Na obiad, a nawet na ciepłą kolację, gdy goście wpadną z wizytą. Proste w przygotowaniu, szybkie i tak smaczne, że będziesz robić je częściej. Jasiek Kuroń flaczki gotuje inaczej, niż wszyscy. Ten jeden składnik to mistrzostwo świata.
Wiosna zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza, że pora zabrać się za prace w naszych ogródkach. Po odpowiednim przygotowaniu gleby, możemy zacząć sadzić warzywa, którym wiosenne przymrozki z pewnością nie zaszkodzą. Do takich warzyw zaliczamy czosnek i cebulę. Przed sadzeniem koniecznie odpowiednio je przygotuj. Zabieg ten jest gwarancją obfitych zbiorów.
Z nadejściem wiosny wypatrujemy świeżych warzyw, nie tylko na straganach, lecz także na przydomowych grządkach. Żeby jednak cieszyć się plonami, trzeba dobrze wybrać odmiany do zasadzenia. Oto garść wskazówek.
Ekspert do spraw żywienia i diety – dr Bartek Kulczyński – wskazał najzdrowsze produkty, które sam spożywa. Jego zdaniem każdy powinien stawiać w diecie na różnorodność, dlatego dietetyk przedstawił artykuły spożywcze z różnych kategorii. Dzięki nim ma nie chorować i cieszyć się dobrym samopoczuciem. Jakie produkty wskazał ekspert?
Czosnek, czosnkowi nierówny. W sprzedaży dostępny jest ten najbardziej szkodliwy i zawierający masę chemii. Dowiedz się, jakiego czosnku nie kupować, a unikniesz przykrych i niesmacznych konsekwencji.
Cholesterol to substancja, która jest niezbędna do tego, aby organizm prawidłowo funkcjonował. Natomiast jeśli w naszej diecie będzie zbyt dużo posiłków zawierających cholesterol, to w takiej sytuacji grożą nam problemy ze zdrowiem. Pani Grażyna znalazła na to sposób. Dzięki temu może smacznie zjeść i przy tym nie martwić się o zdrowie.
Zainspiruj się i na Wielkanoc przygotuj znany klasyk w nowym wydaniu. Jajka faszerowane z tego przepisu przyćmią inne dania na tyle, że nikt nawet nie zwróci uwagi na żurek, sernik i inne przysmaki. Przygotowanie jest łatwe, ale wymaga nieco zręczności i cierpliwości. Mimo wszystko warto się postarać, bo rodzina z całą pewnością to doceni.
Domowe pomidory latem to najlepsza nagroda za trud i cierpliwość w uprawie. Lecz także za odpowiednią organizację. Kiedy należy wysiać sadzonki, by rozsadzać je na wiosnę?
Kotlety? W Środę Popielcową? Tak, jeśli są warzywne. Te zrobią z pewnością furorę w ten postny dzień. Szybkie, proste i tak smaczne, że z pewnością będziesz przyrządzać je częściej. Moja rodzina je uwielbia i twierdzi, że są lepsze nawet o kultowych mielonych.
Na platformie TikTok pojawiło się nagranie, które uruchomiło lawinę komentarzy. Jeden z klientów zarejestrował, jego zdaniem, niepokojącą sytuację, która miała miejsce w jednym ze sklepów sieci Biedronka. Internaucie mówią wprost – ktoś powinien zareagować.
Poznaj przepis na jajka faszerowane. Są tak pyszne, że możesz przygotować je na dowolną okazję, a także na nadchodzącą Wielkanoc. Jajka w takim wydaniu na pewno nie gościły na twoim stole, ale warto je zrobić i przekonać się o ich smaku.
W 2025 roku w Polsce nastąpił wzrost importu kapusty z Niemiec, co stanowi nietypową sytuację, jednocześnie zwracając na to uwagę lokalnych przedsiębiorców. Głównym powodem tego zjawiska jest to, że zbiory tego warzywa w Europie Środkowo-Wschodniej były niestety nieudane.
Wielu entuzjastów ogrodnictwa postanawia rozpocząć uprawę pietruszki naciowej w swoich ogrodach. Powody są dwojakie: jest to roślina niewymagająca skomplikowanej pielęgnacji, a dodatkowo jej liście znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Aby móc cieszyć się świeżymi plonami, warto niezwłocznie zająć się jej siewem.
Ledwo pożegnaliśmy tłusty czwartek, a na horyzoncie pojawił się inny ważny dzień, czyli Środa Popielcowa. Jest to pierwszy dzień postu, więc obowiązuje wtedy zakaz spożywania mięsa. Jeżeli nie wiesz, co wtedy przygotować, poznaj nasz przepis. Przygotowany według niego obiad na Środę Popielcową spodoba ci się na tyle, że będziesz robić go znacznie częściej.
