Transport fasoli z Ukrainy został zatrzymany na granicy. Inspektorzy wykryli w nim obecność szkodliwych substancji. 23 tony produktu nie wjedzie do Polski i zostało zawróconych do miejsca pochodzenia.
Na ogół o mrówkach raczej nie można powiedzieć złego słowa, bo są bardzo przydatne i pożyteczne dla ekosystemu ogrodowego. Jednak gdy się mnożą i nagle jest ich bardzo wiele, to mogą pojawić się szkody. Przedstawiamy Wam pomysł na świetną pułapkę na mrówki.
Nieważne czy gotujemy amatorsko, czy profesjonalnie. Naostrzony nóż to podstawa każdej kuchni. Odpowiednio dobrane elementy kuchenne zagwarantują nam precyzyjne i wygodne przygotowanie posiłków. Dlaczego więc warto ostrzyc noże za pomocą specjalnych kamieni do tego przeznaczonych? Powodów jest wiele. Poznajcie kilka z nich.
Kiszona marchewka to nie tylko pyszny, lecz także zdrowy wybór. Stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnej kiszonej kapusty czy ogórków. Warto wprowadzić ją do swojej diety, traktując jako smaczną przekąskę oraz cenne źródło witamin, minerałów i kwasu mlekowego. Jak przygotować idealną marchewkę w zalewie i dlaczego warto ją jeść? Przekonajcie się sami.
Pomidory niezmiennie królują w naszych kuchniach. Używamy ich do zup, sosów, sałatek i kanapek. Za chwilę poznasz przydatny trik, który jest wprost niezbędny, jeśli masz w kuchni te właśnie warzywa. Przyda się pomidor i kawałek taśmy klejącej.
Mszyce to drobne owady, które żywią się sokiem roślinnym. Ich obecność prowadzi do osłabienia roślin, spadku ich odporności oraz zwiększonej podatności na choroby. Te szkodniki najczęściej atakują młode, soczyste pędy, uszkadzając liście, pąki kwiatowe i zawiązki owoców. Jak sonie z nimi radzić? Jeden patent jest bardzo skuteczny.
Zupa to danie, które jest zdrowe, lekkie i do tego smaczne. Chociaż kwestia smaku zależy oczywiście od tego co kto lubi. Niemniej jednak są to smakowite potrawy, które często goszczą na polskich stołach i cieszą się niesamowitą sympatią. Dlatego przychodzimy do Was z przepisem na pyszną i zdrową zupę krem.
Kostka rosołowa to składnik, który ma duże zastosowanie. Jest używana w wielu daniach, pochodzących z różnych stron świata. Wygoda jej stosowania jest powodem do tego, aby po nią sięgać. Jednak, zamiast kupować w sklepie, warto przygotować ją w domu, a efekt również będzie fantastyczny.
Ziemniaki to warzywa, które należy przechowywać w określony sposób, aby ich żywotność była dłuższa. Istnieje wiele sposobów na to jak to robić, lecz nie wszystkie są zawsze skuteczne. Jeden na pewno Cię pozytywnie zaskoczy.
Już niedługo rozpocznie się sezon na typowo wiosenne warzywa. Ich miłośnicy pewnością nie mogą się tego doczekać. W sieci można natknąć się na liczne informacje, że uwielbiany sezonowy przysmak może być pełen toksyn. Na co warto uważać?
Przechowywanie ziemniaków ma kilka zasad, które pomogą zachować ich świeżość. Jeśli więc zastanawiasz się, czy ziemniaki trzymać w lodówce, czy w szafce kuchennej – mamy tę odpowiedź i kilka więcej.
Chcesz zrobić pyszną domową wędlinę, ale nie wiesz, jak się za to zabrać. W takim razie przychodzimy z pomocą. Taka wędlina będzie o wiele smaczniejsza niż sklepowa, a co więcej nie zawiera konserwantów. A to jeszcze nie koniec zalet. Zobacz, z czego przygotować pyszną domową wędlinę.
Wiosna to pora roku, podczas której kwitną kwiaty oraz niektóre warzywa są gotowe do zbiorów. Dlatego warto wcześniej zaplanować nasze uprawy, aby w momencie, kiedy zrobi się ciepło, nasze plony były gotowe do zbiorów. W miesiącu, jakim jest luty, można między innymi zapoczątkować produkcję sadzonek z rozsady, a także możliwe jest bezpośrednie sianie do gruntu. Sprawdź, co się w to wlicza.
Niepokojące informacje płyną od branży cukrowniczej. Jej przedstawiciele apelują do Unii Europejskiej, bo ich zdaniem rynek zaleje cukier spoza Europy. Taka sytuacja ma przyczynić się do konkurowania z tańszymi producentami, a także do utraty miejsc pracy. Co to oznacza dla konsumentów?
