Smakosze.pl Przepisy Ten dodatek sprawi, że gofry będą idealne. Puszyste i chrupiące, lepsze niż z budki nad morzem
Canva

Ten dodatek sprawi, że gofry będą idealne. Puszyste i chrupiące, lepsze niż z budki nad morzem

27 czerwca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Gofry są bezdyskusyjnym symbolem wakacji. Ty słodkim przysmakiem zajadają się duzi i mali. Czy wiesz, jak w prosty sposób uzyskać najlepsze ciasto do ich przyrządzenia? Cała tajemnica tkwi w dodatku wody gazowanej.

Gofry będą smakować jak milion złotych

Kto nie lubi zjeść gofra z bitą śmietaną? Utarło się, że te najlepsze są nad polskim morzem. My jednak twierdzimy że najsmaczniejsze gofry można zrobić w domu. Wystarczy znać 1 sekretny składnik.

Kupno gofra z budki jest coraz większym wydatkiem. Dużo smaczniej i taniej zrobić je samodzielnie w domu Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku zadowolą każdego smakosza słodyczy. Czas najwyższy na odpalenie gofrownicy.

Pokazał wszystkim, co jadł na weselu. Ciężko uwierzyć ile tego było, liczba dań powala

Przepis na najpyszniejsze gofry

Składniki:

  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 1 i ¾ szklanki wody gazowanej
  • ½ szklanki oleju
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • ¼  łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Doskonałe wakacyjne gofry krok po kroku

Przygotuj jajka do ciasta na gofry . W tym celu białka oddziel od żółtek . Do białek dodaj odrobinę soli i ubij całość na sztywną pianę . Odstaw ją na chwile na bok.

Do miski z żółtkami dosyp ½  szklanki cukru . Zmiksuj do uzyskania jasnej puszystej masy. Dolej do niej wodę gazowaną oraz olej . Wymieszaj całość mikserem do momentu połączenia składników.

Do osobnej miski wsyp suche składniki na gofry . Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj zawartość miski do masy z cukru i jajek, połącz składniki . Na samym końcu delikatnie dodaj do nich ubitą pianę z białek .

Rozgrzej gofrownicę do smażenia gofrów . Wylej na nią porcję ciasta i smaż przez ok. 7 minut . Po upływie tego czasu chrupiące słodkie gofry gotowe są do podania . Możesz jeść je same lub podawać z ulubionymi dodatkami . Ceny kupnych gofrów wołają o pomstę do nieba . Zwarzoną śmietanę do gofrów możesz w prosty sposób uratować .

domowe gofry.png
Canva / Bru-nO z Pixabay
Nie smaż, ani nie sól kurek. Lasy Państwowe wyjaśniają powód
Wars pokazał nowy cennik. Polaków dosłownie wbiło w fotel, tego się nie spodziewali
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy