Pokrój mięso i połącz je z kaszą gryczaną. Dawno nie jadłem lepszego obiadu

Przepisy na szybkie obiady to jest coś, co lubi każdy. Na tygodniu, w ciągu dnia nie zawsze mamy czas, który moglibyśmy poświęcić na dłuższe gotowanie. Dlatego też książki kucharskie, a przede wszystkim Internet są kopalnia pomysłów na szybkie posiłki, a my przedstawiamy wam jeden z nich.
Dania z kurczakiem
Kurczak jest niesamowicie popularnym produktem i składnikiem wielu dań. Zarówno zup jak i innych różnorodnych potraw. Przede wszystkim na bazie tego mięsa możemy przygotować przepyszny rosół, który idealnie pasuje na obiad na sobotę.
Jeśli chodzi o drugie dania, to bardzo powszechne są kotlety z piersi z kurczaka, które idealnie odnajdą się w towarzystwie ugotowanych ziemniaków i smacznej surówki. Do tego wszelkiego rodzaju potrawy z makaronem, w których pierś z kurczaka również często odgrywa ważną rolę.

Połączenie kurczaka i kaszy gryczanej to ciekawy materiał na obiad na sobotę. Do tego jest szybki w przygotowaniu i gwarantuje niesamowity smak. Będziesz wracać do tego przepisu częściej, niż ci się wydaje.

Filet z kurczaka z kaszą
Obiad z kaszą gryczaną z dodatkiem kurczaka to świetna opcja, jeśli nie wiemy, co przygotować lub mamy mało czasu w ciągu dnia. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 2 filety z kurczaka
- 2 szklanki wody
- sól
- pieprz
- bazylię
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 100 g sera
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować pyszny obiad z kaszy gryczanej i kurczaka?
Kasza gryczana i kurczak to niecodzienne połączenie, ale za to daje gwarancję pysznego obiadu. W pierwszej kolejności filety z kurczaka kroimy w kostkę.
W naczyniu żaroodpornym układamy po jednej stronie nieugotowaną kaszę gryczaną, a po drugiej wspomnianego kurczaka. Dodajemy dwie szklanki wody, a także doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Całość mieszamy.

W kolejnym kroku drobno kroimy cebulę, marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki, podobnie ser żółty. Warzywa dodajemy do reszty składników w naczyniu żaroodpornym, natomiast ser przekładamy do osobnej miski, do której również wlewamy szklankę jogurtu naturalnego.
Mieszamy ser z jogurtem, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną mieszanką wykładamy na wierzch pozostałych składników znajdujących się w naczyniu żaroodpornym i starannie rozprowadzamy.

Przykrywamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 50 minut. Tak przygotowany obiad z pewnością pozwoli odblokować nowe smaki.
Sprawdź przepis na zupę z boczniaków. Zobacz, jaki jest najgorszy majonez na Wielkanoc.






