Ziemniaki to unikatowe warzywa, które pasują do wielu potraw i mogą być podane w wielu postaciach. Między innymi można z nich zrobić frytki lub placki ziemniaczane. Można również je upiec, czy też tradycyjnie ugotować i podać jako dodatek do kotletów. Jednak posiłki warto urozmaicać. Istnieje naprawdę wiele alternatyw dla zwykłych ziemniaków. Koniecznie sprawdź, o jakie chodzi.
Włoski przysmak ma właściwości zdrowotne, a przy tym doskonale smakuje i bez problemu dostaniesz go również w Polsce. Dowiedz się, czym jest oraz dlaczego warto zastąpić nim zwykłe pomidory, a nie pożałujesz. W dodatku istnieje multum możliwości na jego wykorzystanie.
Końcówka stycznia to idealny moment na posianie pietruszki. Niezbędny dodatek wielu dań wyrośnie szybciej, jeżeli zapewnisz mu właściwe warunki. Poznaj cenne rady, a następnie zastosuje je podczas wysiewu.
W sklepach co chwilę pojawiają się nowe promocje, a to daje nam mylne wrażenie, że za zakupy nie płacimy tak dużo. Niestety mamy złe wieści, podstawowe produkty spożywcze są coraz droższe. Jak bardzo poszły do góry ceny żywności? Z tygodnia na tydzień jest coraz gorzej.
Jeżeli nie masz pomysłu, co ugotować dzisiaj dla rodziny, wypróbuj sposób na łatwy obiad. Danie jest nieskomplikowane, a przy tym bardzo smaczne. To będzie ulubiony przysmak wszystkich domowników.
Oto niezwykły przepis na pierogi bez mięsa. Zamiast ruskiego farszu czy klasycznej masy serowej mieszamy tanie warzywa i wyrazisty ser. Efekt? Niezwykłe bogactwo kontrastujących ze sobą smaków.
Katarzyna Bosacka przypomniała o pewnym skarbie polskiej kuchni. Jest nią tradycja przygotowywania przetworów. Ma więc jasną odpowiedź na pytanie, jakie warzywa jeść zimą.
Pomidory idą w ślady masła. Cena warzywa sięga zenitu, a wszystko przez problemy, z którymi mierzą się producenci zaopatrujący rynek europejski. Eksperci twierdzą, że problem z dostępnością pomidorów i ich wysokie ceny mogą utrzymywać się przez kilka tygodni.
Zdrowa diety wpływa nie tylko na samopoczucie, ale też na długość życia. Dlatego w jadłospisie każdego z nas powinna znaleźć się japońska fasola, która posiada multum właściwości oraz wartości odżywczych. Dodaj ten produkt do swego jadłospisu, a resztę długiego życia spędzisz w zdrowiu i szczęściu.
Ziemniaki to nieodłączny dodatek wielu obiadów. Zarówno zup jak i drugich dań. Jednak trzeba uważać na to, jakie ziemniaki zamierzamy zjeść. Jeśli przechowujemy je długo w kuchni, to zaczynają kiełkować. Czy można jeść ziemniaki, które puściły pędy? Odpowiadamy
Od teraz warzywa oraz żywność będziesz przechowywać próżniowo. Co ciekawe zrobisz to bez użycia drogiej specjalistycznej zgrzewarki. Poznaj domowy sposób, a dowiesz się, że jest to możliwe i skuteczne.
Ludzie coraz częściej dzielą się w Internecie różnymi patentami ułatwiającymi życie, czyli tak zwanymi „lifehackami”. W sieci możemy znaleźć wiele odpowiedzi na pytania, które nas nurtują, lub rozwiązania problemów, które nam doskwierają. Naprawdę nie zdajemy sobie sprawy, jak ogromną ilość zastosowań mają niektóre przedmioty.
Autorka przepisów kulinarnych – Anna Zyśk – pokazała sposób na deser z marchewki. Tym razem nie będzie to receptura na ciasto, ale na przysmak, który pokochają w szczególności dzieci. Dowiedz się, co można przygotować z przepisu influencerki kulinarnej i wypróbuj go. Domownicy oszaleją ze smaku.
Wraz z początkiem roku w sklepach Biedronka można zauważyć pewne komunikaty dotyczące cienkich, jednorazowych siatek. Mianowicie klienci wykorzystują je czasem w sposób, który nie jest zgodny z tym, do czego są przeznaczone. W związku z tym sieć informuje o wprowadzeniu dodatkowych opłat dla tych, którzy będą ich nadal nieprawidłowo używać. W tej sprawie zabrali głos przedstawiciele sieci sklepów Biedronka.