Smakosze.pl
Młoda kapusta w wegetariańskiej odsłonie

Canva / CS Stock Images

Młoda kapustka z dodatkiem suszonych pomidorów i ciecierzycy

28 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Nie od dziś wiadomo, że młoda kapusta zalicza się do szlagierów naszej rodzimej kuchni. Przeważnie wzbogacamy ją o typowo mięsne dodatki. Tym razem ich miejsce zajmą ciecierzyca i suszone pomidory.

Zasmażana młoda kapusta nie raz przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Jej smak potrafi do siebie przekonać nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować młodą kapustę w bezmięsnej odsłonie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Młoda kapusta z suszonymi pomidorami i ciecierzycą

Bez wątpienia zasmażana młoda kapusta jest jednym ze sztandarowych dań polskiej kuchni. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na specjał o wędzonym posmaku. Dziś wypróbujemy recepturę na młodą kapustę, którą bez obaw mogą zajadać osoby stroniące od mięsa.

Młoda kapusta w tym wydaniu jest bardzo prosta w przygotowaniu. Z przepisem poradzą sobie nawet osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z kulinariami. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co nam będzie potrzebne?

  • 1/3 młodej kapusty

  • puszka ciecierzycy

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 czerwone cebule

  • słoik suszonych pomidorów

  • puszka krojonych pomidorów

  • majeranek

  • suszony koper

  • curry

  • kurkuma

  • słodka papryka

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • sól

  • pieprz

  • oliwa

  • pęczek koperku

  • woda

Babka od siostry Anastazji

Wilgotna, a zarazem puszysta babka według siostry Anastazji

CZYTAJ DALEJ

Niezawodna receptura na bezmięsną młodą kapustę

Na początku w garnku podgrzewamy oliwę. Dodajemy do niej posiekaną cebulę i odsączoną ciecierzycę. Całość wzbogacamy o majeranek, suszony koper, curry, kurkumę oraz słodką paprykę. Przeważnie wystarcza po pół łyżeczki każdej przyprawy.

Czosnek drobno siekamy, a pomidory suszone kroimy na paski. Dodajemy je do cebuli. Podobnie postępujemy z poszatkowaną kapustą. Wszystko dopełniamy pomidorami z puszki. Możemy także dolać trochę wody. Dzięki temu kapusta się nie przypali.

Kiedy minie 20 minut wzbogacamy nasz specjał o liście laurowe i ziele angielskie. Danie dusimy pod przykryciem. Kapusta musi zmięknąć. Zazwyczaj wystarcza około 30 minut. Na koniec smakołyk doprawiamy solą i pieprzem. Młodą kapustę serwujemy z posiekanym koperkiem. Godny uwagi jest również bigos na bazie tego warzywa.

Młoda kapusta w bezmięsnym wydaniu

Młoda kapusta w bezmięsnym wydaniu

Canva / Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

placki ziemniaczane

Przepisy

Delikatnie słodkie placki ziemniaczane z dodatkiem batatów

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozkosz w każdym kęsie - fasolka po bretońsku z ogórkiem kiszonym

Czytaj więcej >

Przepisy

Zaskakujący schab po prowansalsku według Siostry Anastazji

Czytaj więcej >

Przepisy

Zniewalające ciasto bez pieczenia, lekki i pyszny śnieżny puch

Czytaj więcej >
napar z imbiru

Przepisy

Cudowny przepis na napar z imbiru

Czytaj więcej >
zupa z soczewicy

Przepisy

Prosty przepis na zupę z soczewicy

Czytaj więcej >