Rosół gotuje się praktycznie co tydzień i za każdym razem pojawia się wtedy pytanie - co zrobić z resztkami po zrobieniu wywaru? Świetnym rozwiązaniem jest przygotowanie domowego pasztetu. Z tego powodu nie warto wyrzucać warzyw i mięsa, gdyż pod postacią pasztetu są pyszne i wyjątkowo pożywne. Pasztet z resztek po rosole to nie tylko rozwiązanie dla osób lubujących się w zasadach "zero waste". To także świetna propozycja taniego posiłku, ponieważ dodatkowe składniki, które trzeba dołożyć do produktów z zupy, nie kosztują dużo. Pamiętaj, aby masę doprawić dużą ilością przypraw. Po długim gotowaniu większa część smaku z warzyw i mięsa przeszła do wywaru, więc konieczne jest jej uzupełnienie. Pieprz oraz gałka muszkatołowa w tym przypadku zupełnie wystarczą.
Surówki są zdrowym elementem każdego obiadu. Bazująca na sałacie i marchewce surówka kopenhaska doprawiona lekkim sosem jogurtowo-musztardowym urozmaici wasz posiłek. Spróbujcie jej koniecznie. Surówka kopenhaska jest pyszną kompozycją, która łączy w sobie słodkie marchewki, wyrazistą cebulę i kwaśne ogórki. Warzywom towarzyszy pyszny sos na bazie jogurtu i musztardy, a dodatek świeżej natki pietruszki i szczypiorku dopełnia smaku.
Dziś zdradzimy wam, jaki jest największy błąd podczas smażenia schabowych. To właśnie z jego powodu kotlety wychodzą twarde jak kamień. Przeczytaj nasz materiał, a dowiesz się, co zrobić, by przyrządzane przez ciebie kotlety za każdym razem były miękkie i soczyste. Choć kotlety schabowe przyrządzamy dość często, to jednak nie zawsze wychodzą smaczne. Dlatego dziś powiemy wam, jaki jest największy błąd podczas smażenia schabowych. Gdy będziecie go unikać, już nigdy wasze kotlety nie wyjdą twarde jak kamień.
Jeśli szukacie pomysłu na obiad, możecie przygotować lżejszą wersję kotletów mielonych. Jest bez wieprzowiny, ale za to z soczystym dodatkiem pieczarek. Smak tych kotletów jest delikatny, z grzybową nutą. I co ciekawe, te kotlety nie wymagają formowania w dłoniach.Lżejsza wersja kotletów mielonych jest doskonałą alternatywą dla tych klasycznych. Proponowane przez nas kotlety są mniej kaloryczne, ponieważ nie zawierają wieprzowiny, a zostały zrobione z mięsa drobiowego. Dodatkiem nadającym im smaku i aromatu są pieczarki oraz przyprawy i zioła.Robiąc te kotlety, oszczędzamy też kalorie na panierce. W naszych jej po prostu nie ma. A przy okazji oszczędzamy czas, bo kotlety można kłaść na patelnię łyżką, bez konieczności formowania ich w dłoniach.
Gołąbki skuszą każdego smakosza. Kiedyś potrawa ta przyrządzana bez mięsa. Przepis z 1914 roku wskazuje, że w kapuściane liście zawijało się aromatyczne grzyby wymieszane z ryżem i tak przyrządzone roladki podawało się z sosami. Koniecznie spróbujcie tego dania — będzie miłą odmianą od mięsnego rarytasu. Sposobów na gołąbki jest wiele. Niektórzy kapustę faszerują jedynie mięsem, podczas gdy inni nie wyobrażają sobie, by w farszu, zabraknąć mogło ryżu. Bezmięsna receptura z 1914 roku ujawnia jeszcze inny, pyszny dodatek wykorzystywany do przyrządzenia tej potrawy — grzyby. Sprawdźcie jak zrobić taką wersję klasycznego dania kuchni polskiej.
