W czasach konkurencji między bazarkami i supermarketami wybór i zakup warzyw nie jest takim prostym zadaniem. Lepiej poznając produkty łatwo dokonywać bardziej świadomych wyborów. Ta zasada tyczy się także pomidorów.
Oto niecodzienna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Przygotowywana jest z taniego i łatwo dostępnego produktu, po który za rzadko sięgamy. Takie zielone placki z kalarepy to doskonałe śniadanie lub popołudniowa przekąska.
Ten przepis przywędrował do nas z Sycylii. Nie ma w nim jednak zbyt wiele egzotyki: to proste w przygotowaniu warzywne placuszki, które świetnie sprawdzą się jako przekąska. Bakłażan nadaje się na nie chyba nawet lepiej niż cukinia.
Latem wszystkie warzywa i owoce smakują, nie inaczej jest z marchewkami. Zimą z reguły mamy dostęp do produktów ze szklarni lub importowanych, którym wiele brakuje. Mój dziadek ma jednak patent na przechowywanie marchewek.Jego trik jest banalny, działa długimi miesiącami i pozwala cieszyć się wybornym smakiem niemal do wiosny. Co więcej, nie wymaga on posiadania piwnicy czy ziemianki - dlatego to idealne rozwiązanie dla mieszkających w blokach, bez dostępu do takich miejsc.
Doskonały dżem na zimę przygotujesz z dyni. Składnik, choć zaskakujący w tym wydaniu będzie bardzo smaczny. Poznaj przepis na dżem z dyni i zaskocz rodzinę. Spodoba im się tak bardzo, że będziesz musiała przyrządzać go co roku.
Proste w przygotowaniu kotleciki z siekanego drobiu to miła odmiana na stole. Zawierają warzywa i chude mięso, a do tego są niezwykle smaczne. To miła odmiana w kuchni, w której dominują zwykłe schabowe i mielone.
Dietetyczka i dziennikarka - Katarzyna Bosacka - sprawdziła popularny sok z buraka. To, co znalazła w jego składzie, przeszło najśmielsze oczekiwania. O wszystkim poinformowała przez swoje media społecznościowe. Udzieliła również rady, którą należy się kierować, robiąc zakupy.
„Rosół z piekarnika”!? No, oczywiście nie do końca. Ale rzeczywiście, wszystkie jego składniki zostały wcześniej upieczone. Dodaje to najbardziej tradycyjnej z polskich zup niezwykłej głębi smaku.
Ten niezwykle prosty i szybki posiłek to moc jarzyn zamknięta w gęstym kremie. Wystarczy zblendować kilka warzyw dostępnych przez cały rok. Czas przygotowania tego posiłku to zaledwie kilka minut, a syci on na wiele godzin.
Od dzieciństwa jesteśmy uczeni, że warzywa i owoce to najważniejszy element diety. Jednak sprawa ta ma drugie dno. O ile nie można pozbywać się roślin z jadłospisu, warto dokładniej się im przyglądać.
Surówka jest nieodłącznym dodatkiem do obiadu. Wypróbuj tę, która smakuje jak z chińskiej restauracji. Jej niesamowicie smaczny smak połączy się z każdym daniem. Rodzina będzie zachwycona i jak nigdy poprosi o więcej. Przepis jest banalny, a przygotowanie trwa chwilę.
Zupa fasolowa to jedno z najbardziej pożywnych dań w swojej kategorii. Ale Jasiek Kuroń pokazał ją od nowej strony. Z jego przepisem jest niezwykle smaczna, a przy tym szybsza w przygotowaniu.
Oto przepis na letnią warzywną pastę. Zagra doskonale w zespole złożonym z serów, wędlin i świeżego pieczywa. W mieście czy na wakacjach, takie śniadanie to doskonały początek dnia.
Przetwory to doskonała forma na zachowanie smaku zebranych latem sezonowych warzyw. Każda gospodyni przyrządza tradycyjne kiszonki na zimę z ogórków i kapusty. Okazuje się także, że kiszone przetwory można przygotować jeszcze z innego warzywa. Czytaj dalej, a dowiesz się, o jakie warzywo chodzi oraz jak je ukisić.
