Wrzucam jabłka do ciasta i wkładam do piekarnika. Lepsze, niż strucla i szarlotka razem wzięte
Masz ochotę na pyszny rarytas z jabłkami? W prosty sposób zrobisz mięciutkie bułeczki z jabłkami. Przepis od blogerki kulinarnej Ani Zyśk zapewnia doskonały efekt na talerzu i kusi smakiem.
Bułeczki z jabłkami, czyli pyszna miękkość
Jesienią warto przyrządzić coś pysznego z dodatkiem jabłek. Najczęściej robimy szarlotkę lub struclę, ale teraz pora poznać inny przepis. To receptura od blogerki kulinarnej Ani Zyśk, która na Instagramie prowadzi konto jedz.pysznie. Bułeczki z jabłkami wychodzą mięciutkie i pyszne.
Do tego są tak proste w przygotowaniu. Wystarczy, że zrobimy ciasto z dodatkiem drożdży i dodamy do niego jabłka. Soczyste owoce z odrobiną cynamonu smakują, że palce lizać. Bułeczki z jabłkami posypane migdałami możemy podać na deser lub wziąć do pracy. Umilą nam każdy dzień.
Jednogarnkowe danie z mięsa i kapusty kiszonej. Gulasz szegedyński jest hitemPrzepis na smakołyk z jabłkami
Przepis od Ani Zyśk jest prosty w wykonaniu. Z podanych niżej składników wyjdzie 7 bułeczek z jabłkami. Do ich przyrządzenia produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto zostawiamy dwukrotnie do wyrośnięcia wyrośnięcia. Potem bułeczki z jabłkami wkładamy do piekarnika. Wkrótce zjemy je z przyjemnością.
Składniki:
- 300 g mąki
- 300 g jabłek
- 30 g cukru
- 5 g drożdży
- szczypta soli
- 175 ml mleka
- 30 g masła
- ½ łyżeczki cynamonu
- jajko do posmarowania ciasta
Jak upiec bułeczki z jabłkami z przepisu Ani Zyśk?
Krok 1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i drożdże. Wlewamy mleko, roztopione masło i dodajemy cynamon.
Krok 2. Składniki miksujemy i do wyrobionego ciasta dodajemy pokrojone drobno jabłka i zostawiamy do wyrośnięcia aż dwukrotnie podwoi objętość
Krok 3. Ciasto dzielimy na 7 części, formujemy bułeczki i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia
Krok 4. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jabłkiem, posypujemy migdałami i cukrem. Pieczemy przez 30 minut w 170 stopniach. Smacznego!