Przed posadzeniem czosnku warto zanurzyć go w prostym roztworze. Dzięki tej czynności oprze się grzybiczym infekcjom. A my na wiosnę będziemy mogli się cieszyć ząbkami z domowej uprawy.
Oto niezwykle łatwy przepis na ciekawe, różnokolorowe przetwory z papryki. Przygotowanie takich słoików zajmuje dosłownie chwilę. Efekt zaś jest z pewnością lepszy od sklepowych wariantów.
Eksperci wybrali najzdrowsze warzywo świata. Koniecznie musi znaleźć się w twojej diecie, bo ma wiele cennych właściwości dla organizmu. Czytaj dalej, a dowiesz się, co to za warzywo i dlaczego musi znaleźć się w twoje diecie.
Setki kilogramów warzyw i owoców kwestionują przedstawiciele inspekcji rolno-spożywczych na warszawskich giełdach. Chodzi przeważnie o sposoby, w jakie oznaczony jest sprzedawany towar. Czasem jednak problemy dotyczą też jakości produktów.
Ten bardzo prosty w przygotowaniu ziołowy sos idealnie komponuje się z wieloma daniami, które często goszczą na naszym stole. Choć ma skomplikowaną nazwę – chimichurri – składa się z produktów, które niezwykle łatwo kupić.
W sklepach pojawiły się dynie. Dlatego warto poznać przepis i przygotować z niego danie, które zachyli każdego. Zupa dyniowa nie ma sobie równych, ale tylko pod warunkiem, że podasz ją z jednym dodatkiem. Czytaj dalej, a dowiesz się, o jaki składnik chodzi oraz poznasz łatwy sposób na przygotowanie zupy.
Ten składnik jest wprost idealny na farsz do pierogów. Jest delikatny w smaku, a przy tym słodkawy. Dobrze doprawiony pokazuje pazur, a przy tym można doprowadzić go do idealnej dla farszu struktury. Domyślasz się już, o co chodzi? Koniecznie czytaj dalej.
Muszki owocówki zaatakowały twoją kuchnię? Poznaj domowy i skuteczny sposób, a pozbędziesz się ich raz-dwa. Ta nieskomplikowana metoda ochroni twoje owoce, warzywa, ale i inne produkty spożywcze. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak to zrobić.
Promocje w Dino dobiegają końca. Dlatego zajrzyjmy do gazetki sklepu i zobaczmy, jakie produkty kupisz taniej. W ofercie znalazło się wiele cennych produktów. Czytaj dalej, a dowiesz się, na czym zaoszczędzisz masę pieniędzy. Spiesz się, bo oferta jest jeszcze ważna tylko dzisiaj.
Zupa z buraków to nie tylko barszcz. Ten świetny, słodko-warzywny krem jest jednocześnie orzeźwiający kwasowością śliwek i rozgrzewający głębokim, aromatycznym smakiem. Warto przywitać jesień tą niecodzienną kombinacją.
Uwielbiam jesienne przetwory. Moim ostatnim okryciem jest dynia w octowej marynacie. To wręcz wymarzony dodatek do sałatek, kanapek lub deski serów. Przepis nie jest trudny, a smak z pewnością jest wart czasu spędzonego w kuchni.
Poznaj pomysł na szybkie śniadanie, a będziesz korzystać z niego bardzo często. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak przyrządzić znakomite w smaku, a przy okazji syte danie. Ten pierwszy posiłek przygotujesz niezwykle łatwo i co najważniejsze szybko. Rodzina będzie zachwycona tak bardzo, że na śniadanie nie będą chcieli jeść już nic innego.
Oto przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową, ale o podkręconym smaku. Przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom bardziej wyrazistych dań. Lekkie szczypanie na języku z pewnością wzbogaci aromat gotowanych warzyw.
Jak przedłużyć świeżość pomidorów? Najlepiej oczywiście kupować warzywa jeszcze z szypułkami. Jest jednak sposób, by potrzymać żywotność nawet tych, które ogonków już nie mają.