Klasyczna mizeria z ogórków i śmietany jest pysznym dodatkiem do obiadu, jednak jej kaloryczność jest ogromną wadą. Znacznie zdrowszą i lżejszą wersję można przygotować przy pomocy rzodkiewek oraz jogurtu naturalnego. Dodanie do nich świeżo siekanego szczypiorku podbija smak i intensyfikuje go. Raz próbując nasz mizerii, na zawsze zrezygnujesz z ogórków.Mizeria z rzodkiewek i jogurtu charakteryzuje się wyjątkowo silnym smakiem i aromatem, co przy niskiej zawartości kalorii jest rzadko spotykane. Taki efekt osiąga się poprzez wsypanie świeżego szczypiorku. Ważnym aspektem poniższej mizerii, jest niesolenie rzodkiewki przed zalaniem sosem. Sól wyciąga z niej wodę, przez co plasterki stają się miękkie i przestają chrupać. Warto też podać ją od razu po połączeniu wszystkich produktów, żeby nie wyszła rozwodniona.
Pomidorowa jest jedną z częściej goszczących naszych stołach zup. Jej przyrządzenie jest niezwykle proste, a smak zachwyca. Jednak dopiero dodatek majonezu sprawi, że zupa nabierze wspaniale kremowej konsystencji. Spróbujecie? Pomidorową można przyrządzić na wiele sposobów. Klasyczny specjał kuchni polskiej będzie jeszcze lepszy, gdy dodamy do niego nietypowego składnika. Z powodzeniem zastąpi on śmietanę, sprawiając, że zupa wyjdzie niezwykle kremowa i smaczna.
Obieranie cebuli jest czynnością codzienną, dlatego obierki z tego warzywa stanowią dużą część odpadków. Świetnym sposobem na ich wykorzystanie, jest dodanie ich do duszącego się mięsa z kurczaka. Skórka z cebuli nada mięsu wybornego smaku oraz ciekawego koloru, a także pozytywnie wpłynie na jego soczystość. Obierki z cebuli zwykle lądują w koszu na śmieci. Raz do roku, na chwilę przed Wielkanocą, Polacy wykorzystują je do zabarwienia skorupek jaj, aby zrobić ładne i kolorowe pisanki. Poza tym, dla obierek nie ma większego zastosowania. Okazuje się jednak, że można w smaczny i łatwy sposób użyć je w kuchni. Wystarczy przykryć nimi mięso z piersi kurczaka, a następnie szybko je poddusić. Takie mięso komponuje się idealnie ze zwykłymi kartoflami oraz mizerią.
Kiszona kapusta pojawia się na naszych stołach stosunkowo często - głównie przez doskonałe właściwości i pyszny smak. Jeśli jesteś jej ogromnym fanem, prezentujemy witaminową surówkę z kiszoną kapustą oraz kurkumą. Dodatek przyprawy nadaje całości słonecznej świeżości, a także zwiększa jej pozytywne działanie. Surówka z kiszonej kapusty może zostać podana do klasycznego polskiego obiadu, czyli zwykłych kotletów z ziemniakami. Najlepiej jednak współgra ze smażoną w panierce rybą -kwaśna surówka znacznie podbija jej smak. Obecnie, gdy za oknem jeszcze panuje zimowa aura, potężna dawka witamin jest jak najbardziej wskazana. Surówka witaminowa z kurkumą i kiszoną kapustą jest idealnym sposobem na podanie do stołu nie tylko zdrowego dodatku, lecz przede wszystkim wyjątkowo smacznego.
Pomysł na ekspresowy obiad? Ryż w słodkim sosie śmietankowo- waniliowym z rodzynkami. Sos jest bardzo szybki w przygotowaniu i zrobisz go błyskawicznie. Poznaj przepis na szybki sos do ryżu i stwórz pyszny obiad na słodko.Ryż jest bardzo uniwersalny, pasuje do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb. Do dań wytrawnych i dań na słodko, do mleka, śmietany, mleka kokosowego, owoców, rodzynek, bakalii, czekolady, do wszystkiego i zawsze smakuje wyśmienicie.Szybki sos do ryżu z niczego to sos o smaku śmietankowym z wyczuwalną wanilią. Do sosu dodaję rodzynki, aby urozmaicić całe danie. Ryż z sosem jest świetny na obiad, ale i na pożywne śniadanie lub podwieczorek. Jeśli szukasz pomysłu na ryż na słodko- tu poznasz przepis na kokosowy ryż z mango, czyli tradycyjny deser prosto z Tajlandii.
