Smakosze.pl Przepisy Ten pasztet smakuje lepiej niż z delikatesów. W głowie się nie mieści, z czego jest zrobiony
Fot. YouTube/Moje Domowe Jedzenie

Ten pasztet smakuje lepiej niż z delikatesów. W głowie się nie mieści, z czego jest zrobiony

8 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Czy wiesz, że pasztet można przygotować nie tylko z mięsa? Przekonaj się o tym, robiąc ten wyjątkowo smaczny pasztet z cukinii. Pokochają go nawet mięsożercy i co najlepsze będą chcieli, abyś przyrządzała go znacznie częściej. Na szczęście wykonanie nie jest skomplikowane i czasochłonne.

Pasztet z cukinii lepszy niż z mięsa

Pasztet to niezwykłe danie , które można podać na wiele ciekawych sposobów. Sprawdzi się, jako dodatek do kanapek lub osobne danie. Nie każdy jednak wie, że ten znakomity przysmak można przygotować bez dodatku mięsa.

Zastąpi je cukinia , a pasztet w ogóle nie straci na smaku. Koniecznie wypróbuj poniższy przepis i zaskocz domowych mięsożerców. Długo nie będą mogli wyjść z podziwi, że danie bez mięsa smakuje tak dobrze.

składniki na pasztet.jpg
Fot. YouTube/Moje Domowe Jedzenie
Ułóż biszkopty i zalej tą masą. Ostatnio to moje ulubione ciasto, jest pyszne i zawsze się udaje

Cukinia i inne składniki

Podstawowym składnikiem, jak zapewne się domyślasz, jest cukinia. Oprócz niej potrzebne są także inne warzywa oraz przyprawy. Dowiesz się o nich więcej, kiedy zerkniesz na poniższą listę. Wszystkie podano w proporcjach, które są idealne dobrane, więc pasztet wyjdzie idealny za każdym razem. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Moje Domowe Jedzenie , który znajdziesz w serwisie YouTube.

Składniki:

  • 2 średni cukinie
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 125 g bułki tartej
  • 3 jajka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • olej
  • mielona papryka słodka
  • pieprz
  • sól

Przepis na pasztet z cukinii

Umyte cukinie i marchewki zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebulę oraz ząbki czosnku posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na niej posiekane składniki. Do miski włóż cukinie, marchewkę oraz podsmażoną cebulę i czosnek.

Umytą natkę pietruszki drobno posiekaj i wsyp ją do pozostałych produktów. Wbij jajka. Wsyp bułkę tartą i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj, a składniki się ze sobą połączyły. Następnie przełóż je do prostokątnej foremki. Lekko je ubij i równomiernie rozprowadź. Pasztet z cukinii piecz w rozgrzanym do 200 stopni przez godzinę. Pozostaw go do wystygnięcia, a później przechowuj w lodówce. Sprawdź przepis na doskonały obiad oraz dowiedz się, co Gessler ukrywała przez lata .

pasztet w foremce.jpg
Fot. YouTube/Moje Domowe Jedzenie
Weź agrafkę i wbij w wiśnie. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Zawijam wszystko w papier do pieczenia i wrzucam na patelnię. Ten obiad to hit w moim domu
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy