Ten sernik pistacjowy to prawdziwy hit. Nie wymaga pieczenia i zawsze sie udaje
Jeśli marzy ci się pyszny sernik, który zawsze wychodzi, to musisz poznać ten przepis. Dzięki niemu zrobisz sernik pistacjowy na zimno. Smakołyk cieszy oczy i dosłownie rozpływa się w ustach.
Sernik pistacjowy na zimno kusi smakiem
Pieczenie ciast może sprawić problemy. Wypieki czasem pękają, opadają i nie są takie, jak powinny . Jednak teraz zapomnij o kłopotach z pieczeniem. Wszystko dlatego, że doskonałe ciasto zrobisz bez pieczenia. Sernik na zimno z pistacjami jest pyszny, kremowy i trudno mu się oprzeć.
Polecam przepis na smakołyk, który zachwyci każdego łasucha. Ciasto z dodatkiem pistacji jest jednocześnie przyjemnie kremowe i chrupiące . Pyszne orzeszki gwarantują taki efekt i dodają też wyjątkowego smaku. Sernik pistacjowy na zimno prezentuje się znakomicie na stole. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Karol Gotuje. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić sernik pistacjowy na zimno?
Składniki na masę:
- 1 kg twarogu mielonego
- 100 ml śmietanki 30%
- ½ kg serka mascarpone
- 200 g białej czekolady
- 200 g kremu pistacjowego
- 4 łyżki cukru pudru
Składniki na spód:
- 200 g herbatników
- 150 g masła
Składniki na polewę:
- 100 g śmietanki 30%
- 150 g białej czekolady
- 70 g pokruszonych pistacji
Przygotowanie ciasta zacznij od zblendowania herbatników na spód sernika. Wsyp je do miski i wlej roztopione masło. Składniki wymieszaj, a masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Przełóż ją do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ją na 15 minut do lodówki.
Następnie zajmij się kremem. Do rondelka wlej śmietankę, dołóż połamaną białą czekoladę. Składniki mieszaj do rozpuszczenia i odstaw do ostygnięcia . Teraz twaróg połącz z mascarpone i cukrem pudrem. Miksuj na małych obrotach. Dodaj przestudzoną wcześniej czekoladę ze śmietanką i krem pistacjowy. Gotową masę wyłóż na spód z ciasteczek.
Sernik na zimno z pistacjami najlepszy na deser
Wygładź powierzchnię ciasta i wstaw na 4 godziny do lodówki. Po 3 i pół godzinie zajmij się przygotowaniem polewy. Śmietankę wlej do rondelka i dołóż białą czekoladę . Mieszaj do rozpuszczenia i zostaw do ostygnięcia. Polewę wylej na wierzch ciasta i posyp posiekanymi pistacjami.
Sernik na zimno z pistacjami włóż znów na 4 godziny do lodówki. Po upływie tego czasu od razu podawaj. Ciasto jest pyszne i delikatne. W moim domu już stało się hitem, za którym przepada cała rodzina . Pisaliśmy o tym, jak zrobić cukinię na obiad z piekarnika. Radziliśmy, jaki kiszonki przygotować na zimę.