Wołowina po wietnamsku z ryżem to wyśmienite, aromatyczne danie dla całej rodziny. Mięso marynowane w orientalnych przyprawach z trawą cytrynową i anyżem, duszona w pomidorach i podana w warzywami, smakuje genialnie. Poznaj przepis na wołowinę po wietnamsku.Wołowinę po wietnamsku charakteryzuje wyjątkowy, złożony smak. Poczujesz świeżą trawę cytrynową, korzenny imbir, czosnek, anyż, wyraźny sos sojowy i rybny. Wołowina marynowana w tych niezwykłych przyprawach będzie przepyszna. Mięso smaż na oleju, następnie duś w pomidorach przez około godzinę, dzięki czemu wołowina będzie soczysta i miękka.Fasolkę, marchewkę i paprykę smaż chwilę w wysokiej temperaturze. Warzywa muszą być chrupiące i pełne smaku i takie właśnie będą po krótkiej obróbce termicznej. Całe danie oprósz solidnie świeżą kolendrą i podaj z ugotowanym wcześniej ryżem.W tym artykule dowiesz się, jak ugotować idealnie sypki ryż, będzie świetny i do wołowiny po wietnamsku i wielu innych dań. Jeśli szukasz pomysłu na obiad w azjatyckim stylu- tu poznasz przepis na wołowinę po chińsku z woka.
Dziś piątek, więc wiele osób nie będzie jadło mięsa. Co więc przygotować na obiad? A może postne kotlety z trzech składników? Mamy na nie niezawodny przepis. Są proste i szybkie do zrobienia, a stanowią smaczną namiastkę klasycznych kotletów mielonych.W postny piątek katolicy nie powinni jeść mięsa. Dozwolone są natomiast ryby, które w tym okresie cieszą się dużą popularnością. Jeśli chodzi o dania obiadowe, można je też przygotować z warzyw, w tym warzyw strączkowych, kasz, makaronu, twarogu i różnych serów. Wszystko zależy tylko od naszej pomysłowości.
Kupując kalafiora, wybieracie warzywo pozbawione liści? To duży błąd. Traktowane jako odpad zielone części tej rośliny nie tylko są jadalne, ale też bardzo smaczne. Podpowiadamy, jak można je wykorzystać w kuchni. Kalafior jest warzywem, po które warto sięgać w sezonie zimowym. Smakuje wtedy najlepiej, a zawarte w nim składniki odżywcze pomogą nam wzmocnić organizm. Witamina A, C, B6 E i K oraz cynk, selen, żelazo czy fosfor to tylko niektóre z korzystnych dla zdrowia komponentów, jakie w nim znajdziemy. Liście kalafiora także je zawierają.
Surówki są popularnym elementem niemal każdego obiadu. Warto czasem jednak sięgnąć po coś innego niż kapustę i marchewkę. Wypróbujcie nietypową kompozycję na bazie czarnej rzepy. Surówka siostry Anastazji nie ma sobie równych. Koniecznie sprawdźcie, jak smakuje ten specjał. Czarna rzepa nazywana często również czarną rzodkwią, bogata jest w witaminy — m.in. wit. C, B1 i B2 czy PP — a także liczne sole mineralne w tym potas, żelazo, wapń i magnez. Charakterystyczne w smaku warzywo doskonale smakuje na surowo w towarzystwie jabłka i marchewki. Skusicie się?
