Smakosze.pl Przepisy To mój ulubiony przepis na kalafiora. Jest tak pyszny, że mąż zawsze prosi o dwie dokładki
Fot. YouTube/frischerezepte

To mój ulubiony przepis na kalafiora. Jest tak pyszny, że mąż zawsze prosi o dwie dokładki

22 marca 2024

Zwykle przyrządzałam kalafior z bułką tartą. Jednak teraz zapiekam go w apetycznej marynacie.  Do tego wyraziste w smaku dodatki i danie wychodzi, że palce lizać. Smakuje tak dobrze, że w mgnieniu oka znika z talerzy.

Przepis na kalafior dla każdego smakosza

Kalafior jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy. Zwykle podawałam go jako dodatek do mięsa i ziemniaków. Robiłam go w bułce tartej z masełkiem. Przyznam, że kalafior w takiej wersji zawsze cieszył się powodzeniem. Jednak ostatnio odkryłam inny przepis.  Kalafior przyrządzam w marynacie z jogurtu greckiego, miodu i czosnku.

Zapiekam go i podaje potem z dodatkiem podsmażanej cebuli czerwonej, ostrej papryczki i orzeszków piniowych. Danie wychodzi, że palce lizać . Uwielbia go moja cała rodzina, a mąż nawet prosi o dwie dokładki. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Frische Rezepte. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

kalafior
Fot. YouTube/frischerezepte
W tym roku na Wielkanoc podam takie tulipany z jajek. Robi się je prościej niż myślisz
Niezwykłe warzywo w Biedronce. Ma cenne witaminy i działa przeciwnowotworowo

Jak zrobić kalafior zapiekany w marynacie?

Składniki na marynatę:

  • 1 kalafior
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • sok z połowy cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu

Pozostałe składniki:

  • 1 czerwona cebula
  • 1 ostra papryczka
  • 4 łyżki orzeszków piniowych
  • koperek

Przygotowanie dania zacznij od ugotowania kalafiora. Teraz przygotuj marynatę. Do miski włóż przecier pomidorowy, pokrój drobno czerwoną paprykę, wlej oliwę z oliwek i jogurt grecki. Wymieszaj i wlej sok z cytryny, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i łyżkę miodu. Dokładnie wymieszaj składniki.

Ugotowany kalafior włóż do naczynia żaroodpornego. Posmaruj go marynatą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 30 minut . W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Cebulę posiekaj i podsmaż, dodaj pokrojoną papryczkę i wrzuć orzeszki piniowe. Praż je pozostałymi składnikami przez 5 minut. Pokrój koperek i dołóż na patelnię.

Kalafior, który zachwyca smakiem

Teraz wyjmij kalafior z piekarnika i wyłóż na niego zawartość patelni. Danie od razu podawaj. Jest obłędnie pyszne i każdy, kto spróbuje kalafiora w takiej odsłonie, prosi o przepis. Polecam go każdemu, bo jest prosty i daje znakomity efekt.

Kalafior ma wyjątkowy wyrazisty smak. Marynata idealnie do niego pasuje, a dodatki sprawiają, że chętnie sięgniesz po dokładkę . To danie u mnie w domu stało się prawdziwym hitem. Rodzina uwielbia kalafior w takim wydaniu. Pisaliśmy o mielonych z białej kiełbasy, które pasują na Wielkanoc. Radziliśmy, jak zrobić kotlety z makreli i ryżu.

kalafior
Fot. YouTube/frischerezepte

Źródło: YouTube/frischerezepte

Zdjęcia: screen YouTube/frischerezepte

Gotuję makaron, mieszam z kilkoma dodatkami i mam pyszny obiad. Starczy nawet na kilka dni
Tak babkę wielkanocną robiła moja babcia. Jeden dodatek zaskoczy każdego, mało kto o nim pamięta
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy