Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wrzucam jabłka do ciasta i wkładam do piekarnika. Lepsze, niż strucla i szarlotka razem wzięte
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 23.10.2024 15:48

Wrzucam jabłka do ciasta i wkładam do piekarnika. Lepsze, niż strucla i szarlotka razem wzięte

jabłka
Fot. Anna Zyśk

Masz ochotę na pyszny rarytas z jabłkami? W prosty sposób zrobisz mięciutkie bułeczki z jabłkami. Przepis od blogerki kulinarnej Ani Zyśk  zapewnia doskonały efekt na talerzu i kusi smakiem.

Bułeczki z jabłkami, czyli pyszna miękkość

Jesienią warto przyrządzić coś pysznego z dodatkiem jabłek. Najczęściej robimy szarlotkę lub struclę, ale teraz pora poznać inny przepis. To receptura od blogerki kulinarnej Ani Zyśk, która na Instagramie prowadzi konto jedz.pysznie.  Bułeczki z jabłkami wychodzą mięciutkie i pyszne.

Do tego są tak proste w przygotowaniu. Wystarczy, że zrobimy ciasto z dodatkiem drożdży i dodamy do niego jabłka. Soczyste owoce z odrobiną cynamonu smakują, że palce lizać. Bułeczki z jabłkami posypane migdałami możemy podać na deser lub wziąć do pracy. Umilą nam każdy dzień. 

Jednogarnkowe danie z mięsa i kapusty kiszonej. Gulasz szegedyński jest hitem

Przepis na smakołyk z jabłkami

Przepis od Ani Zyśk jest prosty w wykonaniu. Z podanych niżej składników wyjdzie 7 bułeczek z jabłkami. Do ich przyrządzenia produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto zostawiamy dwukrotnie do wyrośnięcia wyrośnięcia. Potem bułeczki z jabłkami wkładamy do piekarnika. Wkrótce zjemy je z przyjemnością. 

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 300 g jabłek
  • 30 g cukru
  • 5 g drożdży
  • szczypta soli
  • 175 ml mleka
  • 30 g masła
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • jajko do posmarowania ciasta

Jak upiec bułeczki z jabłkami z przepisu Ani Zyśk?

Krok 1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i drożdże. Wlewamy mleko, roztopione masło i dodajemy cynamon.

bułeczki
 Fot. Anna Zyśk

Krok 2. Składniki miksujemy i do wyrobionego ciasta dodajemy pokrojone drobno jabłka i zostawiamy do wyrośnięcia aż dwukrotnie podwoi objętość

bułeczki
 Fot. Anna Zyśk

Krok 3. Ciasto dzielimy na 7 części, formujemy bułeczki i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia

bułeczki
 Fot. Anna Zyśk

Krok 4. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jabłkiem, posypujemy migdałami i cukrem. Pieczemy przez 30 minut w 170 stopniach. Smacznego!

bułeczki
 Fot. Anna Zyśk