Zupa warzywna bez mięsa i śmietany to wegańska propozycja obiadowa, która posmakuje każdemu. Jest lekka, a dzięki sporej ilości warzyw bardzo aromatyczna, smaczna i pożywna. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę warzywną bez mięsa i śmietany.Zupa warzywna wegańska jest jedną z moich ulubionych, bezmięsnych zup. Danie jest bardzo wyraźne w smaku i pożywne. Do zupy dodaję podstawowe składniki, jak marchew, pietruszka, ziemniaki, ale również seler naciowy, groszek i cukinię, które sprawiają, że danie smakuje wyśmienicie i jest bombą witaminową.Do zupy nie dodaję soli, zastępuję ją sosem sojowym, który jest równie słony, a dodatkowo podkreśla smak warzyw. Zupę doprawiam również pieprzem i sporą ilością natki pietruszki. Warzywna bez mięsa smakuje nawet największym mięsożercom, jest świetna zarówno w chłodne, jak i upalne dni.Wiesz, że nawet rosół można ugotować bez mięsa? Tu poznasz przepis na aromatyczny rosół bez mięsa, jest przepyszny.
Zupa brokulowa z parmezanem, ziemniakami, pietruszką i marchewką to pożywna, gęsta, zdrowa zupa, którą ugotujesz w niecałą godzinę. Zupa jest bardzo aromatyczna i niezwykle smaczna, znika więc z talerzy błyskawicznie. Poznaj przepis na zupę brokułową z parmezanem.Sekretem każdej warzywnej zupy, która ma niepowtarzalny smak, jest podsmażenie na maśle lub oliwie wszystkich składników. Podsmażone warzywa są jeszcze smaczniejsze i oddają jeszcze więcej aromatu. Zupę ugotuj na bulionie- danie będzie jeszcze lepsze. Zupę zabiel kwaśną śmietaną, dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem, a pod koniec gotowania dodaj starty parmezan, który zagęści danie i będzie taką przysłowiową wisienką na torcie- zupa będzie mocno warzywna, ale i serowa, będzie pyszna.Jeśli szukasz pomysłu a pyszną zupę- tu poznasz przepis na rozgrzewającą zupę grzybową z ziemniakami, jest sycącą i bardzo smaczna.
Zupa chrzanowa z chrzanem ze słoika, podana z jajkiem na twardo to pomysł na wyśmienitą, gęstą zupę, nie tylko w Wielkanoc. Danie jest proste, ale bardzo aromatyczne i pożywne. Poznaj przepis na zupę chrzanową z chrzanem ze słoika.Zupa chrzanowa w formie kremu jest smaczną, wiosenną zupą, którą gotuję dość często, ponieważ uwielbiam wyraźny i lekko ostry smak chrzanu. Wywar gotuję z korzenia pietruszki, cebulki i ziemniaków z dodatkiem podstawowych przypraw- ziela angielskiego i liścia laurowego.Tarty chrzan to nie tylko wspaniały smak- to również źródło aktywnych związków, w tym przeciwutleniaczy, które wykazują działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne i wzmacniające. Związki te opóźniają również procesy starzenia i zmniejszają ryzyko pojawienia się chorób nowotworowych.Jeśli szukasz pomysłu na główne danie z dodatkiem chrzanu- tu poznasz przepis na soczystą golonkę z chrzanem.
Ziemniaki gotowane polane sosem śmietanowym zasmażkowym z posiekanym szczypiorkiem to pomysł na pyszny dodatek do obiadu, a także samodzielny posiłek. Ziemniaki z gęstym, kremowym sosem smakują wyśmienicie. Poznaj przepis na sos śmietanowy do ziemniaków.Jeśli nie masz czasu na gotowanie lub chcesz zrobić prosty, tani, ale bardzo smaczny i pożywny obiad, ugotuj ziemniaki, polej je sosem śmietanowym ze szczypiorkiem i podaj albo z piersią z kurczaka, albo z jajkiem sadzonym. Taki obiad posmakuje każdemu, a Ty przygotujesz go błyskawicznie i to z produktów, które z pewnością masz w domu.Sos robię na zasmażce, dzięki czemu sos jest gęsty i bardziej aromatyczny. Do sosu dodaję szczypiorek, kwaśną śmietanę i doprawiam solą i pieprzem. Ziemniaki gotowane polane kremowym sosem smakują wyśmienicie. Sosem możesz polać również ziemniaki pieczone, talarki, ziemniaki w mundurkach.W tym artykule dowiesz się, jak zrobić idealne jajko sadzone, będzie doskonałym dodatkiem do obiadu.
