Smakosze.pl Przepisy To jest ciasto pomarańczowe. Pyszny owoc nadaje niesamowitego smaku
YouTube/@Fatto in Casa da Alba

To jest ciasto pomarańczowe. Pyszny owoc nadaje niesamowitego smaku

8 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ciasto pomarańczowe to prawdziwa gratka dla wszystkich smakoszy. Jest słodkie, świetnie wygląda, a niesamowity smak zawdzięcza właśnie pomarańczy. Musisz zrobić je w swoim domu.

Kolejne pyszne ciasto bez piekarnika

To nieziemskie ciasto robię nie tylko ze względu na smak, ale i na łatwość wykonania. Nie potrzebujesz nawet piekarnika. Wystarczy kuchenka do ugotowania kremów i lodówka, aby całość stężała.

Niepowtarzalny smak ciasta bierze się ze słodyczy pomarańczy. Dodatkowo ten deser możesz pichcić przez cały rok. Zimą dostarczy w ciekawej formie witaminę C, a latem przyniesie orzeźwienie. Można bowiem podawać je schłodzone, co może stanowić nietypową alternatywę dla deserów lodowych.

pomarańcze.jpg
Canva/@ArmbrustAnna
Strzelczyk zrobił bitki wołowe w sosie i podzielił się przepisem. To hit polskiej kuchni

Nie tylko pomarańcze

Ciasto składa się z dwóch kremów i biszkoptów, dzięki czemu nie musisz go piec. Ponadto nie potrzeba wielu składników, więc jest tanie. Rzuć okiem, co będzie Ci potrzebne i zaczynamy. Podobny przepis znajdziesz na kanale Fatto in Casa da Alba, skąd pochodzą zdjęcia w tym artykule.

Składniki:

  • 180 g biszkoptów
  • 500 ml soku pomarańczowego
  • 500 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 80 g skrobi kukurydzianej
  • 20 g masła
  • 10 g cukru waniliowego
  • 80 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany 20%

Przepis na ciasto pomarańczowe

Zacznij od wlania mleka do rondla. Wsyp 40 g cukru, 40 g skrobi kukurydzianej oraz cukier waniliowy . Wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu.

Do drugiego garnka wlej sok pomarańczowy. Wsyp skrobię ziemniaczaną i cukier . Całość wymieszaj i podgrzewaj. Przez cały czas gotowania mieszaj płyn w dwóch garnkach. Do garnka z mlekiem dodaj 30 g mascarpone, a do drugiego masło . Mieszaj do momentu zgęstnienia.

Spód okrągłej foremki do pieczenia wyłóż biszkoptami. Następnie na środek wlej krem z soku pomarańczowego . W środek wlej kolejną warstwę, tym razem, z kremu z mleka. Powtarzaj obie czynności do wykończenia obu kremów.

Formę z ciastem odstaw na 4 godziny do lodówki . Do miski włóż 50 g mascarpone. Wlej śmietankę i za pomocą miksera ubij na gęsto . Ciasto wyciągnij z lodówki. Jego wierzch i boki posmaruj bitą śmietaną . Dodatkowo możesz posypać skórką z pomarańczy i gotowe. Krój na kawałki i częstuj gość. Będą wniebowzięci. Sprawdź, co znany youtuber myśli o pączkach Gessler oraz przepis na niesamowicie mięsny obiad .

krem do ciasta pomarańczowego.jpg
YouTube/@Fatto in Casa da Alba
Wyrabiam mięso z tymi dodatkami i zawijam je w boczek. Nie znam nikogo, kto nie poprosiłby o dokładkę
W Tłusty Czwartek zajadasz chrust czy faworki? Wbrew pozorom te słowa nie są jednoznaczne
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy