Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ogórki małosolne to przeżytek. Ten przepis bije je na głowę
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 30.05.2023 17:04

Ogórki małosolne to przeżytek. Ten przepis bije je na głowę

mycie ogórków gruntowych
Canva / ArtShotPhoto

Wiosna jest sezonem na pyszne ogórki gruntowe. Większość ludzi przyrządza z nich uwielbiane małosolne. My dziś proponujemy zupełnie inny sposób na wykorzystanie tych warzyw. Dodaj do nich aromatyczne przyprawy, by uzyskać rewelacyjne ogórki po koreańsku.

Ogórki po koreańsku nadadzą się na każdą okazję

Ogórki po koreańsku świetnie komponują się z niemal każdą potrawą. Będą też niezastąpioną sałatką do dań z grilla. Wszyscy uczestnicy biesiady docenią ich oryginalny, niepowtarzalny smak. Najlepsze jest to, że w przeciwieństwie do małosolnych, przygotujesz je dosłownie w kilka chwil.

Do klasycznego przepisu na ogórki po koreańsku używa się papryki gochugaru. Bez trudu możesz nabyć ją w sprzedaży internetowej. Przyprawę tę jednak z powodzeniem zastąpisz proszkowanym chili lub nawet słodką papryką, jeśli preferujesz łagodniejsze smaki. Gorąco zachęcamy do przygotowania tego przepisu.

Mariola robi wyśmienite gołąbki z młodej kapusty. Do farszu dodaje uwielbiany składnik

Przepis na wyjątkowe ogórki po koreańsku

Składniki:

  • 12 ogórków gruntowych
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 5-6 cm imbiru
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1,5 łyżeczki gochugaru (możesz zastąpić chili lub słodką papryką)
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oleju sezamowego

Jak zamienić ogórki gruntowe w doskonałe ogórki po koreańsku?

Ogórki gruntowe dokładnie umyj. Poodkrawaj z nich z obu stron końcówki. Następnie warzywa pokrój w dość dużą kostkę i przełóż do sporej miski.

Przygotuj marynatę do ogórków po koreańsku. Do osobnej miseczki zetrzyj kawałek imbiru (może być ze skórką). Dodaj do niego rozdrobniony ząbek czosnku, paprykę w proszku, sos sojowy, sosy rybne i olej. Składniki dobrze wymieszaj.

Szczypiorek posiekaj i dołóż do ogórków. Następnie zalej całość przygotowaną marynatą. Wszystko razem wymieszaj, przykryj folią i wstaw na kilkanaście minut do lodówki, aby smaki dobrze się przegryzły. Po upływie tego czasu obłędne ogórki po koreańsku gotowe są do podania. Ekspresowe małosolne uratowały niejedną imprezę. Magda Gessler uznaje tylko jeden sposób na ogórki kiszone.

Źródło: TikTok @olga.pawlikowska