Placki ziemniaczane bezglutenowe z natką pietruszki i śmietaną, to pomysł na pyszny, lekki obiad dla całej rodziny. Placki ziemniaczane z mąki kukurydzianej są równie smaczne, co tradycyjne, a nie zawierają glutenu. Poznaj przepis na wyśmienite, chrupiące placki ziemniaczane bezglutenowe.Mąka kukurydziana jest mąką bezglutenową produkowaną z kukurydzy, dzięki czemu ma piękny złoty kolor. Mąka jest zupełnie neutralna w smaku, możesz wykorzystać ją więc do pieczenia ciast, jak i dań głównych, wytrawnych, w tym właśnie placków. Mąka jest lekka i przede wszystkim bezpieczna dla osób z alergią pokarmową i celiakią. Placki ziemniaczane z mąki kukurydzianej są chrupiące i miękkie jednocześnie, są przepyszne. Dodatek śmietany i koperku dodatkowo je spulchnia w środku i nadaje oryginalnego smaku. Placki ziemniaczane podaj z gęstym jogurtem lub śmietaną, tak podane błyskawicznie znikają z talerzy.Placki zrób z zeszłorocznych ziemniaków, ponieważ zawierają sporą ilość skrobi, a mało wody. Takie ziemniaki łatwo odsączysz po starciu ich na tarce, a podczas smażenia placki nie rozwarstwią się, będą chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Do placków z młodych ziemniaków trzeba dodać dużą większą ilość mąki. Jeśli szukasz pomysłu na bezglutenowy obiad- tu poznasz przepis na pizzę bezglutenową, jest wyśmienita.
Sos z cukinii do słoików z papryką i pieczonymi pomidorami to doskonały pomysł na sos, który zachowa swój smak i świeżość przez wiele miesięcy. Sos z cukinii smakuje rewelacyjnie z makaronem, ryżem i świeżym pieczywem. Poznaj przepis na sos cukinii do słoików.Sos z cukinii do słoików to sos, który wykorzystasz do ugotowania pysznego obiadu lub pożywnego lunchu. Wystarczy, że podgrzejesz sos i podasz go z makaronem, ryżem lub bagietką. Sos z pieczonych warzyw jest bardzo aromatyczny, lekki i pełen witamin.Słoiki z sosem pasteryzuj przez 15- 20 minut do góry dnem. W ten sposób zabezpieczysz sos przez szybkim psuciem i zachowa smak i świeżość przez wiele miesięcy. Sos przed przełożeniem do słoików dopraw do smaku solą, pieprzem i suszonymi ziołami, będzie przepyszny.Jeśli szukasz pomysłu na sos do makaronu- tu poznasz przepis na pikantny sos z papryczek chili do słoików, zachowa świeżość i smak przez wiele miesięcy.
Szukacie pomysłu na szybką surówkę do obiadu? Wykorzystajcie seler. Wraz z marchewką i jabłkiem smakuje doskonale, a sos na bazie śmietany przełamie delikatną słodycz specjału. Prosty przepis skradnie niejedno serce. Seler jest niedocenianym warzywem korzeniowym, z którego przyrządzimy niejedną smaczną surówkę. Tym razem proponujemy wam bardzo prosty sposób na ten obiadowy dodatek. Połączenie delikatnego smaku selera ze słodyczą jabłka i marchewki zachwyci wielu z was.
