Zupa węgierska siostry Anastazji starczy za 2 dania. Genialny patent na jednogarnkowy obiad
Zupa węgierska jest tradycyjnym daniem kuchni znad Dunaju, którego głównymi składnikami są mięso i papryka. To bardzo pożywne danie jednogarnkowe, które poleca również siostra Anastazja. Jej przepis na tę pyszną zupę starczy za 2 dania. Spróbuj koniecznie i ciesz się wyrazistym smakiem zupy węgierskiej.
Zupa węgierska, czyli smaczna i pożywna
Zupa węgierska składa się z kilku pożywnych i smacznych składników. Robi się ją z mięsa, papryki, cebuli oraz smalcu. Można do niej dodać ziemniaki lub kluski. To sycące danie będzie gęste i bardzo treściwe.
Mięso w zupie węgierskiej charakteryzuje się miękkością, a przyprawy nadają całości ostrego smaku. Zupa jest rozgrzewająca i treściwa. Po jej zjedzeniu nie będziesz miał ochoty na drugie danie. Ta zupa z powodzenie starczy za dwa dania. Tym właśnie charakteryzuje się zupa węgierska siostry Anastazji.
Lewandowska miesza dwie mąki i robi ciasto na naleśniki. Wychodzą obłędne i bez grama glutenuJak przygotować zupę węgierską siostry Anastazji?
Składniki:
- ½ kg mięsa gotowanego, pieczonego lub wędliny
- 2 cebule
- 2 czerwone papryki, mogą być konserwowe
- 30 dag pieczarek konserwowych
- puszka groszku konserwowego
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- ½ szklanki śmietany
- 2 łyżki mąki
- tłuszcz
- papryka w proszku
- sól
- pieprz
Pieczarki kroimy i smażymy na oleju. Cebulę musimy pokroić w kostkę i zeszklić. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso lub wędlinę. Dorzucamy też paprykę, wszystko mieszamy i podsmażamy.
Dodajemy przecier pomidorowy, podlewamy wodą i zagotowujemy. Zupę zagęszczamy mąką i śmietaną. Doprawiamy, zupa powinna być gęsta i treściwa.
Zupa węgierska, czyli najesz się do syta
Zupa węgierska siostry Anastazji nieco odbiega od tradycyjnego przepisu. Siostra dodaje pieczarki konserwowe i groszek konserwowy. Nie żałuje też śmietany, przez co zupa jest bardzo kremowa i gęsta. Tej zupy warto ugotować więcej, bo najlepsza jest na drugi, a nawet na trzeci dzień.
Zupa jest pożywna, wyrazista, ostra i bardzo smaczna. Doskonale rozgrzewa i dodaje energii. Wystarczy za 2 dania i będzie smakować jeszcze lepiej po odgrzaniu. Warzywa konserwowe nadają jej charakterystycznego smaku. Pisaliśmy o papryce faszerowanej od siostry Anastazji. Podawaliśmy też przepis siostry Anastazji na letni obiad.
Źródło: Wielka księga specjałów siostry Anastazji, wydawnictwo WAM