Ten pomysł na obiad bez mięsa spodoba się nawet zagorzałym mięsożercom. Danie przygotujesz głównie z warzyw, a mimo to będzie przepyszne. Poznaj przepis umieszczony w artykule, a obiad przyrządzisz w łatwy sposób. Sprawdzi się idealnie nie tylko w piątek.
Trwa niebezpieczna dla zdrowia epidemia w USA. Amerykańska agencja kontrolująca między innymi żywność przedstawiła dane, według których przyczyną zachorowań mogą być skażone ogórki. Bakteria jest śmiertelnie groźna i aż dziwi, że znalazła się w tym warzywie.
W sierpniu cukinia to niekwestionowana królowa stołów. Wszyscy, którzy szukają urozmaicenia od leczo i faszerowanej, mogą spróbować tej świetnej cukiniowej zupy. Prawdziwy kawałek lata w garnku.
Koper włoski, zwany też fenkułem, to niezwykłe warzywo. Świetnie sprawdza się w rozmaitych potrawach, ale ma też zbawienne działanie dla naszego organizmu. Warto sięgać po niego, kiedy tylko dostępny jest w stoiskach warzywnych naszych sklepów.
Buraczki to jedne z najpopularniejszych przetworów w Polsce. W zależności od planowanego zastosowania, można przyrządzić je na wiele różnych sposobów. Przedstawiamy prosty przepis na tradycyjną formę zakonserwowanych na zimę buraków.
Lubisz rzodkiewkę? Jeśli tak, to pamiętaj, by nie pozbywać się liści z tego smacznego i chrupkiego warzywa. Zrobisz z nich sałatki, które będą pyszne, ale też wyjątkowo zdrowe. Przyrządzaj je nie tylko latem.
Liście pora traktujesz jako odpad? Kiedy dowiesz się, co możesz z nich przygotować, już nigdy nie pozbędziesz się tego cennego składnika. Dowiedz się, jak wykorzystać liście w swojej kuchni, a ten przepis będziesz wykorzystywać bardzo często.
Sprawdź, co dodawać do buraczków, aby były jeszcze zdrowsze. Siostra Anastazja dodaje go zawsze. W jej wykonaniu smakują jeszcze lepiej.
Ten szybki przepis na obiad z piekarnika zapewni ci kompletny obiad bez nadmiaru tłuszczu. Pieczenie podbija smak warzyw, przez co stają się głębsze w smaku i bardziej satysfakcjonujące na podniebieniu. Dodatkową zaletą dania jest niska cena składników.
Oto szybki przepis na danie z fasolką szparagową, które wielu nie przyszłoby do głowy. Te uwielbiane przez wielu strączki zmieniają się dzięki niemu w obiad z prawdziwego zdarzenia.
Wszystkim, którzy zastanawiają się, gdzie zrobić dzisiaj zakupy, podpowiadamy. W Dino obowiązują w poniedziałek 29 lipca promocje, na które warto zwrócić uwagę. Dotyczą one podstawowych produktów spożywczych.
W lasach aż pachnie grzybami i miłośnicy zbierania owoców leśnej grzybni już przebierają nogami. Jednak zanim zjemy swoje łupy, należy porządnie je dobrze oczyścić. Dotyczy to także kurek, które częściej kupujemy niż sami znajdujemy.
Nie wiesz, z czym podać obiad? Poznaj przepis na sałatkę do słoika, a rodzina aż zapieje z zachwytu. Ten dodatek odmieni zwykłe danie w prawdziwą ucztę. Nie zwlekaj, tylko poznaj przepis, a warzywny składnik obiadu zrobisz bardzo szybko.
Oto przepis na ekspresowy warzywny omlet pieczony na patelni. Jest prostym w przygotowaniu daniem, które łatwo przyrządzić nawet w jednoosobowej porcji. Sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na lunch czy obiad.