Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa węgierska siostry Anastazji starczy za 2 dania. Genialny patent na jednogarnkowy obiad
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 23.07.2023 19:17

Zupa węgierska siostry Anastazji starczy za 2 dania. Genialny patent na jednogarnkowy obiad

zupa węgierska
Canva/Svetlana Monyakova, Facebook/Siostra Anastazja

Zupa węgierska jest tradycyjnym daniem kuchni znad Dunaju, którego głównymi składnikami są mięso i papryka. To bardzo pożywne danie jednogarnkowe, które poleca również siostra Anastazja. Jej przepis na tę pyszną zupę starczy za 2 dania. Spróbuj koniecznie i ciesz się wyrazistym smakiem zupy węgierskiej.

Zupa węgierska, czyli smaczna i pożywna

Zupa węgierska składa się z kilku pożywnych i smacznych składników. Robi się ją z mięsa, papryki, cebuli oraz smalcu. Można do niej dodać ziemniaki lub kluski. To sycące danie będzie gęste i bardzo treściwe. 

Mięso w zupie węgierskiej charakteryzuje się miękkością, a przyprawy nadają całości ostrego smaku. Zupa jest rozgrzewająca i treściwa. Po jej zjedzeniu nie będziesz miał ochoty na drugie danie. Ta zupa z powodzenie starczy za dwa dania. Tym właśnie charakteryzuje się zupa węgierska siostry Anastazji.

Lewandowska miesza dwie mąki i robi ciasto na naleśniki. Wychodzą obłędne i bez grama glutenu

Jak przygotować zupę węgierską siostry Anastazji?

Składniki:

  • ½ kg mięsa gotowanego, pieczonego lub wędliny
  • 2 cebule
  • 2 czerwone papryki, mogą być konserwowe
  • 30 dag pieczarek konserwowych
  • puszka groszku konserwowego
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • ½ szklanki śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • tłuszcz 
  • papryka w proszku
  • sól
  • pieprz

Pieczarki kroimy i smażymy na oleju. Cebulę musimy pokroić w kostkę i zeszklić. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso lub wędlinę. Dorzucamy też paprykę, wszystko mieszamy i podsmażamy.

Dodajemy przecier pomidorowy, podlewamy wodą i zagotowujemy. Zupę zagęszczamy mąką i śmietaną. Doprawiamy, zupa powinna być gęsta i treściwa. 

Zupa węgierska, czyli najesz się do syta

Zupa węgierska siostry Anastazji nieco odbiega od tradycyjnego przepisu. Siostra dodaje pieczarki konserwowe i groszek konserwowy. Nie żałuje też śmietany, przez co zupa jest bardzo kremowa i gęsta. Tej zupy warto ugotować więcej, bo najlepsza jest na drugi, a nawet na trzeci dzień.

Zupa jest pożywna, wyrazista, ostra i bardzo smaczna. Doskonale rozgrzewa i dodaje energii. Wystarczy za 2 dania i będzie smakować jeszcze lepiej po odgrzaniu. Warzywa konserwowe nadają jej charakterystycznego smaku. Pisaliśmy o papryce faszerowanej od siostry Anastazji. Podawaliśmy też przepis siostry Anastazji na letni obiad.

zupa węgierska
Canva/Ezume Images

Źródło: Wielka księga specjałów siostry Anastazji, wydawnictwo WAM