Tomasz Strzelczyk to mistrz prostych, bardzo polskich w charakterze dań. Taka właśnie jest jego sałatka jarzynowa. Podkręcona mięsem i kilkoma wyrazistymi smakami, świetnie sprawdzi się jako poczęstunek na imprezy, takie jak ostatki.
Jeżeli piątek – to ryba na obiad. Ale jaka? Na szczęście możliwości jest tu niezmierzona ilość. Na przykład taka ryba pod warzywną okrywą.
Sezon na to warzywo przypada jesienią i zimą. Dobrze rośnie, kiedy na zewnątrz robi się chłodniej. Można pomylić ją z rzodkiewką. Czarna jak smoła i pełna wartości odżywczych. Poznajcie czarną rzepę, która odmieniła moją dietę.
Czy fasolkę na obiad można przygotować w 10 minut? Becia pokazuje, że tak. Jej sposób na codzienny posiłek to minimum pracy i pełnia smaku.
Seler to warzywo, które wiele osób omija szerokim łukiem. Niewielu jednak zdaje sobie sprawę, że to zdrowe warzywo można z powodzeniem jeść na surowo. Doskonale nadaje się do przygotowania domowych surówek. Aby przekonać się o jego walorach, warto skorzystać z łatwego i szybkiego przepisu na przepyszną surówkę.
Tuż po tłustym czwartku czekają nas ostatki, czyli kilka dni przed wielkim postem, który wprowadzi okres wstrzemięźliwości. Jest to więc dobry pretekst, aby zorganizować spotkanie ze znajomymi i przygotować wyborną sałatkę. Jej smak zachwyci wszystkich gości, a ty zyskasz miano najlepszej gospodyni. Poznaj przepis i przekonaj się, jakie proste jest przygotowanie tego dania.
Powoli zbliża się wiosna, a to oznacza, że wiele osób poświęci duży czas na pielęgnowanie swojego ogrodu. Niestety niektóre szkodniki sieją spustoszenie i niekiedy niszczą rośliny. Takimi gryzoniami są Nornice, które potrafią przegryzać korzenie i spożywać nasiona. Jak sobie z nimi radzić? Wystarczy kilka prostych i domowych sposobów.
Cebula jest nieodłącznym składnikiem wielu dań. Niestety, nie każdy wie, jak przechowywać warzywo w odpowiedni sposób. Przyczynia się to do tego, że cebula staje się toksyczna i niebezpieczna dla zdrowia. Jak rozpoznać toksyczną cebulę?
Nie znosisz siekać natki pietruszki? Obawiasz się skaleczeń, a cały proces zajmuje zbyt wiele czasu? Poznaj sztuczkę kuchenną, dzięki której natkę przygotujesz raz-dwa.
Rzepa należała kiedyś do tych produktów, które były ratunkiem od przednówkowego głodu i powiewem świeżości w ubogiej kuchni. Pewnie przez to ubogie skojarzenie odeszła w niełaskę. Ale bardzo niesłusznie.
Za oknem mrozy, a to oznacza tylko jedno. Na wiosnę trzeba będzie jeszcze trochę poczekać. Jednak nie oznacza to, że ogrodnicy nie mają rąk pełnych roboty. Luty to doskonały czas na przygotowania do przyszłych upraw. Można już zastanawiać się nad opryskami i przycinaniem drzewek. To również odpowiedni moment na wysiew niektórych warzyw, ziół oraz kwiatów.
Jedzenie warzyw i owoców jest bardzo powszechne, a do tego oczywiście zdrowe. Te produkty są bogate w witaminy, mikroelementy, błonnik oraz antyoksydanty, co czyni je cennym elementem diety. Aby jednak jedzenie świeżych jarzyn było w pełni bezpieczne, konieczne jest ich odpowiednie przygotowanie, które pozwoli usunąć potencjalnie szkodliwe substancje oraz chorobotwórcze mikroorganizmy.
Jesteś na diecie i masz wielką ochotę na chipsy? Jedno nie musi wykluczać drugiego. Poznaj przepis i przygotuj zdrowszą, alternatywną wersję tej uwielbianej przekąski.
Tarka do warzyw to niezwykle przydatne urządzenie w każdej kuchni. Wykorzystujemy ją między innymi do tarcia ziemniaków, włoszczyzny, czy żółtego sera. To jednak nie wszystko. Te triki znacznie ułatwią ci gotowanie i prace w kuchni. Są niezwykle przydatne, więc warto z nich korzystać.