Dino kolejny raz pokazało, że dorównuje promocjom Biedronce i Lidlowi. Sklep nie zwalnia tempa i dziś ma dla swoich klientów coś specjalnego. Okazja jest idealna na weekend. Uwielbiane mięso Polaków jest za darmo.
Już nie zjemy uwielbianej potrawy? Ostatnie medialne doniesienia nie napawają optymizmem. Tym bardziej, że kryje się za nimi wyjątkowo przykry powód. Aż trudno uwierzyć, że wkrótce może zabraknąć tego produktu. Obecnie znajdziemy go niemal w każdym sklepie spożywczym.
Prosta pasta z bakłażana to jedno z najlepszych letnich smarowideł do chleba. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu i świetnie sprawdzi się w aktywne dni. Można też przyrządzić ją przy okazji grillowania.
Ten przepis wsadza kij w mrowisko. Są tacy, którzy rozdzierać będą szata, bo oto kala się świętą polszczyznę używając słów opisujących mięso do bezmięsnych potraw. Ale w czym zmienia to fakt, że stek z kalafiora jest po prostu pyszny?
Lato nieuchronnie zbliża się ku końcowi. Mimo, iż zapowiada się piękny i słoneczny wrzesień, już widzimy, że poranki stały się o wiele chłodniejsze, a zmrok zapada szybciej. To dobry moment, by zadbać o naszą odporność przed zimą. Z pomocą przychodzi sezonowy przysmak.
Oto przepis na paprykę faszerowaną inną niż wszystkie. Dzięki zmianie składników danie jest zdrowsze i bardziej sycące. A przy okazji - pyszne jak zawsze.
W czasach konkurencji między bazarkami i supermarketami wybór i zakup warzyw nie jest takim prostym zadaniem. Lepiej poznając produkty łatwo dokonywać bardziej świadomych wyborów. Ta zasada tyczy się także pomidorów.
Oto niecodzienna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Przygotowywana jest z taniego i łatwo dostępnego produktu, po który za rzadko sięgamy. Takie zielone placki z kalarepy to doskonałe śniadanie lub popołudniowa przekąska.
Ten przepis przywędrował do nas z Sycylii. Nie ma w nim jednak zbyt wiele egzotyki: to proste w przygotowaniu warzywne placuszki, które świetnie sprawdzą się jako przekąska. Bakłażan nadaje się na nie chyba nawet lepiej niż cukinia.
Latem wszystkie warzywa i owoce smakują, nie inaczej jest z marchewkami. Zimą z reguły mamy dostęp do produktów ze szklarni lub importowanych, którym wiele brakuje. Mój dziadek ma jednak patent na przechowywanie marchewek.Jego trik jest banalny, działa długimi miesiącami i pozwala cieszyć się wybornym smakiem niemal do wiosny. Co więcej, nie wymaga on posiadania piwnicy czy ziemianki - dlatego to idealne rozwiązanie dla mieszkających w blokach, bez dostępu do takich miejsc.
Doskonały dżem na zimę przygotujesz z dyni. Składnik, choć zaskakujący w tym wydaniu będzie bardzo smaczny. Poznaj przepis na dżem z dyni i zaskocz rodzinę. Spodoba im się tak bardzo, że będziesz musiała przyrządzać go co roku.
Proste w przygotowaniu kotleciki z siekanego drobiu to miła odmiana na stole. Zawierają warzywa i chude mięso, a do tego są niezwykle smaczne. To miła odmiana w kuchni, w której dominują zwykłe schabowe i mielone.
Dietetyczka i dziennikarka - Katarzyna Bosacka - sprawdziła popularny sok z buraka. To, co znalazła w jego składzie, przeszło najśmielsze oczekiwania. O wszystkim poinformowała przez swoje media społecznościowe. Udzieliła również rady, którą należy się kierować, robiąc zakupy.
„Rosół z piekarnika”!? No, oczywiście nie do końca. Ale rzeczywiście, wszystkie jego składniki zostały wcześniej upieczone. Dodaje to najbardziej tradycyjnej z polskich zup niezwykłej głębi smaku.