Teściowa Ani Bardowskiej ma najlepszy patent na zalewę do ogórków. Ta przyprawa działa cuda
Ania Bardowska podzieliła się przepisem na ogórki. Zna go nie od byle kogo, bo od własnej teściowej. Dzięki dodatkowi aromatycznego curry przetwory wychodzą wręcz obłędnie pyszne. Jak twierdzi Ania, są to ulubione ogórki całej rodziny.
Ogórki kiszone w zalewie curry robią furorę
Przepis na ogórki w zalewie curry jest bardzo prosty do przygotowania. Potrzeba do nich zaledwie kilku składników. Dzięki temu w łatwy sposób możesz przyrządzić doskonałe przetwory. Lepiej od razu przygotować ich solidną porcję.
Ogórkami od Ani Bardowskiej, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego konta na Instagramie, zachwycili się internauci. Nie brakuje pod przepisem komentarzy pełnych uznania. Koniecznie sprawdź ten przepis i przekonaj się osobiście, jak pyszne są te ogórki. Będzie się nimi zajadać cała rodzina.
Młody bób już króluje na straganach. Niestety, mnóstwo Polaków popełnia błąd w jego przyrządzaniuPrzepis na ogórki Ani Bardowskiej
Składniki:
- 8 szklanek wody
- 4 szklanki octu
- 6 szklanek cukru
- 1 łyżka ziela angielskiego
- ½ łyżki pieprzu kolorowego
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka kurkumy
- 4 płaskie łyżki soli
- 1 czubata łyżka czosnku pokrojonego w cienkie plasterki
- ogórki gruntowe
Jak zrobić doskonałe ogórki w zalewie curry?
Zacznij od przygotowania ogórków. Warzywa starannie umyj. Większe pokrój w grube plastry, a te mniejsze na 4 części wzdłuż.
Przygotuj marynatę do ogórków. Wszystkie jej składniki włóż do garnka. Zagotuj i wymieszaj, aby cukier z solą dokładnie się rozpuściły. Miksturę odstaw do ostygnięcia.
W czystych i suchych słoikach poukładaj ściśle ogórki. Zalej je przygotowaną marynatą. Następnie słoiki zakręć i pasteryzuj przez ok. 8-10 minut. Po ostudzeniu przechowuj przetwory w chłodnym zacienionym miejscu. Jeśli ogórki nie chcą się ukisić, zapewne popełniasz jeden z tych błędów. Ekspresowe ogórki sprawdzą się na co dzień i na imprezę.
Źródło: Instagram @ania.bardowska