Naleśniki z domowym sosem waniliowym i owocami to pomysł na wyśmienity obiad, zarówno dla małych, jak i dużych. Sos waniliowy do naleśników jest gęsty i bardzo aromatyczny, a przygotujesz go w kilka minut. Poznaj przepis na sos waniliowy do naleśników.Naleśniki to moje ulubione danie główne na słodko. Podane z sosem waniliowym, świeżymi truskawkami, malinami lub czereśniami są przepyszne. Lekkie, puszyste naleśniki z aksamitnym sosem i dodatkami to danie, które uwielbiałam od najmłodszych lat.Sos waniliowy do naleśników robię na różnym mleku kokosowym, ponieważ uwielbiam jego smak. Mleko kokosowe gotowane z cukrem waniliowym jest tak pyszne, że mogłabym je pić codziennie. Do sosu możesz również wykorzystać mleko krowie lub migdałowe.Jeśli masz ochotę na bardzo aromatyczne naleśniki- tu poznasz przepis na naleśniki z budyniem, podaj je z sosem waniliowym, a wszyscy będą zachwyceni.
Surówka z czerwonej kapusty z octem, marchewką i jabłkiem to pyszny dodatek obiadowy. Surówka dobrze łączy się z daniami mięsnymi, wegetariańskimi i rybami, jest bardzo aromatyczna i ma wyśmienity smak. Poznaj przepis na surówkę z czerwonej kapusty z octem.Czerwona kapusta ma delikatny, lekko słodki smak, który umożliwia stworzenie wielu pysznych i oryginalnych surówek obiadowych. Kapusta jest lekka, mało kaloryczna i zawiera dużo cennych witamin, w tym witaminy z grupy B i witaminę C.Surówki z czerwonej kapusty są bardzo popularne. Surówka z dodatkiem octu, cukru, oliwy jest jedną z moich ulubionych wersji. Surówkę przygotowuję z marchewką, cebulką, jabłkiem i natką pietruszki, jest przepyszna.Z czym podaję surówkę z czerwonej kapusty z octem? Z kurczakiem, wieprzowiną, wołowiną, pieczonymi i smażonymi rybami, a także z wegetariańskimi i wegańskimi kotlecikami. Każde danie podane z aromatycznym dodatkiem smakuje genialnie.Jeśli szukasz pomysłu na surówkę z czerwonej kapusty- tu poznasz przepis na chrupiącą surówkę z kapusty z dodatkiem czosnku, jest świetna do obiadu.
Kotlety mielone kurczą się i twardnieją podczas smażenia? Prawdopodobnie popełniasz błąd już podczas zakupów. Przyczyną tak mało apetycznych wyrobów jest bowiem zbyt duża zawartość tłuszczu w mięsie. Wielu smakoszy nie potrafi sobie odmówić zjedzenia smacznych mielonych. Po tym, jak podaliśmy wam sprawdzony patent na mielone z marchewką i zdradziliśmy sekret uzyskania soczystych kotletów, wracamy z artykułem zgłębiającym przyczyny rozpadających się i kurczących podczas smażenia mielonych.
Befsztyk wołowy z pieczarkami to pomysł na wykwintny obiad lub kolację, jak z najlepszej restauracji. Soczysta wołowina podana z pieczarkami duszonymi w winie z dodatkiem rozmarynu to prawdziwa uczta dla każdego smakosza. Poznaj przepis na befsztyk wołowy z pieczarkami.Befsztyk wołowy z pieczarkami podaj z bagietką, grzanką, pieczywem czosnkowym. Świetnym dodatkiem są również ziemniaki w mundurkach. Do befsztyku z pieczarkami podaj ulubione warzywa, np. fasolkę lub szparagi, a danie będzie idealne. Długość smażenia befsztyku zależy od preferencji, zwykle smaży się go od 3 do 8 minut z każdej strony: 3-5 minut to befsztyk średnio wysmażony, 5-8 minut dobrze wysmażony. Befsztyk smaż na patelni grillowej i na oliwie z oliwek, będzie idealny.Żeby mięso nie było twarde, wyjmij je z lodówki minimum 30 minut przed smażeniem, żeby dobrze się zagrzało. Nie sól mięsa przed smażeniem, w ten sposób zamkniesz włókna i pory, a mięso będzie twarde i pozbawione smaku, polędwicę solimy zawsze po usmażeniu.Jeśli szukasz pomysłu na wołowinę- tu dowiesz się, jak przyrządzić antrykot wołowy, jest wyśmienity.
