Ten dodatek sprawi, że gofry będą idealne. Puszyste i chrupiące, lepsze niż z budki nad morzem
Gofry są bezdyskusyjnym symbolem wakacji. Ty słodkim przysmakiem zajadają się duzi i mali. Czy wiesz, jak w prosty sposób uzyskać najlepsze ciasto do ich przyrządzenia? Cała tajemnica tkwi w dodatku wody gazowanej.
Gofry będą smakować jak milion złotych
Kto nie lubi zjeść gofra z bitą śmietaną? Utarło się, że te najlepsze są nad polskim morzem. My jednak twierdzimy że najsmaczniejsze gofry można zrobić w domu. Wystarczy znać 1 sekretny składnik.
Kupno gofra z budki jest coraz większym wydatkiem. Dużo smaczniej i taniej zrobić je samodzielnie w domu Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku zadowolą każdego smakosza słodyczy. Czas najwyższy na odpalenie gofrownicy.
Przepis na najpyszniejsze gofry
Składniki:
- 4 jajka
- ½ szklanki cukru
- 1 i ¾ szklanki wody gazowanej
- ½ szklanki oleju
- 3 szklanki mąki pszennej
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Doskonałe wakacyjne gofry krok po kroku
Przygotuj jajka do ciasta na gofry . W tym celu białka oddziel od żółtek . Do białek dodaj odrobinę soli i ubij całość na sztywną pianę . Odstaw ją na chwile na bok.
Do miski z żółtkami dosyp ½ szklanki cukru . Zmiksuj do uzyskania jasnej puszystej masy. Dolej do niej wodę gazowaną oraz olej . Wymieszaj całość mikserem do momentu połączenia składników.
Do osobnej miski wsyp suche składniki na gofry . Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj zawartość miski do masy z cukru i jajek, połącz składniki . Na samym końcu delikatnie dodaj do nich ubitą pianę z białek .
Rozgrzej gofrownicę do smażenia gofrów . Wylej na nią porcję ciasta i smaż przez ok. 7 minut . Po upływie tego czasu chrupiące słodkie gofry gotowe są do podania . Możesz jeść je same lub podawać z ulubionymi dodatkami . Ceny kupnych gofrów wołają o pomstę do nieba . Zwarzoną śmietanę do gofrów możesz w prosty sposób uratować .