacyjny kapuśniak z młodej kapusty i pomidorami, jest lekki, pyszny i zdrowy.