Sos łagodny do kebaba to świetna alternatywa dla zwykle pikantnych sosów, które podawane są do mięsa, warzyw i tortilli lub bułki. Sos łagodny jest prosty w przygotowaniu i złożony z kilku prostych składników. Poznaj przepis na sos łagodny do kebaba i przygotuj pyszne danie dla całej rodziny.Kebab to proste, smaczne i niezwykle pożywne danie pochodzące z Bliskiego Wschodu. Ze względu na swój smak i szybkie serwowanie w barach, stał się bardzo popularnym daniem w całej Europie. Kebab, czyli mięso cienko krojone, podane z surówkami i sosami w bułce lub tortilli to danie, które możesz przygotować również w domu.Kebaba możesz zrobić z samego kurczaka, dodając do niego gyros, czyli orientalną mieszankę przypraw. Danie podaj z surówką z kapusty lub świeżymi warzywami i koniecznie solidnie polej go sosem. Sos łagodny do kebaba ma pomidorowo- majonezowy smak uzupełniony oregano i papryką mieloną, jest pyszny.Jeśli szukasz pomysłu na niecodzienny obiad- tu poznasz przepis na falafel, smakuje jak z restauracji.
Pomysł na danie z grilla? Szaszłyki wieprzowe z papryką, cebulą i cukinią. Szaszłyki z łopatki wieprzowej i boczku wędzonego w aromatycznej marynacie na bazie oliwy z oliwek i musztardy są soczyste i bardzo smaczne. Sprawdź, jak zrobić szaszłyki wieprzowe.Szaszłyki to jedno z moich ulubionych dań z grilla. Zarówno mięso, jak i warzywa pięknie pachną, wyglądają bardzo apetycznie i są przepyszne. Szaszłyki przygotowuję zawsze kilka godzin przed grillowaniem- wieprzowina i warzywa będą najlepsze, kiedy będą marynować się minimum 2 godziny.Do marynaty zawsze dodaję sok z cytryny, jest niewyczuwalny, jednak bardzo skutecznie rozpulchnia włókna mięsa, dzięki czemu wieprzowina jest soczysta i bardzo delikatna. Do nabijana szaszłyków możesz również wykorzystać pomidorki koktajlowe, pieczarki, kolbę kukurydzy, wszystko zależy od tego, na jakie danie masz ochotę.Grillowane szaszłyki smakują rewelacyjnie podane z sosem tzatziki, pieczywem i lekką sałatką. Moim grillowym hitem jest klasyczna sałatka grecka, która genialnie pasuje również do karkówki, kiełbasy, kurczaka i wielu innych potraw z grilla.Jeśli szukasz pomysłu na danie z grilla- tu poznasz przepis na szaszłyki z kurczakiem, ananasem i papryką, są lekkie i pyszne.
Wołowina z warzywami to pomysł na wyśmienitą, mięsną potrawkę, idealną na obiad. Duszona wołowina jest miękka, soczysta, a warzywa, jak fasolka szparagowa, marchewka, pietruszka, ziemniaki, groszek, dodają jej niezwykłego smaku i aromatu. Poznaj przepis na wołowinę z warzywami.Szybkie, jednogarnkowe dania to genialny pomysł na pożywny obiad i w weekend i w tygodniu, kiedy mamy znacznie mniej czasu. Wołowina będzie gotowa po około godzinie duszenia, będzie miękka, soczysta i wyśmienita. Ziemniaki koniecznie podsmaż z marchewką na cebuli i oliwie- będą idealne i znacznie wzbogacą smak dania.Do wołowiny duszonej zawsze dodawaj liście laurowe i ziele angielskie, dzięki którym mięso już w początkowej fazie duszenia zyska świetny smak. Danie dopraw słodką papryką mieloną, ziołami prowansalskimi i oczywiście świeżą natką pietruszki- będzie pysznie.Wołowinę z warzywami zrobisz również w bardziej orientalnym stylu, będzie równie smacznie- tu poznasz przepis na wołowinę po chińsku z brokułem, papryką w gęstym sosie.