Smakosze.pl
Młoda kapusta w wegetariańskiej odsłonie

Canva / CS Stock Images

Młoda kapustka z dodatkiem suszonych pomidorów i ciecierzycy

28 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Nie od dziś wiadomo, że młoda kapusta zalicza się do szlagierów naszej rodzimej kuchni. Przeważnie wzbogacamy ją o typowo mięsne dodatki. Tym razem ich miejsce zajmą ciecierzyca i suszone pomidory.

Zasmażana młoda kapusta nie raz przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Jej smak potrafi do siebie przekonać nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować młodą kapustę w bezmięsnej odsłonie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Młoda kapusta z suszonymi pomidorami i ciecierzycą

Bez wątpienia zasmażana młoda kapusta jest jednym ze sztandarowych dań polskiej kuchni. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na specjał o wędzonym posmaku. Dziś wypróbujemy recepturę na młodą kapustę, którą bez obaw mogą zajadać osoby stroniące od mięsa.

Młoda kapusta w tym wydaniu jest bardzo prosta w przygotowaniu. Z przepisem poradzą sobie nawet osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z kulinariami. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co nam będzie potrzebne?

  • 1/3 młodej kapusty

  • puszka ciecierzycy

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 czerwone cebule

  • słoik suszonych pomidorów

  • puszka krojonych pomidorów

  • majeranek

  • suszony koper

  • curry

  • kurkuma

  • słodka papryka

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • sól

  • pieprz

  • oliwa

  • pęczek koperku

  • woda

Babka od siostry Anastazji

Wilgotna, a zarazem puszysta babka według siostry Anastazji

CZYTAJ DALEJ

Niezawodna receptura na bezmięsną młodą kapustę

Na początku w garnku podgrzewamy oliwę. Dodajemy do niej posiekaną cebulę i odsączoną ciecierzycę. Całość wzbogacamy o majeranek, suszony koper, curry, kurkumę oraz słodką paprykę. Przeważnie wystarcza po pół łyżeczki każdej przyprawy.

Czosnek drobno siekamy, a pomidory suszone kroimy na paski. Dodajemy je do cebuli. Podobnie postępujemy z poszatkowaną kapustą. Wszystko dopełniamy pomidorami z puszki. Możemy także dolać trochę wody. Dzięki temu kapusta się nie przypali.

Kiedy minie 20 minut wzbogacamy nasz specjał o liście laurowe i ziele angielskie. Danie dusimy pod przykryciem. Kapusta musi zmięknąć. Zazwyczaj wystarcza około 30 minut. Na koniec smakołyk doprawiamy solą i pieprzem. Młodą kapustę serwujemy z posiekanym koperkiem. Godny uwagi jest również bigos na bazie tego warzywa.

Młoda kapusta w bezmięsnym wydaniu

Młoda kapusta w bezmięsnym wydaniu

Canva / Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kiszone łodygi brokułów - pyszny rarytas z resztek

Przepisy

Kiszone łodygi brokułów, czyli jak wykorzystać resztki. Nic się nie zmarnuje

Czytaj więcej >
Powidła śliwkowe bez mieszania - prosty przepis

Przepisy

Kochasz powidła śliwkowe, lecz nie znosisz ich mieszać? Znamy sprytne rozwiązanie. Hit wśród przetworów

Czytaj więcej >
Kluski ziemniaczane z kaszą manną są miękkie i lekkie

Przepisy

Do klusek ziemniaczanych dodajesz mąkę i jajka? Wsyp 1 inny składnik, a zachwycą Cię miękkością

Czytaj więcej >
Leczo - wakacyjny klasyk

Przepisy

Wakacyjna klasyka, czyli gęste i pyszne leczo. Węgierska potrawa w lżejszej, warzywnej wersji

Czytaj więcej >
naleśniki ze szpinakiem

Przepisy

Sycące naleśniki ze szpinakiem. Idealne na bezmięsny obiad

Czytaj więcej >
Dorota Szelągowska pokazała przepis na rosół

Przepisy

Dorota Szelągowska pokazała przepis na rosół. 1 składnik wprawia w osłupienie

Czytaj więcej >